ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και διοίκησης του δήμου για την κατάσταση στα σχολεία

Eurokinissi

Τις ελλείψεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Αθήνας σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων τόνισε ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην τοποθέτησή του στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή.

«Πριν από ένα μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο θέσαμε συγκεκριμένα ζητήματα σε συνέχεια παρεμβάσεων που είχαμε κάνει και το Μάη και τον Ιούνη, για την ευθύνη του δήμου στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό που μας απαντήσατε ήταν ότι σε γενικές γραμμές "τα κάνατε όλα καλά!" και επί της ουσίας επαναλαμβάνετε κι εσείς τη λογική της ατομικής ευθύνης, που προβάλλει η κυβέρνηση», τόνισε ο Χ. Βουρδουμπάς και πρόσθεσε:

«Υπογραμμίζουμε ορισμένα θέματα για τα οποία έχει σοβαρή ευθύνη ο δήμος:

- Εχετε σοβαρή ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει με την καθαριότητα των σχολείων. Οι προσλήψεις που έγιναν στην αρχή της χρονιάς ήταν ανεπαρκείς. Υπάρχει μόνο μία καθαρίστρια στα περισσότερα σχολεία του δήμου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν ούτε καν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Τώρα, κάτω από την πίεση, ο δήμος προκηρύσσει άλλες 140 θέσεις, από τις οποίες οι 88 είναι για συμβάσεις για μόλις 4 μήνες. Υπάρχει ζήτημα με το πότε θα πάνε αυτές οι εργαζόμενες στα σχολεία, δεδομένου ότι η προκήρυξη βγήκε χτες (σ.σ. στις 29/10). Είναι κάτι που το συζητάμε από τον Ιούνη. Μέχρι τώρα, στα περισσότερα σχολεία, μία εργαζόμενη συνεχίζει να παλεύει δουλεύοντας ακόμη και περισσότερο από το ωράριό της, για να κάνει όσα περισσότερα μπορεί.

- Σήμερα είναι κλειστά τμήματα σε 15 σχολεία. Τις επόμενες μέρες αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Είναι σίγουρο ότι τα κρούσματα στα σχολεία είναι πολλαπλάσια, αλλά δεν φαίνονται, διότι με κρατική ευθύνη δεν πραγματοποιούνται τεστ. Δεν γίνονται ουσιαστικές ιχνηλατήσεις των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ καταλήγουν στη λογική της ατομικής ευθύνης για μια ακόμα φορά. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί παίρνουν πάνω τους τη διεξαγωγή των τεστ με δικά τους έξοδα. Η κατάσταση αυτή εντείνεται με τις ασάφειες που υπάρχουν στις οδηγίες και στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, κάτι που οδηγεί σε μια γενικευμένη ανησυχία και ανασφάλεια γονιών και εκπαιδευτικών. Ο δήμος δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία, δεν έχει εκφράσει καμία διεκδίκηση προς την κυβέρνηση για να συμβάλει στο ζήτημα της ιχνηλάτησης και των δωρεάν μαζικών τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ούτε για τη δημιουργία ιατρείων στα σχολικά συγκροτήματα, που θα βοηθούσαν σε αυτήν τη διαδικασία.

- Δεν πήρατε κανένα συγκεκριμένο μέτρο για το ζήτημα της εύρεσης περισσότερων αιθουσών, που θα διευκόλυναν στην αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στα σχολεία. Τεράστια καθυστέρηση και αδράνεια έχετε δείξει σε διαπιστωμένα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τις σχολικές υποδομές. Το Σεπτέμβρη δημοσιεύσαμε μια λίστα με σοβαρά προβλήματα σε 32 σχολικά συγκροτήματα, που ήταν ένα δείγμα των προβλημάτων. Τι έχετε κάνει για τα προβλήματα αυτά;

Θέτουμε τρία ενδεικτικά παραδείγματα που αναδεικνύουν την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής:

Στο 36ο Δημοτικό Σχολείο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις που έχει ο δήμος, τις προάλλες έπεσαν τσιμέντο, σοβάδες και από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς παιδιών.

Για το Καλλιτεχνικό Σχολείο, πέρυσι το Νοέμβρη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μεταστέγασή του στο κτίριο της οδού Πρασσά και εξαγγείλατε ότι η νέα σχολική χρονιά θα έβρισκε τους μαθητές σε αυτό το κτίριο. Αυτό που φαίνεται, επειδή η μελέτη πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, είναι ότι σίγουρα δεν θα γίνει η μεταστέγαση μέσα στη χρονιά και κινδυνεύει πολύ σοβαρά να χαθεί η έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Για το 24ο Γυμνάσιο και Λύκειο, που είναι στου Γκύζη και συστεγάζονται προσωρινά υποτίθεται, επειδή ο δήμος σχεδιάζει την ανέγερση νέου κτιρίου για το Λύκειο: Μια απάντηση της Διεύθυνσης Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε αίτημα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα του δήμου Αθηναίων που να αφορά την ανέγερση του 24ου ΓΕΛ προς την υπηρεσία.

Αυτά τα παραδείγματα αναδεικνύουν το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρή ευθύνη και στο δήμο σε σχέση με το πώς διαχειρίζεται συνολικά τα ζητήματα της Εκπαίδευσης και των σχολικών υποδομών, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, που απαιτούνται περισσότερα και πιο έκτακτα μέτρα».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Οργανώνει την αλληλεγγύη στα ανήλικα προσφυγόπουλα

Με σύνθημα «Αλληλεγγύη, το όπλο των λαών», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης οργανώνει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και κυρίως στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καλώντας τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα σωματεία να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία.

Το Σωματείο συγκεντρώνει παπούτσια (νούμερα 40, 41 και 42) για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στη δομή στο Βελβεντό Κοζάνης, στα γραφεία του, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, πρωινές ώρες, 10 π.μ. με 1 μ.μ.

Στην αντίστοιχη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες, οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχουν μετατρέψει μια σειρά από χώρες σε τεράστιες φυλακές προσφύγων και μεταναστών» και προσθέτει: «Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, παράλληλα με τον αγώνα για το μισθό, τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού, να εντάξουν και τον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να δυναμώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Πυρκαγιά σε εκκοκκιστήριο στη Βοιωτία

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε αποθηκευτικό χώρο εκκοκκιστηρίου βάμβακος, στη δημοτική ενότητα Βαγίων της Βοιωτίας. Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης για τη φωτιά στο εκκοκκιστήριο, το οποίο βρίσκεται στην παλαιά Εθνική οδό Αθήνας - Λιβαδειάς. Δύναμη 22 πυροσβεστών με 9 οχήματα έσπευσε στο σημείο καταφέρνοντας να περιορίσουν την πυρκαγιά σε τμήμα του αποθηκευτικού χώρου. Σχεδόν έξι ώρες μετά την έναρξη του συμβάντος, η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίγονταν δεμάτια με βαμβάκι και γι' αυτό θα χρειάζονταν αρκετές ώρες μέχρι να γίνει πλήρης κατάσβεση. Τελικά το μεσημέρι η φωτιά ελέγχθηκε μερικά.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Προσήλι του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας. Η φωτιά έκαιγε σε απόσταση από τα όρια του οικισμού Πόρτο Γερμενό και σε σημείο που υπάρχουν διάσπαρτες κατασκευές και κατοικίες, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα γι' αυτές. Κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεσή της 31 πυροσβέστες με 11 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη και ελικόπτερο.

Πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί και σε δασική έκταση στην περιοχή Στυρέων του δήμου Καρύστου, στην Εύβοια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούσαν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Βρέθηκαν εξαφανισμένες δικογραφίες

Το 80% των δικογραφιών που είχαν εξαφανιστεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας βρέθηκαν, σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, σε σπίτι προσώπου που δεν έχει σχέση με τα δικαστήρια.

Πρόκειται για ένα μεγάλο μέρος των 500 δικογραφιών που χάθηκαν από τα δικαστήρια της Κέρκυρας, με στόχο την παραγραφή δεκάδων σοβαρών αδικημάτων. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονταν και ορισμένα τρανταχτά ονόματα σε σοβαρές υποθέσεις. Το θέμα είδε τη δημοσιότητα το περασμένο καλοκαίρι. Οι δικογραφίες βρέθηκαν εκτός της πόλης της Κέρκυρας, σε σπίτι στο χωριό Γαρούνα. Ηδη 2 άτομα κατέθεσαν στην Ασφάλεια και αφέθηκαν ελεύθερα. Αναμένονται ο σχηματισμός δικογραφίας και η απαγγελία κατηγοριών σε όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης, σε διερεύνηση βρίσκονται πληροφορίες που θέλουν το σπίτι να ανήκει σε στενή επαφή λειτουργού των δικαστηρίων.

Οι εξαφανισθείσες δικογραφίες αφορούν 11 συνεχή χρόνια, από το 2007 μέχρι και το 2017. Κατά μέσο όρο δηλαδή 46 δικογραφίες τον χρόνο. Τα αδικήματα των περισσότερων έχουν παραγραφεί, εκτός και αν από τις μη ολοκληρωθείσες προανακρίσεις προέκυπταν κακουργήματα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η υπόθεση της εξαφάνισης των δικογραφιών έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτα, ο οποίος διέταξε άμεσα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν και αν συντρέχουν λόγοι αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ