ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Διαδηλώνουν έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Την Κυριακή 20 Μάη, στις 12 το μεσημέρι από το πάρκο Τούμπας του Τυρνάβου, θα ξεκινήσει η πορεία των φιλειρηνιστών του νομού, οι οποίοι θα διαδηλώσουν έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια θα περάσουν από την πλατεία της Γιάννουλης και η πορεία θα καταλήξει στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα.

Την ερχόμενη Κυριακή στο Βόλο

Το αγωνιστικό ραντεβού των φιλειρηνιστών της Μαγνησίας έχει οριστεί για την Κυριακή 27 Μάη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ανακασιάς, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία Ειρήνης που θα καταλήξει στην πλατεία του Βόλου. Υπενθυμίζουμε ότι και στο Βόλο η πορεία Ειρήνης επρόκειτο να γίνει την Κυριακή 13 Μάη, αλλά αναβλήθηκε λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Επίσης, στα πλαίσια των φιλειρηνικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου Νομού Μαγνησίας, το Σάββατο 26 Μάη θα γίνει στην παραλία του Βόλου συναυλία από τοπικό μουσικό συγκρότημα με τραγούδια αφιερωμένα στην ειρήνη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο φουλ οι μηχανές για την προετοιμασία της Πορείας Ειρήνης

Πραγματοποιείται την Κυριακή, 20 του Μάη, στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο «Παπακυριαζή» στον Εύοσμο

Σήμερα που ο πόλεμος στα Βαλκάνια συνεχίζεται και οι κίνδυνοι γενικευμένης σύρραξης, η απειλή για τα σύνορα των κρατών είναι ορατοί, κανένας δε δικαιούται να μένει απαθής. Κανένας άνθρωπος καλής θέλησης δεν μπορεί να έχει αυταπάτες για το ρόλο των ιμπεριαλιστών ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Γι' αυτό, κανένας δεν πρέπει να λείψει από τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία ειρήνης που οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 20 του Μάη και θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο «Παπακυριαζή» στον Εύοσμο.

Αυτό το μήνυμα μεταφέρεται καθημερινά σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης που έζησε και συνεχίζει να ζει από πρώτο χέρι την «μπότα» του σύγχρονου κατακτητή. Την «μπότα» του ΝΑΤΟ που με τις ευλογίες της κυβέρνησης έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε μόνιμο ορμητήριο, ησυχαστήριο και επισκευαστικό κέντρο των δολοφονικών δυνάμεών του.

Ολα τα μηνύματα από τις εξορμήσεις που πραγματοποιούν καθημερινά τα μέλη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, μαρτυρούν πως η φετινή πορεία ειρήνης θα αποτελέσει δείγμα της διαρκούς ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Η πορεία ειρήνης θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και μέσω μιας διαδρομής που θα περάσει από συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και του Κέντρου, θα καταλήξει στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, όπου γύρω στη 1.30μμ θα γίνει κατάθεση στεφανιών.

Προηγούμενα, στις 12.30μμ στο λιμάνι, στο ύψος της συμβολής των οδών Λ. Νίκης και Αγίας Σοφίας, φίλοι της ειρήνης από τη Χαλκιδική θα κάνουν απόβαση με καΐκια. Μια απόβαση ειρήνης που στόχο έχει να αναδείξει το αίτημα του λαού της περιοχής για Θεσσαλονίκη λιμάνι της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών. Οι φίλοι της ειρήνης θα επιβιβαστούν στα ψαροκάικα στα Μουδανιά και από εκεί παράκτια θα φθάσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και αυτή φαίνεται πως θα 'ναι η πρώτη αποβατική επιχείρηση που δε θα συναντήσει την αντίσταση του λαού της πόλης.

Στο μεταξύ, σε σημεία απ' όπου θα περάσει η μεγάλη πορεία, τοπικές Επιτροπές Ειρήνης προγραμματίζουν εκδηλώσεις υποδοχής για τους οδοιπόρους της ειρήνης. Εκδηλώσεις θα γίνουν στις 10.45πμ στην Πλατεία Επταλόφου, στις 11.30πμ στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», και στις 12μμ έξω από το κτίριο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, στην περιοχή του Βαρδάρι.

Στις άλλες πόλεις

Πορείες ειρήνης και άλλες πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις οργανώνουν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης οι Επιτροπές Ειρήνης και οι αντιπολεμικές πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί από τους φορείς της περιοχής μετά το ΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία.

Αύριο Παρασκευή στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των φορέων που συμμετέχουν στο «φόρουμ Ειρήνης», όπου θα συζητηθούν οι τρόποι δράσης για τη μαζικοποίηση της εκδήλωσης περικύκλωσης της «Φωνής της Αμερικής» στις 27 του Μάη στο Εράσμιο, η οποία διοργανώνεται από τις Αντιπολεμικές Επιτροπές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (Ροδόπης, Ξάνθης, Εβρου, Καβάλας, Δράμας), αλλά και ο προγραμματισμός άλλων κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο.

Εξάλλου, την Κυριακή 20 του Μάη, στις 7μμ, πορεία ειρήνης οργανώνει και το φιλειρηνικό κίνημα της Φλώρινας. Ενώ στην Καβάλα το πρωί της ίδια μέρας θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου για την Ειρήνη στη μνήμη του Μαραθωνοδρόμου Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από την Κεντρική Πλατεία.

Επίσης, πορείες ειρήνης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν: Στις 22 του Μάη στην Πιερία. Στις 27 του Μάη σε Κοζάνη, Γρεβενά, Κιλκίς και Σέρρες.

Στην Πέλλα το φιλειρηνικό κίνημα οργανώνει πολυθεματικές εκδηλώσεις (έκθεση φωτογραφίας μέσα στην οποία αποτυπώνεται το ΝΑΤΟικό έγκλημα των 78 ημερών και τα συντρίμμια που άφησε πίσω του, έκθεση ζωγραφικής και μουσικό πρόγραμμα με ερασιτεχνικά σχήματα) που θα ταξιδέψουν σε 4 πόλεις του νομού. Το Σάββατο 19 του Μάη, 8μμ, στο Πάρκο Μικρών Καταρρακτών στην Εδεσσα, την Κυριακή 20 του Μάη, 8μμ, στο Πάρκο Δημαρχείου στη Σκύδρα, το Σάββατο 26 του Μάη, 8μμ, στον Πεζόδρομο των Γιαννιτσών και την Κυριακή 27 του Μάη, 8μμ, στον Πεζόδρομο της Αριδαίας.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Τρεις μέρες αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων

Με τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης φωτορεπορτάζ, με φωτογραφικά ντοκουμέντα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, την αντίσταση του ελληνικού λαού, τα δέκα χρόνια της «Νέας Παγκόσμιας Τάξης» και τις εργασίες μαθητών με τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 18 Μάη στις 7.00 μ.μ. στην Πλατεία Λαού, στα Ταμπούρια (Λεωφ. Δημοκρατίας), οι τριήμερες εκδηλώσεις της Αντιπολεμικής Επιτροπής Κερατσινίου. Εκδηλώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι ...αφιερωμένες στα Δέκα χρόνια (1991 - 2001) της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Οι εκδηλώσεις γίνονται μέσα στα πλαίσια της απόφασης της ΕΕΔΥΕ, να ανακηρύξει το Μάη 2001, Μήνα της Ειρήνης και οργανώνονται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και τη συμμετοχή 26 φορέων και δημοτικών κινήσεων της πόλης.

Η πρώτη μέρα, Παρασκευή, είναι αφιερωμένη στο μισθοφορικό στρατό, με ομιλητή τον Ν. Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, παρουσίαση από το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» με οργανωτές του γυναικείους συλλόγους. Θα παρευρεθεί σύμβουλος της πρεσβείας της Παλαιστίνης.

Το Σάββατο 19 Μάη, αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα, με προβολή βίντεο, μουσικό συγκρότημα και οργανωτή τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Θα παρευρεθεί εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κούβας.

Την Κυριακή 20 Μάη το πρωί στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοδρομία Ειρήνης από την πλατεία Λαού, με οργανωτή τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ενώ το βράδυ στις 7.00 θα υπάρξει αφιέρωμα με τίτλο: «Δέκα χρόνια Παγκόσμια Τάξη», με ομιλητή τον Θ. Στοφορόπουλο τέως πρέσβη και μηνύματα από μαθητές. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που θα προσφέρει μεγάλο λαϊκό μουσικό συγκρότημα.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗΣ
Θα μετατρέψουμε την αδράνεια σε αγώνα

«Η αντίσταση και η συμμετοχή όλων μας είναι ελπίδα και δύναμη αποτροπής», τονίζουν στην πρόσκλησή τους τα μέλη της Αντιπολεμικής Κίνησης Φορέων Δάφνης. Σε μια πρόσκληση που καλεί το λαό της περιοχής και των γύρων δήμων να πάρει μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει η κίνηση με τη συμμετοχή και της Δημοτικής Αρχής στις 18-19 και 20 Μάη. Οι εκδηλώσεις θα «φιλοξενηθούν» στην πλατεία Δημαρχείου - κεντρική πλατεία της Δάφνης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

- Την Παρασκευή 18 Μάη, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ. και θα περιλαμβάνουν ομιλία, θεατρική παράσταση, παραδοσιακούς χορούς από δημοτικά σχολεία της περιοχής, τραγούδια από παιδική χορωδία και προβολή βίντεο.

- Το Σάββατο 19 Μάη, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 8.00 μ.μ. με ομιλία και θα συνεχιστεί με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

- Τέλος, την Κυριακή 20 Μάη, τις εκδηλώσεις θα ανοίξει με την ομιλία του ο Νίκος Κατσαρός (διευθυντής Χημείας στο «Δημόκριτο» και γραμματέας Βαλκανικών Χημικών Εταιριών) στις 8.00 μ.μ. και θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αλλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις

- Αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας, το Σάββατο 19 Μάη και ώρα 8.00 μ.μ. στην πλατεία «Αχίλλεων», στο Λουτράκι. Στην εκδήλωση θα γίνουν ομιλίες και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον μουσικοσυνθέτη Στέφανο Ψαραδάκο και το συγκρότημά του.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση την Τετάρτη 23 Μάη στην πλατεία Πλυτά στις 8.00 μ.μ. με θέμα: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η αντιτρομοκρατική νομοθεσία». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ