Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΑΘΗΝΑ
Με συγκίνηση στα χνάρια των μαχητών του λαού μας

Εκδήλωση στο ΕΜΠ
Εκδήλωση στο ΕΜΠ
Διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο: «Δεν ξεχνάμε! Μαθαίνουμε την ιστορία μας. Τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε» έκανε το Σαββατοκύριακο η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Αθήνας ΚΝΕ.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, με ξενάγηση από τις ΟΒ Ιστορικού - Αρχαιολογικού στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, όπου συζητήθηκαν επίκαιρα διδάγματα για την πάλη ενάντια στον φασισμό και την ανάγκη επαγρύπνησης από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει, να σαρώσει τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Ακολούθησε παρουσίαση πρότζεκτ με θέμα «Οι γυναίκες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, η συμβολή του ΚΚΕ», όπου παρουσιάστηκαν ηρωικές μορφές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, όπως η Ηρώ Κωνσταντοπούλου και άλλες, και έγινε αναφορά στη συμβολή του Κόμματος στην αντιμετώπιση της γυναικείας ανισοτιμίας κάτω από όλες τις συνθήκες. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από το μουσικό σύνολο της Φιλοσοφικής.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με ιστορικό περίπατο στην Καλλιθέα. Οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν από κοντά τον ιστορικό πλούτο της περιοχής, επισκεπτόμενοι το μνημείο για τον Σοβιετικό Στρατιώτη, τον χώρο όπου βρισκόταν το παράνομο τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ κ.λπ. Στο τέλος του ιστορικού περιπάτου δόθηκε ως αναμνηστικό ιστορικός οδηγός για την περιοχή.

Στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα
Στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα
Αντίστοιχες δραστηριότητες διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση ΝΟΠΕ Αθήνας της ΚΝΕ, υπό τον τίτλο «Φασισμός: Ποιοι τον πολέμησαν τότε, ποιοι τον πολεμούν και τώρα». Τη Δευτέρα οι Οργανώσεις της Νομικής, των ΕΜΜΕ, των Οικονομικών και των Τουρκικών Σπουδών επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή. Την ίδια μέρα, οι Οργανώσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας. Με ολοζώντανο τρόπο και με βοηθούς τα ιστορικά σημεία της Σόλωνος, της Σίνα 8 (έδρα Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ), της παλιάς Βουλής και της ευρύτατης περιοχής του Συντάγματος, η περιήγηση περιέλαβε όλες τις καμπές της Ιστορίας της περιόδου, από τη διαμόρφωση της Βουλής του 1936 που ανέδειξε σταδιακά τον Μεταξά σε πρωθυπουργό, έως την κήρυξη της δικτατορίας του, τις αθηναϊκές πράξεις αντίστασης στον κατακτητή από τις πρώτες μέρες της Κατοχής έως την Απελευθέρωση και ασφαλώς την κορυφαία στιγμή της μάχης του Δεκέμβρη.

Την Τρίτη οι Οργανώσεις της ΝΟΠΕ της ΚΝΕ επισκέφτηκαν με συγκίνηση, δέος και σεβασμό τα πρώην κρατητήρια της Γκεστάπο επί της οδού Κοραή. Προηγήθηκε σύντομη ιστορική αναδρομή για το χώρο, τους κρατούμενους που πέρασαν από εκεί, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τον Οκτώβρη του 1944, το πρώην αρχηγείο των ναζί μετατράπηκε στα κεντρικά γραφεία του ΕΑΜ. Το απόγευμα της Τρίτης, οι εκδηλώσεις του διημέρου ολοκληρώθηκαν με εκδήλωση - συζήτηση στη Νομική Σχολή, με ομιλητή τον Αλέξανδρο Μπουγά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ξενάγηση στο Μουσείο της Καισαριανής
Ξενάγηση στο Μουσείο της Καισαριανής
Εκδήλωση διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο ΕΜΠ με θέμα: «Η πάλη ενάντια στο φασισμό από την Απελευθέρωση της Αθήνας μέχρι σήμερα», στο σποτ της ΚΝΕ στην Πύλη Ζωγράφου. Μίλησε η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ - Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ, ενώ λειτούργησαν έκθεση φωτογραφικού υλικού, έκθεση βιβλίου και έγινε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με νεανικά συγκροτήματα.


Ιστορικός περίπατος με το βιβλίο στο χέρι
Ιστορικός περίπατος με το βιβλίο στο χέρι

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ