Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
«Διεύρυνση και εμβάθυνση» της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που καίνε την περιοχή

Eurokinissi

Με τη σύναψη «Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου στην πεπατημένη των ελληνικών κυβερνήσεων δρομολόγησε τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, που «τρέχουν» με νέα ορμή μετά και την πρόσφατη συμφωνία ΗΑΕ - Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με ταυτόχρονη διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου.

Οπως διαχέεται από την κυβέρνηση, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα ΗΑΕ (συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης) και η συνάντησή του με τον διάδοχο του θρόνου σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, «επισφράγισε την ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο».

Επισήμως, ο πρωθυπουργός και ο διάδοχος εξέφρασαν «την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κατ' αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» και σε αυτήν τη βάση συζητήθηκαν «οι σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΑΕ, η οποία επισφραγίζεται με την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ αλλά και διμερούς Συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας».

Από πλευράς κυβέρνησης διευκρινίζεται ότι η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας προβλέπει δημιουργία επιτροπής υψηλού επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της πρότερης συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, του 2007.

Καθώς, άλλωστε, τέτοιοι άξονες και σχήματα γίνονται υπό την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, αφού κουμπώνουν ακριβώς πάνω στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό ανάσχεσης της επιρροής άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή, η κυβέρνηση σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι εκείνη είναι ο «προτιμώμενος εταίρος» του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή και ότι «η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια».

«Πυλώνας» του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού που βάζει φωτιά στην περιοχή

Χαρακτηριστική των παραπάνω είναι η Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, όπου επικαλούνται τη σύναψη «Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών και βάζουν «στόχο την κοινή δράση σε νευραλγικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Υπογραμμίζουν ότι υπ' αυτό το πρίσμα η «"Συμφωνία Αβραάμ" που υπεγράφη μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ για την εμπέδωση των σχέσεων αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα», σε άλλο ένα δείγμα ενεργής εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στην εμπέδωση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Επιπρόσθετα, σε ένα τμήμα στην Κοινή Δήλωση που καλύπτει όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή με τα γνωστά προσχήματα, «οι δύο κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχία για την εξαγωγή τρομοκρατίας και εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή» και «επαναδιατυπώνουν την κοινή τους δέσμευση για πάταξη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες του τις μορφές και καλούν τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει σθεναρά αυτή την απειλή». Επίκληση που από την κυβέρνηση μάλιστα παρουσιάζεται ότι δείχνει την Τουρκία, ενώ είναι «βούτυρο» και στο δικό της ψωμί, καθώς με πρόσχημα την τρομοκρατία έχει γίνει η εισβολή της Τουρκίας σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, με τις ευλογίες και έμπρακτη στήριξη του ΝΑΤΟ (παραχώρηση συστοιχιών «Patriot» στην Αγκυρα, περιπολίες ΝΑΤΟικών αεροσκαφών AWACS, πληροφορίες κ.ο.κ.).

Παραπέρα, στο διμερές δούναι και λαβείν και στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά παίζοντας το ρόλο του μεσάζοντα, η Αθήνα «δεσμεύεται να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, συμβάλλοντας ώστε να ενισχυθούν οι ιστορικοί και φιλικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΑΕ και της ΕΕ».

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνοντας μια αποτίμηση της επίσκεψής του, σε γλώσσα ταυτόσημη με αυτή που χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός του, Αλ. Τσίπρας, δείχνοντας και τη στρατηγική τους ταύτιση στους βασικούς στόχους του κεφαλαίου, είπε ότι ακολουθεί «μια ενεργητική εξωτερική πολιτική», ενώ στις συζητήσεις του με την ηγεσία των ΗΑΕ, αναπαράγοντας τα ευρωατλαντικά προτάγματα, τη διαβεβαίωσε ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα προτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων - ιδίως της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού - ενώ υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΑΕ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σε αυτό το φόντο, σε ό,τι αφορά τους λεγόμενους πυλώνες της «Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» ξεχωρίζουν αυτοί για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου, των Επενδύσεων και του Τουρισμού, στην Ενέργεια και την Αμυνα, όπου «οι δύο κυβερνήσεις τόνισαν την ετοιμότητά τους να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα και να διερευνήσουν νέες προοπτικές, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα». Κατά πληροφορίες θα εντείνουν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές σπουδαστών, χωρίς να αποκλείεται ποτέ η ανάπτυξη στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΗΑΕ, που κατέχουν στρατηγική θέση στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, στα νότια του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ