ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Κλειστά τα περισσότερα πανεπιστήμια

Οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο νομοσχέδιο-απάτη για την κατ' όνομα μόνο ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και τη συνολική υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κλιμακώνονται αυτή τη βδομάδα. Σήμερα, ξεκινά στην Ηγουμενίτσα η διήμερη Σύνοδος Προέδρων των ΤΕΙ, ενώ τη Δευτέρα θα συνέλθει η Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων προκειμένου να επανεκτιμήσει τα νέα δεδομένα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Παραίτηση της Συγκλήτου του ΕΜΠ

Στο μεταξύ, την παραίτησή τους υπέβαλαν χτες όλα τα μέλη της Συγκλήτου του ΕΜΠ και την Τρίτη 15 του Μάη μαζί με τους συλλόγους εργαζομένων και φοιτητών του ιδρύματος καλούν όλα τα μέλη της πολυτεχνιακής κοινότητας σε συγκέντρωση στο κτίριο της Πατησίων στις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Η παραίτηση της Συγκλήτου έρχεται μετά τις παραιτήσεις του πρύτανη του ιδρύματος, Θ. Ξανθόπουλου, και του αντιπρύτανη, Σ. Σιμόπουλου, που με χτεσινή επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας - ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τις παραιτήσεις τους - επικαλούνται γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του ΕΜΠ, σύμφωνα με την οποία η Σύγκλητος είναι η αρμόδια κατά το νόμο.

Σε αποχή προχωρά τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 του Μάη η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΕΠ) ΤΕΙ, που καλεί σε απεργία τις τελευταίες δέκα μέρες του εξαμήνου και σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Ακόμα με αποφάσεις των συγκλήτων τους, μέχρι την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, κλειστά θα παραμείνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσουν και τα υπόλοιπα. Μέχρι την Τρίτη 15 του Μάη κλειστά θα παραμείνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ την Τετάρτη θα αναστείλει τη λειτουργία του και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων τους οι σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τελούν υπό κατάληψη, ενώ πραγματοποιούνται και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Επιμένει το υπουργείο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, μιλώντας χτες το απόγευμα σε συνέδριο της Νεολαίας του κόμματός του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Επανέλαβε δε ότι δεν κατανοεί τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις. Ενδιαφέρον είχε, επίσης, το σημείο της ομιλίας του όπου αναφέρθηκε στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση, λέγοντας ότι αυτή είναι μια λάθος αντίληψη που η Ελλάδα κατάφερε στο πλαίσιο της ΕΕ να «μην περάσει». Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι «για να παράγει πολίτες» κι όχι για «να δίνει κάρτα εργασίας», είπε χαρακτηριστικά. Μια άποψη που είναι εύλογη αν αναλογιστεί κανείς την πολιτική της κυβέρνησης και το ύψος της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης που δημιουργεί ιδιαίτερα στη νέα γενιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σήμερα αποφασίζουν οι καθηγητές

Συνέρχεται σήμερα στην Αθήνα η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, η οποία θα αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις του κλάδου, τόσο ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, όσο και για την επίλυση των πάγιων εκπαιδευτικών αιτημάτων. Η εισήγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ πρότεινε 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Μάη, ενώ μεγάλος αριθμός ΕΛΜΕ τάχθηκε υπέρ 24ωρης απεργίας στις 17 Μάη.

Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στις 4 από τις 5 ΕΛΜΕ (Α`, Γ`, Δ` και Ε`) της Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 10ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, άνοδο σημείωσε η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών» (ΔΕΕ). Στη Β` ΕΛΜΕ, οι εκλογές θα γίνουν την επόμενη Τρίτη.

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η ΔΕΕ εξέλεξε 4 επιπλέον αντιπροσώπους για το Συνέδριο (έναν σε κάθε ΕΛΜΕ) και έφτασε συνολικά τους 8. Εξέλεξε, δηλαδή, τους διπλάσιους αντιπροσώπους σε σχέση με τις εκλογές για το προηγούμενο Συνέδριο της ΟΛΜΕ (Ιούνη 1999).

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον κλάδο είναι το γεγονός πως φέτος ψήφισαν 879 περισσότεροι εκπαιδευτικοί και έτσι αυξήθηκε και ο αριθμός των αντιπροσώπων που στέλνουν οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, από 25 σε 35. Από έναν επιπλέον αντιπρόσωπο, εξέλεξαν η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ και 4 η «Αγ. Συνεργασία».

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στις εκλογές της ΕΛΜΕ Ηλείας, όπου ψήφισαν 416 εκπαιδευτικοί και έλαβαν: «Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση» (ΣΥΝεργασία, ΝΑΡ, Παρεμβάσεις, Συσπειρώσεις, Α/Συνέχεια) 191 ψήφους και 2 έδρες (στις προηγούμενες εκλογές είχε 188 και 2), ΕΣΑΚ ΔΕΕ 86 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (είχε 29 ψήφους), ΠΑΣΚ 77 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο (είχε 66 και 1) και ΔΑΚΕ 61 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε 74 ψήφους).

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
«Οχι» στην κατάργηση του εξεταστικού κέντρου

Σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι μαθητές και οι γονείς της Αλοννήσου, καταγγέλλοντας την απόφαση κατάργησης του εξεταστικού κέντρου του νησιού για τη διενέργεια των γραπτών πανελλαδικών εξετάσεων. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Αλοννήσου τελεί υπό κατάληψη, ενώ χτες έκλεισε και το Δημοτικό Σχολείο. Επίσης, χτες μαθητές και γονείς, έχοντας τη συμπαράσταση των φορέων του νησιού, προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Αλοννήσου και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Οπως τονίζει μιλώντας στο «Ρ» ο Δ. Δροσάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αλοννήσου, «οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελική δικαίωση, καθώς με την απόφαση για την κατάργηση του εξεταστικού κέντρου οι μαθητές του νησιού αντιμετωπίζονται ως πολίτες β` κατηγορίας». «Δεν είναι δυνατόν - προσθέτει - να αναγκάζονται τα παιδιά μας να δώσουν εξετάσεις στη Σκόπελο, κάνοντας όλες τις ημέρες, που θα διενεργηθούν, δρομολόγια μίας και δύο ωρών και αυτό αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς υπάρχει και το ενδεχόμενο απαγόρευσης του απόπλου». Ο Δ. Δροσάκης καταγγέλλει την απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχαν γονείς και μαθητές από τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας σε πρόσφατη συνάντησή τους. Δηλώνει, δε, ότι «είναι αποφασισμένοι να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους μαθητές και τους γονείς των άλλων περιοχών που καταργήθηκαν τα εξεταστικά κέντρα».

Στο Νομό Μαγνησίας καταργήθηκαν συνολικά επτά εξεταστικά κέντρα - καταργήθηκαν τα εξεταστικά κέντρα Αλοννήσου, Γλώσσας Σκοπέλου, Τσαγκαράδας, Καναλίων, Τρικερίου, Πτελεού και Σούπρης - ύστερα από απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εξετάσεων, που ελήφθη με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι περιοχές όπου οι εξεταζόμενοι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 10, θα μεταβαίνουν στα πλησιέστερα εξεταστικά κέντρα.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Να ανεγερθεί άμεσα το νέο σχολικό κτίριο

Σε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο ανέγερσης του ΤΕΕ Καισαριανής καλεί τη Δευτέρα 14 Μάη, στις 7 το απόγευμα, τους κατοίκους η δημοτική αρχή της Καισαριανής, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του σχολείου. Η ανέγερση του νέου διδακτηρίου ξεκίνησε μετά από πολύχρονους αγώνες και κινητοποιήσεις του Δήμου, των καθηγητών, γονιών και μαθητών του ΤΕΕ το Νοέμβρη του 2000. Ενώ συνεχιζόταν κανονικά, έξι περίοικοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να σταματήσει το έργο. «Οι έξι κάτοικοι προσέβαλαν μια καθ' όλα σύννομη οικοδομική άδεια για την ανέγερση του διδακτηρίου των ΤΕΕ, η οποία εκδόθηκε από τον ΟΣΚ, επειδή διαφωνούσαν με την τοποθέτηση του κτιρίου μέσα στο οικόπεδο», σημειώνεται σε δελτίο Τύπου που υπογράφει ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής.

Ανάμεσα στις συνέπειες, αναφέρονται το σταμάτημα των εργασιών ανέγερσης του διδακτηρίου και το ότι οι μαθητές στεγάζονται σε ενοικιαζόμενο κτίριο, που δεν καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων και περιφέρονται από την Καισαριανή, στο Βύρωνα και τον Υμηττό για τα αναγκαία εργαστήριά τους. «Εδώ συντελείται ουσιαστικά ένα έγκλημα, με μόνα θύματα τους μαθητές και τη μόρφωσή τους», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, ενώ ο Δήμος κάνει έκκληση στον υπουργό Παιδείας και στο ΣτΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να απορρίψουν το αίτημα 6 μόνο κατοίκων, με αβάσιμα επιχειρήματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΠ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΜΠ

Οι φοιτητές του ΕΜΠ αντιδρούν στον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης. Ο ασφαλιστικός «μεσαίωνας», ο «τρομονόμος» και η «ανω-κατωποίηση» των ΑΕΙ - ΤΕΙ δε θα περάσουν!

ΟΛΟΙ στις Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 του Μάη, ώρα 11:00.

ΕΜΠ Ζωγράφου: Οι Σύλλογοι Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων - Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων - Μεταλλουργών, ΤΕΜΦΕ, Τοπογράφων, Χημικών Μηχανικών.

ΕΜΠ Πατησίων: Οι Σύλλογοι Φοιτητών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών.

Καλούμε τους συναδέλφους σε ΑΕΙ - ΤΕΙ σε κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά μας στην εκπαίδευση, στη δουλιά και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!!!

Την ενέργεια μελών του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Περιστερίου να καταγγείλουν στον προϊστάμενο Διεύθυνσης μέλος του ΔΣ το οποίο θεώρησαν ότι κατέχει παράνομα τη θέση, καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» και το προεδρείο της Ενωσης Γονέων Περιστερίου.

Ιδιαίτερα επισημαίνουν οι δύο φορείς ότι με πρόσχημα την καταγγελία, δίνεται λαβή στους προϊσταμένους να αναμειγνύονται στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Ενωσης και ότι βασικό στοιχείο δημοκρατίας και σύγχρονου πολιτικοσυνδικαλιστικού λόγου αποτελεί η προσπάθεια επίλυσης των όποιων διαφορών μέσα στα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα, λειτουργώντας στα πλαίσια και τα όρια της καταστατικής λειτουργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ