ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Μάη 2001
Σελ. /40
1919: Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη

Σμύρνη, 15 Μάη 1919: Το πρώτο ελληνικό άγημα αποβιβάζεται στο λιμάνι
Σμύρνη, 15 Μάη 1919: Το πρώτο ελληνικό άγημα αποβιβάζεται στο λιμάνι
Στις 15 Μάη 1919 η πρώτη ελληνική μεραρχία αποβιβάζεται στη Σμύρνη. «Η ελληνική κυβέρνηση, γράφει ο Νίκος Ψυρούκης στο βιβλίο του "Μικρασιατική καταστροφή", διαλάλησε το γεγονός σαν την αρχή της πραγματοποίησης της "Μεγάλης Ελλάδας". Οι Αγγλοι το χαιρέτισαν σαν κάτι που τους εξασφάλιζε φθηνό μισθοφορικό στρατό για την επιβολή των αποικιακών τους σχεδίων. Οι Αμερικάνοι, Ιταλοί και Γάλλοι το αντιμετώπισαν σαν μια όχι ευχάριστη πράξη που όμως είχε περιορισμένη έκταση, μια και η απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου περιόριζε τη δραστηριότητα του ελληνικού στρατού στα καθήκοντα της χωροφυλακής στο βιλαέτι του Αϊδινίου. Για τον ελληνικό λαό της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας σήμαινε η αρχή της μεγαλύτερης τραγωδίας της ιστορίας του».

Η κυβέρνηση Βενιζέλου παρουσίαζε την αποστολή των ελληνικών στρατευμάτων στη Μ. Ασία σαν περιορισμένη επιχείρηση στο πλευρό των Αγγλογάλλων συμμάχων, που απέβλεπε στην απελευθέρωση μεγάλου μέρους του καταπιεζόμενου ελληνισμού.

Στην πραγματικότητα ήταν μια κατακτητική πολεμική επιχείρηση, πριν απ' όλα του αγγλικού, του γαλλικού και του ιταλικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή και τα πετρέλαιά της, την κατάληψη από τους ιμπεριαλιστές στρατηγικών θέσεων ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της περιοχής. Σ' αυτά τα τυχοδιωκτικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, η Ελλάδα προσδέθηκε σαν δορυφόρος, με το σύνθημα της απελευθέρωσης των υποδούλων Ελλήνων. Για τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' εκείνη την εκστρατεία είναι υπεύθυνες και οι δύο βασικές μερίδες της άρχουσας τάξης.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (Κομμουνιστικό) καταδίκασε από την αρχή τη Μικρασιατική Εκστρατεία και αντιπάλεψε επίμονα τη φιλοϊμπεριαλιστική προπαγάνδα, που προσπαθούσε να αφιονίσει την εργατική τάξη και το λαό.

«Με την πρώτη μέρα της εμφάνισης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, γράφει ο Ν. Ψυρούκης, σημειώθηκαν σοβαρές ανωμαλίες και αναταραχές, τέτοιου μεγέθους, που την άλλη κιόλας μέρα λειτούργησαν έκτακτα στρατοδικεία του ελληνικού στρατού. Οι πρώτοι που καταδικάστηκαν σε θάνατο ήταν δύο Ελληνες, ένας πολίτης της Σμύρνης και ένας στρατιώτης. Η ποινή εκτελέστηκε την ίδια μέρα. Και οι δύο εκτελεσθέντες βαρύνονταν με σοβαρές πράξεις βιαιοπραγίας. Η ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή της Δυτική Μικράς Ασίας έγινε πολύ τεταμένη».

ΠΡΟΣΩΠΑ

1717 Γεννιέται η Μαρία Θηρεσία. Αρχιδούκισσα της Αυστρίας από το 1740. Μετά το θάνατο τού πατέρα της αυτοκράτορα Καρόλου ΣΤ' έθεσε σε ισχύ την «Πραγματική κύρωση» για τη διαδοχή των γαιών της μοναρχίας των Αψβούργων. Τα δικαιώματά της όμως αναγνωρίστηκαν από τα ευρωπαϊκά κράτη μόνο μετά τον πόλεμο το 1740 - '48. Η διακυβέρνησή της αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη της απολυταρχίας στην επικράτεια της Αυστρίας. Για να εδραιώσει τον κρατικό συγκεντρωτισμό πραγματοποίησε ορισμένες μεταρρυθμίσεις (ίδρυση Κρατικού Συμβουλίου, μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορολογική μεταρρύθμιση κ.ά.). Ενίσχυσε την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου και περιόρισε (κάτω από την πίεση της αγροτικής εξέγερσης) το σύστημα της «αγγαρείας». Το 1768 εξέδωσε νέο ποινικό κώδικα και το 1776 απαγόρευσε τα βασανιστήρια. Η απόπειρα της Μαρίας Θηρεσίας να επανακτήσει τη Σιλεσία (η οποία είχε κατακτηθεί από τους Πρώσους) απέτυχε. Στην εξωτερική της πολιτική απέβλεπε περισσότερο προς τη Γαλλία. Πέθανε το 1780.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΜΑΗ

1928 Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής που διεξάγεται, ο πληθυσμός της Ελλάδας φτάνει τα 6.204.684 άτομα. Ο πληθυσμός της Αθήνας ανέρχεται σε 452.919 άτομα, του Πειραιά σε 251.328 και της Θεσσαλονίκης σε 236.524 άτομα. Ο αστικός πληθυσμός ανέρχεται στο 33% και ο αγροτικός στο 67%. Επί του συνολικού πληθυσμού το ποσοστό των τελείως αγραμμάτων φτάνει το 50,2%. Ο παραγωγικός πληθυσμός ανέρχεται σε 2.603.533 άτομα. Με τη γεωργία ασχολούνται 1.293.398, την κτηνοτροφία 1.460.700 άτομα. Οι εργάτες ανέρχονται σε 686.552. Ο μέσος αριθμός των θανάτων για 1.000 άτομα από το 16,52 που ήταν στα χρόνια 1921-1925 ανέρχεται στο 16,74 για τα χρόνια 1926-1928.

1946 Μοναρχικοί συμμορίτες καταλαμβάνουν την Πύλο. Εξω από την αστυνομία σκότωσαν 4 δημοκρατικούς πολίτες.

1955 Υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης στην Αυστρία από τους αντιπροσώπους της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά ασθενείς στα ανατολικά μέτριοι και στο Νότιο Αιγαίο μέχρι πολύ ισχυροί με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8-23, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11-26, στο Αιγαίο από 14-22 και στη Θεσσαλονίκη από 10-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-25 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΕΡΓΑΛΕΙΟ για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και την εκτροπή της προσοχής της «κοινής γνώμης» σε ανούσια και ανώδυνα θέματα, αποτελούν, άλλη μια φορά, τα γκάλοπ που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες, τη στιγμή που κυβέρνηση και ΝΔ συντονίζονται και συνεργάζονται τόσο στη διαδικασία («κοινωνικός διάλογος») όσο και στην ουσία της «λύσης» για το ασφαλιστικό (σελίδα 6)

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως οι Ιταλοί ψηφοφόροι προτίμησαν ως «καταναλωτές» τον καλύτερο πωλητή «πλαστικών ονείρων» στις πρόωρες εκλογές, προτιμώντας τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι να εφαρμόσει τη «φιλελεύθερη ατζέντα» του, παρά την «κεντρο-αριστερή Ελιά» να εφαρμόσει τη «φιλελεύθερη ατζέντα του Μπερλουσκόνι», έτσι του έδωσαν την πλειοψηφία. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η «Κεντροαριστερά», το μόνο που μπορεί να καταφέρει μαζί με τη διαχείριση του συστήματος είναι να μεταστρέφει το λαό ενάντια στα ίδια του τα συμφέροντα (σελίδα 15)

ΕΙΝΑΙ ζητούμενο κατά πόσο η νέα, πολιτικά ετερόκλητη, κυβέρνηση εθνικής ενότητας στα Σκόπια που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι αναλαμβάνοντας καθήκοντα, θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην κύρια αποστολή της, την έξοδο της χώρας από τη δίνη των συγκρούσεων με τους Αλβανούς αυτονομιστές (σελίδα 16)

ΚΑΘΑΡΑ πολεμική είναι πλέον η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει πρωτοφανώς τις επιχειρήσεις τους, τα τελευταία 24ωρα, εναντίον των Παλαιστινίων (σελίδα 17)

ΑΓΡΙΕΣ περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια Μάη μήνα αποφάσισε το υπουργείο Γεωργίας, χωρίς να λογαριάζει τις αρνητικές συνέπειες για τους βαμβακοπαραγωγούς που ήδη έσπειραν τα χωράφια τους και προέβησαν σε καλλιεργητικά έξοδα λόγω προσαρμογής στις νέες ολέθριες αποφάσεις για το βαμβάκι, οι οποίες με δική του εισήγηση ψηφίστηκαν ομόφωνα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 24 του Απρίλη στο Λουξεμβούργο (σελίδα 25)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ