ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αθλιοι αντιπερισπασμοί αντί για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Την ίδια ώρα που επιβεβαίωσε ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται "στο κόκκινο"» και ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον», ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, κατά τη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση, αντί να απαντήσει στο αίτημα των υγειονομικών και όλου του λαού για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, άνοιγμα νέων κλινών απλών και ΜΕΘ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, επιστράτευσε ένα κούφιο πυροτέχνημα με τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά του Covid... το οποίο ακόμα δεν υπάρχει!

Κάνοντας άλλωστε σαφές στο λαό ότι δεν πρέπει να περιμένει τίποτα παραπάνω, αφού η προστασία της υγείας του δεν χωράει στα στενά όρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε προκλητικά ότι «κάναμε το αναγκαίο με το ΕΣΥ, μετά κάναμε το εφικτό και τώρα πια κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο»!

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, με την τεράστια έξαρση της πανδημίας, η οποία φέρει ατόφια τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, ο Β. Κικίλιας παρουσίασε ένα «άρτιο» σχέδιο επί χάρτου για το τι τάχα θα κάνει η κυβέρνηση όταν έρθει το εμβόλιο - σαν αυτά τα σχέδια που παρουσίαζε για το «πανέτοιμο» σύστημα Υγείας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, για το οποίο προειδοποιούσαν οι επιστήμονες από την άνοιξη με τα γνωστά αποτελέσματα - ζητώντας από τον λαό μέχρι τότε... να κάνει υπομονή.

Την ώρα που οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την ανάγκη άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την πρόσληψη όλων των διαθέσιμων υγειονομικών, ο υπουργός για άλλη μια φορά έσπευσε να «βγάλει λάδι» τους κλινικάρχες που εξακολουθούν να θησαυρίζουν, βαφτίζοντας τις μπίζνες «συνεργασίες» και μάλιστα «χωρίς επιβάρυνση», όταν έχει διπλασιάσει τα νοσήλια, την αποζημίωση για τις ΜΕΘ, δίνει την «ευχέρεια» της διαλογής των ασθενών.

Οσο για τον εμβολιασμό που θα γίνει... όταν υπάρξει το εμβόλιο, μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, σημείωσε πως μέχρι σήμερα 4 εμβόλια έχουν συμπληρώσει και τις 3 φάσεις μελέτης και είναι στο κατώφλι της έγκρισης, ωστόσο κανένα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα κυκλοφορίας, ενώ δεν έχουν γνωστοποιηθεί άλλες ιδιότητές τους. Τα εμβόλια σύμφωνα με την επιτροπή (απ' όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής) φαίνεται ότι σταματούν την εξέλιξη της νόσου, ωστόσο δεν είναι σαφές αν εμποδίζουν τη διάδοση στο περιβάλλον.

«Ακορντεόν» στο «σκοπό» του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, τις «προβολές των ειδικών» για το «πώς αναμένεται να είναι η κατάσταση περί το τέλος Νοέμβρη» ισχυρίζεται ότι περιμένει η κυβέρνηση, ώστε να αναπτύξει «ένα σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών» που η ίδια επέβαλε με το βλέμμα στον «τζίρο» των ομίλων τα Χριστούγεννα και για να μην πάρει ουσιαστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα είπε χτες στον «ΣΚΑΪ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας.

Προανήγγειλε ότι τα σχολεία «θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θ' ανοίξουν. Το λιανεμπόριο επίσης δεν έχει δείξει να σχετίζεται πάρα πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας, αρχές της επομένης».

Πρόσθεσε ότι «τομείς δραστηριότητας, όπως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα είναι προς το τέλος», καθώς «αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να είμαστε σε μία φάση οριζόντιου ανοίγματος». Διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα εστιατόρια, τα καφέ, είναι να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο, το οποίο θα δούμε σύμφωνα και με τις συστάσεις των ειδικών και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο» και πως «κλαμπ, μπουζούκια, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν, λόγω του συγχρωτισμού και της μαζικής διασποράς που μπορεί να υπάρχει σ' αυτά».

Την ίδια ώρα, ενώ προανήγγειλε ότι «ΜΕΘ και το Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστούν και αυτήν τη βδομάδα και στις αρχές της επομένης», παρουσίαζε την επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα ως ένα ...μακρινό ενδεχόμενο: «Μπορεί να φτάσουμε και στην επίταξη; Μπορεί», είπε χαρακτηριστικά...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οχυρώνεται ξανά πίσω από την αυτοθυσία των υγειονομικών

Αναζητά άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της στο φιλότιμο όσων δίνουν τη μάχη μέσα σε άθλιες συνθήκες, με δική της αποκλειστική ευθύνη

Σε καλοστημένη κυβερνητική παράσταση παραπέμπει η χτεσινή «υπόκλιση» του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια στις 10 νοσηλεύτριες με εξειδίκευση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που μετακινήθηκαν εθελοντικά προς τη «φλεγόμενη» Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μπαλώσουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν εκεί στις ΜΕΘ και συγκεκριμένα στο «Ιπποκράτειο».

Ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους, ο υπουργός δεσμεύτηκε προς «όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που αγωνίζονται ηρωικά σε αυτήν την πρωτοφανή πανδημία, ότι θα τους σταθούμε και θα τους στηρίξουμε έμπρακτα, όπως μας στέκονται και μας στηρίζουν μέρα νύχτα μήνες τώρα» (!)

Απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «οικειοποιηθεί» την αυτοθυσία των υγειονομικών, αναζητώντας άλλοθι στην εγκληματική πολιτική της, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, με δήλωσή του χαιρετίζει «την προσφορά των δέκα νοσηλευτριών από τα νοσοκομεία της Κρήτης (...) οι οποίες με αυτοθυσία θα δώσουν τη μάχη της πανδημίας από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τονίζουμε όμως ότι αποτελεί παραδοχή των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά η ίδια η κυβέρνηση και υποκρισία από τον υπουργό Υγείας, όταν θεωρείται όλη η Ελλάδα μια Υγειονομική Περιφέρεια για να μετακινείται προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι τεράστιες ελλείψεις.

Παρουσιάζεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδήθηκε 8 μήνες, για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, ενίσχυση των ΜΕΘ, ενώ και οι συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί αποτελούν "σταγόνα στον ωκεανό".

Τραγικό είναι ότι αυτό το θεωρούν θωράκιση των νοσοκομείων. Επέλεξαν στο όνομα του κόστους να μη στελεχώσουν τα νοσοκομεία με προσωπικό. Ολο το προηγούμενο διάστημα μετακινούσαν προσωπικό από τη μια κλινική στην άλλη, από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο και τώρα ανοίγει ο δρόμος για όλη την Ελλάδα.

Ενώ οι υγειονομικοί με θάρρος και αυτοθυσία ρίχνονται στη μάχη αυτή, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας θέλει να "υποκλιθούμε " στο σχέδιο μετακινήσεων (αρχικά εθελοντικά και μετέπειτα υποχρεωτικά).

Πόσο μάλλον που μας φαντάζει αντιφατικό, όταν σε νοσοκομεία της χώρας μας πραγματοποιούνται ΕΔΕ σε εργαζόμενους υγειονομικούς αν αρρωστήσουν ή σε άλλα, όπως το ΠαΓΝΗ, που μόλις την προηγούμενη βδομάδα η διοίκηση θεωρούσε υπεύθυνους τους υγειονομικούς που νόσησαν από τον covid γιατί ήταν "χαλαροί" και επιπόλαιοι με τα μέσα προστασίας.

Αυτό που απαιτούμε τώρα είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία, μαζικά προληπτικά τεστ στους υγειονομικούς και καραντίνα σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ενίσχυση των ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό χωρίς πληρωμή υπηρεσιών».

Τραγικά τα αποτελέσματα της πολιτικής τους

Η πραγματικότητα που προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση, οχυρωμένη ξανά πίσω από το φιλότιμο και την αυτοθυσία των υγειονομικών, είναι ότι μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι κενές 2.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτών. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στη χώρα είναι κατειλημμένο το 89% των κρεβατιών ΜΕΘ και μόλις 253 κλίνες ΜΕΘ (για όλες τις νόσους) είναι κενές.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Κατερίνης και της Καβάλας το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ-covid είναι 94%, απομένουν δηλαδή μόλις 12 κενά κρεβάτια.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης το ποσοστό πληρότητας είναι 72%, με μόλις 5 κενά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα είναι 75% με 53 κενά κρεβάτια. Επιβεβαιώνοντας ότι καμία ασθένεια δεν αναστέλλεται, η πληρότητα στις ΜΕΘ για όλες τις υπόλοιπες σοβαρές νόσους, πλην κορονοϊού, είναι 76%, δηλαδή 139 κενά διαθέσιμα κρεβάτια.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι 5 ακόμα νοσηλεύτριες ΜΕΘ από την Κομοτηνή, 6 από το Αργος και μία από τα Γιάννενα μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν υπηρεσίες στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αυξάνονται οι θάνατοι, κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί για το εμβόλιο

Ξεπέρασαν χτες τα 56 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι θάνατοι τα 1,345 εκατ. παγκοσμίως. Μόνο στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 4 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 60.000 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 11,7 εκατ. και οι νεκροί έχουν φτάσει τις 254.000, ενώ στη Βραζιλία συνεχίζεται αμείωτα η εξάπλωση του SARS-CoV-2 με 35.300 κρούσματα (5,9 εκατ. συνολικά) και άλλους 685 νεκρούς σε ένα 24ωρο (166.700 συνολικά). Ακολουθεί η Ινδία με σχεδόν 131.000 νεκρούς και σχεδόν 9 εκατ. κρούσματα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μειώθηκε την περασμένη βδομάδα για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, όμως οι θάνατοι συνέχισαν να αυξάνονται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Την Τρίτη τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 15 εκατ. και η Ευρώπη παραμένει η περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο. Την περασμένη βδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 2 εκατ. νέα κρούσματα και περισσότεροι από 29.000 θάνατοι.

Την ίδια ώρα, στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική κούρσα του εμβολίου, η «Pfizer» ανακοίνωσε χτες ότι τα τελικά αποτελέσματα από την τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που αναπτύσσει με τη γερμανική «BioNTech» δείχνουν αποτελεσματικότητα 95%, ότι έχει τα απαιτούμενα στοιχεία ασφάλειας δύο μηνών και θα ζητήσει επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) τις προσεχείς μέρες. Η «Pfizer» αναμένει την παραγωγή 50 εκατ. δόσεων εντός του 2020 (για 25 εκατ. ανθρώπους) και 1,3 δισ. δόσεων το 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «Moderna», της οποίας το πειραματικό εμβόλιο έχει επιδείξει μέχρι στιγμής περίπου 95% αποτελεσματικότητα, προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα, αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.

Αντίθετα, οι ΗΠA έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατ. δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ», έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα το Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον ίδιο. Η «Moderna» έχει υπογράψει επίσης με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέμπτη σύμβαση με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «CureVac», στην οποία προβλέπεται αρχική αγορά 225 εκατ. δόσεων για τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατ. επιπλέον δόσεις, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Εκτός από την «CureVac» η Επιτροπή έχει υπογράψει συμβάσεις για εμβόλια που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, με τις εταιρείες «AstraZeneca», «Sanofi-GSK», «Janssen Pharmaceutica NV» και «BioNtech» - «Pfizer».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ