Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Διεθνείς αντιδράσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις στο εξωτερικό τόσο μεταξύ στενών εταίρων όσο και μεταξύ αντιπάλων. Δεκάδες ηγέτες σε Δύση και Ανατολή συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του εκφράζοντας την ανυπομονησία τους να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «μεγάλες προκλήσεις» για τον κόσμο. Ακόμα και το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, χώρες οι ηγέτες των οποίων καλλιέργησαν στενές σχέσεις με τον Τραμπ, συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για τη νίκη του.

Ωστόσο, πιο χαρακτηριστική ήταν η επιλογή των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας, οι οποίοι απέφυγαν να συγχαρούν τον Τζο Μπάιντεν προτιμώντας να περιμένουν το επίσημο, τελικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την «κυριαρχία της, την ασφάλειά της και την ανάπτυξή της», εκφράζοντας την ευχή ότι «η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα επιδείξει προθυμία συμφιλίωσης».

Παρόμοια επιφύλαξη είχε η Μόσχα καθώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν περιμένει την ανακοίνωση των «επίσημων» αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ για να συγχαρεί τον νικητή. Υπενθύμισε τη δήλωση του Πούτιν ότι θα σεβαστεί την επιλογή του αμερικανικού λαού, «όποια και αν είναι αυτή».

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ανήσυχος για το ενδεχόμενο η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ να διαρκέσει μήνες και να μην ξεκαθαρίσει ποια κατεύθυνση θα πάρει η πολιτική της Ουάσιγκτον πριν από την άνοιξη. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι θα τερματιστούν επί προεδρίας Μπάιντεν, ο Αλτμάιερ απάντησε πως αναμένει να υπάρξει επιστροφή στην πολυμερή προσέγγιση. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εκτίμησε πως δεν θα αλλάξουν τα πάντα επί των ημερών Μπάιντεν, αλλά αρκετά πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση «για τη διάδοση της δημοκρατίας, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Τόνισε και την ανάγκη «ενίσχυσης» των διατλαντικών σχέσεων προσθέτοντας πως για τη Βρετανία οι ΗΠΑ «είναι ο πιο στενός και ο πιο σημαντικός μας σύμμαχος».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι σκοπός του είναι να υπάρξει συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, για να ενισχυθεί η συμμαχία των δύο χωρών και να διασφαλιστούν η ειρήνη και η ευημερία στην περιφέρεια της Ασίας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, δήλωσε πως θα καλωσορίσει την αποκατάσταση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Ενδιαφέρον είχε και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος κάλεσε τις γειτονικές χώρες να συνεργαστούν για την επίτευξη των κοινών συμφερόντων τους, γράφοντας στο Twitter: «Ο Τραμπ έφυγε, και εμείς και οι γείτονές μας θα παραμείνουμε. Το να στοιχηματίζουμε στους ξένους δεν φέρνει ασφάλεια, και απογοητεύει. Τείνουμε το χέρι στους γείτονές μας για να συνεργαστούμε ώστε να επιτύχουμε τα κοινά συμφέροντα των λαών και των χωρών μας».

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Χαμπέρ 7», ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, σχολίασε για το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ ότι «η στάση της νέας κυβέρνησης φυσικά θα μας επηρεάσει και θα μας αφορά. Το παρακολουθούμε από κοντά. Προσδοκία μας είναι να απέχουν από μονομερείς προσεγγίσεις». Πρόσθεσε ότι «όταν γίνονται εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, δεν αλλάζει κάτι για εμάς, ούτε θετικά ούτε αρνητικά... Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα και τη δική της εξωτερική πολιτική. Εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε την εξωτερική πολιτική ανάλογα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και των πολιτών μας».

Ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, αναγνώρισε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν γράφοντας σε μήνυμά του στο Twitter ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει πως «οι πολίτες των ΗΠΑ επέλεξαν μια νέα κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαίωσε ότι έχει τη βούληση να εργαστεί για να γίνει «αξιοπρεπής» και «ειλικρινής» διάλογος με τις ΗΠΑ, αναφέροντας: «Με υπομονή, θα εργαστούμε, το ελπίζω, για να αποκατασταθούν δίαυλοι αξιοπρεπούς, ειλικρινούς, άμεσου διαλόγου με τη μελλοντική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν».

Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρες Μάνουελ Λόπες Ομπραδόρ, εκτίμησε πως είναι πρόωρο να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, συγχάρηκε τον Μπάιντεν λέγοντας ότι θα άρει το τριετές «μποϊκοτάζ» επαφών με τον Λευκό Οίκο. Δήλωσε επίσης έτοιμος να τον συναντήσει για να «ενισχύσουν» τις διμερείς σχέσεις και να επιτευχθούν «ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια» για τον Παλαιστινιακό λαό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαιρέτισε τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις, αποφεύγοντας να τους αναγνωρίσει ως Πρόεδρο και αντιπρόεδρο. Τόνισε ωστόσο πως γνωρίζει προσωπικά περίπου 40 χρόνια τον Μπάιντεν χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο φίλο του Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ