ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Με απευθείας ανάθεση στα «σαγόνια» επιχειρηματικών ομίλων παραλίες, θάλασσες, ποταμοί, λίμνες

Ανάμεσα στα άλλα στη διάταξη προβλέπονται και οι κάθε είδους «διευκολύνσεις» για εγκατάσταση ΑΠΕ

2017 The Day Publishing Compan

Ανάμεσα στα άλλα στη διάταξη προβλέπονται και οι κάθε είδους «διευκολύνσεις» για εγκατάσταση ΑΠΕ
Στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ να θυσιάζει και το περιβάλλον. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που βρίσκεται στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης προβλέπεται η παραχώρηση αιγιαλών, παραλιών, ποταμών, λιμνών, πυθμένα και υπεδάφους βυθού της θάλασσας, ακόμα και με απευθείας ανάθεση, για τη διευκόλυνση των επενδυτών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις», στο άρθρο 14 προβλέπει την «παραχώρηση χρήσης για την εκτέλεση έργων» και ορίζει ότι «με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών είναι δυνατή (...) η χωρίς δημοπρασία απευθείας παραχώρηση σε φορείς του Δημοσίου Τομέα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της χρήσης του αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού» - κυριολεκτικά τα πάντα δηλαδή - «για την εκτέλεση έργων» που μεταξύ των άλλων εξυπηρετούν «σκοπούς (...) βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς».

Προβλέπεται ακόμη πως η απευθείας παραχώρηση μπορεί να γίνει για «την εγκατάσταση σταθερών ή πλωτών εξεδρών, την κατασκευή προβλητών και κρηπιδωμάτων, την εγκατάσταση ανυψωτικών και φορτοεκφορτωτικών μέσων παντός είδους, ήτοι μεταφορικών ταινιών, γερανών, αγωγών μεταφοράς υγρών φορτίων και λοιπών συναφών συστημάτων ή άλλων έργων, τα οποία προορίζονται να εξυπηρετούν τη μεταφορά φορτίων ή εφοδίων, που παράγονται ή χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργητικές, βιομηχανικές, εξορυκτικές, ναυπηγοεπισκευαστικές».

Ειδική μνεία γίνεται και για τις επιχειρήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς μετά τα παραπάνω θα τους παραχωρείται και ανάλογος χώρος στη στεριά «για την εγκατάσταση του εξοπλισμού και του αναγκαίου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία και συντήρηση του έργου». Διευκρινίζεται δε ότι «ειδικά για την εκτέλεση των έργων της παρούσας παραγράφου, η απόφαση περί παραχώρησης του υπουργού Οικονομικών μπορεί να αφορά το χερσαίο τμήμα της χώρας, νησιά ή βραχονησίδες. Είναι δυνατή η παραχώρηση και για την κατασκευή λοιπών έργων που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η παρούσα περίπτωση εφαρμόζεται και για έργα ενίσχυσης του Συστήματος Μεταφοράς ή το Δίκτυο, αλλά και για έργα Διασύνδεσης Νήσων με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς, τα οποία θα εξυπηρετούν και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ». Στις παραχωρήσεις περιλαμβάνονται και συνοδά έργα, όπως οδοποιίας κ.ο.κ.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Γιώργο Λάμπρου

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Γιώργο Λάμπρου, που «έφυγε» από τη ζωή μετά από μάχη που έδινε επί μέρες με τον κορονοϊό.

Από τα νεανικά του χρόνια που εντάχθηκε στην ΚΝΕ αλλά και μετέπειτα ως μέλος του Κόμματος, αξιοποιήθηκε σε στελεχικές χρεώσεις, όπως αντίστοιχα και στο κίνημα, αφού υπήρξε μέλος της περιφερειακής αλλά και της κεντρικής διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανταποκρινόμενος στα καθήκοντά του.

Υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος του Κόμματος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας και του Γραφείου της. Επίσης, υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος του πρώην δήμου Θεστιέων.

Οπως αναφέρει η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας: «Ηταν ένας από τους πολλούς συντρόφους που συνέβαλαν την περίοδο των μεγάλων ανατροπών και της εσωκομματικής κρίσης, το 1989 - 1991, να κρατηθεί το Κόμμα όρθιο, πιστός στις παραδόσεις του και στην υπόθεσή του, το σοσιαλισμό.

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη γυναίκα του, Νατάσα, στα δύο του παιδιά και σε όλους τους οικείους του».

Η πολιτική κηδεία του σ. Γιώργου Λάμπρου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό Κατάστημα (πρώην δημαρχείο) Καινούργιου.

Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Μίλτο Βακαλόπουλο

Με μεγάλη θλίψη για τον αναπάντεχο θάνατο ενός αξιόλογου μέλους του ΚΚΕ, αποχαιρέτησαν το περασμένο Σάββατο σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι τον σ. Μίλτο Βακαλόπουλο που «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 53 ετών. Εναν άξιο κομμουνιστή, που ανταποκρίθηκε με σεμνότητα και με το παραπάνω σε ό,τι του ανέθεσε το ΚΚΕ από τα νεανικά του ακόμα χρόνια.

Στην πολιτική του κηδεία, που πραγματοποιήθηκε στο Νεκροταφείο της Καλλιθέας, το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Λουίζα Ράζου, Νίκο Σοφιανό και Γιάννη Πρωτούλη. Επίσης, παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής Νότιου Τομέα του Κόμματος.

Για τη ζωή και τη δράση του μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μίλησε η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας Νότιου Τομέα Αττικής, που αποχαιρετώντας τον και μεταφέροντας τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, εκ μέρους του Κόμματος, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Ο σ. Μίλτος Βακαλόπουλος γεννήθηκε στην εργατογειτονιά του Ταύρου το 1967. Στα δεκατέσσερά του χρόνια, μαθητής ακόμα, οργανώνεται στην ΚΝΕ. Γεγονός που μόνο τυχαίο δεν ήταν, βάδισε σε γνώριμα για εκείνον μονοπάτια. Γιος του κομμουνιστή δημάρχου Ταύρου - 20 και πλέον χρόνια - Παναγιώτη Βακαλόπουλου, ανιψιός του κομμουνιστή αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ερρίκου Βακαλόπουλου, γρήγορα όμως τράβηξε τον δικό του δρόμο στην οργανωμένη πάλη για τον κομμουνισμό - σοσιαλισμό.

Υπηρέτησε αθόρυβα, με αγωνιστική σεμνότητα, το Κόμμα μας και τη Νεολαία του από όποιο μετερίζι κι αν του ζητήθηκε, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου του ΚΣ, μέλος του ΣΠ Αθήνας και του Γραφείου του ΣΠ με διάφορες χρεώσεις, όπως τη δουλειά στους μαθητές, στο κίνημα ειρήνης, στα οικονομικά της Οργάνωσης.

Υπερασπίστηκε με θάρρος τον χαρακτήρα του Κόμματος και της ΚΝΕ την περίοδο της κρίσης το '89 - '91 και έδωσε τη μάχη στη δύσκολη περίοδο της ανασυγκρότησης ως Γραμματέας του Νότιου Τομέα της ΚΝΕ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στην κομματική επιχείρηση "Τυποεκδοτική", συμβάλλοντας με αίσθημα ευθύνης ως εργαζόμενος και σε αυτόν τον τομέα.

Ολα αυτά τα χρόνια υπήρξε "εργάτης" του κλάδου του μη λείποντας από καμία μάχη μέσα από το Σωματείο των λογιστών.

Ολες αυτές τις μέρες, όλοι οι σύντροφοι που ήρθαμε σε επαφή συγκλονισμένοι από την ξαφνική είδηση ότι σε χάσαμε είπαν όλοι ανεξαιρέτως ένα πράγμα, πόσο αθόρυβος και σεμνός ήσουν κι ότι γι' αυτό όλοι θα σε θυμόμαστε. Ετσι σε αποχαιρετάμε, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, με ακλόνητη πίστη στις αρχές και αξίες του Κόμματός μας, παλεύοντας νυχθημερόν ακούραστα για τη δίκαιη υπόθεση της εργατικής τάξης. Οι μεγάλες μάχες που έδωσες τότε τη δύσκολη εποχή της ανασυγκρότησης, η προσπάθεια το Κόμμα μας και η Νεολαία του να βρουν γρήγορα την περπατησιά τους δεν πήγαν χαμένες».

Για την προσφορά του στην ΚΝΕ μίλησε εκ μέρους του ΚΣ της Οργάνωσης ο Γιώργος Λυκούδης.

Επίσης, ο Στέλιος Λάμπρου, πρόεδρος του ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή», στο οποίο εργαζόταν τα τελευταία χρόνια ο σ. Μίλτος, μίλησε για την ακούραστη προσφορά του στο ίδρυμα, αναδεικνύοντας ότι αποτέλεσε αποκούμπι για τους βετεράνους αγωνιστές τρόφιμους. Μετέφερε τα συλλυπητήρια και την οδύνη των φιλοξενούμενων του ιδρύματος όπως και των εργαζομένων για τον ξαφνικό χαμό του.

Συλλυπητήριο ΤΕ Φθιώτιδας

Η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον Γιάννη Μαρούλη, μέλος της ΤΕ και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, για την απώλεια του πατέρα του.

Αύριο η εκδήλωση για την επέτειο του Γοργοπόταμου

Την 78η επέτειο ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, μια από τις κορυφαίες στιγμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις του ναζιστικού άξονα, θα τιμήσουν αύριο, Τετάρτη 25 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Λαού της Λαμίας, μπροστά στον ανδριάντα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, και όχι στο μνημείο του Γοργοπόταμου, όπως τα προηγούμενα χρόνια, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ