ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΕ
Εντατικοποιούν τους πλειστηριασμούς

Την εντατικοποίηση των διοικητικών και δικαστικών μέτρων για την είσπραξη των αγροτικών χρεών προωθεί η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, συνδέοντας μάλιστα τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας με την αξιολόγηση της εξέλιξης των υπαλλήλων που εμπλέκονται στις διαδικασίες είσπραξης των δανείων. Η πρωτοφανούς έμπνευσης μεθόδευση αποκαλύπτεται από εγκύκλιο του πρωθυπουργικού φίλου και διοικητή της Τράπεζας Π. Λάμπρου, ο οποίος επικαλούμενος την «εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τον εντεινόμενο τραπεζικό ανταγωνισμό», αξιώνει από τις υπηρεσίες της Τράπεζας την εντατικοποίηση των αναγκαστικών εισπράξεων χρεών, που σε τελευταία ανάλυση οδηγεί σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις της περιουσίας των αγροτών. Εξειδικεύοντας, μάλιστα, παραπέρα τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σημειώνει ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις που «τα περιουσιακά στοιχεία με τα οποία διασφαλίζεται το δάνειο απαξιώνονται με γρήγορο ρυθμό». Ο διοικητής της ΑΤΕ, δηλαδή, γνωρίζοντας ότι εκ των πραγμάτων το μέγεθος των περιουσιών που διαθέτουν οι αγρότες είναι μικρό, ενώ η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να την ανανεώνουν, προτρέπει τις υπηρεσίες της Τράπεζας να βιαστούν να τις κατασχέσουν πριν χάσουν την αξία τους.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Στο μέτωπο της ΠΑΣΥ

Περιοδεία του Β. Μπούτα σε χωριά του νομού. Συγκέντρωση στον Ορχομενό

Την προσχώρησή της στην Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) αποφάσισε χτες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Βοιωτίας. Η χτεσινή απόφαση συνέπεσε με την επίσκεψη στο νομό του Β. Μπούτα, μέλους της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση της ΠΑΣΥ, ο οποίος μαζί με στελέχη της Ομοσπονδίας το πρωί επισκέφτηκαν το χωριό Αγιος Δημήτριος, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των αγροτών κατοίκων. Η επίσκεψη του Β. Μπούτα στη Βοιωτία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με τη συγκέντρωση και την ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο του Ορχομενού.

Στη συγκέντρωση που έγινε στον Αγιο Δημήτριο, όπου η συμμετοχή των κατοίκων ήταν πολύ μεγάλη, έγινε εκτενής συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών, με κυριότερα το ασφαλιστικό και το νέο κανονισμό για το βαμβάκι. Οπως έντονα φάνηκε στη συγκέντρωση, οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι από τη στάση που κρατούν οι ξεπουλημένες πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία για την προοπτική που δίνει στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα η δημιουργία της ΠΑΣΥ. Μάλιστα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων της Βοιωτίας θα πάρει μέρος και στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ που θα γίνει στη Λάρισα στις 27 του Μάη.

Μιλώντας στους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου, ο Β. Μπούτας τους κάλεσε στο «δρόμο του αγώνα, διότι είναι ο μόνος δρόμος που βγάζει από το σημερινό αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική το μικρομεσαίο αγρότη. Είναι ανάγκη - επισήμανε - να συντονίσουμε την πάλη μας με την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους, τους ΕΒΕ, τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν κάτω από την εκμετάλλευση του κεφαλαίου. Μια πρώτη ευκαιρία είναι να συντονίσουμε τα βήματά μας με τους εργατοϋπαλλήλους στην πανελλαδική απεργία στις 17 του Μάη»

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Β. Μπούτας σημείωσε ότι «σήμερα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τους αγρότες, προβάλλει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, αλλά και ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι. Ειδικότερα, για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα οι αγρότες είναι οι πρώτοι που γεύτηκαν, πριν τρία χρόνια το τι σημαίνει "εκσυγχρονισμός" του Ασφαλιστικού. Διότι, από τότε, με νόμο τούς αφαιρέθηκε η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με νόμο θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι 47 χρόνια για να πάρουν τη μεγαλύτερη σύνταξη του ΟΓΑ, με νόμο πληρώνουν τα διπλά από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Γι' αυτό και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και για αλλάξει ο νόμος για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα των αγροτών. Για να επανέλθει η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να συνταξιοδοτούνται στα 60 οι αγρότες και στα 55 οι αγρότισσες, να υπάρξει η αυτοτελής συνταξιοδότηση της αγρότισσας και η σύνταξη του ΟΓΑ να ισούται με την κατώτερη του ΙΚΑ».


Πικρές καταγγελίες

«Φαίνεται ότι υπάρχει η λογική του υπουργού Γεωργίας, οι αγροτικές οργανώσεις να λειτουργούν και να είναι υπό τις εντολές του, όπως είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Στ. Κουρνιάκο και ειπώθηκαν χτες, τρεις μέρες μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ. Πώς αλλάζουν οι καιροί...

Ο Στ. Κουρνιάκος που φέρει κι αυτός σοβαρές ευθύνες για το σημερινό κατάντημα της ΓΕΣΑΣΕ, άρχισε να καταγγέλλει ότι οι μετέχοντες στο ΔΣ της Συνομοσπονδίας ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα διατηρήσουν τις καρέκλες τους και να εξυπηρετήσουν τις κυβερνητικές εντολές. Εκανε λόγο για καθοδηγούμενο πραξικόπημα σε βάρος του, αλλά και ο ίδιος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα εκλογικά «πραξικοπήματα» των τριών τελευταίων συνεδρίων ώστε να καταλάβουν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης τις θέσεις της διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ και να μετατρέψουν τη Συνομοσπονδία σε κυβερνητικό παραμάγαζο. Τώρα λέει ότι θα μαζέψει υπογραφές για να προκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων ώστε να απομακρυνθούν οι μέχρι πρότινος παρακαθήμενοί του.

Συνέχισε τις καταγγελίες του λέγοντας πως είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη στο βαμβάκι. Ο υπουργός Γεωργίας, είπε, ψήφισε έναν κανονισμό που είναι χειρότερος και από την πρόταση της Κομισιόν. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, συμβαίνει για πρώτη φορά. Αναφορά έκανε επίσης και στο Γ' ΚΠΣ λέγοντας πως τα κονδύλια που δίνονται είναι ελάχιστα και δεν αφορούν τους αγρότες. Οι μόνοι που θα έχουν πρόσβαση στα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, συμπλήρωσε, θα είναι οι ιδιωτικές εταιρίες και τα νομικά πρόσωπα. Σχετικά με το τελευταίο, συμπλήρωσε με νόημα: «Το τρίτο ΚΠΣ μπαίνει σε λειτουργία σε λίγο καιρό. Θα φανεί μέσα στον πρώτο χρόνο ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προγράμματα. Θα φανεί αμέσως. Είναι έτοιμα τα μελετητικά σχέδια. Τότε ίσως μάθουμε ποιοι είναι στα μελετητικά γραφεία επικεφαλής, ποιες είναι οι εταιρίες και τα λοιπά».

Αναφερόμενος στους λόγους καθαίρεσής του είπε ότι δεν του συγχωρέθηκε ποτέ η στάση του για το θέμα των μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού και έκανε νύξεις για τη στάση του υπουργού Γεωργίας στην όλη υπόθεση. Ακολούθως, καταπιάστηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, λέγοντας ότι ο Τζ. Καραμίχας παρουσία του υπουργού Γεωργίας μετά από συνάντηση που είχαν, δήλωσε «ότι έχουμε πλέον συναντίληψη». Εδώ σημείωσε: «Γι' αυτό το θέμα έχει αμειφθεί ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ». Και συνέχισε: «Θα μπορούσατε να ρωτήσετε εδώ στο υπουργείο Γεωργίας, ποια εταιρία έχει πάρει επισιτιστική βοήθεια πορτοκαλιών προς τη Γιουγκοσλαβία, για ποιο λόγο διακόπηκε για ένα διάστημα αυτή η σύμβαση και για ποιο λόγο ξανανανεώθηκε μετά από λίγες μέρες». Τα παραπάνω ακολούθησε η εξής αναφορά: «Να δούμε ποιοι εκφράζουν τα συλλογικά συμφέροντα των συνεταιρισμών και των αγροτών και ποιοι υπηρετούν... χρησιμοποιούν τις οργανώσεις σαν εφαλτήρια για τις δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες και προσωπικά συμφέροντα».

Ο Στ. Κουρνιάκος αναφέρθηκε ακόμα στη σύμβουλο του Γ. Ανωμερίτη, αλλά και επιστημονικό σύμβουλο της ΓΕΣΑΣΕ Κ. Μπατζελή, λέγοντας: «Το μεμπτό είναι να εργάζεσαι σε αγροτική οργάνωση, στο υπουργείο Γεωργίας και να είσαι σύμβουλος διαφόρων ιδιωτικών εταιριών που έχουν σχέση με αγροτικά προϊόντα». Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρώην γγ της ΓΕΣΑΣΕ Τ. Πεβερέτο, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «15 μέρες μετά την αποχώρησή του από τη ΓΕΣΑΣΕ σαν Συνασπισμός, έκανε επίσημη δήλωση προσχώρησης στο ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ