Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επίκαιρο το μήνυμα της Αντίστασης

Την περασμένη Κυριακή οι αντιστασιακοί γιόρτασαν δυο επετείους από τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα του λαού ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Η μια εκδήλωση έγινε στην Καλύβα Στεφανή στη Σπερχειάδα και η δεύτερη στον Καρακόλιθο Βοιωτίας.

Στον Καρακόλιθο Λιβαδειάς

Η επετειακή εκδήλωση στον Καρακόλιθο οργανώθηκε στη μνήμη των 124 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 24 Απρίλη του '44 από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές, από το Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ και τους Δήμους Λιβαδειάς και Διστόμου. Παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, συναγωνιστές και φίλοι και αντιπροσωπείες Παραρτημάτων της Αντίστασης, συγγενείς των θυμάτων και τοπικοί φορείς (αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς από τους πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γγ κ.ά.). Επίσης, παραβρέθηκαν ο κ. Τσιμπλάκος, βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ, οΔ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΝΕ Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΝΣ της ΚΝΕ, ο αντιδήμαρχος Λιβαδειάς, ο δήμαρχος Διστόμου κ.ά.

Μίλησαν ο αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Ανέστης, ο δήμαρχος Διστόμου και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ Π. Μακρής, ο οποίος και αναφέρθηκε στο ιστορικό της επετείου, τονίζοντας τις θυσίες των λαού και των δυνάμεων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση ο Π. Μακρής τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: Τα οράματα εκείνα είναι σήμερα πολύ επίκαιρα, αφού εδώ και κάμποσα χρόνια βιώνουμε πολέμους και παραβιάσεις της ανεξαρτησίας χωρών, σαν τη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία και προσπάθεια αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική. Βιώνουμε ακόμη και στο εσωτερικό της πατρίδας μας τη σκληρή λιτότητα και προσπάθεια καταπάτησης καταχτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού αλλά και της αντίστασης του εργαζόμενου λαού σ' αυτά τα σχέδια».

Στην Καλύβα του Στεφανή

Στην επέτειο για τα 59 χρόνια από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα του ΕΑΜ, στην ιστορική Καλύβα Στεφανή, με επικεφαλής τον Θανάση Κλάρα, μετέπειτα θρυλικό Αρη Βελουχιώτη, η εκδήλωση οργανώθηκε από το Δήμο Σπερχειάδας και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Επίσης αντιπροσωπείες οργανώσεων του ΚΚΕ από τη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία και την Αθήνα, των αναπήρων και τραυματιών Εθνικής Αντίστασης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχοςΣπερχειάδας και ο βουλευτής Βαθειάς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ Γιάννης Κελαϊδώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική ολονύκτια συνεδρίαση που έγινε πριν 59 χρόνια στην Καλύβα και πάρθηκε μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, να βγούνε φανερά μπροστά στο λαό συγκροτημένοι σε στρατιωτικό τμήμα, οι πρώτοι θαρραλέοι αγωνιστές, με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη. «Η απόφαση σε κείνη τη νυχτερινή σύσκεψη -τόνισε ο ομιλητής - είναι από τις φωτεινότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Πρέπει να σημειώσουμε πως αποφασιστικότατο ρόλο στην έναρξη του ένοπλου αγώνα έπαιξε και η ιστορική σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδος του ΚΚΕ, στην οποία πήρε μέρος και ο Αρης και στην οποία παρουσίασε την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ που του ανέθετε το καθήκον και την αποστολή της δημιουργίας ενός αξιόμαχου στρατού, με την εφαρμογή αντάρτικου και ταχτικού πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ