ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε τα αιτήματα των πληγέντων της Σάμου για πλήρη αποκατάσταση

Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κρατικός μηχανισμός στην πραγματικότητα έχουν αφήσει στην τύχη του το λαό της Σάμου, που εξακολουθεί να μετράει τις πληγές του από τον φονικό σεισμό, αλλά τον κοροϊδεύουν κι από πάνω. Τα όσα ανέφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, ήταν εξοργιστικά.

Εμφάνισε με κομπασμό ως «άμεση κινητοποίηση» της κυβέρνηση το ψίχουλο των 600 ευρώ που τους πέταξε, όταν εργατικές - λαϊκές οικογένειες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες ξεσπιτώθηκαν, έχασαν περιουσίες, εργαλεία και δεν έχουν «στον ήλιο μοίρα».

Παρουσίασε ως κατόρθωμα κάποια μπαλώματα, π.χ. αναστολή πληρωμών σε αυτοαπασχολούμενους - λες και μετά θα μπορούν να πληρώσουν - και άτοκο δανεισμό, ενώ, όπως ανέδειξε η Μ. Κομνηνάκα, η εμπειρία από άλλες περιοχές έχει δείξει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αρνούνται οι τράπεζες να δώσουν δάνεια, χώρια ότι για αυτά απαιτούνται ένα σωρό έγγραφα, που οι κατεστραμμένοι είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρουν.

Από κει και πέρα ο υφυπουργός δεν έβγαλε άχνα και εν ολίγοις έδειξε ότι απορρίπτονται ασυζητητί από την κυβέρνηση τα πάνδημα αιτήματα που προβάλλει ο λαός της Σάμου, όπως και της Ικαρίας και της Χίου, νησιών που επίσης χτυπήθηκαν από το σεισμό.

Η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε ότι «για μια ακόμα φορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ πίσω από το μέγεθος των πραγματικών αναγκών. Δεν απαντούν στα συγκεκριμένα αιτήματα των κατοίκων», κι αυτό όταν μέχρι σήμερα στη Σάμο «τουλάχιστον 920 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Εχουν κριθεί ακατάλληλοι πολλοί επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια, και είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα των σχολείων, που πρέπει να λυθεί άμεσα, όσο διαρκεί και η σχολική χρονιά. Η καταστροφή στους επαγγελματίες στην παραλιακή και στον εμπορικό δρόμο του Βαθέως, λόγω και της υπερχείλισης της θάλασσας που ακολούθησε το σεισμό, φτάνει στο 100%» και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

Ακόμα, «ζημιές υπάρχουν στην Ικαρία, όπου δεκάδες σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα και άλλα έχουν υποστεί ζημιά. Καταγράφονται ζημιές στα δίκτυα υποδομών, αλλά και βρίσκονται τεράστιοι βράχοι ετοιμόρροποι, απειλώντας ζωές, οικίες και περιουσίες. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στη Χίο. Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες της Σάμου που θα χρειαστεί να στεγαστούν προσωρινά, μέχρι την επισκευή των σπιτιών, ή και μόνιμες περιπτώσεις ολικής καταστροφής». Κατήγγειλε επίσης ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε καν η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ο λαός της Σάμου αλλά και των άλλων νησιών που επλήγησαν πληρώνει το τίμημα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, καθώς στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ τα έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας «απορρίπτονται» ως μη επιλέξιμα, γιατί δεν φέρνουν τα κέρδη που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Κλείνοντας η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των πληγέντων, αναδεικνύοντας την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης τους για την άμεση ανακούφιση των οικογενειών τους, αλλά και για τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία της ίδιας της ζωής, πια, του λαού.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απαράδεκτη η κατάσταση των προξενικών υπηρεσιών

Την εκρηκτική και απαράδεκτη κατάσταση με τις προξενικές υπηρεσίες στη Βρετανία αναδεικνύουν και καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Βρετανία, κάνοντας λόγο για τεράστια ταλαιπωρία που υφίστανται οι Ελληνες μετανάστες.

Οπως αναφέρουν, η κατάσταση προκαλεί δικαίως μεγάλη αγανάκτηση «για τις τεράστιες ουρές αναμονής για ραντεβού, το υψηλό κόστος, τον χαμένο χρόνο και την ταλαιπωρία, την ελλιπή ενημέρωση, τις αργές και ανελαστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, παρά τις προσπάθειες των ελάχιστων υπαλλήλων. Για όλα αυτά, ελάχιστα ευθύνεται η επιβάρυνση λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, πρόκειται για μια διαχρονικά προβληματική κατάσταση υποβάθμισης και υποστελέχωσης, για την οποία ευθύνονται όλες οι πρόσφατες κυβερνήσεις - της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, αλλά και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα».

Για όλα τα παραπάνω την αρμοδιότητα έχει το προξενικό γραφείο του Λονδίνου, «το οποίο αποδεικνύεται ανεπαρκές, και τα όποια κατά τόπους αμισθί προξενεία, οι υπηρεσίες των οποίων είναι επικουρικές, επί πληρωμή και μάλιστα ακριβές, σε κάθε περίπτωση ανεπαρκείς, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετήσουν ουσιαστικά. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού κράτους, όπως η αυτοπρόσωπη κατάθεση ενός αιτήματος ή η πιστοποίηση του γνησίου της υπογραφής, ενώ αυτά και πολλά ακόμα θα μπορούσαν να λύνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σε συνθήκες εξωτερικού, όμως, αυτά μπορεί να γίνουν πραγματικός Γολγοθάς για τον Ελληνα μετανάστη: Να χρειαστεί, για παράδειγμα, να ταξιδέψει κάποιος από τη Σκοτία στο Λονδίνο για να κάνει μια αίτηση ή να ταξιδέψει μια ολόκληρη οικογένεια με το νεογέννητο παιδί τους προκειμένου να του βγάλουν διαβατήριο. Επιπλέον, οι Ελληνες μετανάστες έρχονται αντιμέτωποι με έναν τιμοκατάλογο "προξενικών τελών" - κανονικό χαράτσωμα για υπηρεσίες που στην Ελλάδα προσφέρονται ατελώς (π.χ. 10 ευρώ για το γνήσιο της υπογραφής ανά έγγραφο)».

Παρόλο που όλα αυτά τα ζητήματα έχουν τεθεί στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία (με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, υπομνήματα, δημοσιεύματα στον Τύπο), «οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση έστω στο ελάχιστο. Αντίθετα, με μια σειρά νομοθετικές διατάξεις και προεδρικά διατάγματα θεσμοθέτησαν, και μάλιστα, με πιο πρόσφατο τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, επέκτειναν την πολιτική της επιβολής των προξενικών τελών, δίνοντάς τους πλήρως ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι ενδεικτική της αντιμετώπισης των Ελλήνων μεταναστών, ως πηγής εσόδων και όχι ως πολιτών με πλήρη δικαιώματα».

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, το ΚΚΕ και οι Οργανώσεις του στη Βρετανία, παρά την πανδημία, παίρνουν αυτές τις μέρες νέες πρωτοβουλίες ανάδειξης των παραπάνω ζητημάτων, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ θα καταθέσουν σχετική Ερώτηση στη Βουλή. Διεκδικούν:

  • Αμεση στελέχωση και ενίσχυση του προξενικού γραφείου του Λονδίνου και την αντικατάσταση των αμισθί προξενείων με νέα, πλήρως στελεχωμένα προξενεία στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός Ελλήνων μεταναστών (Μπέρμιγχαμ, Μάντσεστερ και Σκοτία).
  • Κατάργηση του απαράδεκτου ανταποδοτικού χαρακτήρα των προξενικών υπηρεσιών, με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. ίδρυση μεταφραστικού τμήματος).
  • Λήψη άμεσων μέτρων για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων για τη δωρεάν - όπως και στην Ελλάδα - υποβολή, πιστοποίηση και ταυτοποίηση εγγράφων και προσώπων (π.χ. ηλεκτρονικές αιτήσεις, εκδόσεις εγγράφων και υπογραφές), βάζοντας τέλος στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία που υφίστανται οι Ελληνες μετανάστες για τα αυτονόητα.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν τώρα μέτρα στα στρατόπεδα

Με αφορμή κρούσματα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει σε ανακοίνωση: «Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ καλλιεργούν την επανάπαυση, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στις στρατιωτικές μονάδες, τη στιγμή που δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα, ούτε έχουν καλύψει τις ελλείψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή 13/11) διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 5 νεοσύλλεκτοι της ΣΤ' ΕΣΣΟ του Νοέμβρη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) της Θήβας. Επιβεβαιώνεται και με αυτή την εξέλιξη ότι είναι επιβεβλημένο να υλοποιηθούν τα μέτρα που ζητά το ΚΚΕ για την κατάταξη των νεοσύλλεκτων, μεταξύ άλλων και με Ερώτησή του στις 4 Νοέμβρη στη Βουλή.

  • Να εξασφαλίσει το κράτος για όλους τους νεοσύλλεκτους δωρεάν διαγνωστικό τεστ κορονοϊού έως 48 ώρες πριν την κατάταξή τους.
  • Εξασφάλιση δωρεάν μετακίνησης προς τα ΣΥΠΟ, με αύξηση δρομολογίων όλων των Μέσων Μεταφοράς που εξυπηρετούν τη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων.
  • Με την τοποθέτηση των νεοσύλλεκτων στη μονάδα τους, να κάνουν δεύτερο διαγνωστικό τεστ.
  • Κατά την είσοδο στο ΣΥΠΟ να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους νεοσύλλεκτους τα απαραίτητα μέσα προστασίας (μάσκες προστασίας, αντισηπτικά, γάντια μιας χρήσης) για όλη την περίοδο που θα μείνουν εκεί.
  • Κάθε ΣΥΠΟ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε όλους τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και στα στρατιωτικά μέσα μεταφοράς.
  • Να εξασφαλιστεί η τακτική απολύμανση όλων των εγκαταστάσεων από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Να εξασφαλιστεί στα ΣΥΠΟ ειδικός, κατάλληλος και ασφαλής χώρος για την απομόνωση κάθε ύποπτου κρούσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Να εξασφαλιστεί σε κάθε ΣΥΠΟ το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, με άμεση κάλυψη των κενών, με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ενοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης».
ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ
Ο πρώτος θάνατος κρατούμενου από κορονοϊό

Σοβαρή είναι η κατάσταση στις φυλακές των Διαβατών. Την Παρασκευή πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει ήδη ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος κρατούμενου από Covid-19, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Από τους 250 κρατούμενους που έχουν υποβληθεί σε τεστ, περισσότεροι από 100 έχουν βρεθεί θετικοί, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για να πραγματοποιηθούν τεστ και στους υπόλοιπους, οι οποίοι είναι πάνω από 200.

Το πρώτο κρούσμα στις φυλακές Διαβατών εντοπίστηκε στις 20 Οκτώβρη, σύμφωνα όμως με τα όσα αναφέρουν κρατούμενοι και εργαζόμενοι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους πέρασαν πολλές μέρες μέχρι να επισκεφτεί τις φυλακές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και να κάνει τεστ, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλη πλέον η διασπορά του ιού. Την ίδια στιγμή, δυσφορία επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων, αφού το αποτέλεσμα της καραντίνας είναι να μην μπορούν να προαυλιστούν. Επτά ή οκτώ άτομα είναι αναγκασμένα να βρίσκονται στο ίδιο κελί ολόκληρη τη μέρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διαμαρτυρίες.

Την έλλειψη μέτρων στις φυλακές για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, αναφέροντας πως κρούσματα έχουν καταγραφεί στο 47% των φυλακών της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ