ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Δίνει πλήρη κάλυψη στην οπλοφορία μέσα στις ΑΕΝ!

Πλήρη κάλυψη δίνει ο υπουργός Ναυτιλίας Ι. Πλακιωτάκης στην οπλοφορία λιμενικών μέσα στις σχολές των ΑΕΝ, επικαλούμενος τη νομοθεσία που από κοινού έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και που καταγγέλλουν μέσα από τα όργανά τους οι σπουδαστές, οι οποίοι καλούνται να εκπαιδευτούν με κουμπουροφόρους να σουλατσάρουν ανάμεσά τους!

Να σημειωθεί ότι για το θέμα είχε καταθέσει Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου πρόσφατα ήρθαν αντιμέτωποι με φαινόμενα οπλοφορίας των ανδρών του Λιμενικού Σώματος στους δημόσιους χώρους της Ακαδημίας. Μάλιστα, οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος οπλοφορούσαν ακόμη και κατά τη διαδικασία της θερμομέτρησης στην είσοδο της σχολής, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι σπουδαστές.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί όπως και οι προηγούμενες, διατηρώντας τη στρατιωτικοποιημένη δομή και λειτουργία στις ΑΕΝ, καθ' υπόδειξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ενισχύει τέτοιου είδους προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες».

Στην Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που υπέγραφαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Μαρίνος, το ΚΚΕ ζητούσε:

  • Να τερματιστούν άμεσα και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα οπλοφορίας των ανδρών του Λιμενικού Σώματος στους χώρους της ΑΕΝ Ασπροπύργου.
  • Την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των ΑΕΝ πανελλαδικά και την απεμπλοκή του Λιμενικού Σώματος από το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο στις ΑΕΝ.
  • Την κατάργηση του αντιδραστικού Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των ΑΕΝ.

Στη γραπτή απάντησή του, ο υπουργός δίνει πλήρη κάλυψη στα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα έντασης της καταστολής και της τρομοκρατίας, που ξεκάθαρα στοχεύει στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών με τα κουμπούρια, κόντρα στις διεκδικήσεις των σπουδαστών για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Ο υπουργός λέει ότι «το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα, στρατιωτικώς οργανωμένο, με αρμοδιότητες την ασφάλεια και την υποστήριξη της ναυτιλίας», ότι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και ότι «σύμφωνα με το άρθρο 48, παρ. 2 του π.δ. 13/2018 (Α' 26), καθήκοντα Διοικητή και Υποδιοικητή στις Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού εκτελούν αξιωματικοί ΛΣΕΛ.ΑΚΤ., και, ως στελεχιακό δυναμικό αυτών, υπηρετεί και προσωπικό ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Ισχυρίζεται δε ότι ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός των ΑΕΝ συντάχθηκε μετά από γνώμη του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ), όπου μεταξύ άλλων συμμετέχει και εκπρόσωπος των σπουδαστών των ΑΕΝ, όταν οι σπουδαστές έχουν ξεκάθαρα καταγγείλει την απαράδεκτη και επικίνδυνη στρατιωτικοποίηση στις σχολές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δεν νομιμοποιούνται οι εκλογές - παρωδία

Μία βδομάδα μετά τις εκλογές - παρωδία που με αυταρχικό τρόπο πραγματοποίησε το υπουργείο Παιδείας για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως το αποτέλεσμα δεν νομιμοποιείται και οι εκλογές είναι σαν να μην έγιναν, αφού υποψήφιοι και παρατάξεις είχαν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους, άρα δεν μπορούν να θεωρούνται εκλεγμένοι.

Τα αποτελέσματα των εκλογών, που έγιναν με ηλεκτρονική ψηφοφορία κόντρα στις θέσεις, στις αποφάσεις και τις σοβαρές ενστάσεις σωματείων και Ομοσπονδιών και για την ηλεκτρονική διαδικασία, έδειξαν συντριπτικά ποσοστά αποχής, που έφτασαν στο 95%. Με τον κλάδο των εκπαιδευτικών να δίνει έμπρακτα ξεκάθαρο μήνυμα στο υπουργείο και συνολικά στην κυβέρνηση, που από την πλευρά τους έσπευσαν να κάνουν λόγο για τομή, έχοντας το βλέμμα στο παραπέρα χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει πως το υπουργείο δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε ανακήρυξη των «εκλεγμένων» μέσα από αυτή τη διαδικασία - παρωδία και κάθε απόπειρα συγκρότησης Υπηρεσιακών Συμβουλίων με εκπαιδευτικούς που έχουν αποσυρθεί αποτελεί πράξη παράνομη και πραξικοπηματική. Η ομόφωνη απόφαση ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες, είναι η παραίτηση των αιρετών.

Οπως αναφέρει σχετικά και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στην τοποθέτησή της για το ζήτημα στο ΔΣ της ΔΟΕ: «Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να αγνοήσει το 95% του κλάδου. Το μόνο που μένει είναι να γίνει ολιγόμηνη παράταση της θητείας των νυν αιρετών και προκήρυξη διά ζώσης εκλογών σε εύλογο διάστημα, που θα ευνοούν οι συνθήκες. Ως εκ τούτου, το υπουργείο δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε ανακήρυξη των "εκλεγμένων" αιρετών, ούτε σε συγκρότηση ΥΣ. Αν το κάνει θα προχωρήσουμε εκ νέου και άμεσα στις παραιτήσεις των "εκλεγμένων" αιρετών. Στο ΔΣ της ΔΟΕ, όλες οι δυνάμεις, όπως και οι δυνάμεις που δεν εκφράζονται στο ΔΣ, έχουν δηλώσει ότι θα ακολουθήσουν την ομόφωνη απόφαση του κλάδου για μη συμμετοχή σε μη νομιμοποιημένα ΥΣ. Η απόφαση αυτή δεν δέχεται παρερμηνεία».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να επιτραπεί η μετακίνηση των εκπαιδευτικών

Να επιτραπεί η μετακίνηση των εκπαιδευτικών στις περιοχές τους ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως το υπουργείο γυρνά την πλάτη σε υπαρκτές ανάγκες των εκπαιδευτικών, αντί να τους παρέχει στήριξη. Το ΠΑΜΕ αναφέρεται στην εγκύκλιο με την υπογραφή της γγ του υπ. Παιδείας που καλεί τους εκπαιδευτικούς να μείνουν στις περιοχές τους ώστε να «παραμένουν στη διάθεση των διευθυντών/προϊσταμένων των σχολείων τους για άσκηση εκπαιδευτικού ή διοικητικού έργου που τυχόν θα τους ζητηθεί».

«Παρά το ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, παρά το ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι απαγορεύονται οι ατομικές μετακινήσεις των συναδέλφων, το υπ. Παιδείας στερεί το δικαίωμα από τους συναδέλφους (αναπληρωτές ως επί το πλείστον) να μετακινηθούν προς τις περιοχές τους», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, αναφερόμενη στα παραδείγματα εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τα παιδιά τους, τα οποία κρατούν παππούδες και γιαγιάδες, που χρειάζεται άμεσα να βρεθούν δίπλα στις οικογένειές τους. «Προφανώς και θα ενημερώσουν την υπηρεσία για την περιοχή μετάβασής τους, αλλά δεν μπορεί να είναι όμηροι του υπ. Παιδείας», σημειώνει το ΠΑΜΕ, καλώντας το υπουργείο «αντί να βγάζει εγκυκλίους που δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην Εκπαίδευση, παρά μόνο προβλήματα στους εκπαιδευτικούς, να φροντίσει να λύσει τώρα τα ζητήματα της καθολικής πρόσβασης των μαθητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, να αξιοποιήσει τις δύο εβδομάδες lockdown που απομένουν ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών που είναι γνωστά εδώ και μισό χρόνο, για να ανοίξουν με υγειονομική ασφάλεια τα σχολεία».

Να επιτραπεί η μετακίνηση των εκπαιδευτικών ζητούν και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.

Απαιτείται λύση στο πρόβλημα στέγασης ειδικών σχολείων στο Ηράκλειο

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να δοθεί άμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα στέγασης του σχολικού συγκροτήματος του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στο δήμο Ηρακλείου, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης, την Παρασκευή, σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Οπως σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα στεγάζεται από το 2006 σε λυόμενες αίθουσες, σε χώρους κυριολεκτικά παντελώς ακατάλληλους, κάτι που δυστυχώς ισχύει και για την πλειοψηφία των δομών της Ειδικής Αγωγής στο νομό Ηρακλείου. Τα παιδιά που φοιτούν στο ΕΝΕΕΓΥΛ και το ΕΕΕΕΚ στεγάζονται σε επικίνδυνες και ανεπαρκείς αίθουσες που πλημμυρίζουν το χειμώνα, με τμήματα στις οροφές που είναι ετοιμόρροπα, μέσα στα χώματα και τις λάσπες, που με τα νερά της βροχής καταλήγουν στο χώρο του σχολείου. Μάλιστα, όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη και πιο επικίνδυνη μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο νησί.

Χαρακτηριστικό της ακαταλληλότητας των εγκαταστάσεων είναι και το γεγονός ότι σε μια αίθουσα 3x5 μέτρα γίνονται η γυμναστική, η εργοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία και η ατομική υγιεινή των παιδιών, ενώ ανεπαρκής είναι και ο προαύλιος χώρος όπου στοιβάζονται οι μαθητές.

Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε επίσης το γεγονός πως μολονότι η επικινδυνότητα του κτιρίου έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από τους Συλλόγους Γονέων και τους εκπαιδευτικούς και άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής, διαχρονικά οι κυβερνήσεις κώφευαν στο αίτημα για ανέγερση νέου, σύγχρονου, ασφαλούς εκπαιδευτηρίου, καθώς, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου, αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και την Ειδική Αγωγή ως «επιβάρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού. Την ίδια ταξική - αντιλαϊκή στάση διαχρονικά υιοθετούν τόσο η Περιφέρεια όσο και η δημοτική αρχή Ηρακλείου, που έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση και τις ελλείψεις στο θέμα της σχολικής στέγης.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος είναι όπως την περιέγραψε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ενημέρωσε ότι αναμένεται να υπάρξει θετική εξέλιξη στο θέμα, καθώς ο δήμος βρήκε οικόπεδο στο Θέρισο, όπου θα αναγερθεί νέο κτίριο.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι μόνο η κατασκευή του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά γενικότερα η κατάσταση των σχολείων Ειδικής Αγωγής που είναι πολύ κακή. Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει η κυβέρνηση και το υπουργείο να μεριμνήσουν για να παρθούν άμεσα μέτρα λειτουργίας και συντήρησης του υπάρχοντος κτιρίου και ζήτησε να διασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, ζητήματα τα οποία ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε πως θα επιλύσει σε συνεργασία και με τις τοπικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ