ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ
Αυτοκινητο-πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών

Συγκέντρωση με τα οχήματά τους έξω από το υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν χτες αυτοαπασχολούμενοι ταξιτζήδες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Ταξί. Διεκδικούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας, αλλά και για ουσιαστική οικονομική στήριξη του κλάδου, καθώς και το νέο lockdown εξανέμισε το εισόδημά τους, την ίδια στιγμή που όλες οι οικονομικές τους υποχρεώσεις παραμένουν στα ύψη.

Οι αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με τα οχήματά τους στο υπουργείο.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Θ. Καλαμπαλίκη.

Συμμετείχε, επίσης, ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ την προηγούμενη μέρα είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς, καλώντας να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε τα αιτήματά τους στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος εμφανίστηκε «θετικός», ωστόσο παρέπεμψε για την επίλυσή τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί, ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Αμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για χρέη. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες. Διαγραφή τμήματος των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Διατήρηση του ΦΠΑ στο 13%, μείωση κόστους του πετρελαίου κίνησης, επιδότηση στην αντικατάσταση του οχήματος και του ταξιμέτρου με χρήματα από το ΕΣΠΑ κ.ά.

Από τη χθεσινή κινητοποίηση
Από τη χθεσινή κινητοποίηση
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς

Από την κινητοποίηση σε σούπερ μάρκετ στη Λαμία
Από την κινητοποίηση σε σούπερ μάρκετ στη Λαμία
Κινητοποίηση έξω από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Lidl» στη Λαμία πραγματοποίησε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, απαιτώντας άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας την υγείας εργαζομένων και καταναλωτών.

Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τον εντοπισμό 5 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους του καταστήματος τις δύο τελευταίες βδομάδες. Το Σωματείο τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Αν και η διεύθυνση του καταστήματος ισχυρίζεται ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα και ακολουθεί τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, η πραγματική κατάσταση αποδεικνύει ότι και τα μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή και ότι το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ με ευθύνη της κυβέρνησης έχει γίνει λάστιχο. Τα πρωτόκολλα υγείας έχουν μετατραπεί σε πρωτόκολλα της εργοδοσίας».

Επίσης, το Σωματείο σημειώνει ότι άλλα καταστήματα σούπερ μάρκετ στη Λαμία αρνούνται να βάλουν προστατευτικά τζάμια στα ταμεία. Οι εργαζόμενοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, επισημαίνει, αλλά «στο τέλος μένουν μόνο τα παλαμάκια από τα μπαλκόνια για την υπερπροσπάθειά τους και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ στα μονοπώλια του κλάδου τους μένουν λίγα παραπάνω δισ. κέρδος».

Καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο και να καταγγείλουν κάθε περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας.

  • Στο μεταξύ, διαδικτυακή σύσκεψη με τίτλο «"Ηρωες" χωρίς προστασία: Παλεύουμε στα σούπερ μάρκετ για την υγεία και τα δικαιώματά μας», διοργανώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 6/12 στις 7 μ.μ. μέσω Zoom. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκδήλωση μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 698.76.97.179, 698.60.75.810.
14 κρούσματα στο εργοστάσιο της EMFI (πρώην ΕΒΓΑ)

Στα 14 έφθασαν τα κρούσματα κορονοϊού στο εργοστάσιο της επιχείρησης EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), μέχρι την περασμένη Δευτέρα, κυρίως στον χώρο παραγωγής κρουασάν.

Το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου συναντήθηκε με την εργοδοσία η οποία τους ενημέρωσε ότι έχει κάνει «rapid test σε όλους τους συναδέλφους της κόκκινης ζώνης από όπου και ανιχνεύτηκαν τα περισσότερα κρούσματα» και ότι «θα επαναλάβει τα test στη συγκεκριμένη ζώνη», ενώ μέχρι τις 9/12 «θα ολοκληρώσει τα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και θα συνεχίσει σε καθημερινή βάση η απολύμανση στους χώρους του εργοστάσιου».

Το Σωματείο ζήτησε «μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των test, να υπάρχει με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων υγειονομικών, τακτικός επαναληπτικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να προβλεφτεί εκ νέου διασπορά». Αναφέρει, επίσης, ότι «απαιτήσαμε και η εταιρεία έχει δεσμευτεί να καλύψει το κόστος των test που γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα».

Υπογραμμίζοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικότερα στον κλάδο, το Σωματείο υπενθυμίζει ότι μαζί με την Ομοσπονδία επεσήμαναν έγκαιρα τον κίνδυνο, τονίζοντας «ότι και τα εργοστάσια τροφίμων - ποτών είναι μια βραδυφλεγής ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, λόγω συνωστισμού που παρουσιάζει η παραγωγική διαδικασία, αλλά και των μέτρων προστασίας που δεν πάρθηκαν στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ενας ακόμα θάνατος διανομέα την ώρα της δουλειάς

Ενας ακόμα διανομέας (ντελίβερι) προστέθηκε στην τραγική λίστα των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» του κλάδου.

Ο 38χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών διανομέων τα τελευταία 2 χρόνια σε 15.

Το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου, σημειώνοντας παράλληλα πως «για ακόμα μια φορά έρχονται στην επιφάνεια οι τραγικές συνθήκες ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας των εργαζόμενων διανομέων, οι οποίοι βιώνουν και την εντατικοποίηση».

Το Σωματείο καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής που αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους, επισημαίνοντας ότι μεταξύ άλλων συνεχίζει να υποβιβάζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υγιεινής και ασφάλειας, διευκολύνοντας την εργοδοσία.

«Αλλωστε, και η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία "υποχρέωνε" δήθεν τους εργοδότες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι μέτρα προστασίας και υποχρεώσεις συντήρησης στα μηχανάκια, δεν εμπόδισε σε καμία περίπτωση να συνεχίζουν να γίνονται εργατικά "ατυχήματα" και να καταγράφονται θάνατοι πανελλαδικά», αναφέρει το Σωματείο.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν την οργανωμένη και συλλογική πάλη μέσα από τη συμμετοχή στο Σωματείο, για σταθερή δουλειά με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» Ξανθιώτη οικοδόμου στην Αυστρία

Στο μεταξύ, η Ξάνθη θρηνεί άλλον έναν νεκρό εργάτη, οικοδόμο, εργαζόμενο στην Αυστρία. Είχε προηγηθεί το διπλό θανατηφόρο «ατύχημα» με δύο νεκρούς εργάτες από την Ξάνθη και την Κομοτηνή στη Γερμανία, το Σεπτέμβρη.

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του νεκρού εργάτη και απαιτεί τη στήριξή της και την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, με τη συμβολή της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Μαζί με τα σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» στην ίδια την Ξάνθη, τονίζει, γίνεται φανερό «πως η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της γίνονται θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Επίσης, προσθέτει πως για τους χιλιάδες εργαζόμενους από την περιοχή, ιδιαίτερα από τη μειονότητα, που αναγκάζονται να ξενιτεύονται είτε περιστασιακά είτε πιο σταθερά σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία κ.α., οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Παράλληλα, σημειώνει πως η εργασία τους γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από ιδιωτικά γραφεία εργασίας από την Ξάνθη και γενικότερα την Ελλάδα, οι οποίες λειτουργούν ως «δουλεμπορικά» για μεγάλες εταιρείες χωρών της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ