ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Κινητοποίηση για την προστασία της υγείας σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς

Στις 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 3/11, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών απευθύνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, η Επιτροπή Καθαριστριών Αθήνας απαιτώντας «τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας παιδιών και εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία».

Η πανδημία, σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις που διαχρονικά, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, υπάρχουν στις κοινωνικές δομές των δήμων (όπως Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Υπηρεσίες) αλλά και στα σχολεία όλων των βαθμίδων. «Πρόκειται για μια πολιτική που λογαριάζει με τη λογική του "κόστους" τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή και φροντίδα, στη μόρφωση, διαμορφώνοντας σήμερα μια εκρηκτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται» από τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, σοβαρότατες ελλείψεις κατάλληλων υποδομών σε ό,τι αφορά τα σχολικά κτίρια και τα κτίρια όπου στεγάζονται οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί «με αποτέλεσμα ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας, βρέφη, παιδιά και εργαζόμενοι να στοιβάζονται σε υπεράριθμα τμήματα», την ανυπαρξία των απαιτούμενων ειδικών Μέσων Ατομικής Προστασίας, λόγω COVID-19.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχουν και «οι δημοτικές αρχές, που στηρίζουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης από το κράτος των υπηρεσιών και την εμπορευματοποίησή τους».

Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι: Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, δημιουργία ολιγομελών τμημάτων. Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία απόλυση συμβασιούχων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Διενέργεια προληπτικών διαγνωστικών τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης και προσλήψεις παιδιάτρων σε όλους τους παιδικούς σταθμούς και ιατρών Εργασίας, ενταγμένων στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των σχολικών καθαριστριών, οι οποίες εργάζονται με καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Χορήγηση των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας, για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, καθώς και το παιδαγωγικό προσωπικό κ.ά.

Αναγκαία τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων σε σχολεία

INTIME NEWS

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται στην επικράτεια και σε σχολικές μονάδες ειδικότερα, εντείνονται η αγωνία και οι ανησυχίες για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Στα όλο και περισσότερα σχολεία όπου εμφανίζονται κρούσματα (χτες ήταν 374 και πολλαπλάσια από την αρχή της χρονιάς), δεν συνίσταται από τον ΕΟΔΥ εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος, για τους ανθρώπους δηλαδή που υποχρεωτικά απομακρύνονται από το σχολείο. Για την ιατρική αξιολόγηση ύποπτου κρούσματος, το βάρος της ευθύνης φορτώνεται στους γονείς, χωρίς να ορίζεται διαδικασία πραγματοποίησης δωρεάν τεστ, σε περίπτωση που ο παιδίατρος το συστήσει. Αντίστοιχα φορτώνεται και το κόστος των τεστ, σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων για τις λαϊκές οικογένειες.

Οι Σύλλογοι Γονέων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά περιγράφουν σε επιστολή τους τι ακολούθησε μετά την επιβεβαίωση 3 κρουσμάτων Covid-19 την Κυριακή 25/10, 2 σε μαθητές του Λυκείου και 1 σε μαθητή του Γυμνασίου, σε ένα σχολείου όπου φοιτούν πάνω από 600 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ εργάζονται περίπου 60 εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι:

«Σε γονείς του σχολείου μας, οι οποίοι προσέφυγαν σε δημόσια νοσοκομεία ώστε να υποβάλουν σε test covid τα παιδιά τους, που φοιτούν στα τμήματα που κλείνουν και εμφανίζουν ορισμένα ήπια συμπτώματα (π.χ. μόνο βήχα ή πονόλαιμο), τους αρνήθηκαν τη διενέργεια test, με τη δικαιολογία ότι δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο. Ετσι, για τους γονείς είναι μονόδρομος τα ιδιωτικά εργαστήρια, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Εκτός από τους μαθητές δεν προβλέπονται test και για τους εκπαιδευτικούς, που δίδαξαν τις προηγούμενες μέρες στα παραπάνω τμήματα.

Δεν υπάρχει συστηματική ιχνηλάτηση των επαφών των μαθητών. Για αυτόν τον λόγο, δεχόμαστε ερωτήσεις από γονείς μαθητών των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε άλλα τμήματα, αλλά ήρθαν σε επαφή με κάποιο από τα κρούσματα τις προηγούμενες μέρες, για το αν θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά τους σε καραντίνα».

Οι Σύλλογοι καταγράφουν μία σειρά ακόμα ζητήματα, καθώς πρόκειται για συστεγαζόμενα σχολεία, στα οποία φοιτούν μαθητές και από άλλους δήμους, πηγαινοέρχονται με μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ υπάρχουν «28άρια τμήματα σε αίθουσες 50 τετραγωνικών μέτρων και το υπάρχον προαύλιο, που δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ»...

Αντίστοιχη εμπειρία σε ό,τι αφορά το τι συμβαίνει μετά την εξακρίβωση κρούσματος σε σχολεία έχουν να μοιραστούν γονείς από όλη τη χώρα. Από την πλευρά τους, κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία που άφησαν τα σχολεία ανοχύρωτα και χωρίς ουσιαστικά μέτρα, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια, υγεία και εκπαιδευτική διαδικασία, γυρίζουν την πλάτη σε αυτή την πραγματικότητα, συστήνοντας μάσκα και στα διαλείμματα... Αντί να εξασφαλίσουν τη διενέργεια δωρεάν τεστ στα σχολεία και μέτρα για ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, άδειες για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών όταν κλείνουν τμήματα, απολυμάνσεις στα σχολεία που κλείνουν και εξασφάλιση της πρόσβασης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς μαθητών.

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Οι φοιτητές επέβαλαν τη διά ζώσης εκπαίδευση και κλινική άσκηση

Τη διά ζώσης εκπαίδευση και κλινική άσκηση από την 1η Νοέμβρη με κατάλληλο πρόγραμμα για την αποφυγή συνωστισμού (έως 4 φοιτητές ανά πτέρυγα κλινικής) αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από δυναμική παρέμβαση των εκλεγμένων εκπροσώπων του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος. Η αρχική εισήγηση προέβλεπε η πλειοψηφία των εργαστηρίων, οι κλινικές του 4ου έτους καθώς και οι κλινικές του παθολογικού τομέα του 5ου έτους να μην πραγματοποιηθούν διά ζώσης, με σοβαρές συνέπειες για την εκπαίδευση των φοιτητών.

Η απόφαση του Τμήματος Ιατρικής τονίζει ότι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Τμήματος έχουν ως αποτέλεσμα «να διακυβεύεται η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης των φοιτητών μας και να υποβαθμίζεται το επίπεδο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας στους συμπολίτες μας» και απαιτεί από το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, να αναπροσαρμόσει την οργάνωση παροχής υπηρεσιών Υγείας σε COVID-19 ασθενείς στην περιοχή, να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση του Τμήματος με μόνιμο διδακτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Παράλληλα απαιτούνται η οικονομική ενίσχυση του Τμήματος και η διεξαγωγή επαρκών επαναλαμβανόμενων προληπτικών εργαστηριακών ελέγχων για τον κορονοϊό, σε φοιτητές και προσωπικό.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Συναυλία διαμαρτυρίας για μέτρα προστασίας της υγείας

Συναυλία διαμαρτυρίας την Παρασκευή 30 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο υπαίθριο αμφιθέατρο του πάρκου Κατερίνης οργανώνουν σωματεία και φορείς της Πιερίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας στα σχολεία και την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Η ΕΛΜΕ, ο ΣΕΠΕ, η Ενωση Γονέων δήμου Κατερίνης, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», τα Σωματεία Οικοδόμων Κατερίνης, Συνταξιούχων Λιτοχώρου, Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Πιερίας, ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Σύλλογος «ΔΗΜΗΤΡΑ» και το Κοινωνικό και Μορφωτικό Σωματείο Νέας Χράνης «Το Αθάνατο» απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους πολιτιστικούς συλλόγους και γενικά στους μαζικούς φορείς του νομού να ενισχύσουν τον κοινό αγώνα, κάνοντάς τον και δική τους υπόθεση, με στόχο την ικανοποίηση των δίκαιων και ρεαλιστικών αιτημάτων.

Ζητούν από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, χωρίς εκπαιδευτικά κενά, για σχολεία ασφαλή, με επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ