ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός ξέρει πολύ καλύτερα απ' τις κυβερνήσεις και την ΕΕ να προστατεύει την υγεία του

Τον αυταρχισμό και την καταστολή της ελληνικής κυβέρνησης σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη στη συζήτηση σχετικά με «την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Καταγγέλλουμε ότι σε μια συμβολική συγκέντρωση προς τιμήν της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα, με κατά κοινή ομολογία τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, ενεργοποιήθηκε η απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 3 άτομα, όργιο καταστολής, διάλυση της συγκέντρωσης, ΜΑΤ, αύρες, προπηλακισμοί βουλευτών, έως και εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία πολιτικών αρχηγών. Ολα αυτά από μια κυβέρνηση που μετακίνησε 6.000 αστυνομικούς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, που χτυπάει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, με εγκληματικές ευθύνες για νοσοκομεία αθωράκιστα, με τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ, προσωπικό, υποδομές, με χώρους δουλειάς και ΜΜΜ εστίες υπερμετάδοσης. Αυτά συνιστούν στρατηγική της ΕΕ γιατί με τη βούλα της απαγορεύονται το δικαίωμα σε απεργίες, διαδηλώσεις, στη συνδικαλιστική δράση, τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και το να φωτογραφίζεις αυθαιρεσίες από δυνάμεις καταστολής, όπως στη Γαλλία, ενώ ενεργοποιούνται εφαρμογές ιχνηλατημένου ...φακελώματος.

Τελικά οι απαγορεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ακυρώθηκαν στην πράξη. Ο λαός με τον αποφασιστικό αγώνα του αποδεικνύει πως όπως ξέρει να προστατεύει την υγεία του πολύ καλύτερα από κυβερνήσεις και ΕΕ, θα το κάνει και για τα δικαιώματά του».

ΔΙΩΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΕΒΡΟΥ
Πληθαίνουν οι δηλώσεις καταδίκης του απαράδεκτου προστίμου

Κύμα εκδήλωσης αλληλεγγύης ακολούθησε τη δίωξη που υπέστη ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου Εβρου, με την επιβολή του εξοντωτικού προστίμου των 3.000 ευρώ στον πρόεδρό του.

Θυμίζουμε πως το «πρόστιμο της ντροπής», όπως το χαρακτήρισαν σωματεία και φορείς της περιοχής, επιβλήθηκε από την αστυνομία, την Παρασκευή, εξαιτίας της πραγματοποίησης συμβολικής διαμαρτυρίας του Συλλόγου σε υποκατάστημα τράπεζας που κλείνει στα ακριτικά Δίκαια Εβρου, με την αξιοποίηση του απαράδεκτου νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καταδικάζει την απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης και τρομοκρατίας με την επιβολή προστίμων στον Αγροτικό Σύλλογο Τριγώνου Εβρου.

«Κανείς δεν θα μας τρομοκρατήσει, κανείς δεν θα μας φιμώσει», σημειώνει και καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ενώσουν τη φωνή τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, με το εργατικό κίνημα, να αναδείξουν τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να απαιτήσουν λύσεις εδώ και τώρα, συμμετέχοντας στις δράσεις που προγραμματίζουν τα εργατικά σωματεία στο πλαίσιο της απεργίας αύριο Πέμπτη 26/11.

Σε ψήφισμά του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καταγγέλλει την απόφαση επιβολής του προστίμου και απαιτεί την ακύρωσή του, σημειώνοντας πως στόχος της είναι «η φίμωση και η τρομοκρατία, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης». Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Διδυμότειχου, στην οποία αναφέρει πως οι εργαζόμενοι «ενώνουμε τη φωνή μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και δηλώνουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Ο αγώνας των εργαζομένων, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών μπορεί να προσαρμόζεται λόγω της πανδημίας, αλλά δεν θα σταματήσει».

Στις αποφάσεις καταδίκης της επιβολής του προστίμου και αλληλεγγύης στον ΑΣ Τριγώνου έχουν μέχρι στιγμής προστεθεί: Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, Σωματεία Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας & Θάσου, Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας καθώς και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ και ΙΚΑ Καβάλας.

Νεοσύλλεκτοι στρατευμένοι αποκαλύπτουν την υποκρισία της κυβέρνησης

Με επιστολές όπου καταδικάζουν το όργιο καταστολής καταγράφουν τα ανύπαρκτα υγειονομικά μέτρα στα στρατόπεδα

Την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση του Πολυτεχνείου καταγγέλλουν με επιστολή τους νεοσύλλεκτοι στρατευμένοι από μονάδες της χώρας, στέλνοντας μήνυμα στήριξης των λαϊκών αγώνων, ως απάντηση στο κλίμα αυταρχισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Ανύπαρκτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Είναι χαρακτηριστικά όσα καταγράφουν στην επιστολή τους νεοσύλλεκτοι από το στρατόπεδο «Ζήση», σε ...«ακόμη μία περίπτωση μη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων», αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση των 40 στρατιωτών ανά θάλαμο, των 27 μαθητών ανά τάξη, των χιλιάδων παστωμένων εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των 4 εκατομμυρίων ξένων τουριστών χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο του καλοκαιριού, "ανακάλυψε" ότι ο κορονοϊός κολλάει στις συναθροίσεις των 4 ατόμων!

Οι μόνοι που "αρρωσταίνουν" από την πορεία του Πολυτεχνείου κάθε χρόνο είναι ο Αμερικανός πρέσβης, τα κόμματα του κεφαλαίου και τα διάφορα φασιστοειδή - ορφανά της χούντας. Γιατί τους θυμίζει ότι αυτός ο λαός έχει μνήμη, δυνατά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα και ψηλά το κεφάλι. Γι' αυτό και ο ίδιος δεν τους έκανε τη χάρη! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη.

Εμείς, από τη μεριά μας, είμαστε στρατευμένοι που υπηρετούμε τη θητεία μας και αντιμετωπίζουμε κι εμείς τεράστια προβλήματα.

Ανησυχούμε γιατί, συγκεκριμένα, στο στρατόπεδό μας έχουμε λιγοστά έως ανύπαρκτα - στα μαγειρεία - αντισηπτικά που δεν ανανεώνονται γρήγορα, ενώ λόγω βλάβης του πλυντηρίου πιάτων (παρότι μας έχουν ενημερώσει ότι θα επισκευαστεί), εδώ και 10 μέρες αναγκαζόμαστε να συνωστιζόμαστε κάθε φορά για να πλύνουμε σε 3 βρύσες ο καθένας μας τον δίσκο του, κάτι αρκετά επικίνδυνο εν μέσω πανδημίας. Κατά τ' άλλα, έξω από το κτίριο των μαγειρείων, πριν μπούμε, οι διαταγές είναι οι στρατιώτες να κάθονται με αποστάσεις παίζοντας το θέατρο του παραλόγου! Δεν λείπει βέβαια - λόγω έλλειψης υποδομών με ευθύνη της κυβέρνησης - ο συγχρωτισμός σε κάποιους θαλάμους στρατιωτών αφού ο αριθμός των νεοσυλλέκτων είναι πολύ μεγάλος. Τελειώνοντας, αρκετοί μόνιμοι πηγαινοέρχονται χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα ώστε να γίνονται τακτικά διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό πιθανού κρούσματος.

Σε αυτές τις συνθήκες, η παραπάνω εικόνα των διαδηλωτών του Πολυτεχνείου μάς γεμίζει θαυμασμό, αλληλεγγύη και σιγουριά, όταν επιβεβαιώνεται ότι η τρομοκρατία δεν αγγίζει τους λαϊκούς αγωνιστές ούτε σε προπαγανδιστικό επίπεδο ούτε όμως και όταν οι απειλές γίνονται πράξη. Αυτά τα ιδανικά μάς βοηθάνε να κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά στον "έξω κόσμο", μας βοηθάνε και εντός στρατοπέδου, ακόμα και κατά τη διάρκεια καραντίνας».

48 άτομα ανά θάλαμο στο ΚΕΕΔ με ευθύνη της κυβέρνησης

Νεοσύλλεκτοι από το ΚΕΕΔ σημειώνουν: «Κάθε μέρα και κρούσμα - 48 άτομα ανά θάλαμο!». Καταδικάζοντας το όργιο αυταρχισμού αναδεικνύουν την υποκρισία της κυβέρνησης, «που δικαιολόγησε την άγρια καταστολή με την προστασία από τον κορονοϊό.

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την κατάταξη άνω των 600 νεοσύλλεκτων στο ΚΕΕΔ, κοιμόμαστε 48 άτομα ανά θάλαμο και κάθε μέρα ανακαλύπτονται νέα κρούσματα, επιλέγει να στείλει ΜΑΤ απέναντι στους αγωνιστές.

Είναι φανερή η στόχευσή τους απέναντι στο σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου, ότι ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα αν το αποφασίσει. Αυτό τους πονά γιατί αυτό φοβούνται.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την υγεία του λαού και των παιδιών του θα έπαιρνε όλα τα μέτρα για τους δεκάδες χιλιάδες νέους της ΣΤ' ΕΣΣΟ του 2020 αλλά και από τις προηγούμενες.

Αντί για τις ανεπαρκείς υποδομές σε θαλάμους και τουαλέτες, θα εξασφάλιζε κτιριακές εγκαταστάσεις ή την άμεση ανέγερση νέων κτιρίων, για την τήρηση των αποστάσεων, εξαρχής δεν υπάρχει μέριμνα ούτε για τις τουαλέτες και τους θαλάμους των κρουσμάτων και της προληπτικής καραντίνας.

Αντί για την αξιοποίηση των δεκάδων εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων πανελλαδικά για την ασφαλή κατάταξή μας, αυτά ρημάζουν ή αξιοποιούνται για άλλους λόγους.

Αντί για αξιοποίηση περισσότερων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, για να πραγματοποιηθεί με πλήρη ασφάλεια η εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων, δεν αναπληρώνονται τα δεκάδες στελέχη που βρίσκονται σε καραντίνα και τα εναπομείναντα φορτώνονται επιπλέον καθήκοντα και υπερωρίες.

Καταδικάζουμε την κυβερνητική πολιτική που, μπροστά στις οξυμένες ανάγκες μας, αξιοποιεί κάθε περίσταση για να οξύνει την καταστολή. Να φιμώσει τις φωνές που διεκδικούν να ζήσουμε στο ύψος της εποχής μας, την κάλυψη των αναγκών μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Μηνύματα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ και στο εργατικό κίνημα, κατά της καταστολής

Ολες τις προηγούμενες μέρες συνέχισαν να καταφτάνουν στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ μηνύματα αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα προς το Κόμμα και το εργατικό κίνημα, ενάντια στην κρατική κυβερνητική καταστολή στις 17 Νοέμβρη, κατά τις συμβολικές αγωνιστικές εκδηλώσεις για τη φετινή, 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέχρι τώρα έχουν στείλει μηνύματα τα εξής 53 κόμματα:

  • Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
  • Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
  • Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία και Νεολαιίστικο Κίνημα «Τσε Γκεβάρα»
  • Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών
  • Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας
  • Πόλος Κομμουνιστικής Αναγέννησης Γαλλίας
  • Κομμουνιστικός Σύνδεσμος Γαλλίας
  • Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελβετίας
  • Κόμμα των Κομμουνιστών (ΗΠΑ)
  • Κόμμα για το Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση (ΗΠΑ)
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)
  • Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κόμμα Τουντέχ (Ιράν)
  • Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας
  • Ενωση του Λαού της Γαλικίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ
  • Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)
  • Κομμουνιστικό Μέτωπο / Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Ιταλία)
  • Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
  • ΑΚΕΛ
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
  • Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας - Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας Ολλανδίας
  • Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
  • Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
  • Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
  • Κομμουνιστές της Σερβίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
  • Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Σρι Λάνκα)
  • Ενοποιημένο Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
  • Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα - PKP 1930
  • Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα (Φινλανδία)
Τον λόγο στον καταδικασμένο ναζί Λαγό έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο!

Καταγγελία από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του Ευρωκοινοβουλίου να δώσει τον λόγο στον καταδικασμένο σε πολυετή κάθειρξη για τη διεύθυνση της εγκληματικής φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, ναζιστή Λαγό, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας σήμερα (σ.σ. χτες), στη συζήτηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια. Τα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου έχουν σοβαρή ευθύνη για την εξέλιξη αυτή και για την ολιγωρία τους να προχωρήσουν μέχρι τώρα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών άρσης της ασυλίας του ναζιστή εγκληματία, που τη χρησιμοποιεί για να κρύβεται διαφεύγοντας τη σύλληψη στις Βρυξέλλες και αποθρασυμένος να προκαλεί με χυδαίες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι "ακόμη περιμένει να τον φυλακίσουν". Απαιτούμε την άμεση άρση της ασυλίας του ναζιστή Λαγού στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου τον Δεκέμβρη, ώστε να οδηγηθεί στη φυσική θέση που πρέπει να βρίσκεται: Στη φυλακή!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ