ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Σε αντιιμπεριαλιστική τροχιά δράσης

Η άνευ προηγουμένου επίθεση του ιμπεριαλισμού σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε όλες τις χώρες του πλανήτη έχει δημιουργήσει όξυνση όλων των προβλημάτων που αφορούν στο ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας. Εχει, όμως, γεννήσει την ανάγκη, και μάλιστα έχει φέρει και τα πρώτα αποτέλεσμα, για μεγαλύτερη ανάπτυξη του παγκόσμιου κινήματος κατά της «νέας τάξης πραγμάτων».

Αυτές ήταν οι σημαντικές επισημάνσεις που έκαναν τα μέλη της Γραμματείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας των εργασιών τους, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σήμερα το μεσημέρι. Οι εργασίες πραγματοποιούνται στα νέα γραφεία του ΠΣΕ που βρίσκονται στην Αθήνα.

Στην εισηγητική του έκθεση ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θ. Παφίλης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα της «Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας» των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι το «νέο στοιχείο που προκύπτει από αυτό το πρόγραμμα είναι ότι ακυρώνει κάθε θετική συμφωνία του παρελθόντος για τη μείωση και εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και πυροδοτεί νέα κούρσα εξοπλισμών».

Αναφέρθηκε στους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή των Βαλκανίων, έκανε λόγο για τα σχέδια διεύρυνσης και νέας επέκτασης του ΝΑΤΟ σε άλλες ηπείρους εκτός της Ευρώπης. Πρόβαλε την ανάγκη συσπείρωσης οργανώσεων και προσωπικοτήτων στο παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα και πρότεινε μια σειρά από συσκέψεις, κινητοποιήσεις και ενέργειες στις οποίες πρέπει άμεσα να προχωρήσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Ιδιαίτερα σημαντικές όμως ήταν και οι αποφάσεις που πήραν τα μέλη της Γραμματείας για το πλαίσιο δράσης το επόμενο χρονικό διάστημα. Αποφάσισαν, λοιπόν, τη σύνταξη ενός κειμένου που θα φέρει την υπογραφή του ΠΣΕ και θα καταδικάζει το πρόγραμμα της «Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας», το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ενα κείμενο που θα σταλεί σε κυβερνήσεις και μαζικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, προγραμμάτισαν, μέσα σ' αυτό το χρόνο αλλά και στις αρχές του επόμενου, να διοργανώσουν δυο μεγάλες διασκέψεις, την πρώτη στην Κίνα, που θα αφορά στα προβλήματα της Ασίας, και τη δεύτερη σε κάποια χώρα της Μεσογείου, πολύ πιθανά την Κύπρο, για το Παλαιστινιακό.

Πήραν επίσης απόφαση να διοργανώσουν μεγάλη κινητοποίηση στην Πράγα την περίοδο που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρόκειται να αρχίσουν άμεσα μια καμπάνια ενημέρωσης του λαού σε όλο τον πλανήτη. Τέλος, μέσα στον επόμενο χρόνο, είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη διάσκεψη φιλειρηνικών κινημάτων από όλο τον κόσμο.

Κοινή δράση με τα λαϊκά κινήματα

«Κίνημα ανέργων στη Γαλλία, κίνημα χωρικών στη Βραζιλία που δεν έχει χωράφια για να καλλιεργήσει, κινήματα κατά του ξένου χρέους... Είναι μόνο μερικά από τα λαϊκά κινήματα σε όλο τον κόσμο, που με τον έναν ή άλλο τρόπο εναντιώνονται στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και στην "παγκοσμιοποίηση" που αυτή θέλει να επιβάλει», τόνισε στην παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, Ρομέζ Σάντρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φιλειρηνικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει «να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο με όλα αυτά τα κινήματα, να ενωθούν και να εναντιωθούν στον υπεύθυνο αυτής της κατάστασης, τον ιμπεριαλισμό».

Το έργο μας είναι δύσκολο, είπε σ' άλλο σημείο ο Ρομέζ Σάντρα, «αφού ακόμα και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι εκπρόσωποι του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού δωροδόκησαν και εξαγόρασαν ψήφους, προκειμένου να πετύχουν τη συνέχιση του εμπάργκο εναντίον της Κούβας». Ο ενωμένος αγώνας μας, όμως, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, κατέληξε.

Την εμπειρία του από δυο σπουδαίες συσκέψεις κατά των πυρηνικών και γενικότερα όλων των όπλων, που έγιναν στην Ευρώπη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μετέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού κινήματος ειρήνης Ντανιέλ Ντουράντ. «Οι Αμερικανοί θέλουν να επιβάλουν οικονομικά και στρατιωτικά την παγκόσμια κυριαρχία τους. Ο κίνδυνος που έρχεται έχει στο στόχο συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου», είπε ο Ντ. Ντουράντ, μεταφέροντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των φιλειρηνιστών.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ενάντια στους εξοπλισμούς, στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις κατά της «παγκοσμιοποίησης». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη δράση του γαλλικού κινήματος ειρήνης και στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, είπε: «Ως επιτροπή επισκεφτήκαμε πριν από δυο βδομάδες την Παλαιστίνη και το Ισραήλ και είχαμε επαφές με 13 οργανώσεις και των δυο χωρών». Το σημαντικό αυτής της συνάντησης, ανέφερε, ήταν ότι «κινήματα ειρήνης του Ισραήλ αποφάσισαν να ξεκινήσουν καμπάνια κατά του εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών».

Μια αόρατη βόμβα θανάτου...

«Η πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα σκότωσε 125.000 ανθρώπους. Σήμερα κάθε μέρα μια "αόρατη" βόμβα θανάτου σκοτώνει 40.000 ανθρώπους, κάθε τρεις μέρες έχουμε μια Χιροσίμα. Κάθε χρόνο 14.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες»... Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία κατέθεσε σήμερα ο Κουβανός εκπρόσωπος Ορλάντο Φουντόρα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γραμματείας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει ότι δε φτάνει σήμερα μόνο ο αγώνας για αφοπλισμό στον πλανήτη... Τα 800 δισ. δολάρια, συνέχισε ο ίδιος, που κάθε χρόνο ξοδεύονται για όπλα, θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της πείνας και της δίψας σε ολόκληρο τον κόσμο. «Αφοπλισμός για την ανάπτυξη και ανάπτυξη για την ειρήνη», είπε με ιδιαίτερη έμφαση ο Ορ. Φουντόρα.

«Η δημιουργία νέων πολιτικοστρατιωτικών συνασπισμών έχει στόχο να βάλει εναντίον χωρών που δεν επιθυμούν να βρίσκονται μέσα στην οικονομική παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο Πορτογάλος Μπλάσκο Φερνάντεζ, δίνοντας με την πολιτική αυτή επισήμανση τον πραγματικό στόχο του ιμπεριαλισμού σήμερα. Παράλληλα, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το ΠΣΕ, το οποίο, όπως τόνισε, «δεν πρέπει μόνο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις αλλά και να αναπτύξει δικές του πρωτοβουλίες. Να πραγματοποιήσει μια μεγάλη διεθνή συνάντηση, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Ιντερνετ και να προχωρήσει στη διοργάνωση μιας μεγάλης κινητοποίησης».

Η Ασία στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών

Ιδιαίτερα αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ασία έκανε ο εκπρόσωπος του φιλειρηνικού κινήματος ειρήνης της Ιαπωνίας, Ταντάακι Καουάτα, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της «Εθνικής Αντιπυραυλικής Αμυνας» των ΗΠΑ.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει σε κανένα επίπεδο να κάνει με την άμυνα των ΗΠΑ. Θα προκαλέσει καινούρια κούρσα εξοπλισμών. Θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να κάνουν επιθέσεις εκ προμελέτης. Αυτή τη στιγμή, δημιουργούν πυρηνικά όπλα μικρής έντασης», τόνισε ο Ταν. Καουάτα και πρόσθεσε: «Η πραγματική άμυνα για όλα τα έθνη θα εξασφαλιστεί με την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Δε χρειαζόμαστε ιδιαίτερη ασπίδα»...

Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Ταν. Καουάτα επισήμανε: «Η κυβέρνηση Μπους θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση, θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ασία με πρόσχημα τον κίνδυνο από την Κίνα». Είναι ενδεικτικό, ανέφερε ο ίδιος, ότι «μέσα στο Μάη θα γίνει στρατιωτική άσκηση στον Ειρηνικό Ωκεανό με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά, στην οποία θα συμμετάσχουν 20.000 στρατιώτες».

Ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού φιλειρηνικού κινήματος υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ πιέζουν την ιαπωνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τοΣύνταγμα της χώρας - σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρεπόταν να έχει οργανωμένο στρατό και πυρηνικά όπλα - με στόχο να αποκτήσει για να συνεργαστεί στρατιωτικά μαζί τους». Εκανε επίσης λόγο για πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τόνισε ότι όλες αυτές οι κινήσεις δημιουργούν νέες εντάσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Ωστόσο, ο Ταν. Καουάτα υπογράμμισε πως οι κινήσεις αυτές των ΗΠΑ έχουν συσπειρώσει ένα μαζικό κίνημα που διαμαρτύρεται ενάντια στα εγκλήματα, στα προγράμματα και τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ. Τέλος, επισήμανε ότι έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα κατά των βάσεων στην Ασία αφού, όπως ανέφερε, «στην Ιαπωνία υπάρχουν σήμερα 140 αμερικάνικες βάσεις και στη Νότια Κορέα 96».

Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία του ΠΣΕ στην Αθήνα

Μέσα σε κλίμα γιορτής και αγωνιστικού ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκαν χτες το βράδυ τα εγκαίνια των καινούριων γραφείων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου από όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας και από απλούς φίλους και αγωνιστές της ειρήνης. Κοινό αίσθημα όλων των παρευρισκόμενων, η τιμή που έγινε στη χώρα μας να φιλοξενεί την έδρα του ΠΣΕ, αλλά και το χρέος όλων η εγκατάσταση της έδρας στη χώρα μας να είναι η απαρχή για την ανάταση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Β. Μαχαίρας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη αισθάνεται την τιμή που έγινε στο ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα με την εγκατάσταση της έδρας του ΠΣΕ στην Αθήνα και υπόσχεται να βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις την Εκτελεστική Γραμματεία ώστε να ανταποκριθεί στα σημαντικά της καθήκοντα. Με την ελπίδα ότι οι λαοί θα αποκρούσουν τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση, σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα και θα παρακολουθήσουμε τη διάσκεψή σας με ενδιαφέρον και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση των αποφάσεών σας».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΣΕ, κάνοντας σύντομες ομιλίες, τονίζοντας όλοι την ιδιαίτερη σημασία που έχει για το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης η μεταφορά της έδρας του ΠΣΕ στην Αθήνα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους τα λόγια του επίτιμου προέδρου του ΠΣΕ Ρόμε Σάντρα, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα νιώθω πιο δυνατός. Παίρνω δύναμη από το βαθιά ριζωμένο φιλειρηνικό κίνημα που υπάρχει στη χώρα σας, παράδειγμα για τους λαούς όλου του κόσμου. Η Αθήνα μπορεί να γίνει το κέντρο του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, από όπου θα μπορούμε να κινητοποιούμε τους λαούς όλου του κόσμου στον αγώνα τους ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων"».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Ορ. Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της Κε του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Π. Κοσιώνης βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ν. Σοφιανός Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Ευρ. Στυλιανίδης βουλευτής της ΝΔ, εκπρόσωποι της ΤΑ, άνθρωποι από τους χώρους της Τέχνης και των Γραμμάτων και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Ο αντιιμπεριαλιστικός - αντιΝΑΤΟικός αγώνας των φιλειρηνιστών

«Να μετατρέψουμε τα σπαθιά τους

σε αλέτρια και τις λόγχες τους

σε δρεπάνια. Κανένας λαός δε θα

σηκώσει το σπαθί του ενάντια στον

άλλο και δε θα γνωρίζουν πια πόλεμο».

(Π.Δ. Ησαΐας, 2,4 και 11,56)

Η ειρήνη ήταν προαιώνιος πόθος και λαχτάρα του ανθρώπου. Σε όλο το μακρόχρονο ιστορικό βίο της ανθρωπότητας, η ειρήνη στάθηκε τα «άπιαστο πουλί» στη διάνοια των αρχαίων φιλοσόφων, των προφητών, των ποιητών και των στοχαστών. Ομως, όσο κι αν τα όνειρα για ειρήνη των παλιών ειρηνόφιλων μείνανε όνειρα και δε στάθηκαν εμπόδιο στους πολέμους, στις μέρες μας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να πραγματωθούν.

Σήμερα, η διαλεκτική του κινήματος για την ειρήνη σε εθνικό και διεθνή στίβο το επιβεβαιώνει. Οι δημιουργημένες συνθήκες ύστερα από το τελευταίο παγκόσμιο μακελειό και τις τραγικές συνέπειές του, ανοίξανε νέους ορίζοντες για την υπόθεση της ειρήνης και του περάσματός της από τη σφαίρα του απλού ιδανικού στο χώρο της ρεαλιστικής υλοποίησής της.

Στις μέρες μας, η συνειδητοποίηση του κινδύνου που απειλεί την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας με ολοκληρωτικό αφανισμό από τα σύγχρονα θερμοπυρηνικά όπλα, που δοκιμάζουν να χρησιμοποιήσουν σε ένα παγκόσμιο ανθρωπομακελειό, μπορούν να συντελέσουν στο ξύπνημα των ειρηνόφιλων και των λαϊκών ομάδων για να μη παραπλανιούνται από τα ψέματα και τα απατηλά λόγια των αστών πολιτικών.

Βεβαίως, μόνο αν λείψουν οι αιτίες που προκαλούν τους πολέμους θα σταθεί δυνατό να επικρατήσει η ειρήνη και να ζήσουν οι άνθρωποι αδελφωμένοι. Ο πόλεμος είναι νέο κοινωνικό φαινόμενο που παρουσιάστηκε από την ιστορική στιγμή του περάσματος από την πρωτόγονη κοινοκτημοσύνη στον καταμερισμό της δουλιάς, στην ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στην ιδιοποίηση του προϊόντος της παραγωγής και στη διαίρεση της κοινωνίας σε τάξεις. Και τα ιστορικά γεγονότα αποκαλύπτουν πως από την εποχή του τόξου ίσα με τη σημερινή της ατμοβόμβας και του απεμπλουτισμένου ουρανίου, το «Χρυσόμαλλο Δέρας» (Δ. Γληνός) στάθηκε πάντα η αιτία των μακελεμάτων. Πράγμα που σημαίνει πως ο πόλεμος είναι σύμφυτος με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες και συνεπώς και με τον καπιταλισμό.

Επομένως, όσο υπάρχει ο καπιταλισμός, θα υπάρχει και ο πόλεμος. Απόδειξη, πως στις μέρες μας οι ιμπεριαλιστές που δεν «ικανοποιούνται» δίχως πόλεμο, ξανοίγονται κάθε τόσο σε τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, που μπορεί να οδηγήσουν και πάλι την ανθρωπότητα σε ένα καινούριο ανθρωπομακελειό.

Για κείνο, στο καυτό θέμα της ειρήνης δεν πρέπει να παραπλανιόμαστε, μήτε να πιστεύουμε στις αγαθές προσθέσεις των καπιταλιστών. Η ειρήνη θα μπορέσει να κυριαρχήσει πάνω στον πλανήτη μας και οι πόλεμοι θα σταματήσουν οριστικά μόνο αν καταργηθεί το εκμεταλλευτικό καθεστώς και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αν σ' αλλοτινούς καιρούς η ιδέα της ειρήνης είχε φωλιάσει στη σκέψη ορισμένων στοχαστών και μερικών ανθρώπων καλής θέλησης, σήμερα ο φιλειρηνισμός έχει διαδοθεί πλατιά κι έχει αγκαλιάσει όχι μόνο τους στοχαστές και τους διανοούμενους, αλλά όλους τους ανθρώπους της δουλιάς και του μόχθου που αποβλέπουν στην εγκαθίδρυση της ειρήνης πάνω στη Γη για να πάψουν να είναι τα τραγικά θύματα του ανθρωπομακελειού που προκαλούν κάθε φορά οι ιμπεριαλιστές σε δικό τους όφελος.

Για τούτο ο φιλειρηνισμός στην εποχή μας δεν είναι μια ουτοπία, «το άπιαστο πουλί», μα μια πραγματικότητα και ιστορική αναγκαιότητα. Τα κινήματα Ειρήνης τώρα είναι μια υλική δύναμη που με τον αγώνα μπορεί να μπει εμπόδιο στον πόλεμο, και να συμβάλλει στην πάλη των λαών για ανατροπή του καπιταλισμού.

Ο φιλειρηνισμός στις μέρες μας έχει περάσει στη δράση και το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης με τους αγώνες του επηρεάζει όλο και πιο πολύ τη διεθνή ζωή.

Το ειδικό βάρος των ειρηνόφιλων δυνάμεων όλο και περισσότερο βαραίνει στην πορεία των παγκόσμιων εξελίξεων και η επίδρασή τους γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική στο να κλείσει ο δρόμος του πολέμου.

Στις μέρες μας ο αγώνας των φιλειρηνικών κινημάτων έχει εξελιχθεί σε αγώνα αντιιμπεριαλιστικό, αντινατοϊκό με βασική επιδίωξη την απομάκρυνση των αιτιών του πολέμου. Οι φιλειρηνιστές τώρα αντιπαλεύουν τις αιτίες που προκαλούν τους πολέμους και με τις ενέργειές τους επιδιώκουν να τις εξαφανίσουν. Τρανή επιβεβαίωση είναι ο αντιιμπεριαλιστικός, αντινατοϊκός προσανατολισμός της πάλης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) που αποφασίστηκε στο Συνέδριο του Μάη του 2000 στην Αθήνα, καθώς και οι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες των διάφορων κινημάτων ειρήνης προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι η Διάσκεψη της Λισαβόνας που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 του περασμένου Μάρτη, η Διάσκεψη του Αγ. Δομίνικου της Αμερικής που έγινε στις 21-23 του Μάρτη και η Συνάντηση του Βερολίνου στις 23 και 24 του Μάρτη.

Ο αντιιμπεριαλιστικός και αντινατοϊκός χαρακτήρας της σημερινής πάλης των κινημάτων ειρήνης είναι πια φανερός. Και οι δραστηριότητές τους ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων» και την «παγκοσμιοποίηση», που γίνονται όλο και πιο έντονες, είναι ξεκάθαρες. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα για το δυνάμωμα του φιλειρηνισμού σε παγκόσμια κλίμακα και τη νικηφόρα πραγματοποίηση της εξαφάνισης του πολέμου και της εδραίωσης της ειρήνης στον πλανήτη μας σε όφελος των λαών και της εργατικής τάξης.


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ