Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ενας ακόμα θάνατος διανομέα την ώρα της δουλειάς

Ενας ακόμα διανομέας (ντελίβερι) προστέθηκε στην τραγική λίστα των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» του κλάδου.

Ο 38χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών διανομέων τα τελευταία 2 χρόνια σε 15.

Το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου, σημειώνοντας παράλληλα πως «για ακόμα μια φορά έρχονται στην επιφάνεια οι τραγικές συνθήκες ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας των εργαζόμενων διανομέων, οι οποίοι βιώνουν και την εντατικοποίηση».

Το Σωματείο καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής που αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους, επισημαίνοντας ότι μεταξύ άλλων συνεχίζει να υποβιβάζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υγιεινής και ασφάλειας, διευκολύνοντας την εργοδοσία.

«Αλλωστε, και η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία "υποχρέωνε" δήθεν τους εργοδότες να αναλαμβάνουν οι ίδιοι μέτρα προστασίας και υποχρεώσεις συντήρησης στα μηχανάκια, δεν εμπόδισε σε καμία περίπτωση να συνεχίζουν να γίνονται εργατικά "ατυχήματα" και να καταγράφονται θάνατοι πανελλαδικά», αναφέρει το Σωματείο.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν την οργανωμένη και συλλογική πάλη μέσα από τη συμμετοχή στο Σωματείο, για σταθερή δουλειά με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» Ξανθιώτη οικοδόμου στην Αυστρία

Στο μεταξύ, η Ξάνθη θρηνεί άλλον έναν νεκρό εργάτη, οικοδόμο, εργαζόμενο στην Αυστρία. Είχε προηγηθεί το διπλό θανατηφόρο «ατύχημα» με δύο νεκρούς εργάτες από την Ξάνθη και την Κομοτηνή στη Γερμανία, το Σεπτέμβρη.

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του νεκρού εργάτη και απαιτεί τη στήριξή της και την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, με τη συμβολή της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Μαζί με τα σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» στην ίδια την Ξάνθη, τονίζει, γίνεται φανερό «πως η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της γίνονται θυσία στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Επίσης, προσθέτει πως για τους χιλιάδες εργαζόμενους από την περιοχή, ιδιαίτερα από τη μειονότητα, που αναγκάζονται να ξενιτεύονται είτε περιστασιακά είτε πιο σταθερά σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία κ.α., οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Παράλληλα, σημειώνει πως η εργασία τους γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από ιδιωτικά γραφεία εργασίας από την Ξάνθη και γενικότερα την Ελλάδα, οι οποίες λειτουργούν ως «δουλεμπορικά» για μεγάλες εταιρείες χωρών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ