ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά την αποκατάσταση των αναπληρωτών που πετάχτηκαν εκτός πινάκων ΑΣΕΠ

Με σχετική τροπολογία στη Βουλή

Την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος πολλών χιλιάδων εκπαιδευτικών οι οποίοι πετάχτηκαν εκτός των πινάκων του ΑΣΕΠ, καθώς για τεχνικούς λόγους εμφανίζονται να μην έχουν καταβάλει ένα παράβολο των 3 ευρώ, ζητά το ΚΚΕ με σχετική τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών το οποίο συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Οπως εξηγεί μεταξύ άλλων το ΚΚΕ στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία:

«Ενας πολύ μεγάλος αριθμός αιτούντων εκπαιδευτικών, που ξεπερνά τους 10.000 ανά προκήρυξη, για λόγους ασάφειας και εσφαλμένης ερμηνείας των προκηρύξεων, αλλά και τεχνικών προβλημάτων του συστήματος, είτε δεν συνυπέβαλε το απαιτούμενο παράβολο των 3 ευρώ είτε δεν ολοκλήρωσε ορθώς την έκδοση και πληρωμή του, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τη διαδικασία κατάταξης στους Πίνακες Προσληπτέων και διορισμού και να απορριφθούν ακολούθως οι ενστάσεις που υπέβαλαν από τον ΑΣΕΠ.

Επειδή ο σημαντικά μεγάλος αριθμός απορριφθέντων υποψήφιων εκπαιδευτικών με την αιτιολογία της "μη καταβολής παραβόλου", σε συνδυασμό με τη χαμηλή αξία του παραβόλου αλλά και το γεγονός ότι από τους συνταχθέντες αξιολογικούς πίνακες θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη τουλάχιστον διετία, καταδεικνύει την έλλειψη οποιασδήποτε μορφής πταίσματος εκ μέρους των εκπαιδευτικών που δεν προσκόμισαν επιτυχώς το απαιτούμενο παράβολο και συνακόλουθα τον άδικο χαρακτήρα του αποκλεισμού τους από τη διαδικασία κάλυψης οργανικών και λειτουργικών αναγκών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Επειδή η έκδοση και πληρωμή του παραβόλου δεν συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τη συνδρομή των προκαθορισμένων νομοθετικά και αντικειμενικά τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και κριτηρίων αξιολόγησης και διορισμού, αλλά πρόκειται για μία καθαρά τυπική προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης των οργανικών κενών και λειτουργικών εκπαιδευτικών αναγκών. Ως εκ τούτου, το ελάττωμα αυτό δύναται να θεραπευτεί με την εκ των υστέρων προσκόμιση ισόποσου παραβόλου.

Στο πλαίσιο αυτό και για τους ανωτέρω λόγους, με την παρούσα τροπολογία - προσθήκη διάταξης προτείνεται η παροχή προθεσμίας 1 μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για την έκδοση, πληρωμή και προσκόμιση ίσης αξίας παραβόλου.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και αμεροληψίας, αφού πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό εκπαιδευτικών ενώ σε κάθε περίπτωση η κατάταξη στους αξιολογικούς πίνακες λαμβάνει χώρα με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια που έκαστος διαθέτει, αλλά επιβάλλεται από τις αρχές του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης και την αρχή της ισότητας που απαγορεύει κάθε άνιση μεταχείριση των διοικούμενων που τελούν υπό όμοιες συνθήκες χωρίς να συντρέχει αντικειμενικός και ουσιώδης λόγος. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση από την πολιτεία οδηγεί σε αδικαιολόγητη στέρηση του δικαιώματος διορισμού χιλιάδων εκπαιδευτικών».

Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία

Πάνω από δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στα σχολεία υπάρχουν ακόμα κενά εκπαιδευτικών, που ειδικά φέτος προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με δεύτερη περίοδο κλεισίματος των σχολικών μονάδων και ύλη που γονείς και μαθητές δεν γνωρίζουν πώς θα καλυφθεί.

Ενδεικτική είναι η καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 30ού ΓΕΛ Θεσσαλονίκης πως «δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές της Γ' τάξης, ομάδων προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, δεν έχουν κάνει καθόλου μάθημα Χημείας (πανελλαδικά εξεταζόμενο). Υπολείπονται τουλάχιστον 60 διδακτικές ώρες για το κάθε τμήμα».

Οι γονείς του σχολείου απαιτούν να καλυφθεί άμεσα η θέση του καθηγητή Χημείας στο σχολείο και να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση των χαμένων μαθημάτων. Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Πότε θα καλυφθεί η ύλη; Πότε θα καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που δημιουργήθηκαν; Αν λάβουμε υπόψη μας τη σημερινή κατάσταση με την τηλεκπαίδευση, το πρόβλημα των μαθητών μεγαλώνει, πολλαπλασιάζεται και δεν εξασφαλίζεται η ισότιμη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.

Ουσιαστικά μας ωθείτε στα φροντιστήρια, όσες οικογένειες αντέχουν ακόμα οικονομικά, επιβαρύνοντας το λιγοστό εισόδημά μας, σε περίοδο πανδημίας, με αναστολή εργασίας για πολλούς εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες». Απαιτούν τοποθέτηση στο σχολείο καθηγητή Χημείας και των καθηγητών ειδικοτήτων που λείπουν, κάλυψη όλων των ωρών διδασκαλίας που χάθηκαν με ευθύνη του υπουργείου και ενισχυτική διδασκαλία για τους μαθητές.

Ενδεικτική των ελλείψεων που υπάρχουν είναι και η εγκύκλιος βάσει της οποίας οι αναπληρωτές των τμημάτων ένταξης θα τοποθετηθούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) για όσο χρονικό διάστημα τελεί σε αναστολή η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολείων. Την αντίθεσή του σε αυτήν την απόφαση εκφράζει ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, ζητώντας νέες προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Οπως επισημαίνει, έτσι γίνεται περαιτέρω διάκριση σε βάρος των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των μορφωτικών δικαιωμάτων τους καθώς στερούνται έστω και την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική υποστήριξη. Αφού αναφέρεται στις επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, σημειώνει πως πλήττονται και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και ζητά, αντί για οποιαδήποτε μετακίνηση μόνιμων και αναπληρωτών, να εκδοθεί νέα ειδική πρόσκληση εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών. Τη διαμαρτυρία του Συλλόγου κατέθεσε στη Βουλή ως Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, την αγωνία γονιών και μαθητών που περιμένουν την πρόσληψη εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης εκφράζουν με επιστολή τους αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Οπως αναφέρουν, «υπάρχουν πάρα πολλά κενά, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή, τα οποία πρέπει να καλυφθούν άμεσα, είτε για τις ανάγκες της διά ζώσης διδασκαλίας είτε για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Τα κενά Ειδικής έχουν καταγραφεί από τέλη Οκτώβρη και τα κενά Γενικής ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, απλά για κάποιο λόγο δεν προχωράει η διαδικασία προσλήψεων». Επισημαίνουν τη σημασία της εξατομικευμένης διδασκαλίας και συμβουλευτικής, για τα παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη για να μπορέσουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της τάξης και ζητούν να καλυφθούν άμεσα τα κενά.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διαδικτυακές εκδηλώσεις με πλούσια θεματολογία

Συνεχίζοντας την πολύμορφη δραστηριότητά τους, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε διάφορες περιοχές διοργανώνουν μια σειρά διαδικτυακές εκδηλώσεις, με πλούσια θεματολογία. Αναλυτικά, αυτές τις μέρες είναι προγραμματισμένες οι εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη:

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Μηχανολόγους Μηχανικούς, Χημικούς Μηχανικούς, Βιολογικό, Γεωλογικό, Γεωπονία του ΑΠΘ και ΜΠΔ του ΔΙΠΑΕ διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση στις 19.00, με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Φιλικές για το περιβάλλον ή για τα κέρδη των καπιταλιστών». Θα μιλήσουν οι Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, και ο Περικλής Καλπακίδης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Link: https://us02web.zoom.us/j/89844419490

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στo Φιλολογικό, Ιστορικό και Παρευξείνιων Σπουδών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή διοργανώνουν εκδήλωση, στις 18.00, με τίτλο «Σύγκρουση πολιτισμών ή σύγκρουση ανταγωνιστών, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο των λαών;». Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Link: https://join.skype.com/km8yyKaLU9oh

  • Αύριο Παρασκευή:

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Φιλοσοφικής, ΝΟΠΕ του ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση στις 19.00 με θέμα: «Τα χαρακτηριστικά του σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα». Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ. Link: https://us02web.zoom.us/j/88179210204

  • Το Σάββατο 28 Νοέμβρη:

-- Οι ΟΒ Φυσικού και Πληροφορικής ΕΚΠΑ της ΚΝΕ διοργανώνουν παρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία», στις 19.00, μέσω της πλατφόρμας jitsi meet. Πληροφορίες: knefysikoy@gmail.com.

-- Η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ της ΚΝΕ κάνει εκδήλωση με θέμα: «Για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία στον 21ο αιώνα», στις 19.00. Θα μιλήσει η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Eπιτροπής του ΚΣ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο knefilosof@gmail.com

-- Οι Γυμνασιακές ΟΒ Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση της έκδοσης «Κι όμως, κινείται...», στις 18.00, μέσω της πλατφόρμας zoom. Link: https://us02web.zoom.us/j/89043012181?pwd=ZWRIY2JNTDLuMkLCYTMzOFdLQ2ROZz09.

-- Οι Οργανώσεις Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Ξάνθης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στις 19.00, με τίτλο «Εγκατάσταση data center της Microsoft στην Ελλάδα. Πίσω από τα "νέφη" ανελέητοι ανταγωνισμοί». Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Λευτέρης Μαμάτας, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ. Link: https://join.skype.com/jydH7AJgbAUL

-- Οι Οργανώσεις Νομικής και Πολιτικών Επιστημών Κομοτηνής της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 18.00 βιβλιοπαρουσίαση της καινούργιας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η Δίκη της Χρυσής Αυγής». Θα μιλήσει ο Αντώνης Αντανασιώτης, υπεύθυνος Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη. Link: https://join.skype.com/lhWDfidyLgQI

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Αλεξανδρούπολης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στις 18.00, με τίτλο: «Lockdown και τηλεκπαίδευση». Θα μιλήσει η Σωτηρία Δευτεραίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ. Link: https://join.skype.com/ccsgjFuBHXMU

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Καβάλας και Δράμας της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 18.00 διαδικτυακό παιχνίδι «Ακου τι είπαν! Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα» και παρουσίαση ερωτηματολογίων. Θα μιλήσει ο Ορέστης Μήτος, στέλεχος της ΚΝΕ. Link: https://join.skype.com/ey2PKpmSUVPh



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ