Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 50,8 εκατ. κρούσματα και ρεκόρ θανάτων

Copyright 2018 The Associated

Με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό εξαπλώνεται η πανδημία Covid-19, καθώς όλα τα καπιταλιστικά κράτη δεν έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας. Μέχρι χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 50,8 εκατομμύρια και πάνω από 1,263 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα που ξεπέρασε τα 10 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να εξαπλώνεται ραγδαία. Ενδεικτικά, περίπου 1 εκατ. κρούσματα αναφέρθηκαν μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες και την τελευταία βδομάδα ανακοινώνονται σταθερά πάνω από 100.000 ημερήσια κρούσματα (πάνω από 131.000 μόνο το Σάββατο). Το σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του και οι νεκροί ξεπερνούν τις 243.000.

Στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 8,5 εκατ. και οι θάνατοι τις 126.600, ενώ στη Βραζιλία τα κρούσματα ανέρχονται σε πάνω από 5,6 εκατ. και οι θάνατοι σε πάνω από 162.000.

Αλλά και στην Ευρώπη η κατάσταση είναι δραματική, αναδεικνύοντας πως η διαχείριση της πανδημίας με βάση τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας δεν προστατεύει ολόπλευρα και άνευ όρων την ανθρώπινη ζωή και υγεία. Περισσότεροι από 300.600 θάνατοι από Covid-19 και πάνω από 12 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν μέχρι το Σάββατο. Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μετά τη Λατινική Αμερική - Καραϊβική, με πάνω από 22.400 νεκρούς μόνο σε μία βδομάδα.

Συνολικά, σχεδόν τα 2/3 των θανάτων έχουν ανακοινωθεί σε Βρετανία (πάνω από 49.000), Ιταλία (πάνω από 41.000), Γαλλία (περίπου 40.500), Ισπανία (σχεδόν 39.000) και Ρωσία (σχεδόν 30.800).

Στη Γαλλία, όπου έχει επιβληθεί εθνικό lockdown, συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση. Ενδεικτικά, το Σάββατο ανακοινώθηκαν σχεδόν 87.000 ημερήσια κρούσματα (νέο ρεκόρ) και την Κυριακή πάνω από 38.600.

Η Ιταλία την Κυριακή ανακοίνωσε 32.616 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο, το δε Σάββατο σχεδόν 40.000. Εθνικό lockdown ζήτησε ο πρόεδρος των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία.

Εξω από πολλά νοσοκομεία της Νάπολης, μάλιστα, δεκάδες ασθενείς παραμένουν μέσα στα αυτοκίνητά τους περιμένοντας να ελευθερωθούν κλίνες στους θαλάμους ή στα επείγοντα. Γιατροί και νοσηλευτές τοποθετούν έξω από τα ΙΧ φιάλες οξυγόνου, για να βοηθήσουν - όπως μπορούν - τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν εμφανή αναπνευστικά προβλήματα.

Στο μεταξύ, εκτός από τη Δανία, άλλες πέντε χώρες (Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, ΗΠΑ) έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στη Δανία - με τουλάχιστον 214 μολύνσεις σε ανθρώπους - ολοκληρώνεται η θανάτωση περίπου 17 εκατ. βιζόν, ενώ το ίδιο γίνεται και με περίπου 500.000 βιζόν στην Ολλανδία.

Το νέο στέλεχος (cluster 5) προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου κατά της Covid-19. «Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (σ.σ. από το στέλεχος αυτό) είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν» αλλά παρουσιάζουν «μετρίως μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα», σχολίασε ο ΠΟΥ.

Παράλληλα, στη Βρετανία η ασπιρίνη, που χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιθρομβωτικό, θα δοκιμαστεί ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19 σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που γίνονται στη χώρα. Αλλες θεραπείες που αξιολογούνται στην έρευνα «Recovery» περιλαμβάνουν το κοινό αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και το κοκτέιλ αντισωμάτων της «Regeneron», που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η «Pfizer» ανακοίνωσε αποτελέσματα του εμβολίου της

Χτες οι εταιρείες «Pfizer» και «Biontech» ανακοίνωσαν πως τα αποτελέσματα του εμβολίου τους είναι θετικά, με περίπου 90% προστασία και ελάχιστες παρενέργειες, και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία έγκρισης στις ΗΠΑ ακόμα και μέσα στο Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ