ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σταθερές προτροπές ΕΕ για «εφικτό διάλογο» και «λογικές προσπάθειες»

Από τη φιέστα της τουρκικής κυβέρνησης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
Από τη φιέστα της τουρκικής κυβέρνησης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
«Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις προκειμένου να καταστεί εφικτός ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο», κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μίχαελ Μπούργκερ, σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις με τη φιέστα που στήθηκε στα Βαρώσια της κατεχόμενης Κύπρου. Ενώ προετοιμάζεται νέος γύρος επαφών για το Κυπριακό - αλλά και για τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο - το Βερολίνο επανέλαβε χτες ότι «προσπαθούμε για την περαιτέρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια για αυτόν το σκοπό». Προσπερνώντας δε την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με ανέξοδες φράσεις και εξισώνοντας τις τουρκικές αξιώσεις με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ο εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει πως μια λύση για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων...».

Αλλωστε, οι μηχανές των διεργασιών ξαναζεσταίνονται και ενόψει των νέων ευρωπαϊκών διαβουλίων στις Βρυξέλλες στις αρχές Δεκέμβρη.

Ετσι, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζ. Μπορέλ, προτάσσοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη «διαλόγου» ώστε να «τρέξουν» διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, τονίζοντας ότι «για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες», τσουβαλιάζοντας έτσι την τουρκική προκλητικότητα με την υπεράσπιση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς», ο Μπορέλ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της, καθώς και των κρατών - μελών της», επαναλαμβάνοντας αόριστα ότι οι τουρκικές ενέργειες «δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, κατά την τηλεδιάσκεψή τους αύριο, Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «πηγή δυσαρέσκειας για την ΕΕ», παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε μεν ότι «η αντίδρασή μας πέρα από την ετοιμότητα και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών επικεντρώνεται και στην αξιοποίηση των όποιων διαθέσιμων μέσων έχουμε ως υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική έμφαση στην ΕΕ», ταυτόχρονα όμως αναφέρθηκε σε «αδυναμίες που (η ΕΕ) παρουσιάζει, λόγω βασικά ειδικών και ιδιαίτερων συμφερόντων κρατών - μελών με την Τουρκία». Σημειωτέον, σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι πιθανό να επισκεφτεί Ελλάδα και Κύπρο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10 - 11 Δεκέμβρη).

Ψάχνουν «βιώσιμες» διχοτομικές λύσεις στο Κυπριακό

Στο μεταξύ, στην Κύπρο αναμένεται την επόμενη βδομάδα και η ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για άτυπη 5μερή διάσκεψη. Σχολιάζοντας τις προκλήσεις στα Βαρώσια ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζουρίκ, δήλωσε πως «τα μέρη πρέπει να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο για τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών». Επανέλαβε δε την πρόσκληση προς τα μέρη «να εμπλακούν σε διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους» και τη σημασία για «μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαδικασία διαπραγματεύσεων».

Στο μεταξύ, στην Κύπρο δυναμώνει η συζήτηση για τα νέα περιθώρια επενδύσεων που διευρύνει - για όλους - το «άνοιγμα» των Βαρωσίων, όπως Αγκυρα και Κατεχόμενα το μεθοδεύουν εδώ και καιρό. Αστοί επιστήμονες, νομικοί και άλλοι, προτρέπουν ανοιχτά τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στα Βαρώσια να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας που δημιουργήθηκε στο ψευδοκράτος.

Εξάλλου, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, δεν απέρριψε τη λύση δύο κρατών που έθεσαν πάλι οι κατοχικές αρχές. Ο Κύπριος ηγέτης διέψευσε χτες τις αναφορές Τατάρ και κάλεσε «την Τουρκία και τον κ. Τατάρ να αντιληφθούν ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα επιτευχθεί με διαστρεβλώσεις, αλλά με γνήσια πολιτική βούληση προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Στην Τουρκία ο Πομπέο, χωρίς συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, έφτασε χτες στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο νέας του περιοδείας στην περιοχή. Ωστόσο, αυτή η άφιξή του στην Τουρκία δεν περιελάμβανε συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας.

Βασικό θέμα της περιοδείας Πομπέο είναι η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης των ΗΠΑ με παλιούς και νέους στενούς τους συμμάχους. Μιλώντας στη γαλλική «Φιγκαρό», ο Πομπέο εξήγησε ότι στις επαφές του με τον Μακρόν (προχτές Δευτέρα) συζήτησαν τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και την ανάγκη να «πεισθεί» η κυβέρνηση Ερντογάν να αλλάξει τη στάση της σε διάφορα θέματα στα οποία ο ρόλος της Αγκυρας επιδρά καθοριστικά στις εξελίξεις (Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειος κ.λπ.). Ο Πομπέο εξέφρασε μάλιστα ανησυχία για τη «διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων» ζητώντας να σταματήσει η επέμβαση δυνάμεων, όπως η Ρωσία, και τονίζοντας ότι «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τον οποίο σε σύντομη ανάρτησή του αποκάλεσε «σημαντικό εταίρο» στη «δράση υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών». Σχολιάζοντας την απουσία επαφών με την τουρκική κυβέρνηση μια σειρά από ΜΜΕ προσπάθησαν να καλλιεργήσουν εντυπώσεις για το χαρακτήρα των αμερικανο-τουρκικών αντιθέσεων και διαφωνιών, ώστε να κρυφτεί πως όσο βαθιές κι αν αυτές παραμένουν, όχι απλά δεν ακυρώνουν την προσπάθεια να παραμείνει η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αλλά εντείνουν το ιμπεριαλιστικό παζάρι που πληρώνουν σε κάθε περίπτωση οι λαοί.

Παζάρι για «F-35»

Σε παζάρι με τις ΗΠΑ είναι η κυβέρνηση για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών «F-35».

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια μιας πρώτης τέτοιας επιστολής που είχε σταλεί στους Αμερικανούς ήδη από το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, εγκαινιάζοντας και επισήμως το τέτοιο αλισβερίσι, το ΥΠΕΘΑ με αποστολή επιστολής «Letter Of Request», στις 6/11, συγκεκριμενοποίησε το ενδιαφέρον της Αθήνας για αγορά 6 μεταχειρισμένων τέτοιων αεροσκαφών (με στόχο να παραδοθούν εντός του 2021), ενώ αργότερα για προμήθεια άλλων 18 με 24. Αρμόδιοι παράγοντες μιλούν για ένα μέσο κόστος 150 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος, την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για τις ανάγκες του λαού.

Θυμίζουμε, υπάρχει επίσης καταρχήν συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα) «Rafale».

Παράλληλα, συνεχίζεται το παζάρι με την Ουάσιγκτον για να αγοραστούν 4 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων (MMSC), με τις 3 να κατασκευάζονται σε αμερικανόκτητα ναυπηγεία στην Ελλάδα, όπως και για την παραχώρηση κάποιων άλλων σκαφών ως «ενδιάμεση λύση».

Μια κούρσα εξοπλισμών που κουμπώνει πάνω στις σύγχρονες ανάγκες του ΝΑΤΟ, που η κυβέρνηση σπεύδει να υπηρετήσει για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Διήμερη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιεί από χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης, Ν. Δένδια και Αδ. Γεωργιάδη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη. Μαζί του, ακόμα, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, πρέσβειρα Ελένη Σουρανή, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θ. Ντόκος.

Στις επαφές του στην αραβική χώρα, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν «η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα» (π.χ. με Κύπρο και Ισραήλ, με Κύπρο και Αίγυπτο) καθώς και «θέματα προώθησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της άμυνας», υπό την «αιγίδα» πάντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών τους στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan. Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, Dr. Ali Rashid Al Nuaimi («διεθνής οργανισμός για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού»), και θα επισκεφτεί το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ