ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
Το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ»

Τεύχος 186 - 187 (ΑΠΡΙΛΗΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2020)

Περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», Τεύχος 186 - 187 (ΑΠΡΙΛΗΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2020)
Περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», Τεύχος 186 - 187 (ΑΠΡΙΛΗΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2020)
Αφιερωμένο στα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών - με πολύ πλούσια ύλη από τις επετειακές εκδηλώσεις τιμής που οργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τα παραρτήματά της σε όλη την Ελλάδα - κυκλοφορεί το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» (διπλό τεύχος 186 - 187, Απρίλης - Σεπτέμβρης, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας του κορονοϊού).

Εκτός από το πλούσιο ρεπορτάζ για τις επετειακές εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη και άλλες αντιστασιακές εκδηλώσεις, στο παρόν τεύχος δημοσιεύεται και η σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Επίσης υπάρχει αρθρογραφία - απάντηση στον χυδαίο αντικομμουνισμό και τις ανυπόστατες συκοφαντίες που επιδίδονται τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ σχετικά με το ρόλο της ΕΣΣΔ και των Αντιστασιακών κινημάτων όπου πρωταγωνίστησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Στη στήλη ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις - παρεμβάσεις της Οργάνωσης που έγιναν αυτήν την περίοδο για διάφορα ζητήματα. Ενδιαφέρουσα ύλη, επίσης, δημοσιεύεται και στις άλλες μόνιμες στήλες του Περιοδικού όπως: Στη στήλη «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ» για τα πλούσια συμπεράσματα από την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων της περιόδου 1940 - '49. «ΕΠΕΤΕΙΟΙ», άρθρο για το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ (μετά την Κατοχή) και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία.

Επίσης ΡΕΠΟΡΤΑΖ από τις εκδηλώσεις τιμής για τον Νίκο Μπελογιάννη, την Ηλέκτρα Αποστόλου και τον Χαρίλαο Φλωράκη. Στη στήλη ΔΙΕΘΝΗ δημοσιεύεται ενημερωτική επιστολή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προς τη FIR σχετικά με την Αντιφασιστική Nίκη και τη σημασία της για τους μελλοντικούς αγώνες. Στη στήλη ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ περιλαμβάνεται μαρτυρία αγωνιστή για την πείνα την περίοδο της Κατοχής και τους 800 νεκρούς που είχε το Λαύριο.

Τέλος, σημαντικό είναι και το περιεχόμενο στις άλλες στήλες του περιοδικού, όπως: ΡΕΠΟΡΤΑΖ, Δραστηριότητες Παραρτημάτων, ΑΡΘΡΑ - ΜΕΛΕΤΕΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ, ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ κ.λπ.

Το Περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» κυκλοφορεί από τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίο Αρεως, τηλ: 2108222952) και τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε όλη τη χώρα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Αφιερωμένο στα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ (1941)

Καλαίσθητο, με ενδιαφέρουσες αναφορές σε σημαντικά γεγονότα από την ηρωική δράση του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική κατοχή, κυκλοφόρησε το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 διατίθεται ήδη και μπορούν να το προμηθευτούν οι φίλοι και συναγωνιστές από τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον Αρεως, τηλ. 210.8222.952) και από τα κατά τόπους παραρτήματά μας σε όλη την Ελλάδα.

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Βασίλης Θώμος

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο σύντροφος Βασίλης Θώμος, μέλος της ΚΟΒ Μεταξουργείου - Αγ. Παύλου του ΚΚΕ.

Καταγόταν από το χωριό Ορθοβούνι Τρικάλων. Η οικογένειά του συμμετείχε ενεργά στο κίνημα. Ο πατέρας του έκανε εξορία. Από 12 χρόνων παιδί ήρθε στην Αθήνα για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του. Περιπλανήθηκε στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας κάνοντας διάφορες δουλειές του ποδαριού, χωρίς ποτέ να χάσει τον προορισμό του, επιλέγοντας πάντα τον καλό δρόμο και αυτόν που σίγουρα θα τον οδηγούσε και τον οδήγησε στην οργανωμένη ζωή, στον αγαπημένο του ιδεολογικό χώρο, αυτόν του τιμημένου ΚΚΕ.

Τα κατάφερε με τον τίμιο και καλοκάγαθο χαρακτήρα του και έχοντας δίπλα του ανθρώπους που τον αγάπησαν για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του. Πήρε την πιστοποίηση από το υπουργείο και έγινε ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων. Με αυτή τη δουλειά πορεύτηκε τα περισσότερα χρόνια.

Ηταν πάντα πρόθυμος να αναλάβει ό,τι καθήκον τού χρέωνε το Κόμμα. Στα δύσκολα χρόνια 1989 - 1991, που το Κόμμα βαλλόταν από παντού, ήταν παρών και για πολλά χρόνια κράτησε την Οργάνωση ως Γραμματέας. Παντού πρώτος, στις κινητοποιήσεις, στις εξορμήσεις, σε όποια χρέωση τον καλούσε η Οργάνωση. Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων Αθήνας. Ηταν από τους ανθρώπους που στη γειτονιά «όποια πέτρα και να σήκωνες, από κάτω θα έβρισκες τον Βασίλη». «Σε αποχαιρετούμε σύντροφε και ΝΑΙ, σε όλους μας αφήνεις ένα μεγάλο κενό. Θα είσαι στο μυαλό και στην ψυχή μας», σημειώνουν οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Μεταξουργείου.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου πατέρα ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Αγίου Σπυρίδωνα Νταμαράκια Αιγάλεω 50 ευρώ οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα που υπηρέτησε 77 ολόκληρα χρόνια, πιστά, ανυποχώρητα και αταλάντευτα. Μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρακαταθήκη και το μεγάλο κεφάλαιο που άφησε. Το ήθος, η αξιοπρέπεια, οι αγώνες, η δράση του, μέσα και έξω από φυλακές και ξερονήσια, δίκαια τον χαρακτήρισαν έναν από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Ενα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας.

Η κόρη του Λώρα Παπαδημητρίου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της κομμουνίστριας Μακρονησιώτισσας μητέρας μου ΕΛΕΝΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρω στο τιμημένο ΚΚΕ στο πλαίσιο της Οικονομικής του Εξόρμησης και σαν πρώτη δόση το ποσό των 200 ευρώ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Εθνικής Τράπεζας της ΚΟ Αττικής.

Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των εκλεκτών συντρόφων ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΡΒΟΥ και ΑΛΕΚΑΣ ΜΠΕΝΑΤΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ στο πλαίσιο της Οικονομικής του Εξόρμησης το ποσό των 300 ευρώ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Εθνικής Τράπεζας της ΚΟ Αττικής.

Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου ΗΛΙΑ ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελένη και οι κόρες του Αιμιλία και Μαρία προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Πόλης της Μυτιλήνης, καθώς και σαν απάντηση στην επιβολή του απαράδεκτου προστίμου από την κυβέρνηση.

***

Στη μνήμη του πατέρα μου ΠΡΟΚΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, των αδερφών μου ΔΗΜΗΤΡΗ, ΒΑΓΓΕΛΗ και ΜΙΧΑΛΗ που έπεσαν στον αγώνα για μια ελεύθερη Ελλάδα, στη μνήμη του γαμπρού μου ΚΛΙΜΕ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ και τέλος στον σύντροφό μου στη ζωή και στον αγώνα ΜΑΝΑΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ που «έφυγε» από τη ζωή πριν 4 χρόνια, προσφέρω στο ηρωικό μας Κόμμα, όλο αγώνες και θυσίες για πάνω από 100 χρόνια, 100 ευρώ.

ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
Με συντροφικούς χαιρετισμούς, Ελευθερία Μαναζή - Πρόκου

***

Στη μνήμη των συντρόφων μου: ΓΙΑΝ. ΠΑΛΑΒΟΣ, ΕΛ. ΠΑΛΑΒΟΥ, ΘΕΜΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, ΗΡΩ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ΧΡ. ΜΠΟΜΠΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΡΙΤΣΑ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΒΑΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση μέσω ΚΟ Αγίων Αναργύρων.

Μιχάλης Αρχολέκας

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΒΟΥΛΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΒΟΥΛΗΣ
ΜΠΕΝΑΤΟΥ ΑΛΕΚΑ
ΜΠΕΝΑΤΟΥ ΑΛΕΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Αποχαιρετούν τον Βαγγέλη Καραγιάννη

Η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ και το ΤΣ Αργολίδας της ΚΝΕ αποχαιρετούν με θλίψη αλλά και περηφάνια τον σύντροφο Βαγγέλη Καραγιάννη, που «έφυγε» από τη ζωή, δίνοντας τη μάχη με την αρρώστια του με λεβεντιά και αισιοδοξία.

Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας από το Σαμπαλί Καρδίτσας, το σημερινό Φύλλο, μέλος πολυμελούς οικογένειας, με άλλα πέντε αδέλφια. Στα 12 του χρόνια έφυγε από το χωριό, ψάχνοντας για ένα μεροκάματο, και πήγε στη Λάρισα, όπου έκανε διάφορες δουλειές για να μπορέσει να επιβιώσει. Λίγο αργότερα πήγε στην Αθήνα, όπου δούλεψε στην οικοδομή μέχρι και που συνταξιοδοτήθηκε.

Οσο ήταν στη Λάρισα, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων και το 1976 οργανώθηκε στο ΚΚΕ, του οποίου διετέλεσε και στέλεχος. Στη Αθήνα ήταν μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, από τους πρωτοπόρους στην οργάνωση των οικοδόμων. Το 1982 ήρθε στο Ναύπλιο μαζί με τη γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά τους. Από τότε ήταν μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ναυπλίου.

«Ηταν πρότυπο μαζικού και λαϊκού αγωνιστή, πρωτοπόρου συνδικαλιστή, υπερασπιζόμενος τη φτωχή εργατιά. Με τους αγώνες και τη στάση ζωής του, υπήρξε έμπνευση για τη νέα γενιά και όλη την εργατιά. Ενας σπουδαίος σύντροφος, που με την πολύχρονη προσφορά του, τον αλύγιστο χαρακτήρα του, τη συνέπεια και το ήθος του, τίμησε το Κόμμα», σημειώνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή τους και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην γυναίκα του Ελένη, στις δύο κόρες του Αννα και Ρούλα και στους λοιπούς συγγενείς του.

Η οικογένεια αντί στεφάνων επιθυμεί την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Αργολίδας.

Συλλυπητήρια

Οι Τομεακές Οργανώσεις Ανατολικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην συντρόφισσά τους Πωλίνα Ψαρομηλίγκου, μέλος του ΤΓ Ανατ. Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, και στην οικογένειά της, για τον απροσδόκητο θάνατο του πατέρα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ