ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Συντριπτική η αποχή στη διαδικασία - παρωδία που έφτασε το 95%!

«Η νίκη των εκπαιδευτικών δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Με την αποχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών έκλεισαν οι κάλπες των ηλεκτρονικών εκλογών - παρωδία που επιχείρησε να επιβάλει για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών το υπουργείο Παιδείας, το περασμένο Σάββατο. Με «νύχια και με δόντια» το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να εμφανίσει κλίμα δήθεν μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, ωστόσο τα ποσοστά αποχής έφτασαν το 90% και το 95%, δείχνοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν νομιμοποίησαν αυτές τις εκλογές που πραξικοπηματικά θέλησε να επιβάλει η κυβέρνηση, με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με ψηφοδέλτια που οι παρατάξεις τα είχαν αποσύρει.

Συνολικά ψήφισαν λίγο περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο άνω των 160.000 εγγεγραμμένων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η συμμετοχή κινήθηκε στο 4% - 5%, ενώ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έφτασε λίγο κάτω από το 9%.

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, το 2018, είχαν ψηφίσει πάνω από 103.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά από όλα τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας, σαν να μην κατάλαβε το μήνυμα που έστειλαν μαζικά οι εκπαιδευτικοί ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, έβγαλε μια ανακοίνωση ισχυριζόμενο ότι «πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη τομή στο χώρο της Εκπαίδευσης και της ψηφιακής διακυβέρνησης» και ότι «το πρώτο βήμα έγινε. Εχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!»...

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, δήλωσε χτες ότι «είναι μια μεγάλη νίκη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στη χώρα διαχρονικά» και ότι «μπορεί έτσι να βρει μια νέα πνοή το συνδικαλιστικό κίνημα και στη χώρα μας», ομολογώντας την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει τη διάτρητη «ηλεκτρονική ψηφοφορία» ευρύτερα στα σωματεία, αποστεώνοντας τις συλλογικές τους διαδικασίες.

Είναι άκρως υποκριτικό αν σκεφτεί κανείς ότι για να αποφασίσει π.χ. ένα σωματείο απεργιακή κινητοποίηση θέτουν όρους για ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά συμμετοχής στη συνέλευση που το αποφασίζει και τώρα θέλουν να νομιμοποιήσουν τη συγκρότηση συμβουλίων που για τους αιρετούς τους ψήφισε μια ισχνή μειοψηφία.

Κυβερνητικοί κύκλοι, με ανεπίσημο έγγραφο που απέστειλαν σε συγκεκριμένα μέσα και αναπαράχθηκε χτες σε δημοσιεύματα, προχώρησαν σε μια αισχρή επίθεση στους συνδικαλιστές του κλάδου μιλώντας για «τεμπέληδες εκπαιδευτικούς», ενώ προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι δήθεν οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν επειδή οι εκλογές έγιναν σε μη εργάσιμη μέρα, λέγοντας ότι «κάποιοι έχασαν άδειες που έπαιρναν τόσο πριν (για την προώθηση της υποψηφιότητάς τους) όσο και για την ίδια ημέρα των εκλογών». Στο πλαίσιο της ίδιας αισχρής επίθεσης πρόσθεσαν επίσης ότι «κάποιοι πλέον έχασαν τον έλεγχο του εκλογικού σώματος, αφού πλέον μπορεί ο καθένας να ψηφίσει απερίσπαστα μέσα σε ένα λεπτό από το κινητό του, μακριά από οποιαδήποτε επιρροή»...

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι... «απερίσπαστα» και «μακριά από οποιαδήποτε επιρροή», η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, πολύ περισσότεροι από 100.000 εκπαιδευτικοί, γύρισαν την πλάτη στο υπουργείο Παιδείας και στην προσπάθεια πραξικοπηματικής επιβολής των «ηλεκτρονικών εκλογών».

Η νίκη των εκπαιδευτικών δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους

«Καληνύχτα κα Κεραμέως...», σχολιάζει μετά από αυτό το αποτέλεσμα η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) σε σχετική ανακοίνωσή της όπου τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Παιδείας μετρούν σήμερα μια τεράστια συντριβή, μια μεγάλη πολιτική ήττα. Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, μετά την απόπειρα να βάλει κάμερες στις τάξεις και να επιβάλει την τηλεαπουσία απέναντι στους μαθητές που αγωνίζονται, έφαγε τα μούτρα της για ακόμα μια φορά. Η επιλογή της υπ. Παιδείας αλλά και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη - που πήρε επάνω του τη συγκεκριμένη επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με στόχο να μπει χέρι στα ίδια τα σωματεία μας - βρήκε τοίχο».

Η ΑΣΕ δίνει ενδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή σε ορισμένους νομούς για τα ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ:

Α/θμια: Α' Αθήνας: 1,3%, Δ' Αθήνας: 2,9%, Κοζάνη: 5%, Αργολίδα: 1,5%, Χανιά: 1,6%, Πειραιάς: 1,5%, Ανατ. Αττική: 4,5%, Δυτ. Θεσσαλονίκη: 9,9%, Ανατ. Θεσσαλονίκη: 7,3%, Β' Αθήνας: 6,7%, Πρέβεζα: 1,5%, Ηράκλειο: 2,7%

Β/θμια: Ανατ. Αττική: 4,8%, Α' Αθήνας: 8,7%, Δ' Αθήνας: 6,4%, Γ' Αθήνας: 5,6%, Θεσπρωτία: 4,2%, Τρίκαλα: 4,8%, Χαλκιδική: 7,5%, Κέρκυρα: 5,9%, Ηράκλειο: 5,4%, Κοζάνη: 7,3%, Βοιωτία: 4,4%, Σέρρες: 1,5%, Αχαΐα: 3,6%, Χανιά: 4,5%, Καρδίτσα: 4,6%, Φθιώτιδα: 5,4%.

Η ΑΣΕ συνεχίζει στην ανακοίνωσή της: «Παρά το "εντέλλεσθε" της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και τον πραξικοπηματικό τρόπο της εκλογικής διαδικασίας, παρά το διορισμό των εφορευτικών επιτροπών χωρίς τη θέλησή τους, κόντρα στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που κινητοποιήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, οι εκπαιδευτικοί σταθήκαμε με ψηλά το κεφάλι.

Οι θλιβερές εξαιρέσεις ορισμένων υποψηφίων, συγκεκριμένων παρατάξεων, οι οποίοι κόντρα στην ομόθυμη θέληση του κλάδου επιδίωξαν να μαζέψουν ψήφους για την "καρέκλα" και να στηρίξουν τους χρεοκοπημένους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, περνούν σε δεύτερη μοίρα και δεν μπορούν να επισκιάσουν τη μεγάλη νίκη των εκπαιδευτικών. Ο κλάδος έχει τη δύναμη και θα βρει τον τρόπο να τους απομονώσει.

Η σημερινή νίκη των εκπαιδευτικών δίνει δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε νου και κρίση. Υπερασπιστήκαμε σήμερα, με τη μαζική μας αποχή, το δικαίωμά μας να δρούμε και να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων μας. Υπερασπιστήκαμε τα σωματεία μας από την κυβερνητική παρέμβαση, τον κρατικό έλεγχο και τη νοθεία. Από αυτήν τη διαδικασία αποδείξαμε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι όταν θέλουν οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους, να κουρελιάσουν τους σχεδιασμούς κάθε κυβέρνησης. Αυτή η μάχη είναι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακυρώσαμε κάθε προσπάθεια να εισαχθούν τέτοιες νόθες διαδικασίες στα σωματεία μας, συνολικά στο υπόλοιπο Δημόσιο».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«Πρόβα τζενεράλε» για το παραπέρα χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης

Καταγγελίες από συνδικάτα και συνδικαλιστές

Την αντίθεσή τους στη νέα κρατική παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, με την επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, εκφράζουν συνδικάτα και συνδικαλιστές του Δημοσίου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αντιπαλέψουν το μέτρο αυτό με κάθε τρόπο. Να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία που θεσμοθετεί την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια συνολικά στο Δημόσιο.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί σε αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία - παρωδία για αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και επισημαίνει ότι «σε συνέχεια της κας Κεραμέως, που πρώτη προσπάθησε να εφαρμόσει την ηλεκτρονική ψήφο στους εκπαιδευτικούς αλλά η αποχή του κλάδου από τη διαδικασία, που ξεπέρασε το 90%, έδωσε το πρώτο δυνατό χαστούκι στον "εκσυγχρονισμό" των συνδικαλιστικών ελευθεριών που επιχειρεί η κυβέρνηση, έρχεται με νόμο ο κ. Θεοδωρικάκος να τσακίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ώστε να μπορεί το κράτος να παρεμβαίνει στη λειτουργία και τη δράση των σωματείων».

Ακόμα σημειώνει ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι τα προεόρτια επέκτασής της «στις Γενικές Συνελεύσεις, στην απόφαση για τη λήψη απεργίας και στις εκλογές των σωματείων. Εντάσσεται σε ένα σχέδιο που ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια, με την ψήφιση του νόμου για την παρεμπόδιση του δικαιώματος στην απεργία (Αχτσιόγλου - ΣΥΡΙΖΑ, 50%+1), τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ για τις διαδηλώσεις, αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας. (...) Αποτελεί μέρος του συνδικαλιστικού νόμου, που στόχο έχει να φιμώσει και τελικά να διαλύσει τη λειτουργία των μαχητικών συνδικάτων.

(...) Η ΔΑΣ ΟΤΑ δεν θα νομιμοποιήσει τέτοιες διαδικασίες, ταφόπλακας του εργατικού κινήματος, και καλούμε όλες τις παρατάξεις να πράξουν το ίδιο όπως έκαναν οι Ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών. Καμία συμμετοχή, απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων. Μαζική αποχή».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «με όχημα τον κορoνοϊό και αφού δεν θέλουν να επιλύσουν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εργασία, προσπαθούν με "ζήλο" να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες, γιατί φοβούνται την πάλη των εργαζομένων και τη ζωντανή συζήτηση και διαπάλη».

Την ηλεκτρονική ψηφοφορία καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι με τα σωματεία μας καθορίζουμε τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας σε όλα τα επίπεδα, και δεν θα δεχτούμε τέτοιες απαράδεκτες αντεργατικές ρυθμίσεις. Ο δρόμος του αγώνα και της απόρριψης τέτοιων σχεδιασμών και ρυθμίσεων και η προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα σωματεία μας».

KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ KΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν με μαζικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή το αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών εκλογών - παρωδία που επιχείρησε η κυβέρνηση να επιβάλει στους εκπαιδευτικούς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Ούτε οι απειλές ούτε οι καταναγκαστικές υποψηφιότητες ενάντια στη θέληση των εκπαιδευτικών ούτε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, με τον γνωστό αντικομμουνισμό τους, ούτε η κινητοποίηση του διοικητικού και κομματικού μηχανισμού της κυβέρνησης κατάφεραν να αποτρέψουν την εκλογική πανωλεθρία του υπουργείου Παιδείας.

Η αποχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που έστησε το υπουργείο Παιδείας, ξεπέρασε το 90%!

Πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, την αγωνιστική δράση, την ουσιαστική συζήτηση στο πλαίσιό του και συνδέεται με το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Η στάση των εκπαιδευτικών εξηγείται. Εξέφρασαν με μαζικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, την αγανάκτησή τους για τη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, αλλά και στην κοινωνία.

Οι προβληματισμοί και η αγωνία τους μπορούν να βρουν ακόμα πιο αγωνιστική έκφραση σε κάθε σωματείο, σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, στο δρόμο των διεκδικήσεων, για άμεσα μέτρα στην Υγεία και τα σχολεία, που θα προστατεύουν ουσιαστικά τον κόσμο της Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ