ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Δυνατό μήνυμα από υγειονομικούς, συνδικάτα και φορείς για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

ΑΤΤΙΚΟΝ
ΑΤΤΙΚΟΝ
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κατεπείγουσες διαδικασίες για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, είναι τα αιτήματα που κυριάρχησαν χτες στις πύλες των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης, που προκήρυξαν οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι υγειονομικοί, μαζί με εργατικά συνδικάτα και φορείς απαίτησαν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει έστω και τώρα τα κρίσιμα μέτρα που ζητούν από την πρώτη στιγμή για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Μαχητική συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»

Τη μάχη σε δύο μέτωπα, ενάντια στον ιό, αλλά και στην επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κυβερνητική πολιτική, ανέδειξαν με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Με μια φωνή, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στη σίτιση, απαίτησαν: «Προσλήψεις. Αυξήσεις. Ανθυγιεινό. Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

«Δίνουμε καθημερινά τη μάχη απέναντι στον ιό χωρίς επαρκές προσωπικό, μέσα προστασίας και κλίνες ΜΕΘ», σημείωσε στην ομιλία του ο Γιώργος Φερεντίνος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και υπεύθυνος της Σωματειακής Επιτροπής Ειδικευόμενων Γιατρών. Αναφέρθηκε στα 26 θετικά κρούσματα στο προσωπικό και στους 73 εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα μόνο τις δύο τελευταίες βδομάδες, επιτείνοντας την έλλειψη προσωπικού. «Δεν υπάρχουν εφεδρείες. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη, χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση», επισήμανε και υπογράμμισε: «Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Οπλα για να αντιπαλέψουμε την πανδημία».

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
«Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και ηθικός. Οι υγειονομικοί σώζουν το λαό, όταν το κεφάλαιο κερδοσκοπεί πάνω στην πανδημία», σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας.«Εδώ και 8 μήνες, τα σωματεία του κλάδου, η ΟΕΝΓΕ προειδοποιούσαν, φώναζαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, για τα τεστ που δεν γίνονταν... Δεν εισακουστήκαμε. Και η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα, επαναφέρει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης!».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους και άλλα μέλη του ΔΣ του σωματείου, αναδεικνύοντας ότι 8 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο.

Στις συνθήκες εργασίας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ΜΕΘ covid, αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Αννα Καλούρη, εργαζόμενη σε τέτοια μονάδα, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Η απόφαση του υπουργείου για μετακινήσεις προσωπικού, σημείωσε, είναι μια πρόσθετη απόδειξη ότι δεν ενίσχυσε όπως έπρεπε τα νοσοκομεία.

«Δεν φτάνει που δίνουμε τη ζωή μας εδώ μέσα... αλλά ούτε στα ΒΑΕ δεν μας έχουν εντάξει», λέει χαρακτηριστικά στον «Ριζοσπάστη» η Κωνσταντίνα, εργαζόμενη τραυματιοφορέας.«Διπλοβάρδιες, δουλεύουμε πρωί - νύχτα (από 7 π.μ. έως στις 3 μ.μ. και μετά στις 11 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ.), δεν μπορούμε να δούμε ούτε τα παιδιά μας, ούτε τους γονείς μας». Η ίδια μάνα τριών παιδιών, εξαιτίας των βαρών, έχει χειρουργηθεί και στα δύο χέρια και μετά από 22 χρόνια δουλειάς λαμβάνει μισθό 840 ευρώ...

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Για το πρόβλημα της απληρωσιάς που αντιμετωπίζουν οι πολλοί εργολαβικοί μάς μίλησε ο Αλέξανδρος, μάγειρας στο νοσοκομείο, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση μόνιμη τα τελευταία 5 χρόνια. Και για μισθό που, μετά από 12 χρόνια δουλειάς, με 6ήμερη εργασία είναι 700 ευρώ, ενώ οι τραπεζοκόμες με 5ήμερο παίρνουν μόλις 550 ευρώ.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία μέχρι τη λεωφόρο Β. Σοφίας, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν συνθήματα πίσω από το πανό του σωματείου. Οπως σημείωσε η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, αναπληρώτρια γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου, «οι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υγεία του λαού. Δεν κάνουμε πίσω όμως και από τον αγώνα και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», ενώ έκανε ειδική αναφορά σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής

«Διεκδικούμε το αυτονόητο. Δεν φτάσαμε εδώ επειδή έχουμε έναν αόρατο αντίπαλο, αλλά κι έναν ορατό εχθρό, που κόβει πρωτόκολλα, δικαιώματα, στερεί πόρους κι υποδομές από το ΕΣΥ που θα έπρεπε να έχουν δοθεί εδώ και πολλά χρόνια», ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», έχοντας στο πλευρό του αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων της περιοχής.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησε και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, απαιτώντας άμεσα μέτρα θωράκισης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι μόλις 1 κρεβάτι ΜΕΘ covid από τα 12, ήταν κενό μέχρι χτες το απόγευμα στο νοσοκομείο.

Σε κοινή συγκέντρωση προχώρησαν εργαζόμενοι, επικουρικοί και συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ των Νοσοκομείων «Σωτηρία» και «Γεννηματά». Ηδη στο «Σωτηρία» η πληρότητα στα κρεβάτια ΜΕΘ ξεπερνά το 80%. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ στο 50% των πνευμονολογικών κλινικών που έχουν ήδη κλείσει θα προστεθούν τις επόμενες μέρες κι άλλες, προκειμένου να μετατραπούν σε κρεβάτια covid. Εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά πνευμονολογικά νοσήματα έχουν μείνει στον αέρα.

Συγκέντρωση έγινε και στο Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας», όπου διοικητικοί εργαζόμενοι στοιβάζονται σε μικρά γραφεία με μόνο «όπλο» μια μάσκα, ογκολογικοί ασθενείς δεν δικαιούνται τεστ, ο μοριακός έλεγχος γίνεται με χίλια ζόρια και στους εργαζόμενους. Πάνω από 60 εργαζόμενοι έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας, ενώ πάνω από 100 έχουν τεθεί σε καραντίνα...

Στο ΚΑΤ, όπου διαδήλωσαν φορείς της περιοχής μαζί με το Σωματείο του νοσοκομείου, διαρρέεται η επικείμενη μετατροπή του 1/3 των κρεβατιών ΜΕΘ (7 από τα 21) και των 7 κλινών ΜΑΦ, σε ΜΕΘ Covid, μειώνοντας τα κρεβάτια Εντατικής που προορίζονται για σοβαρά τροχαία κι άλλες χειρουργικές πράξεις.

Στο ΨΝΑ «Δαφνί» - μετά το κρούσμα σε εργαζόμενο της Ψυχιατρικής Κλινικής Θριασίου - οι εργαζόμενοι εφημερεύουν επί 5 συνεχόμενες μέρες, η πληρότητα στο νοσοκομείο έχει φτάσει το 120% και δεν υπάρχει ούτε ένα ασθενοφόρο, οι εργαζόμενοι μεταφέρουν ασθενείς στα διάσπαρτα κτίρια είτε με τα πόδια, είτε με δικά τους μεταφορικά μέσα. Πριν από λίγες μέρες επιβεβαιώθηκαν 3 θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα, όπου διαμένουν 20 ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Από την Κυριακή έχει γίνει μοριακός έλεγχος, ωστόσο η διοίκηση αρνείται να ενημερώσει το σωματείο.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας αποτυπώθηκαν τα τεράστια προβλήματα: Μόνο τις τελευταίες 10 μέρες έχουν βρεθεί θετικοί πάνω από 30 υγειονομικοί, ενώ όλοι δουλεύουν μέχρι να βγει το τεστ. Από την πολυδιαφημισμένη εδώ και 5 μήνες «δωρεά» 12 κρεβατιών ΜΕΘ, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγ. Σοφία», Ιπποκράτειο, «Αλεξάνδρα», Λαϊκό, «Αγία Ολγα», «Ελπίς», κ.ά.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συγκέντρωση στο φόντο της δραματικής μείωσης στα χειρουργεία

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κινητοποίηση έξω από την είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) πραγματοποίησαν υγειονομικοί και μέλη σωματείων του Εργατικού Κέντρου.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Λευκάδας από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στο μεταξύ, στην αναμονή μένουν εκατοντάδες τακτικά χειρουργεία που είχαν προγραμματιστεί στο ΠΓΝΙ. Η χρόνια υποστελέχωση του νοσοκομείου και οι μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των κλινικών Covid οδηγούν σε μείωση 70% - 80% των χειρουργικών αιθουσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωρινό πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί, οι αίθουσες από 10 κάθε μέρα μειώθηκαν σε 2 τη Δευτέρα 9/11 και σε 3 τις υπόλοιπες μέρες μέχρι σήμερα Παρασκευή. Την εικόνα ολοκληρώνουν η μείωση των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων κατά 50% και η συρρίκνωση κλινικών με τη μεταφορά και συστέγασή τους για να ανοίξουν οι 3 ΜΕΘ Covid.

Στο ΠΓΝΙ μάλιστα το 55% των ασθενών είναι από νόμους εκτός Ιωαννίνων, καλύπτοντας χειρουργικές ανάγκες όλης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Οι εξειδικευμένες δε χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο του ΠΓΝΙ δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλο νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε το χειρουργείο του Νοσοκομείου Φιλιατών και ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις, καθώς νοσηλεύτρια που συμμετείχε στα χειρουργεία διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.

Πρέβεζα: Μαχητική απάντηση στην επιχείρηση φίμωσης

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας επιχείρησε να τρομοκρατήσει υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, απαιτώντας να πάρουν πίσω την υπογραφή τους από κείμενο διαμαρτυρίας που διακινούσαν συνάδελφοί τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά την παραπάνω εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας και στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου αναφέρει ότι «είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η διευθύνουσα χρησιμοποιεί την ιδιότητά της για να δείξει το μένος της σε αγωνιζόμενους εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Επειδή η σιωπή της διοίκησης του νοσοκομείου απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές μόνο ως συγκάλυψη μπορεί να ερμηνευτεί, ζητάμε από τον διοικητή του νοσοκομείου να πάρει θέση».

Το ίδιο το κείμενο που υπογράφουν ήδη πάνω από 40 υγειονομικοί είναι αποκαλυπτικό της επικίνδυνης κατάστασης: Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι στην Παθολογική κλινική νοσηλεύονται 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο μας κατόπιν προφορικής εντολής του διοικητή κ. Σκανδάλη στους εφημερεύοντες ιατρούς, χωρίς τη συναίνεσή τους. Νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, στον ίδιο όροφο με την Παιδιατρική και την Καρδιολογική κλινική. Το ιατρικό προσωπικό που ασχολείται με τη θεραπεία και την παρακολούθησή τους είναι το ίδιο προσωπικό που επισκέπτεται πλέον και τη Χειρουργική και την Καρδιολογική κλινική, όπου φιλοξενούνται όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς της Παθολογικής (...) Στο νοσοκομείο 11 ημέρες το μήνα δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος, ενώ δεν υπάρχει ούτε πνευμονολόγος, ούτε και φυσικοθεραπευτής. Επίσης, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Στην Αχαΐα

Με κινητοποίηση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εκπρόσωποι συνδικάτων, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝΠ απαίτησαν μεταξύ άλλων να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με κρατική χρηματοδότηση και εξασφάλιση νέων κρεβατιών ΜΕΘ. Οπως επισημαίνουν, η πληρότητα στα κρεβάτια και τις ΜΕΘ Covid των νοσοκομείων του νομού ξεπερνά το 80% (4 στις 6 κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ στο ΠΓΝΠ, 2 στις 3 στον Αγ. Ανδρέα).

Κινητοποίηση έγινε και στο Νοσοκομείο Αιγίου, από την Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων του Νοσοκομείου και φορείς.

Στη Θεσσαλία

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Η κρισιμότητα των αιτημάτων των υγειονομικών, σωματείων και φορέων, απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής, αναδείχθηκε στις κινητοποιήσεις στις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας, Νίκος Νταφούλης, επισήμανε πως το Γενικό Νοσοκομείο εμφανίζει πληρότητα 95% (19/20) στις ΜΕΘ, ενώ αντίστοιχα υψηλή είναι η πληρότητα και στις απλές κλίνες Covid. Δεκάδες υγειονομικοί έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ έχουν μειωθεί τα τακτικά χειρουργεία στο 20%, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 90%.

Στην Καρδίτσα, στις ομιλίες της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Μ. Τέτσιου και του γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ε. Γάζου αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες ελλείψεις και οι συνέπειες από τα «μπαλώματα», όπως π.χ. στη νέα Πνευμονολογική κλινική, που στελεχώθηκε με γιατρούς και προσωπικό που αποσπάστηκε από τις Μονάδες Εντατικής του Νοσοκομείου, αποδυναμώνοντάς τες.

Στον Βόλο αναδείχθηκε επίσης ότι αυτήν τη στιγμή στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουν αποκλειστικά νοσηλευτές για τις κλινικές Covid, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων στα τεστ κορονοϊού στους υγειονομικούς, το προσωπικό καθαριότητας καθαρίζει στην κλινική Covid και έπειτα μπορεί να μεταβεί σε άλλο τμήμα για να συνεχίσει...

Στα Τρίκαλα, όπου 12 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καραντίνα, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Β. Τάσιος, ανέφερε πως από χτες αφαιρούνται κρεβάτια από την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την Πνευμονολογική και την Παιδιατρική, με στόχο η κλινική Covid-19 να φτάσει τα 60 κρεβάτια, καθώς μέχρι χτες ήταν κατειλημμένα τα 42 από τα 45. Οι υγειονομικοί απαίτησαν μεταξύ άλλων να εξοπλιστεί και στελεχωθεί άμεσα το παλιό Γενικό Νοσοκομείου του νομού.

Οριακή κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου

Στο μεταξύ, στη Λάρισα, μαζί με την ασφυκτική κατάσταση στα δύο νοσοκομεία, οριακή είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου, όπως επιβεβαιώθηκε σε χτεσινή σύσκεψη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας με εκπροσώπους των Κέντρων Υγείας.

Εκτός από την ακραία υποστελέχωση, οι λοιπές μεγάλες ελλείψεις συμπληρώνουν το παζλ: Υπάρχει έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών Μέσων Ατομικής Προστασίας. Τα ΚΥ Ελασσόνας, Φαρσάλων και Αγιάς δεν διαθέτουν μεταφερόμενο προκατασκευασμένο δώμα για την εξέταση αρρώστων υπόπτων για Covid-19 και δειγματοληψίες βιολογικού υλικού. Εκτός του ΚΥ Ελασσόνας, τα ΚΥ Φαρσάλων, Τυρνάβου, Αγιάς και Γόννων δεν διαθέτουν βιοχημικό και αιματολογικό εργαστήριο. Στο ΚΥ Φαρσάλων η βλάβη του πεπαλαιωμένου εμφανιστηρίου του Ακτινολογικού Εργαστηρίου δεν επιτρέπει τη διενέργεια ακτινογραφιών.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια

Συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Χαλκίδας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων. Στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, το Σωματείο Εργαζομένων χτες και σήμερα πραγματοποιεί συσκέψεις με εργαζόμενους ανά τμήμα.

Συνολικά στη Στερεά Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά, καταγράφονται δεκάδες κρούσματα σε Ευρυτανία και Φωκίδα, όπου οι δομές Υγείας αδυνατούν να νοσηλεύσουν ακόμη και ήπια περιστατικά. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα κρούσματα που εντοπίζονται στις μεγαλύτερες σε πληθυσμό Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Φωκίδας και Βοιωτίας, όπου υπάρχουν εκατοντάδες μεγάλα εργοστάσια και άλλοι χώροι συγχρωτισμού.

Σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν μόνο στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας και δεν υπερβαίνουν τις 20. Για νοσηλεία βαρέων περιστατικών COVID-19, έχουν διατεθεί 6 στο Νοσοκομείο Λαμίας και από χτες άλλες 6 στο νοσοκομείο Χαλκίδας, στο οποίο το σύνολο των κλινών ΜΕΘ έχουν πλέον μετατραπεί σε ΜΕΘ COVID. Για να απελευθερωθούν κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Χαλκίδας, ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Λαμίας και Καρδίτσας, ενώ ασθενείς με COVID-19 από την Καρδίτσα έχουν μεταφερθεί στις ΜΕΘ της Λαμίας και της Χαλκίδας... Ταυτόχρονα οι κλίνες εντατικής θεραπείας για άλλα νοσήματα που για όλη τη Στερεά υπάρχουν στη Λαμία, είναι σχεδόν στο όριό τους. Οι ΜΕΘ, μάλιστα, ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, λειτουργούν χωρίς το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί περίπου 80 απλές κλίνες COVID-19, ωστόσο λειτουργικές είναι μόνο σε Λαμία, Χαλκίδα και Λιβαδειά, καθώς σε Θήβα, Αμφισσα και Καρπενήσι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Την ίδια στιγμή, θετικοί στον κορονοϊό εντοπίζονται υγειονομικοί όπως σε Αμφισσα, Λιβαδειά αλλά και το θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων στο Καρπενήσι, οδηγώντας σε κλείσιμο κλινικών και καραντίνες...

Στη Βόρεια Ελλάδα

Συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τις πύλες νοσοκομείων και στη Βόρεια Ελλάδα, σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Δράμα(για τις συγκεντρώσεις στην Κ. Μακεδονία βλ. το ρεπορτάζ στη σελ. 13).

Στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης έγινε κινητοποίηση μετά το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Υγειονομικών του ΓΝ Κοζάνης και του ΚΥ Σιάτιστας, έχοντας στο πλευρό τους αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων. Απαίτησαν άμεσα μέτρα πραγματικής ενίσχυσης, ιδιαίτερα του προσωπικού της Παθολογικής, των ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στα όρια της εξουθένωσης. Παράλληλα, έδωσαν μια πρώτη απάντηση στη μεθόδευση για μετατροπή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου σε κλινική Covid-19, τη στιγμή που αποτελεί τη μοναδική δημόσια Ψυχιατρική Κλινική σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία!

Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Υγειονομικοί, συνδικάτα και φορείς ανέδειξαν την οριακή κατάσταση στο νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας, όπου έχουν γεμίσει ουσιαστικά 3 κλινικές με ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα κρούσματα στο προσωπικό, με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας της Α' Πανεπιστημιακής χειρουργικής κλινικής.

Στο μεταξύ, «εκτός μάχης» τέθηκε το Κέντρο Υγείας Δεσκάτης Γρεβενών, καθώς 13 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μαζί με άλλους 7 εργαζόμενους του δημαρχείου Δεσκάτης. Θυμίζουμε πως η Δεσκάτη αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα σοβαρή έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς στα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Νοέμβρη, 3 στα 4 δείγματα βρέθηκαν θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Νοσοκομείο Γρεβενών νοσηλεύονται 25 επιβεβαιωμένα και 5 ύποπτα περιστατικά κορονοϊού από τη Δεσκάτη, φτάνοντας στα όρια της πληρότητας στο Νοσοκομείο, το οποίο αναγκάστηκε να συμπτύξει κλινικές (Παιδιατρική, Παθολογική, Καρδιολογική) για να ελευθερώσει κλίνες για ασθενείς κορονοϊού. Το θέμα του ΚΥ Δεσκάτης έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ