ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
Διδαχή και έμπνευση από τη μεγάλη εποποιία του λαού

Πολύμορφες πρωτοβουλίες από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ιστορική επέτειο

Εκδηλώσεις και συζητήσεις, ιστορικοί περίπατοι και εκθέσεις, επισκέψεις σε μουσεία, αφιερώματα και βιντεοπροβολές είναι μερικές από τις δεκάδες πρωτοβουλίες που παίρνουν αυτές τις μέρες Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, μαζί με παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη.

Η πλούσια αυτή δραστηριότητα άρχισε την προηγούμενη βδομάδα και συνεχίζεται σήμερα, ανήμερα της επετείου και τις επόμενες μέρες. Μια δραστηριότητα που αποτελεί αφορμή για συζητήσεις γύρω από τα επίκαιρα διδάγματα της πάλης του λαού ενάντια στο φασισμό τη δεκαετία του 1940 και τα συμπεράσματα που αντλεί το ΚΚΕ από την Ιστορία του. Ειδικά για τη νεολαία, για φοιτητές και μαθητές, αυτές οι πρωτοβουλίες γίνονται «σημείο επαφής» με τις ηρωικές παραδόσεις του λαού μας, που δεν βρίσκουν «χώρο» στα σχολικά βιβλία, σε αντίθεση με την προπαγανδιστική ομοβροντία για τη «θεωρία των δύο άκρων», της εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, με χορηγό την ΕΕ.

Περπατώντας στα χνάρια των μαχητών της Αντίστασης, σε ιστορικά σημεία όπου δόθηκαν μεγάλες μάχες και συνειδητοποιώντας το σύνθημα «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ». Ακούγοντας εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ να τους ξεναγούν. Συζητώντας για τα πολύτιμα συμπεράσματα γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις συνθήκες που αυτός ξέσπασε και τη στάση του λαϊκού κινήματος. Με όλα τα παραπάνω, και μέσα από την πολυμορφία των εκδηλώσεων, οι εργαζόμενοι και η νεολαία που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές παίρνουν κουράγιο για τους μεγάλους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

ΑΘΗΝΑ
Με συγκίνηση στα χνάρια των μαχητών του λαού μας

Εκδήλωση στο ΕΜΠ
Εκδήλωση στο ΕΜΠ
Διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: «Δεν ξεχνάμε! Μαθαίνουμε την ιστορία μας. Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε» έκανε το Σαββατοκύριακο η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Αθήνας ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, με ξενάγηση από τις ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, όπου συζητήθηκαν επίκαιρα διδάγματα για την πάλη ενάντια στον φασισμό και την ανάγκη επαγρύπνησης από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει, να σαρώσει τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Ακολούθησε παρουσίαση πρότζεκτ με θέμα «Οι γυναίκες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, η συμβολή του ΚΚΕ», όπου παρουσιάστηκαν ηρωικές μορφές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, όπως η Ηρώ Κωνσταντοπούλου και άλλες, και έγινε αναφορά στη συμβολή του Κόμματος στην αντιμετώπιση της γυναικείας ανισοτιμίας κάτω από όλες τις συνθήκες. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από το μουσικό σύνολο της Φιλοσοφικής.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με ιστορικό περίπατο στην Καλλιθέα. Οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν από κοντά τον ιστορικό πλούτο της περιοχής, επισκεπτόμενοι το μνημείο για τον Σοβιετικό Στρατιώτη, τον χώρο όπου βρισκόταν το παράνομο τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ κ.λπ. Στο τέλος του ιστορικού περιπάτου δόθηκε ως αναμνηστικό ιστορικός οδηγός για την περιοχή.

Στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα
Στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα
Αντίστοιχες δραστηριότητες διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση ΝΟΠΕ Αθήνας της ΚΝΕ, υπό τον τίτλο «Φασισμός: Ποιοι τον πολέμησαν τότε, ποιοι τον πολεμούν και τώρα». Τη Δευτέρα οι Οργανώσεις της Νομικής, των ΕΜΜΕ, των Οικονομικών και των Τουρκικών Σπουδών επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή. Την ίδια μέρα, οι Οργανώσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας. Με ολοζώντανο τρόπο και με βοηθούς τα ιστορικά σημεία της Σόλωνος, της Σίνα 8 (έδρα Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ), της παλιάς Βουλής και της ευρύτατης περιοχής του Συντάγματος, η περιήγηση περιέλαβε όλες τις καμπές της Ιστορίας της περιόδου, από τη διαμόρφωση της Βουλής του 1936 που ανέδειξε σταδιακά τον Μεταξά σε πρωθυπουργό, έως την κήρυξη της δικτατορίας του, τις αθηναϊκές πράξεις αντίστασης στον κατακτητή από τις πρώτες μέρες της Κατοχής έως την Απελευθέρωση και ασφαλώς την κορυφαία στιγμή της μάχης του Δεκέμβρη.

Την Τρίτη οι Οργανώσεις της ΝΟΠΕ της ΚΝΕ επισκέφτηκαν με συγκίνηση, δέος και σεβασμό τα πρώην κρατητήρια της Γκεστάπο επί της οδού Κοραή. Προηγήθηκε σύντομη ιστορική αναδρομή για το χώρο, τους κρατούμενους που πέρασαν από εκεί, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τον Οκτώβρη του 1944, το πρώην αρχηγείο των ναζί μετατράπηκε στα κεντρικά γραφεία του ΕΑΜ. Το απόγευμα της Τρίτης, οι εκδηλώσεις του διημέρου ολοκληρώθηκαν με εκδήλωση - συζήτηση στη Νομική Σχολή, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Μπουγά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ξενάγηση στο Μουσείο της Καισαριανής
Ξενάγηση στο Μουσείο της Καισαριανής
Εκδήλωση διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο ΕΜΠ με θέμα: «Η πάλη ενάντια στο φασισμό από την Απελευθέρωση της Αθήνας μέχρι σήμερα», στο σποτ της ΚΝΕ στην Πύλη Ζωγράφου. Μίλησε η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ, ενώ λειτούργησαν έκθεση φωτογραφικού υλικού, έκθεση βιβλίου και έγινε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με νεανικά συγκροτήματα.

Ιστορικός περίπατος με το βιβλίο στο χέρι
Ιστορικός περίπατος με το βιβλίο στο χέρι
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσκεψη στον μαρτυρικό Χορτιάτη

Με μαζική συμμετοχή νεολαίας, το περασμένο Σάββατο έγινε ιστορικός περίπατος της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ στον ιστορικό τόπο του Χορτιάτη.

Με τη δράση αυτή συνεχίζεται η δραστηριότητα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, με την οποία επιδιώκει την επαφή και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, τη συζήτηση και τον προβληματισμό γύρω από τα συμπεράσματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την οργάνωση του αγώνα σήμερα.

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ βρέθηκαν στον τόπο που έκαψαν ολοσχερώς οι ναζί κατακτητές, με τη συνεργασία των ντόπιων συνεργατών τους, στις 2 Σεπτέμβρη του 1944.

Το πρωί επισκέφτηκαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου και ενημερώθηκαν για το χρονικό της σφαγής, που είχε ως θύματα 149 κατοίκους του χωριού, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά. Από την ξενάγηση αναδείχθηκαν η βιαιότητα των Ταγμάτων Ασφαλείας, που έδρασαν από κοινού με τους ναζί κατακτητές, και ο τιτάνιος αγώνας του λαού, μέσα και από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, που έδωσαν σκληρή μάχη για την οργάνωση της Αντίστασης του λαού, οργανώνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη, παίρνοντας μέτρα για τη σίτιση, τη φροντίδα, την περίθαλψή του.

Επειτα, οι νέοι επισκέφτηκαν τα δύο σημεία όπου συντελέστηκε η σφαγή των κατοίκων, τον Φούρνο της οικογένειας Γκουραμάνη και την κατοικία της οικογένειας Νταμπούδη. Αξίζει να σημειωθεί, ως ένδειξη της αγριότητας των Ταγμάτων Ασφαλείας και των τμημάτων της Βέρμαχτ που δρούσαν υπό την καθοδήγηση του ναζί στρατιωτικού Φ. Σούμπερτ, ότι και τα δύο κτίρια όπου συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι πυρπολήθηκαν και αμέσως μετά κάηκαν ολοσχερώς. Από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλα τα θύματα της θηριωδίας.

Ακολούθησε πεζοπορία και επίσκεψη στο καταφύγιο του ΣΕΟ, μέσα από ένα ορειβατικό μονοπάτι μέσα στο δάσος, που έφερε τους επισκέπτες σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στο χώρο του καταφυγίου υπήρξε χρόνος για ξεκούραση και η επιστροφή στην πόλη έγινε αργά το απόγευμα.

Ιστορικός περίπατος στην Πάτρα

Ο ιστορικός περίπατος της ΤΟ Αχαΐας της ΚΝΕ, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, έγινε την Κυριακή.

Ξεκινώντας από το Ρωμαϊκό Ωδείο, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ ξεναγήθηκαν σε σημεία της πόλης για να μάθουν την Ιστορία της και για τον απελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, που έδωσε σκληρούς αγώνες για την οργάνωση της αντίστασης του λαού, αλλά και της αλληλεγγύης.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την εκκλησία του Παντοκράτορα, όπου στήθηκε το πολυβόλο του ΕΛΑΣ που ανέτρεψε την αντίσταση των Γερμανών, τα αιματοβαμμένα Προσφυγικά που γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο των ναζί κατακτητών και των ταγμάτων ασφαλείας, την πλατεία Υψηλών Αλωνιών, στην οποία κρέμαγαν αγωνιστές στα δέντρα περιμετρικά αυτής, για να εκφοβίζουν τον λαό της πόλης και κατέληξαν στο καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από αυτήν και στην έκθεση που λειτουργεί εκεί.

Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη 1940

Οταν η Ιστορία γίνεται δύναμη...

Ενα παιδί ακολουθεί μια κόκκινη γραμμή... Μια κόκκινη γραμμή, αιμάτινη... Μια κόκκινη γραμμή των ηρώων που εκτελέστηκαν, όμως δεν πέθαναν ποτέ... Μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χτες...

Μας μεταφέρει σε τόπους και γεγονότα που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην ηρωική Ιστορία του λαού μας, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την πάλη του ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ.

Τα συμπεράσματα που απορρέουν από όλη αυτήν την περίοδο και αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ, έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, αποτελούν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι:

  • Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Χάρης Ραζάκος, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας
  • Αφροδίτη Μπόμπολη, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στη διδασκαλία της Ιστορίας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αξιοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα έργα του Δ. Ραβάνη - Ρεντή «Παιδιά της Αθήνας», «Και η θάλασσα ήταν τόσο κοντά».

Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ σήμερα Τετάρτη 28 Οκτώβρη στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

Συνεχίζεται η πλούσια δραστηριότητα

Σήμερα και τις επόμενες μέρες Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν:

  • Σήμερα Τετάρτη:

-- Στους Αγ.Αναργύρους Αττικής ιστορικός περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από την είσοδο του στρατοπέδου «Κοσκινά», γνωστό και ως 301.

-- Στη Ν.Φιλαδέλφεια, ιστορικός περίπατος, στις 11 π.μ., από το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (Ν. Τρυπιά και Καισαρείας, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο).

-- Στην Πρέβεζα, ιστορικός περίπατος στις 12 μ., από τα Δικαστήρια.

-- Στην Πάτρα, ιστορικοί περίπατοι με αφετηρία στις 10 π.μ. το Ρωμαϊκό Ωδείο και κατάληξη στο καταφύγιο κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνιών (ξενάγηση στην έκθεση αρχειακού υλικού του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου).

-- Στη Ζάκυνθο ιστορικός περίπατος, στις 11 π.μ., από την πλατεία Σολωμού με κατάληξη το χωριό Αγιος Δημήτρης.

-- Στην Ιεράπετρα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα: «28η Οκτωβρίου 1940 - 80 χρόνια μετά... Η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, φασισμό συνεχίζεται!», που θα περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Οταν η Ιστορία γίνεται δύναμη!», Θα μιλήσει ο Βάγιας Βάγιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από τον Νικόλα Εβαντινό.

  • Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην αυλή του ΠΑΜΑΚ, προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Οταν η Ιστορία γίνεται δύναμη!». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θοδωρής Σταϊκόπουλος, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

-- Στο Ρέθυμνο, στις 7.30 μ.μ. στο «Μικρό Καφέ», προβολή του ντοκιμαντέρ «Οταν η Ιστορία γίνεται δύναμη!».

  • Παρασκευή 30 Οκτώβρη:

-- Στο Μαθηματικό της Αθήνας, εκδήλωση, στις 2 μ.μ., με θέμα «Ο λαός τσάκισε τον φασισμό, ο λαός θα τον ξανατσακίσει». Θα μιλήσει η Γεωργία Γκούφα, μέλος του Περιφ. Γραφείου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Θέρμης Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στις 7 μ.μ., σύσκεψη με θέμα «Οι ναζί στη φυλακή. Ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που γεννά τον φασισμό συνεχίζεται» και προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις στα Λύκεια Καλαμαριάς διοργανώνουν σύσκεψη με το ίδιο θέμα στις 7 μ.μ.

-- Οι Οργανώσεις Οικονομικών Σχολών Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν στις 11 π.μ. ιστορικό περίπατο, με αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο και κατάληξη στο καταφύγιο κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνιών (ξενάγηση στην έκθεση αρχειακού υλικού του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου).

  • Σάββατο 31 Οκτώβρη:

-- Στην Πληροφορική της Αθήνας (αίθριο), στις 5.30 μ.μ., προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

-- Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 και Αθ. Διάκου), με θέμα: «Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά» με προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Δεν ξεχνάμε». Θα μιλήσει ο Βασίλης Πύρρος, μέλος του ΚΣ.

-- Η Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει μαζική πικετοφορία, στις 12 μ., στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την Απελευθέρωση της πόλης.

-- Οι Οργανώσεις Ηρακλείου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στο Αρκαλοχώρι, όπου μεγάλωσε ο ήρωας του ΚΚΕ Ναπολέων Σουκατζίδης. Αναχώρηση από Αγαλμα Βενιζέλου, στις 9.30 π.μ.

-- Η ΤΟ Ηλείας της ΚΝΕ οργανώνει στις 11 π.μ., επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα.

  • Κυριακή 1 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, οι Μαθητικές Οργανώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

-- Οι ΤΟ Λάρισας της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 11.30 π.μ. επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949, στο χωριό Αμπελάκια του νομού Λάρισας.

-- Οι Οργανώσεις Χανίων της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή - επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Θερίσου και ξενάγηση από τον Σπύρο Αγριμάκη, μέλος του ΤΓ Χανίων του ΚΚΕ.

Στο Κερατσίνι

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, το Λαϊκό Φροντιστήριο Κερατσινίου - Δραπετσώνας πραγματοποιεί εκδήλωση για τους μαθητές του και τις οικογένειές τους, σήμερα Τετάρτη, στις 17.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κερατσινίου «Αντώνης Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, στα Ταμπούρια).

Θα μιλήσει ο Γιώργος Αρφαράς, καθηγητής του Λαϊκού Φροντιστηρίου. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ