Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Αναγκαία τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων σε σχολεία

INTIME NEWS

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται στην επικράτεια και σε σχολικές μονάδες ειδικότερα, εντείνονται η αγωνία και οι ανησυχίες για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Στα όλο και περισσότερα σχολεία όπου εμφανίζονται κρούσματα (χτες ήταν 374 και πολλαπλάσια από την αρχή της χρονιάς), δεν συνίσταται από τον ΕΟΔΥ εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος, για τους ανθρώπους δηλαδή που υποχρεωτικά απομακρύνονται από το σχολείο. Για την ιατρική αξιολόγηση ύποπτου κρούσματος, το βάρος της ευθύνης φορτώνεται στους γονείς, χωρίς να ορίζεται διαδικασία πραγματοποίησης δωρεάν τεστ, σε περίπτωση που ο παιδίατρος το συστήσει. Αντίστοιχα φορτώνεται και το κόστος των τεστ, σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι Σύλλογοι Γονέων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά περιγράφουν σε επιστολή τους τι ακολούθησε μετά την επιβεβαίωση 3 κρουσμάτων Covid-19 την Κυριακή 25/10, 2 σε μαθητές του Λυκείου και 1 σε μαθητή του Γυμνασίου, σε ένα σχολείου όπου φοιτούν πάνω από 600 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ εργάζονται περίπου 60 εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι:

«Σε γονείς του σχολείου μας, οι οποίοι προσέφυγαν σε δημόσια νοσοκομεία ώστε να υποβάλουν σε test covid τα παιδιά τους, που φοιτούν στα τμήματα που κλείνουν και εμφανίζουν ορισμένα ήπια συμπτώματα (π.χ. μόνο βήχα ή πονόλαιμο), τους αρνήθηκαν τη διενέργεια test, με τη δικαιολογία ότι δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Ετσι, για τους γονείς είναι μονόδρομος τα ιδιωτικά εργαστήρια, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Εκτός από τους μαθητές δεν προβλέπονται test και για τους εκπαιδευτικούς, που δίδαξαν τις προηγούμενες μέρες στα παραπάνω τμήματα.

Δεν υπάρχει συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών των μαθητών. Για αυτόν τον λόγο, δεχόμαστε ερωτήσεις από γονείς μαθητών των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε άλλα τμήματα, αλλά ήρθαν σε επαφή με κάποιο από τα κρούσματα τις προηγούμενες μέρες, για το αν θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά τους σε καραντίνα».

Οι Σύλλογοι καταγράφουν μία σειρά ακόμα ζητήματα, καθώς πρόκειται για συστεγαζόμενα σχολεία, στα οποία φοιτούν μαθητές και από άλλους δήμους, πηγαινοέρχονται με μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ υπάρχουν «28άρια τμήματα σε αίθουσες 50 τετραγωνικών μέτρων και το υπάρχον προαύλιο, που δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ»...

Αντίστοιχη εμπειρία σε ό,τι αφορά το τι συμβαίνει μετά την εξακρίβωση κρούσματος σε σχολεία έχουν να μοιραστούν γονείς από όλη τη χώρα. Από την πλευρά τους, κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία που άφησαν τα σχολεία ανοχύρωτα και χωρίς ουσιαστικά μέτρα, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια, υγεία και εκπαιδευτική διαδικασία, γυρίζουν την πλάτη σε αυτή την πραγματικότητα, συστήνοντας μάσκα και στα διαλείμματα... Αντί να εξασφαλίσουν τη διενέργεια δωρεάν τεστ στα σχολεία και μέτρα για ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, άδειες για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών όταν κλείνουν τμήματα, απολυμάνσεις στα σχολεία που κλείνουν και εξασφάλιση της πρόσβασης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς μαθητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ