Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Στη Βουλή ένας ακόμα μποναμάς για το κεφάλαιο

Σε σχέδιο νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας (άρθρο 31) περιλαμβάνεται ένας ακόμα μεγάλος μποναμάς προς το κεφάλαιο. Προς υλοποίηση της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση μειώνει από την αρχή του 2021 τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 μονάδες το 2021, από το 39,7% στο 36,7%.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το όφελος για τις επιχειρήσεις μόνο για το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 816 εκατομμύρια ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, τμήμα από τις κρατήσεις για τις εισφορές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ), οι οποίες στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος του μισθού των εργαζομένων, αντί να πηγαίνει σε αυτούς, θα το καρπώνονται οι επιχειρήσεις, ενώ τα λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας θα κληθούν να καλύψουν και πάλι το κόστος.

Σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για τα οικονομικά του ΟΑΕΔ, καθώς η μεγαλύτερη μείωση (1,85 μονάδες) αφορά στον κλάδο της ανεργίας. Σε συνθήκες που ήδη η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων μένει εκτός από οποιαδήποτε στήριξη, προδιαγράφεται ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης, έχοντας και ως πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων, τα οποία όμως χαρίζονται στις επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ