ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Προχωρούν σε τρίωρη αποχή την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη

Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων

Ακόμα μια πλευρά των πολύ μεγάλων προβλημάτων που οξύνονται σε όλα τα επίπεδα στα - κατά την κυβέρνηση «θωρακισμένα» - νοσοκομεία αναδεικνύουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Αττικού» Νοσοκομείου, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε σχετικό κάλεσμά τους οι ειδικευόμενοι αναδεικνύουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Η υπερεργασία των ειδικευόμενων «σπάει κόκαλα», με αρκετούς να κάνουν πάνω από 7 εφημερίες το μήνα, άλλους να δουλεύουν 12ωρα, σχεδόν κανέναν να μην παίρνει ρεπό και σε πολλούς να συνδυάζονται όλα τα παραπάνω. «Ο φόρτος εργασίας των Παθολογικών κλινικών μεγάλωσε και οδηγεί στην υπερεφημέρευση. Το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για ρεπό έχει γίνει άγνωστη λέξη. Ωράριο 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες. Οι λίστες αναμονής ειδικευόμενων συνεχίζουν να λιμνάζουν και να καθυστερούν, την ώρα που πάρα πολλές κλινικές έχουν τεράστια κενά. Για τα μισθολογικά δεν έχουμε παράπονο: Ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα... Συνεχίζεται το παράνομο καθεστώς της κάλυψης της εφημερίας κλινικών από ειδικευόμενους άλλων κλινικών», σημειώνουν.
  • Η εκπαίδευση των ειδικευόμενων έχει πάει περίπατο, με ελάχιστες κλινικές να διατηρούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αφού «τα έτσι κι αλλιώς μεγάλα προβλήματα επιδεινώνονται με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου. Οι χειρουργικές αίθουσες μειώνονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα της υγείας των ασθενών αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία των νέων συναδέλφων χειρουργικών ειδικοτήτων. Τα τακτικά ιατρεία αναστέλλονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκτόξευση της λοιπής νοσηρότητας αλλά και την εκπαίδευση νέων γιατρών πολλών ειδικοτήτων. Η δημιουργία νέων τμημάτων Covid γίνεται στη θέση κλινικών που ανεπίσημα αναστέλλεται η λειτουργία τους», όπως υπογραμμίζουν.
  • Τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο αναλόγως των αναγκών του νοσοκομείου, με συνέπειες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους, με νέους συναδέλφους να θετικοποιούνται στον ιό κάθε βδομάδα. Το ΤΕΠ ήταν και παραμένει επικίνδυνο για εργαζομένους, ύποπτους ασθενείς για Covid που τελικά θα βγουν αρνητικοί και ασθενείς οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι.

Οπως σημειώνουν οι ειδικευόμενοι: «Η ενδονοσοκομειακή νοσηρότητα αυξάνεται. Συνεχίζονται επικίνδυνες πρακτικές όπως η ύπαρξη ράντζων σε διαδρόμους. Δεκάδες συνάδελφοί μας μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει. Τα μέσα ατομικής προστασίας εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και καλούμαστε να βγάλουμε ολόκληρη εφημερία με μία χειρουργική μάσκα. Η κατάσταση στα Covid-ΤΕΠ είναι ασφυκτική, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο για εμάς όσο και για τους ύποπτους ασθενείς. Το σημαντικότερο είναι πως ακόμα και σήμερα οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και τη διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι ανύπαρκτες. Κανείς δεν γνωρίζει πότε μία κλινική αναστέλλει το έργο της, ποιοι συνάδελφοι βγαίνουν σε καραντίνα, ποιοι συνεχίζουν να εργάζονται. Εν ολίγοις, υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που ο καθένας τα ερμηνεύει όπως θέλει για να μη δυσαρεστήσει τους από πάνω», σημειώνουν.

Για αυτά τα προβλήματα, επισημαίνουν, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τις διάφορες αρχές του νοσοκομείου, συναντώντας είτε «κατανόηση» είτε πλήρη αδιαφορία.

«Η νέα συνέλευσή μας ανέδειξε ότι η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη από ό,τι πριν από δύο μήνες. Τόσον καιρό με αυτοθυσία οι ειδικευόμενοι βοήθησαν να κρατηθεί όρθιο το "Αττικό". Δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, θυσιάζοντας τον ελεύθερο τους χρόνο, την επιστημονική τους εξέλιξη (ποιος έχει δύναμη να διαβάσει μετά από εφημερία και δωδεκάωρο δουλειάς;), την προσωπική τους ζωή, ακόμα και την υγεία τους (αρκετοί συνάδελφοι έχουν νοσήσει από Covid, αρκετοί παρουσιάζουν άλλα προβλήματα υγείας, π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα)».

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι ειδικευόμενοι απαιτούν να δοθούν άμεσα λύση ή πλάνο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, σε διαφορετική περίπτωση αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη σε τρίωρη αποχή (8 π.μ. - 11 π.μ.), διεκδικώντας:

  • Κανένας ειδικευόμενος ιατρός να μην κάνει πάνω από επτά εφημερίες.
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις από τις λίστες αναμονής. Οχι στις πολύμηνες διαδικασίες μεταβολής της κατάστασης από «Υπό διορισμό» σε «Διορισμένος», έπειτα «Ανάκληση ή Διαγραφή» και πάλι από την αρχή.
  • Ολοι να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται εφόσον το επιθυμούν.
  • Πραγματική ασφάλεια στο ΤΕΠ και επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • Να αναπτυχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλες τις ειδικότητες.
  • Να ξεκαθαριστούν γραπτώς ποια είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο τρόπος διαχείρισης για επιβεβαιωμένο κρούσμα (νοσηλευόμενου ή υγειονομικού) σε μη Covid κλινικές.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Προσλήψεις και όχι «μπαλώματα» για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι μονάδες

Παρά την επιτακτική ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας, κυβέρνηση και διορισμένες διοικήσεις συνεχίζουν την επικίνδυνη πολιτική των μετακινήσεων και «μπαλωμάτων».

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, την Τρίτη 8/12 δόθηκε προφορική εντολή από τον διοικητή του ΠαΓΝΗ να μεταφερθεί η ΜΕΠΚ (Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών) σε άλλο χώρο του τέταρτου κτιρίου, προκειμένου να μετατραπούν οι κλίνες της μονάδας σε ΜΕΘ για ασθενείς μη-COVID, χωρίς να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και στελέχωσης αυτής με επαρκές μόνιμο ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η στελέχωση των 9 «νέων» κρεβατιών ΜΕΘ γίνεται από 6 νοσηλευτές που μετακινούνται από τη ΜΕΘ, 4 νοσηλευτές που μετακινούνται από άλλες κλινικές (αναισθησιολογικό, γναθοχειρουργική, ΜΕΘ Παίδων, καρδιοχειρουργική) και από το προσωπικό που στελεχώνει τη ΜΕΠΚ.

«Ο σχεδιασμός της Διοίκησης να ανοίξει 2η ΜΕΘ ως προέκταση της υπάρχουσας χωρίς νέες προσλήψεις αλλά με το υπάρχον προσωπικό, που απαρτίζεται από επικουρικούς, νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία στην εντατική θεραπεία, και ελάχιστους μόνιμους νοσηλευτές, κάνει επισφαλή τη νοσηλεία ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες βάρδιες στη ΜΕΘ, ο υπεύθυνος νοσηλευτής έχει μετακινηθεί από άλλο τμήμα χωρίς να ξέρει καλά τους χώρους, ενώ οι υπόλοιποι νοσηλευτές δεν έχουν την αναγκαία εκπαίδευση.

Η συνέχιση λειτουργίας και της ΜΕΠΚ και της επέκτασης της ΜΕΘ με κοινό προσωπικό που θα εναλλάσσεται μεταξύ των δύο Μονάδων, οι οποίες δεν αποτελούν ενιαίο χώρο αλλά βρίσκονται χωροταξικά σε διαφορετικά σημεία του ΠαΓΝΗ, επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και θέτει - κατά τη γνώμη μας - σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων ασθενών. Απαιτείται χωριστό προσωπικό για τις 2 μονάδες με καλή γνώση των ασθενών, ώστε να παρέχεται η βέλτιστη εξατομικευμένη φροντίδα».

Το σωματείο απαιτεί προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες με ασφάλεια τη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με τουλάχιστον 4 μόνιμους κατάλληλα εκπαιδευμένους νοσηλευτές ανά κλίνη, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι κενές θέσεις, όπως και δύο αυτοτελείς ομάδες νοσηλευτών για τις ΜΕΘ και ΜΕΠΚ, να μην υποβαθμιστεί η ΜΕΠΚ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες κλίνες ΜΕΘ.

ΕΟΦ
Μη αποδεκτή η απολύμανση ατόμων με ψεκασμό

Με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να εγκαταστήσει τέτοιες πύλες στα δικαστήρια

Με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σπεύδει να απαντήσει στις απορίες επιχειρήσεων και υπευθύνων σε κλειστούς χώρους για τη χρήση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού. Αναφέρει:

«Την τελευταία περίοδο ο ΕΟΦ έχει γίνει αποδέκτης τόσο ερωτημάτων όσο και αναφορών που αφορούν στην εγκατάσταση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού ατόμων, πριν από την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει τη διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο COVID-19. Επιπλέον, δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση».

Ο ΕΟΦ παραπέμπει για περισσότερες πληροφορίες σε σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικό θέμα έχει προκύψει με την τοποθέτηση τέτοιων πυλών που εντάσσονται σε πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ήδη έχει τοποθετήσει μία στην είσοδό του.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της ήταν αντίθετη στην τοποθέτηση ζητώντας μάλιστα και επιστημονικές διαβεβαιώσεις για τη μη επικινδυνότητά τους για τη δημόσια υγεία.

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Διαδικτυακή εκδήλωση οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) αύριο Παρασκευή 18/12, στις 7 μ.μ., με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη σημασία της για τη γυναίκα και την οικογένεια. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μαρία Μανιατάκου, νοσοκομειακή γιατρός, παθολόγος, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Σταύρος Τονικίδης, γενικός γιατρός στο ΚΥ Σπάτων, και η Λητώ Τζανάκη, γυναικολόγος. Η εκδήλωση θα γίνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της ΟΓΕ στο YouTube.

Κατέληξε νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ

Αλλη μια υγειονομικός, νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ, 54 ετών, κατέληξε χτες από επιπλοκές του κορονοϊού, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Η 54χρονη νοσηλεύτρια Ε. Μ. είναι η δεύτερη εργαζόμενη του ΑΧΕΠΑ που χάνει τη μάχη για τη ζωή στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Πριν από ένα μήνα, στις 16 Νοέμβρη, είχε καταλήξει 49χρονη χειρίστρια του ακτινολογικού τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί ακόμη εργαζόμενοι του νοσοκομείου νοσούν βαριά ενώ δεκάδες είναι οι συνάδελφοί τους που εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Συλλήψεις για «απόδραση» ασθενούς

Πρόωρο «εξιτήριο» πήρε ένας Ρομά που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όταν χτες το μεσημέρι συγγενείς του εισέβαλαν στο νοσοκομείο, έφτασαν στην κλινική Covid, τον πήραν σηκωτό και έφυγαν. Εργαζόμενοι του νοσοκομείου προσπάθησαν να τους σταματήσουν, όμως δεν τα κατάφεραν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε δύο άτομα, συγγενείς του νοσούντος, για διατάραξη της λειτουργίας του νοσοκομείου και παραβίαση των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού. Και τα υπόλοιπα άτομα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ