ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Στρατιωτική παρέλαση στο Μπακού για τη νίκη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου, αλλά και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Από την επίσκεψη Ερντογάν στο Μπακού

Turkish Presidency

Από την επίσκεψη Ερντογάν στο Μπακού
ΜΠΑΚΟΥ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη στρατιωτική παρέλαση στο Μπακού για τον εορτασμό «της απελευθέρωσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή» παρακολούθησε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται από την Τετάρτη στο Αζερμπαϊτζάν. Η επίσκεψη Ερντογάν δεν σηματοδοτεί μόνο τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στην πρόσφατη σύγκρουση, αλλά και τις φιλοδοξίες του τουρκικού κεφαλαίου για όλη την περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Ενδεικτικό της στήριξης που έλαβε το Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία κατά του αρμένικου στρατού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι το γεγονός ότι στη χτεσινή παρέλαση συμμετείχαν τα τουρκικά πολεμικά drones «Bayraktar TB2» που έχει αγοράσει το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η «αφρόκρεμα» των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, «Maroon Berets».

Αναφερόμενος στη σημασία των «Bayraktar» για το Αζερμπαϊτζάν, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε πως «έκαναν τη μεγάλη διαφορά»: «Επαιξαν σημαντικό ρόλο στη νίκη μας. Ολος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της δύναμης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε πως «το Αζερμπαϊτζάν έλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας από τις πρώτες ώρες του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Οσο η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν «έχουν η μία τη στήριξη της άλλης, οι δυο χώρες θα συνεχίσουν να ξεπερνούν επιτυχώς τις προκλήσεις», τόνισε ο Ερντογάν. Υπογραμμίζοντας διαρκώς το πνεύμα της φράσης «ένα έθνος, δυο κράτη», ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ένιωθε τον πόνο της κατοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ για 30 χρόνια», ενώ «σήμερα είναι μια μέρα νίκης και υπερηφάνειας για ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο».

Πρόσθεσε δε πως «ο κοινός αγώνας που διεξάγεται σε πολιτικούς και στρατιωτικούς τομείς θα συνεχιστεί στο εξής και σε πολλά άλλα μέτωπα».

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις και απειλές προς την Αρμενία.

«Ελπίζουμε οι Αρμένιοι πολιτικοί να αξιολογήσουν σωστά την τρέχουσα κατάσταση και να σχεδιάσουν τις μελλοντικές στρατηγικές αναλόγως. Αν ο αρμένικος λαός λάβει τα απαραίτητα διδάγματα από τον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό θα σήμαινε την έναρξη μιας νέας περιόδου στην περιοχή», είπε ο Ερντογάν, ενώ παράλληλα κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να ξανασκεφτούν τις σχέσεις τους, καθώς τίποτα δεν μπορεί να αποκτηθεί υπό τη «δυτική ιμπεριαλιστική πορεία».

Από την πλευρά του, ο Αλίεφ σημείωσε πως «αν η Αρμενία εγκαταλείψει τις παράλογες φιλοδοξίες της, μπορεί να είναι μέρος των περιφερειακών μας συμμαχιών μια μέρα». Ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου πως «υπάρχει μια πρόταση για πλατφόρμα 6 χωρών του Καυκάσου για την εγκαθίδρυση της περιφερειακής ειρήνης, η οποία αποτελείται από το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Ιράν και την Αρμενία, εάν θέλει να συνεργαστεί». «Αν γίνουν θετικά βήματα, ενδέχεται να ανοίξουμε τα σύνορά μας με την Αρμενία», συμπλήρωσε.

Επικρίνοντας για ακόμη μια φορά τις συμπροεδρεύουσες δυνάμεις στην Ομάδα του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) του ΟΑΣΕ, ο Ερντογάν αμφισβήτησε τις προθέσεις της ομάδας, λέγοντας πως δεν έκανε ό,τι μπορούσε για «να φέρει νωρίτερα ειρήνη».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες μετά την εμπορική σιδηροδρομική σύνδεση με Κίνα

Στη σημασία που έχει η γεωγραφική θέση της Τουρκίας για τη σύνδεση Ανατολής και Δύσης εστιάζουν τουρκικά και άλλα ΜΜΕ, μετά την πρώτη εμπορική αμαξοστοιχία που έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση την Κίνα, στο πλαίσιο της σιδηροδρομικής σύνδεσης που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε μόνο με αντίστροφη κατεύθυνση. Πρόκειται ουσιαστικά για τμήμα των (χερσαίων) «Δρόμων του Μεταξιού» (της πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας δρόμος» - OBOR) που το 2019 άρχισαν να ενώνουν Κίνα με Ευρώπη, διασχίζοντας και τη θάλασσα του Μαρμαρά, μέσω και της σιδηροδρομικής γραμμής Μπακού - Τιφλίδας - Καρς.

Η αμαξοστοιχία αναχώρησε από το σταθμό Καζλιτσεσμέ της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Παρασκευή, 4 Δεκέμβρη, και μετά έφτασε σε Αγκυρα (κεντρική επαρχία), Σίβας και (ανατολική) Καρς, για να περάσει σε Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν, πριν καταλήξει στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Το φορτίο χρειάζεται συνολικά 12 μέρες για να φτάσει στον προορισμό του, έχοντας διανύσει συνολικά 8.693 χ.λμ.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο των μεταφορών για την ανάπτυξη της σύνδεσης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και την ενίσχυση της κεντρικής της θέσης στην περιοχή της.

Στην αστική αρθρογραφία, η αναχώρηση της πρώτης τέτοιας αμαξοστοιχίας χρησιμοποιείται αυτές τις μέρες ως επιχείρημα για την «αξία» που «οι εταίροι της Τουρκίας» πρέπει να της αποδώσουν. Οπως εκτιμούσε χτες αρθρογράφος στη «Σαμπάχ», ενόψει και της Συνόδου της ΕΕ που άρχισε χτες, «η ΕΕ θα έπρεπε να δει ότι θα εξακολουθεί να αποδυναμώνεται, εκτός αν πάψει να απομονώνει την Τουρκία. Δεν θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να βρει μια θέση στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνει η νέα κατάσταση στην οικονομία, καθώς αποτελεί γέφυρα μεταξύ των ηπείρων Ευρώπης και Ασίας - κάτι που προσφέρει σημαντικά γεωπολιτικά εργαλεία που συνεπάγονται διάφορες εναλλακτικές. Τότε η ΕΕ δεν θα έχει καμία δικαιολογία για να κατηγορήσει την Τουρκία ότι επέλεξε την άλλη πλευρά...». Ασφαλώς, η διαπραγμάτευση μιας σταθερής σχέσης της Αγκυρας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία, η Κίνα, δεν είναι «δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα» για την τουρκική πλουτοκρατία, αφού κάθε πλευρά θέτει δικούς της όρους και ανταλλάγματα. Σίγουρα, πάντως, αναδεικνύει πόσο βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί και πόσο περιπλέκονται οι παγίδες και οι συνεργασίες κατά των λαών.

ΗΠΑ
Τραμπ και Γερουσία υπέρ της πώλησης «F-35» στα Εμιράτα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φρένο στα σχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων για αναστολή της συμφωνίας πώλησης όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που εκτιμάται πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 23 δισ. δολάρια, έβαλε το βράδυ της Τετάρτης με ανακοίνωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση για την πιθανή άσκηση «βέτο» λίγες ώρες προτού τεθεί προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο στη Γερουσία. Το κεντρικό του επιχείρημα ήταν ότι η συμφωνία για την πώληση όπλων και σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών «υποστηρίζει άμεσα την αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και τους στόχους της Εθνικής Ασφάλειας», επειδή με τον τρόπο αυτό τα ΗΑΕ θα «αποτρέψουν την εντεινόμενη επιθετική συμπεριφορά και τις απειλές του Ιράν».

Η Γερουσία, ωστόσο, (όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι) υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προχωρήσει στην πώληση όπλων και 50 αεροσκαφών «F-35» από τις εταιρείες «General Atomics», «Lockheed Martin Corp» και «Raytheon Technologies Corp» στα ΗΑΕ. Η απόφαση εγκρίθηκε με 49 ψήφους υπέρ, έναντι 47 κατά (για τα «F-35»), ενώ το σχέδιο ψηφίσματος για την πώληση αμερικανικών προηγμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ΗΑΕ πέρασε με 50 ψήφους έναντι 46 κατά.

Ευθυγραμμισμένο με τον Πρόεδρο Τραμπ και την απόφαση της Γερουσίας ήταν και το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις όπλων «στηρίζουν άμεσα τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η μεγάλη αυτή αγορά μαχητικών θα σημάνει μια νέα κούρσα εξοπλισμών στην πολύ εύφλεκτη ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ αναφέρουν πως ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα διορίσει την Κάθριν Τάι στη θέση της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, για τον επιπρόσθετο λόγο πως είναι άριστη γνώστης της κινεζικής γλώσσας και θεωρείται ειδική σε θέματα εμπορικής στρατηγικής σε ζητήματα ανταγωνισμού.

Παράλληλα, το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά» σχολιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ εκτίμησε πως ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να βάλει «τρικλοποδιές» στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη η είδηση πως οι ομοσπονδιακές αρχές ετοιμάζουν έρευνα σε βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, για «σκοτεινές» (φορολογικά...) επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα και άλλες χώρες του εξωτερικού.

ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ξεκίνησε η λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι Πρόεδροι του Ιράν, Χασάν Ροχανί, και του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, εγκαινίασαν χτες σιδηροδρομική γραμμή μήκους 150 χλμ., η οποία θα συνδέει το ανατολικό Ιράν με το δυτικό Αφγανιστάν στην πόλη Ροζανάκ, με μελλοντική κατάληξη την πόλη Χεράτ, και εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία και το εμπόριο των δύο χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το σχέδιο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής είχε καταστρωθεί και αρχίσει να υλοποιείται το 2007 και εκτιμάται ότι κόστισε πάνω από 75 εκατ. δολάρια. Η χρηματοδότηση έγινε εξολοκλήρου από το Ιράν, στο πλαίσιο αναπτυξιακής βοήθειας προς την εμπόλεμη χώρα.

Σε μήνυμά του ο Ιρανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα «ιστορική» για τις σχέσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας πως το σχέδιο υλοποιήθηκε παρά τα τεράστια εμπόδια που όρθωσε η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με σκληρές κυρώσεις εναντίον της χώρας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ