ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες

Αιχμή η πάλη για συχνά και ασφαλή δρομολόγια για τον λαό

Μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες οργανώνουν, αύριο Πέμπτη, Εργατικά Κέντρα της Αττικής, Ομοσπονδίες και Σωματεία, σε συνεργασία με σωματεία του κλάδου, στο πλαίσιο των συντονισμένων πρωτοβουλιών μπροστά στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Με παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ, στις 10 π.μ., εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε σταθμούς, διεκδικούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης και αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), που στις συνθήκες της πανδημίας έχουν γίνει υγειονομικές βόμβες. Εδώ και τώρα να γίνουν επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση του στόλου των οχημάτων.

Σωματεία και μαζικοί φορείς του Κορυδαλλού οργανώνουν παρεμβάσεις στις 7.30 π.μ. στο σταθμό Μετρό στην περιοχή, ενώ καλούν στην παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΣΥ.

Στη μέρα δράσης καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Δεν παίζουμε την υγεία μας στα ζάρια

«Δεν παίζουμε την υγεία μας στα ζάρια. Απαιτούμε συχνά και ασφαλή δρομολόγια για τον λαό. Επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων», τονίζει στη ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Καταγγέλλει τις ευθύνες της κυβέρνησης που «αντί να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των συνδικάτων και των μαζικών φορέων για να προστατεύσει την υγεία του λαού και να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά του, αξιοποιεί αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες για να δυναμώσει την επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες, μεγαλώνοντας τα προβλήματα, φέρνει νέους αντιλαϊκούς νόμους, ενώ προχωρά στην ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κάνει τρίμηνες συμβάσεις με τους γιατρούς που τόσο έχουμε ανάγκη, ενώ για τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ κάνει 2χρονες συμβάσεις. Αντί να επιτάξει την ιδιωτική υγεία και τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση μπουκώνει με τα χρήματα του ελληνικού λαού τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία και στις Μεταφορές, στερώντας τα από κρίσιμες υποδομές και προσωπικό στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις συγκοινωνίες», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Τα αιτήματα σωματείων και φορέων έχουν ως εξής:

  • Πύκνωση δρομολογίων ειδικά στις ώρες αιχμής σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες. Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.
  • Αμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για:

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών.

-- Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Οχι στα ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς του κλάδου

Τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την περικοπή λεωφορειακών γραμμών, που έχουν μετατρέψει «τα ΜΜΜ σε υγειονομικές βόμβες», με αυξανόμενα μάλιστα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους σε αυτά, καταγγέλλουν η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και Επιτροπές σε μια σειρά αμαξοστάσια.

Η Επιτροπή στο αμαξοστάσιο του Αγίου Δημητρίου έκανε παρέμβαση στον διευθυντή, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εργαζόμενους. Στο αίτημα για διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό, ο διευθυντής απάντησε «ότι οι οδηγίες από τη Διοίκηση της εταιρείας προβλέπουν τη διενέργεια των τεστ μόνο αν νοσήσει εργαζόμενος που εργάζεται εντός των κλειστών χώρων του αμαξοστασίου και όχι για τους οδηγούς». Οι ίδιες οδηγίες δεν προβλέπουν, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή, καραντίνα για εργαζόμενο που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα γιατί στην περίπτωση αυτή θα εμφανιζόταν πρόβλημα στη στελέχωση των βαρδιών. Επιπλέον, «η απολύμανση στα λεωφορεία γίνεται κάθε δέκα μέρες», καθώς «δεν προβλέπεται ούτε αυτό να γίνεται καθημερινά».

Τη διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται στα αμαξοστάσια Ρουφ και Αττικής, καθώς εργαζόμενος ως ελιγμοδηγός στο Ρουφ βρέθηκε θετικός στον ιό, απαιτεί η ΔΑΣ ΟΑΣΑ από τη Διεύθυνση Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων. «Οπως γνωρίζετε κάθε εργαζόμενος σε αυτή τη θέση μετακινεί τουλάχιστον 15 οχήματα στη βάρδιά του», υπογραμμίζει η ΔΑΣ και ζητά ενημέρωση για το πρωτόκολλο που προβλέπεται για την προστασία του προσωπικού και την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Η καθημερινή «σαρδελοποίηση» στα ΜΜΜ ξεσκεπάζει τα κυβερνητικά προσχήματα

Την ώρα που η κυβέρνηση επικαλούνταν την... «προστασία της δημόσιας υγείας» για την απαράδεκτη απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο και το χτεσινό όργιο καταστολής, αμείωτες συνεχίζονται οι σκηνές συνωστισμού στα λεωφορεία της Αθήνας, ακόμα και μέσα σε συνθήκες lockdown...

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή φωτογραφία, που δείχνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι θέτουν καθημερινά την υγεία τους σε κίνδυνο, στριμωγμένοι σαν σαρδέλες μέσα στην πανδημία, καθώς η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ (δείτε περισσότερες φωτό στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/242709).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαμαρτυρία για τη διακοπή του επιδόματος σε άνεργη

Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ ενάντια στη διακοπή του επιδόματος ανεργίας σε γυναίκα, επειδή δήλωσε καθυστερημένα (6 μέρες αργότερα) την παρουσία της, πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, απαιτώντας να αποκατασταθεί άμεσα η επιδότηση της άνεργης, χωρίς καμία απώλεια.

Συγκεκριμένα, η άνεργη γυναίκα προσπάθησε αρχικά να δηλώσει παρουσία μέσα στα όρια των προθεσμιών, πηγαίνοντας η ίδια από το ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, όπως συνέβαινε προηγουμένως, αλλά εκεί ενημερώθηκε πως αυτήν την περίοδο οι παρουσίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Η άνεργη, μη γνωρίζοντας τον τρόπο να το πραγματοποιήσει, επιχείρησε να απευθυνθεί τηλεφωνικά στον ΟΑΕΔ χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Τελικά μέσω τρίτου προσώπου έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιδιώκοντας να δηλώσει με κάποιον τρόπο την παρουσία της, θέτοντας ταυτόχρονα και σχετικό ερώτημα για το ποια είναι η διαδικασία. Χωρίς να λάβει απάντηση κάποια στιγμή διαπίστωσε μέσω του τραπεζικού λογαριασμού πως το επίδομα δεν μπήκε, για να διευκρινιστεί τελικά από την υπηρεσία πως η παροχή του επιδόματος διακόπηκε γιατί στο μεταξύ είχε λήξει και η δεύτερη περίοδος υποβολής παρουσίας χωρίς να λάβει καμιά ειδοποίηση στο μεσοδιάστημα.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει πως «τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι καινούργια. Πρόσφατα είχαμε εκθέσει δημόσια την εικόνα που υπάρχει στο ΚΠΑ Λάρισας του ΟΑΕΔ, που λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων και ανέργων. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθώς δεν έχει πάρει κάποιο μέτρο για την επίλυσή της».

ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Στη Βουλή ένας ακόμα μποναμάς για το κεφάλαιο

Σε σχέδιο νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας (άρθρο 31) περιλαμβάνεται ένας ακόμα μεγάλος μποναμάς προς το κεφάλαιο. Προς υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση μειώνει από την αρχή του 2021 τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 μονάδες το 2021, από το 39,7% στο 36,7%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το όφελος για τις επιχειρήσεις μόνο για το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 816 εκατομμύρια ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, τμήμα από τις κρατήσεις για τις εισφορές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ), οι οποίες στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος του μισθού των εργαζομένων, αντί να πηγαίνει σε αυτούς, θα το καρπώνονται οι επιχειρήσεις, ενώ τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας θα κληθούν να καλύψουν και πάλι το κόστος.

Σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για τα οικονομικά του ΟΑΕΔ, καθώς η μεγαλύτερη μείωση (1,85 μονάδες) αφορά στον κλάδο της ανεργίας. Σε συνθήκες που ήδη η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων μένει εκτός από οποιαδήποτε στήριξη, προδιαγράφεται ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης, έχοντας και ως πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων, τα οποία όμως χαρίζονται στις επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ