ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 50,8 εκατ. κρούσματα και ρεκόρ θανάτων

Copyright 2018 The Associated

Με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό εξαπλώνεται η πανδημία Covid-19, καθώς όλα τα καπιταλιστικά κράτη δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 50,8 εκατομμύρια και πάνω από 1,263 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα που ξεπέρασε τα 10 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να εξαπλώνεται ραγδαία. Ενδεικτικά, περίπου 1 εκατ. κρούσματα αναφέρθηκαν μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες και την τελευταία βδομάδα ανακοινώνονται σταθερά πάνω από 100.000 ημερήσια κρούσματα (πάνω από 131.000 μόνο το Σάββατο). Το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του και οι νεκροί ξεπερνούν τις 243.000.

Στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 8,5 εκατ. και οι θάνατοι τις 126.600, ενώ στη Βραζιλία τα κρούσματα ανέρχονται σε πάνω από 5,6 εκατ. και οι θάνατοι σε πάνω από 162.000.

Αλλά και στην Ευρώπη η κατάσταση είναι δραματική, αναδεικνύοντας πως η διαχείριση της πανδημίας με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας δεν προστατεύει ολόπλευρα και άνευ όρων την ανθρώπινη ζωή και υγεία. Περισσότεροι από 300.600 θάνατοι από Covid-19 και πάνω από 12 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν μέχρι το Σάββατο. Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μετά τη Λατινική Αμερική - Καραϊβική, με πάνω από 22.400 νεκρούς μόνο σε μία βδομάδα.

Συνολικά, σχεδόν τα 2/3 των θανάτων έχουν ανακοινωθεί σε Βρετανία (πάνω από 49.000), Ιταλία (πάνω από 41.000), Γαλλία (περίπου 40.500), Ισπανία (σχεδόν 39.000) και Ρωσία (σχεδόν 30.800).

Στη Γαλλία, όπου έχει επιβληθεί εθνικό lockdown, συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση. Ενδεικτικά, το Σάββατο ανακοινώθηκαν σχεδόν 87.000 ημερήσια κρούσματα (νέο ρεκόρ) και την Κυριακή πάνω από 38.600.

Η Ιταλία την Κυριακή ανακοίνωσε 32.616 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, το δε Σάββατο σχεδόν 40.000. Εθνικό lockdown ζήτησε ο πρόεδρος των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία.

Εξω από πολλά νοσοκομεία της Νάπολης, μάλιστα, δεκάδες ασθενείς παραμένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους περιμένοντας να ελευθερωθούν κλίνες στους θαλάμους ή στα επείγοντα. Γιατροί και νοσηλευτές τοποθετούν έξω από τα ΙΧ φιάλες οξυγόνου, για να βοηθήσουν - όπως μπορούν - τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν εμφανή αναπνευστικά προβλήματα.

Στο μεταξύ, εκτός από τη Δανία, άλλες πέντε χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, ΗΠΑ) έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στη Δανία - με τουλάχιστον 214 μολύνσεις σε ανθρώπους - ολοκληρώνεται η θανάτωση περίπου 17 εκατ. βιζόν, ενώ το ίδιο γίνεται και με περίπου 500.000 βιζόν στην Ολλανδία.

Το νέο στέλεχος (cluster 5) προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου κατά της Covid-19. «Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (σ.σ. από το στέλεχος αυτό) είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν» αλλά παρουσιάζουν «μετρίως μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα», σχολίασε ο ΠΟΥ.

Παράλληλα, στη Βρετανία η ασπιρίνη, που χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιθρομβωτικό, θα δοκιμαστεί ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19 σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που γίνονται στη χώρα. Αλλες θεραπείες που αξιολογούνται στην έρευνα «Recovery» περιλαμβάνουν το κοινό αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και το κοκτέιλ αντισωμάτων της «Regeneron», που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η «Pfizer» ανακοίνωσε αποτελέσματα του εμβολίου της

Χτες οι εταιρείες «Pfizer» και «Biontech» ανακοίνωσαν πως τα αποτελέσματα του εμβολίου τους είναι θετικά, με περίπου 90% προστασία και ελάχιστες παρενέργειες, και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έγκρισης στις ΗΠΑ ακόμα και μέσα στο Νοέμβρη.

Δεκάδες κρούσματα στις φυλακές Διαβατών

Συναγερμός έχει σημάνει στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, καθώς από τις 20 Οκτώβρη έως και χτες, στο πλαίσιο ελέγχων του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 66 κρούσματα εκ των οποίων τα 59 αφορούν κρατούμενους και τα 7 σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σημαντικά υψηλός καθώς έχουν διενεργηθεί περίπου 200 τεστ.

Μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, οι φυλακές Διαβατών έχουν χωριστεί σε τρεις ζώνες και έγινε ανακατανομή των κρατουμένων. Στην πρώτη ζώνη κρατούνται οι θετικοί στον κορονοϊό, στη δεύτερη όσοι έχουν ελεγχθεί και είναι αρνητικοί και στην τρίτη οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα.

Ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κατάσταση η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, η οποία ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, θα γίνουν καθολικά τεστ, τόσο στους κρατούμενους όσο και στο προσωπικό. Αναφορικά με τις μεταγωγές κρατουμένων, είπε ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο μέχρι να ελεγχθούν όλοι οι κρατούμενοι. Σημειώνεται ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης στις φυλακές Λάρισας (1) και στις φυλακές Κέρκυρας (1), όπου επίσης διεξάγονται έλεγχοι.

Να σημειώσουμε ότι οι κρατούμενοι με επιστολή τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, από τις 27 Οκτώβρη, έθεταν το θέμα, όμως κανείς δεν τους απάντησε... Η τραγική εικόνα περιγράφεται και από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στα Διαβατά. Εξι συνάδελφοί τους μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί με κορονοϊό. Οι τρεις είναι ασυμπτωματικοί. Ακολουθώντας το πρωτόκολλο, η διεύθυνση των φυλακών τούς έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό. Στη φυλακή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι περίπου 560 κρατούμενοι και 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, κρούσμα εντοπίστηκε και στις φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου. Συγκεκριμένα, θετικός στον νέο κορονοϊό βρέθηκε φύλακας. Και εκεί καταγγέλλεται ότι δεν γίνονται έλεγχοι και διαγνωστικά τεστ στους κρατούμενους, ενώ στους φύλακες που ζητούν να υποβληθούν σε εξέταση, από το υπουργείο απαντούν ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει το τεστ ιδιωτικά...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Συγκέντρωση στα Δικαστήρια για τη λήψη μέτρων προστασίας και στήριξης

Συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια διοργανώνει την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολουμένων Δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα: «Δεν μένουμε μόνοι, δεν είμαστε βουβοί, φωνάζουμε δυνατά κάτω από τις μάσκες!».

Καταγγέλλει την κυβέρνηση, που «παρότι πέρασαν 7 μήνες από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αντί να φροντίσει να θωρακίσει το ΕΣΥ προσλαμβάνοντας γιατρούς και νοσηλευτές, αντί να φροντίσει για μέτρα ασφαλείας σε χώρους δουλειάς και ΜΜΜ, αντί να φροντίσει να αραιώσει τις σχολικές αίθουσες με την πρόσληψη καθηγητών και δασκάλων, φρόντισε μόνο να εγκαταλείψει τον λαό στη μοίρα του». Αναφέρει ακόμα πως «από την άλλη, η πλειοψηφία των Δικηγορικών Συλλόγων και η Ολομέλεια των Προέδρων αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα της μεγάλης μάζας των δικηγόρων!».

Ακόμα, «προκλητική και επικίνδυνη απόφαση» χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον κορονοϊό, που προβλέπει τη μερική λειτουργία των δικαστηρίων σε αρκετές διαδικασίες. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σημειώνει μεταξύ άλλων πως δεν έχει ληφθεί «κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων» στη Δικαιοσύνη και προσθέτει πως η νέα ΚΥΑ «μετατρέπει τη ζωή και την υγεία μας σε ρωσική ρουλέτα, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει την άσκηση του επαγγέλματος με δεδομένο το συνολικότερο lockdown».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», απέναντι σε αυτή την κατάσταση, προβάλλει μία σειρά αιτήματα όπως: Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δικαστικών υπαλλήλων, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα δικαστήρια και να σταματήσει το αίσχος των εργολαβιών. Καθημερινές απολυμάνσεις όλων των χώρων των δικαστηρίων. Μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής.

Επίσης, διεκδικεί άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος, όπως: Αφορολόγητο όριο, κατάργηση κάθε είδους τελών και χαρατσιών, κατάργηση της προκαταβολής φόρου και άμεση επιστροφή αυτής που έχει εισπραχθεί. Απαλλαγή (και όχι αναστολή) από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για όσο διάστημα διαρκέσει το lockdown, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αμεση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Οχι στις απολύσεις. Καμία μείωση μισθού. Οχι στις αναστολές συμβάσεων, στην εκ περιτροπής εργασία και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Προσαγωγές και πρόστιμα

Aτομα που, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωναν αρνητές της μάσκας προσήχθησαν την Κυριακή καθώς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για 14 άτομα που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος, ενώ τους επιβλήθηκαν και τα ανάλογα πρόστιμα - ύψους 300 ευρώ στον καθένα - αφού διαπιστώθηκε ότι δεν φορούσαν μάσκα και είχαν παραβιάσει το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα περί «παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». Χτες, παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο Αυτόφωρο.

Την πρώτη μέρα των νέων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε 55.724 ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων προχώρησε σε 2 συλλήψεις και βεβαίωσε 4 παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων, 585 για μετακίνηση και 698 για μη χρήση μάσκας.

Κορονο-πάρτι με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού

Συνελήφθη χτες τα ξημερώματα 24χρονη, υπεύθυνη ξενοδοχείου στη λεωφόρο Συγγρού, στο οποίο φέρεται να έγινε πάρτι με τη συμμετοχή τριάντα ατόμων, ανάμεσά τους και τρεις ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, παρά τη σχετική απαγόρευση στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού. Υστερα από καταγγελία, αστυνομικοί πήγαν λίγο πριν από τις 2.30 π.μ. στο σημείο και διέκοψαν το πάρτι, ενώ συνέλαβαν την 24χρονη. Παράλληλα, επέβαλαν και πρόστιμα σε όσους συμμετείχαν.

Η δίκη της 24χρονης θα γίνει στις 19 Νοέμβρη. Σημειώνεται πως στους υπόλοιπους επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ τους τρεις ποδοσφαιριστές τούς περιμένει και άλλο πρόστιμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ