Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΠ ΑΕ
Αντεργατικές προσαρμογές για τη θωράκιση της κερδοφορίας

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών»

«Η νέα ΣΣΕ έρχεται να προσαρμόσει τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) στις απαιτήσεις του μονοπωλιακού ομίλου της COSCO για περισσότερα κέρδη», σημειώνει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», σχολιάζοντας το περιεχόμενο της νέας ΣΣΕ που υπέγραψαν η Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ενωση Μονίμων Υπαλλήλων και η Ενωση Τεχνικών και Χειριστών με την εργοδοσία του ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή την COSCO. Η ΣΣΕ αφορά το μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό (διοικητικό, τεχνίτες, χειριστές), περίπου 800 εργαζόμενους και είναι τριετής, 11/20 - 10/23 (οι προηγούμενες ήταν διετείς).

Ο ΓΚΠ συνομολογήθηκε το 2017 από την εργοδοσία και τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΟΜΥΛΕ και σε σωματεία του ΟΛΠ. Μεταξύ άλλων: Αύξησε τον χρόνο εργασίας (το 7,5ωρο - 37,5ωρο και το 7ωρο - 35ωρο έγιναν 8ωρο - 40ωρο). Κατάργησε το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα - Παρασκευή). Εισήγαγε σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, προέβλεψε σύστημα «αξιολόγησης» και δίνει τη δυνατότητα για απολύσεις με κριτήριο την παραγωγικότητα. Προβλέπει απόλυση με απλή καταγγελία της σύμβασης απ' την εταιρεία, εισάγει το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό.

Η υπογραφή της νέας ΣΣΕ, όπως σημειώνει η «Δημοκρατική Ενότητα» (ΔΕ), στηρίχθηκε στην απόφαση της ΟΜΥΛΕ - λήφθηκε μακριά από συλλογικές διαδικασίες, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων - «να συνδράμουν τη θωράκιση της κερδοφορίας της COSCO με την ουσιαστική μείωση των μισθών μας».

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο 12 της ΣΣΕ, με το οποίο επικυρώνονται όλες οι αντεργατικές αλλαγές που ήρθαν και θα έρθουν στην εργατική νομοθεσία σε ό,τι αφορά την αμοιβή για εργασία πέραν του κανονικού ωραρίου. Ετσι, «θα γενικευτεί η 10ωρη απλήρωτη εργασία με ό,τι συνέπειες επιφέρει στην καταπόνησή μας», σημειώνει η ΔΕ και αναδεικνύει ότι το μόνο που χρειάζεται για να εφαρμοστεί είναι η COSCO να ασκήσει «το "διευθυντικό δικαίωμα" που της επιτρέπει να αποφασίζει πόσες ώρες θα δουλεύει ο καθένας μας».

Ως προς τις μισθολογικές αυξήσεις η ΔΕ επισημαίνει πως «όταν το κόστος ζωής σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας κάθε λαϊκού - εργατικού νοικοκυριού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μας κοροϊδεύουν ότι με τα ψίχουλα που προβλέπει η νέα ΣΣΕ, διασφαλίζουν το επίπεδο μισθών. Στην πραγματικότητα σε ένα βάθος 3ετίας θα έχει μειωθεί κι άλλο η αξία της εργατικής μας δύναμης».

Αναφερόμενη στο επίδομα Ευδόκιμης Υπηρεσίας που αφορά μόνο όσους εργαζόμενους είχαν συμπληρώσει 27 έτη υπηρεσίας στο τέλος του 2017 σημειώνει πως «διατηρεί δύο ταχύτητες εργαζομένων στον ΟΛΠ. Αποτελεί παγίδα για τους παλιότερους για να μην αντιδράσουν ενώ ταυτόχρονα εντείνεται συνολικά η εκμετάλλευση παλιών και νέων υπαλλήλων».

Η ΔΕ Λιμανιών καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, «να αποτινάξουν από πάνω τους τα τσιράκια της COSCO (...) να παλέψουν σε ταξική γραμμή, συστρατευόμενοι με τη "Δημοκρατική Ενότητα", με το ΠΑΜΕ, απέναντι σε ΕΕ, COSCO και στο εκάστοτε πολιτικό τους προσωπικό. Να παλέψουμε μέσα από τις γραμμές των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οταν η αντεργατική συμφωνία «Cosco» - πλειοψηφίας ΟΜΥΛΕ βαφτίζεται... «επίτευγμα»!(2018-01-18 00:00:00.0)
Οχι στη Σύμβαση που τσακίζει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΠ(2018-01-04 00:00:00.0)
Εκχωρούν τη φύλαξη σε ιδιωτική εταιρεία(2013-07-18 00:00:00.0)
Οργάνωση της πάλης ενάντια σε λιμάνια - εργασιακά γκέτο(2013-01-23 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Σύμβαση(2013-01-19 00:00:00.0)
Πήρε πίσω τη σημερινή απεργία(2008-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ