Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιτακτική ανάγκη για ειδικό νοσοκομείο αναφοράς

Να οριστεί ένα μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αποκλειστικά για αιμοκαθαιρόμενους θετικούς στον κορονοϊό και να διενεργούνται πιο συχνά τα αναγκαία τεστ στο σύνολο του προσωπικού και των ασθενών των νοσοκομειακών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, απαιτεί ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής τους, «θα μιλάμε για ένα χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων», για το οποίο την ευθύνη θα έχει η πολιτεία. Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από πλευράς πολιτείας ικανός να ανακόψει το επερχόμενο τσουνάμι που απειλεί τις ζωές των νεφροπαθών της πόλης». Μάλιστα, αντί το κράτος να παρέμβει για να μειώσει την απειλή, λαμβάνονται «αποσπασματικά μέτρα που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο προσωπικό και τους πάσχοντες των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού της πόλης μας».

Οπως αναφέρει, «σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, όταν ένας αιμοκαθαιρόμενος ασθενής βρεθεί θετικός (συμπτωματικός ή ασυμπτωματικός), διακομίζεται στο νοσοκομείο με Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που κάθε φορά εφημερεύει. Εκεί, προκειμένου να μη μεταδώσει τον ιό στους υπόλοιπους ασθενείς της μονάδας, υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση με φορητά μηχανήματα στην κλίνη που νοσηλεύεται.

Ομως το προσωπικό που διενεργεί την αιμοκάθαρση είναι το ίδιο που εξυπηρετεί και τα απλά περιστατικά της μονάδας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού (...) Είναι πια θέμα χρόνου τα θετικά περιστατικά να αρχίσουν να γεμίζουν μονάδες στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά σε αιμοκάθαρση τακτικοί ασθενείς, θέτοντας τις ζωές των δεύτερων σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο (...) Σήμερα στην πόλη μας υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση γύρω στους 1.400 νεφροπαθείς».

Καταγγέλλουν επίσης ότι η αιμοκάθαρση με τα φορητά μηχανήματα στις περιπτώσεις των θετικών ασθενών αποτελεί κυριολεκτικά μια οδυνηρή διαδικασία, «καθώς το νερό που χρησιμοποιείται δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί πάνω από τους 15 βαθμούς με αποτέλεσμα να σπαρταράνε σαν τα ψάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα 24ωρης αντιμετώπισης μπορούν να ζεσταίνουν επαρκώς 2 λίτρα την ώρα, όμως λόγω της έλλειψης υποδομών και επιπλέον εξοπλισμού, καλούνται να ζεστάνουν 5 λίτρα την ώρα για να ολοκληρωθεί νωρίτερα η αιμοκάθαρση, ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ