ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΠ ΑΕ
Αντεργατικές προσαρμογές για τη θωράκιση της κερδοφορίας

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών»

«Η νέα ΣΣΕ έρχεται να προσαρμόσει τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) στις απαιτήσεις του μονοπωλιακού ομίλου της COSCO για περισσότερα κέρδη», σημειώνει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», σχολιάζοντας το περιεχόμενο της νέας ΣΣΕ που υπέγραψαν η Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ενωση Μονίμων Υπαλλήλων και η Ενωση Τεχνικών και Χειριστών με την εργοδοσία του ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή την COSCO. Η ΣΣΕ αφορά το μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό (διοικητικό, τεχνίτες, χειριστές), περίπου 800 εργαζόμενους και είναι τριετής, 11/20 - 10/23 (οι προηγούμενες ήταν διετείς).

Ο ΓΚΠ συνομολογήθηκε το 2017 από την εργοδοσία και τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΟΜΥΛΕ και σε σωματεία του ΟΛΠ. Μεταξύ άλλων: Αύξησε τον χρόνο εργασίας (το 7,5ωρο - 37,5ωρο και το 7ωρο - 35ωρο έγιναν 8ωρο - 40ωρο). Κατάργησε το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα - Παρασκευή). Εισήγαγε σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, προέβλεψε σύστημα «αξιολόγησης» και δίνει τη δυνατότητα για απολύσεις με κριτήριο την παραγωγικότητα. Προβλέπει απόλυση με απλή καταγγελία της σύμβασης απ' την εταιρεία, εισάγει το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό.

Η υπογραφή της νέας ΣΣΕ, όπως σημειώνει η «Δημοκρατική Ενότητα» (ΔΕ), στηρίχθηκε στην απόφαση της ΟΜΥΛΕ - λήφθηκε μακριά από συλλογικές διαδικασίες, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων - «να συνδράμουν τη θωράκιση της κερδοφορίας της COSCO με την ουσιαστική μείωση των μισθών μας».

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο 12 της ΣΣΕ, με το οποίο επικυρώνονται όλες οι αντεργατικές αλλαγές που ήρθαν και θα έρθουν στην εργατική νομοθεσία σε ό,τι αφορά την αμοιβή για εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου. Ετσι, «θα γενικευτεί η 10ωρη απλήρωτη εργασία με ό,τι συνέπειες επιφέρει στην καταπόνησή μας», σημειώνει η ΔΕ και αναδεικνύει ότι το μόνο που χρειάζεται για να εφαρμοστεί είναι η COSCO να ασκήσει «το "διευθυντικό δικαίωμα" που της επιτρέπει να αποφασίζει πόσες ώρες θα δουλεύει ο καθένας μας».

Ως προς τις μισθολογικές αυξήσεις η ΔΕ επισημαίνει πως «όταν το κόστος ζωής σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας κάθε λαϊκού - εργατικού νοικοκυριού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μας κοροϊδεύουν ότι με τα ψίχουλα που προβλέπει η νέα ΣΣΕ, διασφαλίζουν το επίπεδο μισθών. Στην πραγματικότητα σε ένα βάθος 3ετίας θα έχει μειωθεί κι άλλο η αξία της εργατικής μας δύναμης».

Αναφερόμενη στο επίδομα Ευδόκιμης Υπηρεσίας που αφορά μόνο όσους εργαζόμενους είχαν συμπληρώσει 27 έτη υπηρεσίας στο τέλος του 2017 σημειώνει πως «διατηρεί δύο ταχύτητες εργαζομένων στον ΟΛΠ. Αποτελεί παγίδα για τους παλιότερους για να μην αντιδράσουν ενώ ταυτόχρονα εντείνεται συνολικά η εκμετάλλευση παλιών και νέων υπαλλήλων».

Η ΔΕ Λιμανιών καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, «να αποτινάξουν από πάνω τους τα τσιράκια της COSCO (...) να παλέψουν σε ταξική γραμμή, συστρατευόμενοι με τη "Δημοκρατική Ενότητα", με το ΠΑΜΕ, απέναντι σε ΕΕ, COSCO και στο εκάστοτε πολιτικό τους προσωπικό. Να παλέψουμε μέσα από τις γραμμές των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας».

ΚΑΒΑΛΑ
Νεκρός σε εργατικό «ατύχημα» εργαζόμενος σε λατομείο

Τη ζωή του έχασε σε εργατικό «ατύχημα» το πρωί της Παρασκευής 4 Δεκέμβρη ένας 40χρονος άντρας όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από βαρύ αντικείμενο, ενώ εργαζόταν σε λατομείο στο Δύσβατο του δήμου Νέστου. Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει με ανακοίνωσή του τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του εργαζόμενου, κατοίκου Ξάνθης και απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το περιστατικό αυτό, που μεγαλώνει την λίστα των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο βωμό της επιβίωσης, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο ότι η ζωή των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς κρέμεται από μια κλωστή, στο όνομα πάντα της «ανάπτυξης της επιχείρησης». Αναδεικνύει τις ευθύνες εργοδοσίας και κυβερνήσεων για το ότι «τα εργοτάξια και οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου». Το σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως και τη δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή.

Ανακοίνωση για το «ατύχημα» εξέδωσε και η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Δύο σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» σε δύο βδομάδες

Το κυνήγι του κέρδους της εργοδοσίας είναι η αιτία των εργατικών «ατυχημάτων», τονίζει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου με αφορμή δύο πολύ σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» τις τελευταίες δύο βδομάδες σε εργαζόμενους του κλάδου στον νομό. Στο ένα ακρωτηριάστηκε 22χρονη εργαζόμενη κρεοπωλείου στο Αρκαλοχώρι και στο άλλο μηχανή έπιασε το χέρι 27χρονου εργαζόμενου σε αρτοποιείο. «Φταίει το κυνήγι του κέρδους της εργοδοσίας», τονίζει το Συνδικάτο, αναδεικνύοντας την εντατικοποίηση και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς που διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Στην ανεργία, αποκλεισμένοι ακόμα και από το επίδομα

Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας στα αεροδρόμια της Κρήτης απαιτούν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανιών. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν κάθε χρόνο εποχικά, τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης, έχουν βρεθεί φέτος στην ανεργία, αποκλεισμένοι ακόμα και από το πενιχρό επίδομα, αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης.

Οπως εξηγούν τα δύο σωματεία, οι εργαζόμενοι σε tour operators, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εταιρείες handling, security, καθαριότητας, εμπορικά και επισιτιστικά καταστήματα στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, δούλεψαν φέτος «το πολύ τρεις μήνες» λόγω της συρρίκνωσης της σεζόν στις συνθήκες της πανδημίας. Ωστόσο, η κυβερνητική ρύθμιση που μειώνει σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους, δεν έχει ισχύ στη δική τους περίπτωση. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται από τον ΟΑΕΔ, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της εποχικότητας. Αντίστοιχα, συνάδελφοί τους που δεν προσλήφθηκαν καθόλου τη φετινή σεζόν αποκλείστηκαν αρχικά από το επίδομα «ειδικού σκοπού» και τώρα από το επίδομα ανεργίας.

Τα δύο σωματεία απαιτούν: Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία καθυστέρηση. Διασφάλιση εισοδήματος μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν. Απαλλαγή από χρέη για ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Καμία διακοπή σύνδεσης. Να δοθεί στην ώρα του και ακέραιο το Δώρο Χριστουγέννων.

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας για το ζήτημα που αναδεικνύουν τα δύο σωματεία έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν εντάσσονται στην τακτική επιδότηση ανεργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά από το αρμόδιο υπουργείο τη λήψη μιας σειράς μέτρων για τη στήριξή τους.

«Εθαψαν» τις κινητοποιήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος

Τη στάση των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και της ΕΡΤ, που έθαψαν τις συμβολικές κινητοποιήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος και των εργαζομένων στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ. Οπως σημειώνει, πρόκειται για κανάλια «που διαγωνίστηκαν στην ευαισθησία, στην μπόλικη συμπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων, θάβοντας τα κρίσιμα και ζωτικά προβλήματα και αιτήματα που αναδείχθηκαν μέσω των κινητοποιήσεων σε σχέση με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από την πανδημία, για τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες και τα Ιδρύματα Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής». Εξηγεί ότι αυτό που δεν ήθελαν να φανεί, ήταν «οι αιτίες και οι υπεύθυνοι, αλλά και αυτοί που κερδίζουν από την εμπορία των αναγκών των αναπήρων, που δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους της τάξης τους. Αυτό που πάνω απ' όλα ήθελαν να εξαφανίσουν ήταν η αγωνιστική διέξοδος που σταθερά προβάλλουν και σε αυτές τις συνθήκες η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονιών ΑμεΑ, αλλά και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και την Πρόνοια».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Τη στήριξη στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - διάλυση της ΛΑΡΚΟ επανέλαβε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή την επίσπευση των σχετικών διαγωνισμών. «Είναι ξεκάθαρο πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να βγάλουν έξω από το εργοστάσιο, έξω από τα μεταλλεία, έξω από τα γραφεία, όλους τους εργαζόμενους. Είναι ξεκάθαρο ότι οι οικογένειες των εργαζομένων αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, που εξαρτώνται από τη λειτουργία της, θα χτυπηθούν ανελέητα», προειδοποίησαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ανέδειξαν την ανάγκη να στηριχτεί από όλους ο αγώνας για να μην κλείσει η ΛΑΡΚO, να σταματήσουν οι προσπάθειες τεμαχισμού και πώλησής της, να μην απολυθεί κανένας εργάτης, μόνιμος ή εργολαβικός. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε την περιφερειακή αρχή να πάρει θέση για τις εξελίξεις.

ΕΚΠ - ΕΝΕΔΕΠ
Κατήγγειλαν τη στοχοποίηση, απαίτησαν τεστ για όλους

Οι καταγγελίες της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), ότι η ενέργεια της εργοδοσίας να θέσει εκτός παραγωγής το σύνολο του ΔΣ έγινε για τη στοχοποίησή του, επιβεβαιώθηκαν και από τη χτεσινή επικοινωνία της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της COSCO. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία είχε επικαλεστεί για αυτήν της την κίνηση ...κίνδυνο διάδοσης του κορονοϊού.

ΕΚΠ και ΕΝΕΔΕΠ, αφού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη στοχοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, απαίτησαν να επανέλθουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι και να πραγματοποιηθούν μοριακά τεστ Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Απαντώντας, η διοίκηση της COSCO επιβεβαίωσε τη στοχοποίηση, καθώς επικαλέστηκε την «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων ως κύριο μέτρο, ενώ σχετικά με το ζήτημα της παρέμβασης των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους κατά της απεργίας που είχε ζητήσει, έθεσε ως κύριο μέλημα τη «φήμη της εταιρείας» και τη δημόσια εικόνα της, σε αντιδιαστολή προφανώς με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ