ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φυγόδικοι άλλα δύο πρώην στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής

Κατηγορούνται για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή στη «Φαβέλα»

Δύο πρώην στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο Σωτήρης Δεβελέκος - άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου και συνομιλητής του Λαγού στη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ - και ο Ακης Θεοδώρου, στέλεχος της ΤΟ Πειραιά της ΧΑ, κατηγορούνται για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Οσα δηλαδή και τα άτομα που βρίσκονταν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα», όταν τάγμα εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης υπό την καθοδήγηση των δύο προαναφερθέντων επιτέθηκε στο χώρο.

Οι δύο κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν για να απολογηθούν. Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησε τον Δεβελέκο σε τρεις διαφορετικές διευθύνσεις που κατά καιρούς έχει δηλώσει, χωρίς αποτέλεσμα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι κρύβεται για να αποφύγει τη σύλληψη. Ετσι, στις 21 Οκτώβρη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης των δύο κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της επίθεσης εκείνης η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα με σιδερολοστό, ενώ άλλα δύο νεαρά άτομα υπέστησαν εγκαύματα από χτυπήματα με πυρσούς. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τη στιγμή της επίθεσης τα 8 - 10 άτομα έβριζαν και απειλούσαν λέγοντας «θα σας κάψουμε» και «δε χωράτε στον Πειραιά». Ενας από τους επιτιθέμενους φώναξε «τέλος χρόνου» και το τάγμα εφόδου αποχώρησε, φωνάζοντας «Αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή».

Να τονιστεί επίσης ότι ο Δεβελέκος είχε συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή και είχε αναγνωριστεί και ως ο επικεφαλής των χρυσαυγιτών που το Νοέμβρη του 2017 έξω από το Εφετείο επιτέθηκαν και τραυμάτισαν την συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Ευγενία Κουνιάκη. Για τη συγκεκριμένη επίθεση ο Δεβελέκος είχε κληθεί να δικαστεί στις 5 Οκτώβρη, ούτε τότε όμως δεν εμφανίστηκε. Εκτός λοιπόν από τον υπαρχηγό της ΧΑ Χρήστο Παππά, που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια και 3 μήνες και αναζητείται (;) από την ΕΛ.ΑΣ., στο κάδρο προστίθενται και οι παραπάνω...

Επιπλέον, πήρε αναβολή η δίκη που θα γινόταν στα τέλη Οκτώβρη σε β' βαθμό με κατηγορούμενο τον Χρήστο Ζέρβα, επικεφαλής της «ασφάλειας της Κεντρικής Διοικήσεως» της ΧΑ, για τον άγριο ξυλοδαρμό και ληστεία κατά του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη. Αν και παρίστατο ο δικηγόρος του ναζιστή, ο ίδιος ο Ζέρβας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη. Στις 31/3/2017 το μεσημέρι ο Αλ. Λάζαρης υπέστη δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου της ΧΑ στη Μεσογείων, απλώς και μόνο διότι έτυχε να περνάει έξω από τα κεντρικά γραφεία της και η εμφάνισή του να ταιριάζει στο «προφίλ» όσων η ναζιστική οργάνωση θεωρούσε πολιτικούς της αντιπάλους. Ο Ζέρβας αναγνωρίστηκε και από το θύμα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ζέρβας ήταν επίσης έμμισθο ηγετικό στέλεχος της ΧΑ, πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης Αμπελοκήπων, υποψήφιος βουλευτής (και στις δύο τελευταίες βουλευτικές εκλογές, Γενάρη - Σεπτέμβρη 2015) και δημοτικός σύμβουλος της ΧΑ, καθώς και υπάλληλος στο γραφείο του Μιχαλολιάκου στη Βουλή, μισθοδοτούμενος από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Συμβολική κινητοποίηση στη Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, αντιδρώντας στις απαράδεκτες και αντιδραστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και στην εκρηκτική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στις εστίες του ΑΠΘ.

Εκπρόσωποι των συλλόγων μετέφεραν σε εκπρόσωπο της Πρυτανείας τη θέση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια έντασης της καταστολής αλλά και τα αιτήματα του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας των εστιακών φοιτητών.

Από την πλευρά της Πρυτανείας έλαβαν την απάντηση πως μέχρι στιγμής η Σύγκλητος δεν έχει συνεδριάσει για το θέμα πρότασης ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οσον αφορά την κατάσταση στις εστίες, όπου οι φοιτητές παραμένουν εκτεθειμένοι παρά τα συνολικά 5 κρούσματα κορονοϊού του τελευταίου διαστήματος, η Πρυτανεία συνέχισε την προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών, πετώντας για παράδειγμα το «μπαλάκι» της ευθύνης διενέργειας διαγνωστικών τεστ στον ΕΟΔΥ, μεταφέροντας στους εκπροσώπους των φοιτητών πως η ίδια πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά για τον ΕΟΔΥ δεν είναι προτεραιότητα η διενέργεια τεστ στις εστίες του ΑΠΘ.

Σε κοινή τους απόφαση, οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Φυσικού, Αγγλικής Φιλολογίας, Βιολογίας, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού και ΤΕΦΑΑ αλλά και ο ΣΟΦΕΘ, μεταξύ άλλων, τονίζουν πως «τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, έδωσαν την καλύτερη αφορμή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τους φοιτητές, τους συλλόγους μας και τους αγώνες μας, να περάσει σε νέο γύρο επίθεσης εντείνοντας τα μέτρα καταστολής στα πανεπιστήμια».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι σημειώνουν μεταξύ άλλων πως οι ομάδες αυτές και η δράση τους δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, το οποίο μάλιστα τις έχει καταδικάσει δεκάδες φορές μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες καθώς είναι εχθρικές προς τα δικαιώματα των φοιτητών, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία για να φέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, να βγάλει από τα συρτάρια της σχέδια που οι φοιτητές με τους αγώνες τους ήδη είχαν εμποδίσει και απορρίψει, σχέδια που στοχεύουν άμεσα το δικαίωμα των φοιτητών στη διεκδίκηση, στην οργάνωση στους συλλόγους τους».

Σε κίνδυνο η ζωή κρατούμενου σπουδαστή

Κίνδυνο διατρέχει η υγεία και η ζωή του κρατούμενου σπουδαστή Κώστα Σακκά, που βρίσκεται σε απεργία πείνας μετά την εκδικητική μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Δημ. Τσοβόλας, ζητά να σταματήσει η αδικία και να ανακληθεί η σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, ώστε να επανέλθει στον Κορυδαλλό για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του. Ο δικηγόρος τονίζει ότι «σκοπός και στόχος του σωφρονιστικού μας συστήματος είναι ο σωφρονισμός και η δημιουργία προϋποθέσεων για την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία και όχι η εκδίκηση και η εξόντωσή τους».

Ο Κώστας Σακκάς, φυλακισμένος περίπου δύο χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού, επέδειξε άριστη διαγωγή και ταυτόχρονα σπουδάζει στα ΙΕΚ Κορυδαλλού, όπου φοιτά επί δύο χρόνια, ενώ φέτος πέτυχε στις εξετάσεις και πέρασε στη Γεωπονική Σχολή. Ο συνήγορος επισημαίνει πως ενώ, «σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες θα πρέπει να διευκολύνεται ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του, μέσα σε ένα ανεκτό κλίμα, όλως αιφνιδίως και χωρίς καμία αφορμή εκ μέρους του στις 7.11.2020, τον μετήγαγαν και μάλιστα με συνθήκες lockdown».

Nα σημειωθεί ότι το Σάββατο, χωρίς καμία αφορμή και ενώ είχε ξεκινήσει το lockdown, πήραν τον κρατούμενο και τον μετέφεραν στις φυλακές μιας περιοχής που εκτός των άλλων είναι πολύ επιβαρυμένη από την πανδημία. Ο κρατούμενος έστειλε επιστολή με την οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει άμεσα απεργία πείνας και αμέσως μετά απεργία δίψας.

Τραγωδία στο Αιγαίο με ένα αγοράκι νεκρό

Αλλη μια τραγωδία σημειώθηκε την Κυριακή στο Αιγαίο, καθώς το Λιμενικό εντόπισε μια γυναίκα και τη σορό ενός ανήλικου αγοριού σε δυσπρόσιτη περιοχή στο ακρωτήρι «Πράσο» της Σάμου.

Η υπηρεσία ενημερώθηκε νωρίς το πρωί για την ύπαρξη αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή. Στελέχη του Λιμενικού πήγαν στο σημείο, ενώ σκάφη του απέπλευσαν για να πραγματοποιήσουν θαλάσσιες έρευνες. Τις πρωινές ώρες στο ακρωτήρι «Πράσο» εντοπίστηκαν δέκα ναυαγοί, ενώ λίγη ώρα αργότερα, σε δυσπρόσιτη περιοχή εντοπίστηκε η γυναίκα και η σορός του άτυχου αγοριού. Και οι δύο παρελήφθησαν από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού και η σορός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Παράλληλα, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ενημέρωσε για τον εντοπισμό ακόμη έξι αλλοδαπών σε χερσαία περιοχή στα ανατολικά. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 25 άτομα, δηλαδή αγνοούνταν άλλα εφτά. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ τις έρευνες είχε αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. Τελικά, μετά από έρευνες βρέθηκαν σώοι, στην ξηρά, οι εφτά πρόσφυγες που αγνοούνταν. Οι αγνοούμενοι εντοπίστηκαν στο Βαθύ.

Στη χωματερή...

Η εμφάνιση τον τελευταίο καιρό κάποιων θρασύδειλων, που δηλώνουν χρυσαυγίτες και τραμπουκίζουν στα μουλωχτά, επειδή, όπως λένε, «οι κομμουνιστές μας έκλεισαν φυλακή», δείχνει πως με τους φασίστες δεν ξεμπέρδεψε ο λαός και ότι χρειάζεται διαρκής αγώνας και επιφυλακή. Τους κάθεται στο λαιμό ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, έδωσε μάχη για να αποκαλυφθεί και να απομονωθεί η δράση τους σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, να ξεμπροστιαστεί ο ρόλος τους ως μαντρόσκυλων του συστήματος και των αφεντικών, να «δέσουν» με ντοκουμέντα και μαρτυρίες οι κατηγορίες που οδήγησαν και στην ποινική καταδίκη τους. Οσο κι αν προσπαθούν να ξεμυτίσουν από τις τρύπες τους, σε μια περίοδο μάλιστα που το αστικό κράτος δυναμώνει τις απειλές σε βάρος του εργατικού κινήματος και των διεκδικήσεων του λαού, να είναι σίγουροι ότι δεν φοβίζουν κανέναν, πόσο μάλλον τους κομμουνιστές. Ο λαός με την πάλη του θα τους στείλει οριστικά εκεί που είναι η θέση τους: Στη χωματερή της Ιστορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ