ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ - ΣΥΜΜΑΧΙΑ «ΛΑΪΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ»
Καταγγέλλει αποκλεισμό από τα ΜΜΕ μπροστά στις εκλογές

Με ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, την Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας και τα ΜΜΕ, η «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική» (ΛΕΕ), μία πολιτική συμμαχία που συσπειρώνει πολλές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, των αγροτών, των κοινοτήτων και του λαϊκού κινήματος της Βενεζουέλας, που εκφράζονται μέσα από το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΚΚΒ), καταγγέλλει προμελετημένο αποκλεισμό των υποψηφίων της εκλογικής συμμαχίας από τα ΜΜΕ ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της 6ης Δεκέμβρη 2020.

Οπως σημειώνεται στην καταγγελία:

«Αυτή η δημόσια λογοκρισία καταγγέλλεται από πολλές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, των οποίων πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τις δηλώσεις, δεδομένου ότι η προμελετημένη λογοκρισία της ΛΕΕ είναι θέμα που αφορά σήμερα την εθνική πολιτική αρένα.

Θέλουμε να καταγγείλουμε αυτήν την κατάσταση, που παραβιάζει τα άρθρα 57 και 58 του Συντάγματος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, καθώς και τα άρθρα 72 και 81 του Νόμου για τις Εκλογικές Διαδικασίες, που το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) πρέπει να διασφαλίσει τη εφαρμογή τους.

Η ΛΕΕ δεν καλύπτεται, δεν προβάλλεται καθόλου από τα κρατικά ΜΜΕ. Το ΚΚΒ και οι άλλες πανεθνικές οργανώσεις που συγκροτούν τη ΛΕΕ, μαζί με εκατοντάδες περιφερειακές και λαϊκές οργανώσεις, έχουν να δουν τέτοιου είδους λογοκρισία από την εποχή του Συμφώνου Punto Fijo, όταν η κυβέρνηση Adeco - Copeyano δεν έδινε χώρο σε αριστερές και επαναστατικές οργανώσεις για να εκφραστούν στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, για να διαδώσουν τις εκλογικές τους καμπάνιες».

Και συνεχίζει: «Πιστεύαμε ότι τέτοια φαινόμενα ανήκαν στο παρελθόν μετά την εκλογή το 1998 του Διοικητή Ούγκο Τσάβες ως Προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, και την αρχή μιας διαδικασίας εκδημοκρατισμού και εθνικής απελευθέρωσης. Λυπούμαστε που παρατηρούμε ότι αυτή τη στιγμή αυτές οι κατακτήσεις που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης και η αφοσίωση των κρατικών μέσων ενημέρωσης στην υπηρεσία του λαού απειλούνται σοβαρά από πολιτικές, θεσμικές και γραφειοκρατικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Με αυτήν την έννοια, αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε για να διεκδικήσουμε τα συνταγματικά και πολιτικά μας δικαιώματα και να παραδώσουμε αυτό το έγγραφο εδώ, στις εγκαταστάσεις VTV, που ορίζεται ως το κανάλι όλων των Βενεζουελάνων.

Απαιτούμε να αρθεί ο αποκλεισμός της ΛΕΕ, που εκφράζεται από το ψηφοδέλτιο του ΚΚΒ, από τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Απαιτούμε επίσης να προβληθούν με ίσους όρους όλοι οι άλλοι εκλογικοί συνδυασμοί. Απαιτούμε να προσκληθούν οι υποψήφιοί μας στις δημόσιες συζητήσεις που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ στις λίγες μέρες που απομένουν ακόμη στην εκλογική εκστρατεία, στην οποία το ψηφοδέλτιό μας δεν προβλήθηκε».


ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει τις τελευταίες μέρες η Γουατεμάλα, με συνεχείς λαϊκές κινητοποιήσεις με αφορμή την ψήφιση - στην κυριολεξία στα μουλωχτά - του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Αλεχάντρο Γιαματέι. Χιλιάδες εργαζομένων και νέων διαμαρτυρήθηκαν μαζικά το περασμένο Σάββατο έξω από το κοινοβούλιο, και τις επόμενες μέρες έως και χτες, ενάντια σε έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν ενισχύει το δημόσιο σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας, αλλά περικόπτει και άλλο τις μειωμένες δαπάνες σε αυτόν τον τομέα, όπως και στην Παιδεία και σε ό,τι αφορά την όποια κοινωνική προστασία. Στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής (με 17,2 εκατομμύρια στα σύνορα με το Μεξικό, με σημαντικά αιματοβαμμένη ιστορία από πραξικοπήματα με τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού), οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις από την πανδημία έχουν ξεπεράσει τις 120.000 και οι νεκροί τους 4.100, η φτώχεια, ο υποσιτισμός ειδικά στα μικρά παιδιά «χτυπάνε κόκκινο», ενώ επιπλέον βαριές είναι οι πληγές από τους πρόσφατους καταστροφικούς κυκλώνες. Στην κινητοποίηση του Σαββάτου υπήρξε βάρβαρη καταστολή από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με δεκάδες συλληφθέντες και τραυματίες και αναφέρεται η περίπτωση δύο διαδηλωτών που έχασαν τα μάτια τους πιθανώς από αστυνομικές σφαίρες καουτσούκ (κάτι που είναι υποτίθεται υπό έρευνα).

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, ο φιλελεύθερος Πρόεδρος αξιοποιώντας τη μερική πυρπόληση του κοινοβουλίου από λίγους κουκουλοφόρους (το πιθανότερο προβοκάτορες) στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου, ζήτησε τη λεγόμενη «επιστολή δημοκρατίας της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών», που ουσιαστικά είναι αίτημα για βοήθεια, ακόμα και στρατιωτική, στο όνομα της «διατήρησης της δημοκρατικής τάξης», από αυτή την οργάνωση που αποδεδειγμένα έχει στηρίξει πραξικοπήματα κατά κυβερνήσεων που διαφωνούσαν σε κάποιο βαθμό με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Η κίνηση αυτή του Γιαματέι και η καταστολή κατά των διαδηλωτών έχουν δημιουργήσει αντιθέσεις και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης. Πιο χαρακτηριστικές οι εκκλήσεις - προτάσεις του αντιπροέδρου από την ίδια νεοφιλελεύθερη συμμαχία «Vamos» Γκιγιέρμο Καστίγιο, να επανεξεταστεί ο προϋπολογισμός, να υπάρξει διάλογος και να επιλυθεί ειρηνικά, όπως σημειώνει, η «πολιτική, θεσμική και κοινωνική κρίση» και να παραιτηθούν Πρόεδρος και αντιπρόεδρος για να αναλάβουν άλλα πρόσωπα.

Με δεδομένο ότι η λαϊκή διαμαρτυρία δεν λέει να καταλαγιάσει, ο Πρόεδρος της χώρας είχε προγραμματίσει για χτες μια συνάντηση με διάφορους «φορείς της κοινωνίας» (διάφορους συμβούλους, «δεξαμενές σκέψεις»), χωρίς να συμμετέχουν επί της ουσίας εκπρόσωποι λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της Οργάνωσης Παγκρατίου.

Ρένα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, πολυαγαπημένου συντρόφου στη ζωή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του τιμημένου ΚΚΕ, με 25 χρόνια φυλακές και εξορίες, που «έφυγε» από τη ζωή πριν 20 χρόνια, στις 23 Νοέμβρη, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, που φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα αταλάντευτης δράσης και αγώνα για τα δίκια του λαού μας, για το σοσιαλισμό, την κοινωνία της απελευθέρωσης από τον ζυγό του κεφαλαίου.

Η σύζυγός του

***

Τιμώντας τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων συναγωνιστών - συμμαχητών και συμμαχητριών, την ηρωικών νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, κατά την περίοδο 1946-1949, που έπεσαν αγωνιζόμενοι ενάντια στο σύστημα αυτό που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά και πρόσφεραν στον αγώνα ό,τι πιο σημαντικό και πολύτιμο είχαν, την ίδια τη ζωή τους. Χύθηκε ποτάμι το αίμα και ήταν όλοι σχεδόν στο άνθος της ηλικίας τους. Σε όλους εκείνους που πάλεψαν και πρόσφεραν τη ζωή τους για να ζήσουν όλα τα παιδιά σε έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο, σε έναν κόσμο ανεξάρτητο και ελεύθερο, για μια δίκαιη κοινωνία, για να πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θέλουν να αλλάξουν την ιστορία των λαϊκών αγώνων. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Η σύγχρονη αληθινή ιστορία της εργατικής τάξης είναι γραμμένη με το αίμα του ίδιου του αγωνιζόμενου λαού μας. Ολα τα σχέδιά τους πολύ γρήγορα θα πάνε στο απορριμματοδοχείο της Ιστορίας.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ
Υποκλίνομαι με άπειρο σεβασμό στους ηρωικούς νεκρούς μας. Για την Οικονομική Εξόρμηση προσφέρω 100 ευρώ από το υστέρημά μου στο Κόμμα μας, στο ΚΚΕ, που είναι πάντα δίπλα στο λαό, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα.

Κατίνα Μανιτάρα, μαχήτρια του ΔΣΕ

***

Στην άσβεστη μνήμη των γονιών μου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ΧΑΡΑΥΓΗ ΠΑΥΣΑΝΙΑ και ΧΑΡΑΥΓΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ από την Μακρακώμη Φθιώτιδας, προσφέρω μέσω της ΚΟΒ Βόρειας Λαμίας του ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Ο γιος τους, Νίκος Χαραυγής

***

ΦΩΤΟ

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Χαρ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ γεννήθηκε στη Δεσφίνα Φωκίδας. Από τα σπουδαστικά του χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ. Το 1976 έγινε μέλος του ΚΚΕ, στην ΚΟΒ Πατησίων. Εμπνεύστηκε και αγωνίστηκε για τα ιδανικά του Κόμματος της εργατικής τάξης. Εργάστηκε ως ειδικευμένος τεχνίτης στον Ασπρόπυργο, στην Μεγαλούπολη και στο Αλουμίνιο της Ελλάδας.

Η σύζυγός του Αικατερίνη, τα παιδιά του Χαράλαμπος, Σωκράτης, Παναγιώτης συνεχίζουν την προσφορά τους στο ΚΚΕ. Οι σύντροφοί του στη Δεσφίνα τον αποχαιρετούν με συγκίνηση. Στη μνήμη του, προσφέρουν στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση το ποσό των 300 ευρώ. Καλό ταξίδι σύντροφε Γιάννη.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη των γονιών μας ΠΑΝΑΓΗ, ΛΟΥΛΑΣ και του αδερφού μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ για την Οικονομική Εξόρμηση.

ΛΟΥΛΑ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ
ΛΟΥΛΑ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΥ
Γιάννης και Αννα Πατεράκη


ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ