Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αυξάνονται οι θάνατοι, κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί για το εμβόλιο

Ξεπέρασαν χτες τα 56 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι θάνατοι τα 1,345 εκατ. παγκοσμίως. Μόνο στη διάρκεια της περασμένης βδομάδας καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 4 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 60.000 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 11,7 εκατ. και οι νεκροί έχουν φτάσει τις 254.000, ενώ στη Βραζιλία συνεχίζεται αμείωτα η εξάπλωση του SARS-CoV-2 με 35.300 κρούσματα (5,9 εκατ. συνολικά) και άλλους 685 νεκρούς σε ένα 24ωρο (166.700 συνολικά). Ακολουθεί η Ινδία με σχεδόν 131.000 νεκρούς και σχεδόν 9 εκατ. κρούσματα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μειώθηκε την περασμένη βδομάδα για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, όμως οι θάνατοι συνέχισαν να αυξάνονται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Την Τρίτη τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 15 εκατ. και η Ευρώπη παραμένει η περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο. Την περασμένη βδομάδα καταγράφηκαν σχεδόν 2 εκατ. νέα κρούσματα και περισσότεροι από 29.000 θάνατοι.

Την ίδια ώρα, στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική κούρσα του εμβολίου, η «Pfizer» ανακοίνωσε χτες ότι τα τελικά αποτελέσματα από την τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που αναπτύσσει με τη γερμανική «BioNTech» δείχνουν αποτελεσματικότητα 95%, ότι έχει τα απαιτούμενα στοιχεία ασφάλειας δύο μηνών και θα ζητήσει επείγουσα έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) τις προσεχείς μέρες. Η «Pfizer» αναμένει την παραγωγή 50 εκατ. δόσεων εντός του 2020 (για 25 εκατ. ανθρώπους) και 1,3 δισ. δόσεων το 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «Moderna», της οποίας το πειραματικό εμβόλιο έχει επιδείξει μέχρι στιγμής περίπου 95% αποτελεσματικότητα, προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα, αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες.

Αντίθετα, οι ΗΠA έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατ. δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ», έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα το Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον ίδιο. Η «Moderna» έχει υπογράψει επίσης με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέμπτη σύμβαση με τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία «CureVac», στην οποία προβλέπεται αρχική αγορά 225 εκατ. δόσεων για τα κράτη - μέλη της ΕΕ, με τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατ. επιπλέον δόσεις, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Εκτός από την «CureVac» η Επιτροπή έχει υπογράψει συμβάσεις για εμβόλια που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, με τις εταιρείες «AstraZeneca», «Sanofi-GSK», «Janssen Pharmaceutica NV» και «BioNtech» - «Pfizer».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ