ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΤΗΛΕΠΑΘΗ

Γρηγοριάδης Κώστας

Απεργία και διαδηλώσεις αύριο, κι όλη η προηγούμενη εβδομάδα πέρασε με τα περισσότερα κανάλια να έχουν «θάψει» την είδηση, αφού τέτοια γραμμή έδωσαν κυβέρνηση και μεγάλα αφεντικά. Δεν πειράζει. Βοηθάει κι αυτό στο να βγάλουν τουλάχιστον σωστά συμπεράσματα οι εργαζόμενοι... Αλλωστε οι διεθνείς πόρνες που φιλοξενούν στις ειδήσεις τους, οι διάφοροι περίεργοι τύποι, οι δολοφόνοι, οι παπάδες κάθε είδους και κατηγορίας, είναι πιο ενδιαφέροντα θέματα, δημιουργούν «ειδήσεις», όπως ισχυρίζονται οι καναλάρχηδες. Ποιος δηλαδή είναι «είδηση», αναρωτιούνται. Ο αγωνιζόμενος εργάτης και υπάλληλος, ο έμπορος, ο αγρότης; Ε, όχι δα... Θέλετε να σοκαριστεί η κυρία Βαρδινογιάννη, παραδείγματος χάριν;

***

Είκοσι επτά (27) προτάσεις για ισάριθμες συνεντεύξεις στα κανάλια έχει ο Ευάγγελος! Και ετοιμάζεται να αρχίσει! Καταλαβαίνετε, τι έχει να μας συμβεί; 27 συνεντεύξεις, χώρια οι καθημερινές δηλώσεις! Στις οποίες θα... τσακίζει τη «δεξιά», θα ρίχνει λουριά (όπως τα λέει) στους πάντες κι ο θεός βοηθός...

Λάβετε θέσεις μπροστά στις οθόνες σας! Και για το καλό σας φορέστε κι από ένα κράνος...

***

Τα κορίτσια του ανσάμπλ, οι γνωστές πρωταθλήτριες που είναι και μαθήτριες, παίρνουν πολλές απουσίες και δεν μπορούν να διαβάσουν λόγω υποχρεώσεων στον αθλητισμό. Θέλουν, λοιπόν, να μην υπολογίζονται οι απουσίες του σχολείου, να μη διαβάζουν και να περνούν στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις! Γιατί, αν δε γίνουν αυτά, θα υποχρεωθούν να μην αθλούνται. Και τότε, ανάμεσα στα πολλά που θα χάσουν, όπως είπε μία από τις μαθήτριες, θα είναι και «μια θέση στα στρατεύματα»!...

Πράγματι υψηλούς στόχους βάζεις, κοπέλα μου...

***

«Θα πέθαινα για σένα», είναι το τραγούδι που πήρε το τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον! «Δοξάσαμε την Ελλάδα», είπε ένας εκ των συντελεστών της νίκης, «αλλά μας ρίξανε, έπρεπε να πάρουμε το πρώτο βραβείο»... Αλλά ο ρεπόρτερ ήταν ενθαρρυντικός: «Τρίτη θέση στην Ευρώπη δεν είναι και λίγο», είπε!


Γρηγοριάδης Κώστας

Συνεχιστής του Πασχάλη, του Ρόμπερτ, της Μπέσσυ και της Μαριάννας το συγκρότημα «Αντίκ»...

***

Μέχρι και δεξίωση - όλο λάμψη! - έκανε η σέρβικη πρεσβεία στη «Μεγάλη Βρεττάνια» για να τιμήσει, λέει, τον πρίγκιπα Αλέξιο Καραγιόργεβιτς και την ελληνικής καταγωγής σύζυγό του! Παρόντες ο Αμερικάνος πρέσβης Ν. Μπερνς, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Μπάγιεβιτς, ο Ιβκοβιτς και άλλες αναλόγου «μεγέθους» προσωπικότητες!

Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν, του Αλέξιου οι Κοστούνιτσα -Τζίτζιτς του επέστρεψαν, λέει, την περιουσία «του» στη Σερβία, μετά την πτώση Μιλόσεβιτς. Οχι, θα άφηναν άφραγκο το φτωχαδάκι... Υστερα, πώς να μην του ανοίγει η όρεξη και του Κοκού; Αν όχι για τον εαυτό του, καθότι γέρασε, τουλάχιστον για τα πριγκιπόπουλά του. Τι έχουν να δουν τα μάτια μας!!!

***

Ο παπα-Καρακόλης πέθανε πριν από 80 χρόνια. Και τώρα, οι ζώντες παπάδες, σκάψανε τον τάφο και βρήκανε άθικτα τα άμφια του παπα-Καρακόλη! Γιατί σκάψανε; Μα, γιατί ένας χωριανός τον είδε (τον παπα-Καρακόλη) στον ύπνο του και του μιλούσε, οπότε οι ζώντες παπάδες μπήκαν αμέσως στο... νόημα. Και έδωσαν εντολή σκαψίματος!... Και όπως αναμενόταν: Θαύμα! Θαύμα! Φωνάζουν στο χωριό..

Να γινόταν να 'βρισκαν άθικτο και τον παπα-Καρακόλη..

***

Ονειρο της Εβελίνας, όπως μεταδόθηκε, είναι να διαφημίσει ακριβά καλλυντικά!... Προς το παρόν θα συνεχίσει τις σπουδές της. Κι αργότερα, με τόσα προσόντα, θα προκόψει αναμφισβήτητα!...


Γρηγοριάδης Κώστας

Παράδειγμα προς μίμηση...

***

Αγαπητοί μου τηλέπαθοι, θα συναντηθούμε σήμερα στους δρόμους του αγώνα. Μαζί ξανά όμως θα είμαστε το Σάββατο, αφού ο «Ρ» δε βγαίνει αύριο λόγω της απεργίας. Να είστε όλοι καλά...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι... βαρεμένοι

Ο πρόεδρος του σωματείου της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος Θεσσαλονίκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, έστειλε προ ημερών, εκ μέρους των 550 εργαζομένων στο χαλυβουργείο, προς τους «συντρόφους» του (Σημίτη, Τσοχατζόπουλο, και σε όλη την «εκσυγχρονιστική» παρέα), ένα μήνυμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, γράφει: «Εκτός από κουρασμένοι, πρέπει να είστε και ΒΑΡΕΜΕΝΟΙ. Είστε όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, ΤΡΕΛΟΙ. ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ και ΦΥΓΕΤΕ. Ετσι κι αλλιώς, η λαϊκή οργή θα σας ανατρέψει».

Αυτά, βέβαια, τα «εξ οικείων» φαρμακερά βέλη δεν τρόμαξαν τόσο τον πρωθυπουργό «μας» και τους επιτελείς του, οι οποίοι, προσπαθώντας να υλοποιήσουν και τις εκ Βρυξελλών ντιρεκτίβες, συνέτασσαν τις «προτάσεις» επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος και σχεδίαζαν το στραγγαλισμό του δικαιώματος στη ζωή μισθωτών και συνταξιούχων. Εκείνο που τους έκανε, κυριολεκτικά, να χάσουν τον ύπνο τους και τους ανάγκασε να «ανακρούσουν πρύμναν», βάζοντας «την ουρά στα σκέλια», ήταν οι δυο μεγαλειώδεις εκρήξεις του ηφαιστείου της λαϊκής οργής, η πανελλαδική απεργία και ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Πρωτομαγιάς.

Πελιδνός και αξιολύπητος ο κύριος Γιαννίτσης, ο «αλεξιπτωτιστής» υπουργός «μας» της Εργασίας, στάθηκε σαν τη βρεγμένη γάτα μπροστά στα μικρόφωνα της τηλεόρασης, να... καθησυχάσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δηλώνοντας ότι «παγώνει» τα μέτρα και ότι η κυβέρνηση δέχεται τώρα ένα διάλογο από... «μηδενική βάση».

Μετά το οδυνηρό γι' αυτήν «τράκο» απάνω στον τοίχο της λαϊκής αντίστασης, και τώρα που βλέπει το σαπιοκάραβό της να κλυδωνίζεται και να μπάζει από παντού νερά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, επιζητώντας, λέει, έναν «αξιοπρεπή συμβιβασμό» με τους εργαζόμενους, ώστε να μην υπάρξουν νικητές και ηττημένοι και να μη ζημιωθεί κανείς. Στην ουσία, επιχειρεί έναν πονηρό ελιγμό, στήνοντας τώρα την παγίδα της με νέα, πιο ελκυστικά δολώματα, για έναν «επωφελή για όλους διάλογο». Ο δε «τσάρος» της Οικονομίας μας, ο χαμογελαστής κύριος Γιάννος, που πριν δε διέθετε «δεκάρα τσακιστή» για τους εργαζόμενους, τώρα δηλώνει ότι υπάρχουν πολλά λεφτά στο ταμείο του και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, χωρίς νέες επιβαρύνσεις και μέτρα αντιλαϊκά.

Και, όμως, αυτοί οι «βαρεμένοι», οι «νούλες» και οι τυχάρπαστοι «αλεξιπτωτιστές» της πολιτικής μας ζωής βρίσκονται ακόμα γαντζωμένοι στο σβέρκο μας, να λυμαίνονται και να δυναστεύουν ετούτον τον πολύπαθο λαό και να τον βυθίζουν κάθε μέρα και πιο βαθιά στη χοάνη της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Και αποδείχτηκαν, δυστυχώς, αυτά τα τιποτένια ανθρωπάκια, άξιοι και ικανότατοι υπηρέτες και στηρίγματα της «καθεστηκυΐας τάξεως», ντόπιας και ξένης. Θλιβεροί και καταγέλαστοι Χατζηαβάτηδες μπροστά στα μεγάλα αφεντικά τους, αποδείχτηκαν ωστόσο σκληροί και ανελέητοι τυραννίσκοι απέναντι στον εργαζόμενο λαό, πρόθυμοι να εκτελέσουν κατά γράμμα κάθε «άνωθεν» εντολή, προκειμένου να διατηρήσουν στην καρέκλα της εξουσίας το πολιτικό τους σαρκίο.

Αλλά, ως πότε... Ηδη, η σάπια πολιτική σκηνή, επάνω στην οποία παίζουν, χρόνια τώρα, εν «αγαστή σύμπνοια» με τον άλλο «εταίρο» του δικομματισμού, το άθλιο και ανόσιο θέατρό τους, κλονίζεται και τρίζει συθέμελα. Το «βόδι το μανό» της πεινασμένης εργατιάς, των ανέργων, των συνταξιούχων, της ξεκληρισμένης αγροτιάς και της ατέλειωτης βιοπάλης έπαψε πια να «ρουχνίζει» σιωπηλό. Σηκώθηκε τώρα, και στέκεται όρθιο μπροστά τους, δείχνοντας απειλητικά τα σουβλερά του κέρατα. Το ποτάμι της λαϊκής οργής ξεχύνεται ασυγκράτητο στους δρόμους και στις πλατείες της πρωτεύουσας και όλης της χώρας και καμιά δύναμη δε θα μπορέσει πια να το σταματήσει.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Το παραθύρι της παράγκας...

Είναι το μοναδικό παράθυρο της παράγκας των ηρώων στη συνοικία Κιουτσούκ Αρμπουκλού, στην Κωνσταντινούπολη. Μαραμένο το λουλούδι της γλάστρας - όπως μαράθηκαν τα χαμόγελα των Γκιουλσουμάν, Τζανάν και Σενάι - μαραίνονται σιγά - σιγά και τα λουλούδια του βάζου, σαν τα χαμόγελα των Ζεχρά, Φατμά, Ρεσίτ και Χούλια. Και τα κάγκελα, απλώς να θυμίζουν τους λόγους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ