ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ινδίας μπροστά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη

Από παλιότερη μαζική απεργιακή κινητοποίηση των Ινδών εργατών
Από παλιότερη μαζική απεργιακή κινητοποίηση των Ινδών εργατών
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έστειλε στα αγωνιστικά συνδικάτα της Ινδίας μήνυμα αλληλεγγύης, στο οποίο σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας, μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Ινδίας για την απεργία τους στις 26 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο η εργατική τάξη χτυπιέται από την πανδημία λόγω ελλείψεων στον τομέα της δημόσιας Υγείας, την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ινδία βρίσκουν ευκαιρία να προωθήσουν περαιτέρω τις ιδιωτικοποιήσεις σε μια σειρά ζωτικούς κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, οι Μεταφορές.

Ο δίκαιος αγώνας των εργατών της Ινδίας για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, καμία οικογένεια χωρίς φαγητό, είναι αναγκαίος και μονόδρομος. Τα συνδικάτα - μέλη της ΠΣΟ στην Ινδία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, όπου στην προηγούμενη γενική απεργία η συμμετοχή ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια.

Στις 26 Νοέμβρη και στην Ελλάδα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα καλούν σε απεργία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει σε όλο τον κόσμο ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγεία και τη ζωή του λαού και να μην πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση του καπιταλισμού».

ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδράσεις ενάντια σε νομοσχέδιο υπεράσπισης της κρατικής καταστολής

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί νομοσχέδιο που συζητιέται στη γαλλική Βουλή «περί συνολικής ασφάλειας» και το οποίο ουσιαστικά παρέχει αυξημένη κάλυψη στην κρατική και αστυνομική καταστολή, σε μια περίοδο που η δυσαρέσκεια ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική μεγαλώνει. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ποινές και πρόστιμα για τη δημοσιοποίηση στοιχείων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, ανεξαρτήτως τι έχουν κάνει, με το επιχείρημα της υπεράσπισης της ...σωματικής και ψυχικής τους ακεραιότητας. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι «θα πρέπει να προσεγγίζουν τις αρχές» πριν από διαδηλώσεις που θέλουν να καλύψουν, προκειμένου να μπορούν «να τις καθιστούν ενήμερες» και «να κάνουν τη δουλειά» τους ...«προστατευμένοι από τις δυνάμεις της τάξης». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ, είναι δε αποκαλυπτικές για το πώς αντιλαμβάνεται την ελευθερία και τη δημοκρατία και η αστική κυβέρνηση της Γαλλίας, σπεύδοντας να απαιτήσει να ζητούν άδεια όσοι θελήσουν να ξεμπροστιάσουν την κλιμάκωση της κρατικής - αστυνομικής βίας και καταστολής.

Την Τρίτη έγιναν διαδηλώσεις σε διάφορες γαλλικές πόλεις, με τους συμμετέχοντες να καταγγέλλουν το νέο νομοσχέδιο και τις αρχές να επιδεικνύουν την ετοιμότητά τους να το θέσουν άμεσα σε εφαρμογή. Ενδεικτικά, δημοσιογράφος του «France 3», ο οποίος βιντεοσκόπησε συλλήψεις διαδηλωτών, τέθηκε υπό κράτηση για 12 ώρες...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Φοράς μάσκα και έρχεσαι για δουλειά... »

«Τετάρτη 21/10/2020 παρουσίασα συμπτώματα Covid-19. Την ίδια μέρα, μεσημβρινή ώρα στις 15.15 περίπου κάλεσα στο τηλέφωνο τον προϊστάμενό μου να του αναφέρω τα συμπτώματά μου. Η απάντησή του ήταν "φοράς μάσκα και έρχεσαι για δουλειά". Στις 17.10 την ίδια μέρα έβαλα θερμόμετρο διότι κρύωνα, είχα πόνους στο σώμα μου, πολύ βήχα ξηρό και είχα δέκατα, 37,2. Αμέσως κάλεσα τον προϊστάμενό μου στο τηλέφωνο και δεν απάντησε! Σκεπτόμενη βάσει των οδηγιών που μας είχαν δοθεί από τον ΕΟΔΥ, θα έπρεπε να παραμείνω στην οικία μου και όχι να εργαστώ και να εκθέσω σε κίνδυνο τους συναδέλφους!

Αμέσως κάλεσα τον οδηγό μου, ο οποίος μου είπε να ενημερώσω τον κύριο (...) Του είπα ότι δεν είχα το τηλέφωνό του και μου απάντησε να καλέσω τον φύλακα! Αυτό και έπραξα! Ο φύλακας ενημέρωσε τους προϊσταμένους και οι δυο απάντησαν να πάω στην υπηρεσία μου με μάσκα! Φυσικά αυτό και έπραξα! Ενημέρωσα οδηγό και εργάτη ότι πηγαίνω στη δουλειά και να φορέσουν και εκείνοι μάσκα για προστασία, αν και τον περισσότερο καιρό από τότε που έχουμε τον ιό πάντα φορούσαμε μάσκες!

Στις 22/10/2020 προσήλθα στο Κέντρο Υγείας Καλυβιών, όπου μου έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και το τεστ, μου δοθήκαν οδηγίες, φάρμακα και αναρρωτική άδεια έως ότου βγει το τεστ! Παρασκευή 23/10/2020 με κάλεσαν στο τηλέφωνο από το Κέντρο Υγείας Καλυβιών το μεσημέρι και μου ανακοίνωσαν ότι είμαι θετική στον ιό! Αμέσως κάλεσα την υπηρεσία και τους ανέφερα ότι είμαι θετική (...) Στις 24/10/2020 ημέρα Σάββατο και ώρα βραδινή, κάλεσα στο τηλέφωνο τον κύριο (...) του ανέφερα τα σχετικά και το μόνο που μου είπε ήταν ότι "εγώ δεν θα σε άφηνα να πας για δουλειά αν το ήξερα" και ότι δεν ήξερε τίποτα μέχρι και την Παρασκευή στις 23/10/2020!

Μπορώ να πω με μεγάλη ειλικρίνεια ότι δεν πίστεψα στα λεγόμενά του, διότι έχουν γίνει πολλά προβλήματα και σοβαρά, και πάντα ήταν απών ή τα κάλυπταν μεταξύ τους! Του είπα ότι θα κάνω καταγγελία στον ΕΟΔΥ, διότι με έβαλαν σε κίνδυνο της ζωής μου και των συναδέλφων. Παρακαλώ πολύ το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο να επιληφθεί του θέματος και να διαταχθεί έρευνα, ώστε όσοι είναι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά!».

* * *

Με αυτόν τον ζωντανό και αποκαλυπτικό τρόπο, μια εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Κορωπίου περιγράφει προς τους δημοτικούς συμβούλους την περιπέτειά της με τον κορονοϊό. Δηλαδή την προσπάθειά της να πείσει τη διεύθυνση ότι έχει πρόβλημα και ότι πρώτη προτεραιότητα για όλους θα έπρεπε να είναι η προστασία η δική της και των συναδέλφων της. Οπως αποδείχθηκε όμως από τη διαχείριση που έκανε η υπηρεσία, καμία έγνοια δεν υπήρξε για να προφυλαχθούν οι άλλοι εργαζόμενοι, ενώ και η ίδια εκτέθηκε σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού πήγε για δουλειά εμπύρετη και έχοντας ήδη νοσήσει από Covid-19.

Τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας, λοιπόν, είχαν και εδώ τον πρώτο λόγο. Τέτοια φαινόμενα καταγράφονται καθημερινά σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπου η ασυδοσία οργιάζει, χωρίς να υπολογίζει την ανθρώπινη υγεία, πατώντας στο φόβο των εργαζομένων μη χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και στην απουσία οποιουδήποτε ελέγχου από το κράτος. Εδώ όμως το πράγμα είναι ακόμα χειρότερο. Γιατί μιλάμε για εργαζόμενη που δουλεύει στο ίδιο το κράτος! Για μια κρατική υπηρεσία και όχι για ένα χώρο δουλειάς του ιδιωτικού τομέα, όπου «τυχαίνει» να μη γίνονται έλεγχοι. Κι αν αυτά συμβαίνουν σε μια κρατική βαθμίδα, όπως η Τοπική Διοίκηση, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ και άλλους εργασιακούς χώρους.

Ποιος ξέρει πόσους ακόμα θα μπορούσε να είχε μολύνει η εργαζόμενη αν δεν διέθετε η ίδια το φιλότιμο να κάνει το τεστ, αν δεν είχε αγωνία για την υγεία τη δική της και των συναδέλφων της; Το θέμα βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι η «ανευθυνότητα» ή κάποια «αστοχία» σε έναν κρίκο της δημόσιας διοίκησης, αλλά ο ίδιος ο τρόπος που λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Το γεγονός για παράδειγμα ότι παντού τα μέτρα προστασίας υπονομεύονται στην πράξη από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Δηλαδή από την πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές που τις στηρίζουν. Γι' αυτό άλλωστε η ίδια εργαζόμενη αναφέρει ότι η τακτική να κουκουλώνονται τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν είναι μεμονωμένη, αλλά συστηματική...

* * *

Αποκαλύπτονται λοιπόν, μέσα και από αυτό το παράδειγμα, οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας και του κράτους για τη μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους δουλειάς. Εκεί όπου δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, πέρα ίσως από τη χρήση μάσκας. Εκεί όπου τα κρούσματα κουκουλώνονται και τα πάντα φορτώνονται στην ατομική ευθύνη. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι εστίες υπερμετάδοσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα σωματεία των ΟΤΑ καταγγέλλουν μεγάλη διασπορά στον κλάδο, που χτυπήθηκε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας της υγείας τους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, που στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από και προς τη δουλειά τους, που ζουν με την αγωνία μην κολλήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, αλλά και για εκείνους που τους βγαίνει το λάδι από την τηλεργασία στο σπίτι, ή ζουν στην ανασφάλεια της αναστολής συμβάσεων, η πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη είναι η φωνή τους κάτω από τη μάσκα, για την υγεία, τη ζωή, τα δικαιώματά τους. Και εκείνη τη μέρα θα ακουστεί δυνατά!


Μ.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Στο προσκήνιο ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στον Καύκασο

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ εξελίσσεται η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» από τους περίπου 2.000 Ρώσους στρατιωτικούς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Αρμενία απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Νικόλ Πασινιάν.

Παράλληλα, καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη στρατηγική περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Με την τριμερή συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, η Ρωσία πατάει πιο γερά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ενισχύει τη θέση της ως εγγυήτρια «ασφαλείας» της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η θέση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις είναι υποβαθμισμένη.

ΗΠΑ και Γαλλία - που συμπροεδρεύουν με τη Ρωσία στην ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ - «έχουν "πληγωμένη υπερηφάνεια" για την ανακωχή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας», σχολίασε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, παρατήρησε «απόπειρες παράλειψης ή παραμόρφωσης πληροφοριών που σχετίζονται με την εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ», καθώς σε πολλές δηλώσεις «των ΥΠΕΞ δυτικών κρατών, ο ρόλος της Ρωσίας δεν αναφέρεται καθόλου, σαν να ήταν διμερής η συμφωνία και όχι τριμερής».

Πάντως, χτες το ΥΠΕΞ της Κίνας «καλωσόρισε» τη νέα συμφωνία «για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν με ενεργή διαμεσολάβηση από τη Ρωσία», κάτι που «η Κίνα το εκτιμά ιδιαίτερα».

Στο ζήτημα του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), το αμυντικό σύμφωνο που δεσμεύει Ρωσία και Αρμενία, αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στο πλευρό της Αρμενίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η περιοχή αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Χτες έγινε γνωστό από ρωσικά ΜΜΕ πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από τον διάδρομο της περιοχής Λατσίν, που συνδέει τα αρμενικά εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία περιπολεί επίσης ολόκληρο το δρόμο προς το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ