Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι... βαρεμένοι

Ο πρόεδρος του σωματείου της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος Θεσσαλονίκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, έστειλε προ ημερών, εκ μέρους των 550 εργαζομένων στο χαλυβουργείο, προς τους «συντρόφους» του (Σημίτη, Τσοχατζόπουλο, και σε όλη την «εκσυγχρονιστική» παρέα), ένα μήνυμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, γράφει: «Εκτός από κουρασμένοι, πρέπει να είστε και ΒΑΡΕΜΕΝΟΙ. Είστε όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, ΤΡΕΛΟΙ. ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ και ΦΥΓΕΤΕ. Ετσι κι αλλιώς, η λαϊκή οργή θα σας ανατρέψει».

Αυτά, βέβαια, τα «εξ οικείων» φαρμακερά βέλη δεν τρόμαξαν τόσο τον πρωθυπουργό «μας» και τους επιτελείς του, οι οποίοι, προσπαθώντας να υλοποιήσουν και τις εκ Βρυξελλών ντιρεκτίβες, συνέτασσαν τις «προτάσεις» επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος και σχεδίαζαν το στραγγαλισμό του δικαιώματος στη ζωή μισθωτών και συνταξιούχων. Εκείνο που τους έκανε, κυριολεκτικά, να χάσουν τον ύπνο τους και τους ανάγκασε να «ανακρούσουν πρύμναν», βάζοντας «την ουρά στα σκέλια», ήταν οι δυο μεγαλειώδεις εκρήξεις του ηφαιστείου της λαϊκής οργής, η πανελλαδική απεργία και ο παλλαϊκός ξεσηκωμός της Πρωτομαγιάς.

Πελιδνός και αξιολύπητος ο κύριος Γιαννίτσης, ο «αλεξιπτωτιστής» υπουργός «μας» της Εργασίας, στάθηκε σαν τη βρεγμένη γάτα μπροστά στα μικρόφωνα της τηλεόρασης, να... καθησυχάσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δηλώνοντας ότι «παγώνει» τα μέτρα και ότι η κυβέρνηση δέχεται τώρα ένα διάλογο από... «μηδενική βάση».

Μετά το οδυνηρό γι' αυτήν «τράκο» απάνω στον τοίχο της λαϊκής αντίστασης, και τώρα που βλέπει το σαπιοκάραβό της να κλυδωνίζεται και να μπάζει από παντού νερά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, επιζητώντας, λέει, έναν «αξιοπρεπή συμβιβασμό» με τους εργαζόμενους, ώστε να μην υπάρξουν νικητές και ηττημένοι και να μη ζημιωθεί κανείς. Στην ουσία, επιχειρεί έναν πονηρό ελιγμό, στήνοντας τώρα την παγίδα της με νέα, πιο ελκυστικά δολώματα, για έναν «επωφελή για όλους διάλογο». Ο δε «τσάρος» της Οικονομίας μας, ο χαμογελαστής κύριος Γιάννος, που πριν δε διέθετε «δεκάρα τσακιστή» για τους εργαζόμενους, τώρα δηλώνει ότι υπάρχουν πολλά λεφτά στο ταμείο του και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, χωρίς νέες επιβαρύνσεις και μέτρα αντιλαϊκά.

Και, όμως, αυτοί οι «βαρεμένοι», οι «νούλες» και οι τυχάρπαστοι «αλεξιπτωτιστές» της πολιτικής μας ζωής βρίσκονται ακόμα γαντζωμένοι στο σβέρκο μας, να λυμαίνονται και να δυναστεύουν ετούτον τον πολύπαθο λαό και να τον βυθίζουν κάθε μέρα και πιο βαθιά στη χοάνη της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Και αποδείχτηκαν, δυστυχώς, αυτά τα τιποτένια ανθρωπάκια, άξιοι και ικανότατοι υπηρέτες και στηρίγματα της «καθεστηκυΐας τάξεως», ντόπιας και ξένης. Θλιβεροί και καταγέλαστοι Χατζηαβάτηδες μπροστά στα μεγάλα αφεντικά τους, αποδείχτηκαν ωστόσο σκληροί και ανελέητοι τυραννίσκοι απέναντι στον εργαζόμενο λαό, πρόθυμοι να εκτελέσουν κατά γράμμα κάθε «άνωθεν» εντολή, προκειμένου να διατηρήσουν στην καρέκλα της εξουσίας το πολιτικό τους σαρκίο.

Αλλά, ως πότε... Ηδη, η σάπια πολιτική σκηνή, επάνω στην οποία παίζουν, χρόνια τώρα, εν «αγαστή σύμπνοια» με τον άλλο «εταίρο» του δικομματισμού, το άθλιο και ανόσιο θέατρό τους, κλονίζεται και τρίζει συθέμελα. Το «βόδι το μανό» της πεινασμένης εργατιάς, των ανέργων, των συνταξιούχων, της ξεκληρισμένης αγροτιάς και της ατέλειωτης βιοπάλης έπαψε πια να «ρουχνίζει» σιωπηλό. Σηκώθηκε τώρα, και στέκεται όρθιο μπροστά τους, δείχνοντας απειλητικά τα σουβλερά του κέρατα. Το ποτάμι της λαϊκής οργής ξεχύνεται ασυγκράτητο στους δρόμους και στις πλατείες της πρωτεύουσας και όλης της χώρας και καμιά δύναμη δε θα μπορέσει πια να το σταματήσει.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ