Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τραμπ και Γερουσία υπέρ της πώλησης «F-35» στα Εμιράτα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φρένο στα σχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων για αναστολή της συμφωνίας πώλησης όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που εκτιμάται πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 23 δισ. δολάρια, έβαλε το βράδυ της Τετάρτης με ανακοίνωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος Τραμπ εξέδωσε ανακοίνωση για την πιθανή άσκηση «βέτο» λίγες ώρες προτού τεθεί προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο στη Γερουσία. Το κεντρικό του επιχείρημα ήταν ότι η συμφωνία για την πώληση όπλων και σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών «υποστηρίζει άμεσα την αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και τους στόχους της Εθνικής Ασφάλειας», επειδή με τον τρόπο αυτό τα ΗΑΕ θα «αποτρέψουν την εντεινόμενη επιθετική συμπεριφορά και τις απειλές του Ιράν».

Η Γερουσία, ωστόσο, (όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι) υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να προχωρήσει στην πώληση όπλων και 50 αεροσκαφών «F-35» από τις εταιρείες «General Atomics», «Lockheed Martin Corp» και «Raytheon Technologies Corp» στα ΗΑΕ. Η απόφαση εγκρίθηκε με 49 ψήφους υπέρ, έναντι 47 κατά (για τα «F-35»), ενώ το σχέδιο ψηφίσματος για την πώληση αμερικανικών προηγμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ΗΑΕ πέρασε με 50 ψήφους έναντι 46 κατά.

Ευθυγραμμισμένο με τον Πρόεδρο Τραμπ και την απόφαση της Γερουσίας ήταν και το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις όπλων «στηρίζουν άμεσα τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η μεγάλη αυτή αγορά μαχητικών θα σημάνει μια νέα κούρσα εξοπλισμών στην πολύ εύφλεκτη ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ αναφέρουν πως ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα διορίσει την Κάθριν Τάι στη θέση της Εμπορικής Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, για τον επιπρόσθετο λόγο πως είναι άριστη γνώστης της κινεζικής γλώσσας και θεωρείται ειδική σε θέματα εμπορικής στρατηγικής σε ζητήματα ανταγωνισμού.

Παράλληλα, το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά» σχολιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ εκτίμησε πως ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να βάλει «τρικλοποδιές» στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη η είδηση πως οι ομοσπονδιακές αρχές ετοιμάζουν έρευνα σε βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, για «σκοτεινές» (φορολογικά...) επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κίνα και άλλες χώρες του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ