Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ η αντιπαράθεση συνεχίζεται

Η κρίση στο εσωτερικό και ο σφοδρός ανταγωνισμός με άλλα κέντρα οι «προκλήσεις» της επόμενης μέρας

Από τη φιέστα το Σάββατο, όταν φάνηκε ότι ο Μπάιντεν θα κέρδιζε την Πενσιλβάνια. Στο κέντρο μαζί με την Χάρις, νέα αντιπρόεδρο

Copyright 2020 The Associated

Από τη φιέστα το Σάββατο, όταν φάνηκε ότι ο Μπάιντεν θα κέρδιζε την Πενσιλβάνια. Στο κέντρο μαζί με την Χάρις, νέα αντιπρόεδρο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι βαριές επιπτώσεις της πανδημίας, που επιταχύνουν την καπιταλιστική κρίση, οι σφοδρές ενδοαστικές αντιθέσεις που έγιναν ορατές ποικιλοτρόπως στις προεδρικές εκλογές και ο διχασμός του αμερικανικού λαού, που στοιχήθηκε πίσω από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, χαρακτηρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, το οποίο αναδεικνύει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο η επόμενη μέρα βρίσκει τις ΗΠΑ σε νέες δυσκολίες στον σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες ανερχόμενες δυνάμεις και ειδικά την Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Την ίδια ώρα διευρύνονται και οι αντιθέσεις με συμμάχους, όπως η ΕΕ, που προτίθεται να αυξήσει τους δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα αεροναυπηγικής, αξίας περίπου 4 δισ., δύο μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, κίνηση ενδεικτική των σφοδρών συγκρούσεων συμφερόντων οι οποίες θα συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα, ενδεικτική της σφοδρότητας των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ είναι και η απροθυμία του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δεχτεί το αποτέλεσμα - αντ' αυτού συνεχίζει μέσω δικαστικών διώξεων να προβάλλει αιτιάσεις για «νοθεία», επιμένοντας πως το παιχνίδι δεν έχει κριθεί, τουλάχιστον όχι επίσημα... Η στάση αυτή φέρνει αντιπαραθέσεις και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων. Ο πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους έσπευσε αφενός να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του και αφετέρου να υπερασπιστεί το δικαίωμα του Τραμπ να κινηθεί δικαστικά για να εξασφαλιστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, αρνήθηκε να δώσει συγχαρητήρια στον Μπάιντεν αλλά και να υπερασπιστεί τη θέση του Τραμπ, που δεν αναγνωρίζει την ήττα «πριν μιλήσουν τα δικαστήρια». Ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, εμφανίζεται σύμφωνα με το «Bloomberg» να προσπαθεί να πείσει τον Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του, αν και μπορεί να συνεχίσει τις δικαστικές προσφυγές. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι, Κρις Κρίστι, σημείωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει κάποια στιγμή να συμφιλιωθούν με την ιδέα της νίκης του Μπάιντεν.

Χτες, πάντως, ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποπομπή του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ και ανήγγειλε με ικανοποίηση την αντικατάστασή του από τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, Κρίστοφερ Μίλερ.

Κυβέρνηση «ανοιχτή σε όλους» διακηρύσσει ο Μπάιντεν

Μετά τους πανηγυρισμούς για τη νίκη που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις, επιτυγχάνοντας πρωτιά και σε επίπεδο εκλεκτόρων (290 σε σύνολο 538, έναντι 214 του Τραμπ, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται ακόμα σε 3 Πολιτείες) και σε επίπεδο λαϊκής ψήφου (πάνω από 75,4 εκατομμύρια ψήφοι και ποσοστό 50,68%, έναντι 70,9 εκατ. ψήφων και 47,65% του Τραμπ), το επιτελείο του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ άρχισε να καταστρώνει σχέδια για τη διαχείριση της εξουσίας.

Ο νέος πρόεδρος διακηρύσσει ότι σχεδιάζει μία κυβέρνηση «ανοιχτή σε όλους», ενώ η «ισοπαλία» στη Γερουσία είναι δεδομένη και απαιτούνται συμβιβασμοί. Στη δε Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί είχαν απώλειες, παρότι διατήρησαν την πλειοψηφία, με 215 έναντι 196. «Θα είμαι Πρόεδρος που επιδιώκει την ένωση όχι το διχασμό. Είναι η ώρα η Αμερική να γιατρευτεί», σημείωσε και διακήρυξε ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες της θητείας του οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, θα επιστρέψουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα άρουν την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από ορισμένες μουσουλμανικές χώρες. Εχει ακόμη ανακοινώσει ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες από τη διακυβέρνηση Τραμπ, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανάρτησαν οι Μπάιντεν και Χάρις στην ιστοσελίδα μεταβατικής διακυβέρνησης «BuildBackBetter.com», θα είναι οι ακόλουθες τέσσερις: Καταπολέμηση της πανδημίας, ανάκαμψη της οικονομίας, αντιμετώπιση ρατσιστικών ανισοτήτων, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο πράγμα που ανακοίνωσε το επιτελείο του Μπάιντεν είναι η συγκρότηση μίας ομάδας ειδικών επιστημόνων και τεχνοκρατών που θα χειριστούν την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Η νέα ομάδα συμπεριλαμβάνει τον δρ. Βίβεκ Μάρθι, γενικό χειρουργό στην κυβέρνηση Ομπάμα, τον δρ. Ντέιβιντ Κέσλερ, επίτροπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων επί Μπους και Κλίντον, και την Μαρκέλα Νούνες - Σμιθ, αναπληρώτρια πρύτανη για την Ερευνα στον τομέα της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Η ομάδα θα αποτελείται συνολικά από 13 άτομα, μεταξύ τους και στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως η Λουτσιάνα Μπόριο, μέχρι πέρυσι επικεφαλής Ιατρικής και Βιοαμυντικής Ετοιμότητας στο συμβούλιο Ασφαλείας του Τραμπ.

Το «χαρτί» της Κάμαλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, με Τζαμαϊκανό πατέρα και Ινδή μητέρα, έσπευσε να επισημάνει τη σημασία της εκλογής της λόγω εθνοτικής καταγωγής και φύλου, τονίζοντας πως είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «αλλά όχι η τελευταία». Βέβαια αυτό το «χαρτί», της Αφροαμερικανίδας ή Αμερικανοασιάτισσας (ειδικά σε μια περίοδο που η Ασία και ο Ειρηνικός είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού), έχει ξαναπαιχτεί, στην προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να προβάλει τον ...πλουραλισμό του, ένα εργαλείο χρήσιμο για να εγκλωβίζει λαϊκές μάζες. Ομως η Χάρις ή άλλοι έγχρωμοι παλιότερα - όπως ο Κόλιν Πάουελ (με την υπόθεση με τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του πρώην συμμάχου των ΗΠΑ, Ιρακινού Πρόεδρου Σαντάμ Χουσεΐν, όταν ξεκινούσε ο πόλεμος «για την εμπέδωση της δημοκρατίας»), η Κοντολίζα Ράις και ο Μπαράκ Ομπάμα - υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα, του μονοπωλιακού κεφαλαίου, τόσο στο εσωτερικό κατά της εργατικής τάξης όσο και στην εξωτερική πολιτική, αιματοκυλώντας με επεμβάσεις όποια χώρα και λαό θεωρούν εμπόδιο στα σχέδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ