ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα σχέδια έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ένταση των μέτρων καταστολής στα ΑΕΙ, τα οποία μάλιστα επιμένει να υλοποιήσει με επιπλέον χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα.

Την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφορούν την καταστολή και τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε χώρους που θα λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων. Η δε ιδέα γενικευμένου περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο θεωρείται ιδιαίτερα απαράδεκτη, καθώς έτσι καταργείται η καταστατική αρχή του δημόσιου κοινωνικού πανεπιστήμιου». Χαρακτηρίζει πρόκληση την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τα μέτρα καταστολής, όταν τόσο καιρό τώρα τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία κ.λπ. στενάζουν από την υποχρηματοδότηση.

Αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου σχολιάζει: «Η κυβέρνηση δεν μας ξαφνιάζει με τις επιλογές και τα σχέδιά της. Είναι η επιβολή του δόγματος "Νόμος και Τάξη", που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και τώρα, την εποχή της πανδημίας και της επιβολής μέτρων προστασίας, βρίσκει την ευκαιρία να το εφαρμόσει. Είναι ο Νόμος και η Τάξη όπως αυτή τα καταλαβαίνει. Και αυτό που καταλαβαίνει δεν είναι απλά και μόνο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (...) Βασικά "Νόμος και Τάξη" για την κυβέρνηση της ΝΔ σημαίνει απαγόρευση και ποινικοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να σημαίνει διεκδίκηση, διαμαρτυρία, αντίσταση και κυρίως οτιδήποτε παραπέμπει σε αριστερό και ριζοσπαστικό λόγο». Αναφέρεται επίσης στην ιστορική κατάκτηση του ασύλου και ασκεί κριτική στην πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ, που «αποδέχεται την ατζέντα της κυβέρνησης και ανάγει το ζήτημα της "αστυνόμευσης" των πανεπιστημίων ως βασικό θέμα συζήτησης».

Τις κυβερνητικές εξαγγελίες καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καλεί τους Συλλόγους των εργαζομένων να απαιτήσουν «να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της περιουσίας του λαού, όχι αστυνόμευσης, να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την ασφάλεια και προστασία των φοιτητών και των εργαζομένων. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής, έχουν ανάγκη από προσωπικό, υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών».

Ομοίως, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υποτίθεται πως στόχος είναι η ασφάλεια των φοιτητών, του προσωπικού και των διδασκόντων, ωστόσο τα όποια φαινόμενα εγκληματικής δράσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Το μόνο που ενισχύεται με αυτά τα μέτρα είναι η καταστολή, όπως αποδείχθηκε και από την κατάργηση του ασύλου, η οποία δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα στα Ιδρύματα». Και τονίζει ότι «η ανάπτυξη των επιστημών και της έρευνας δεν γίνεται με σώματα καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», αλλά με χρηματοδότηση και στήριξη του προσωπικού και των υποδομών.

Δράσεις από την ΚΝΕ στα πανεπιστήμια της Αθήνας

Την ίδια στιγμή, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΠΑΔΑ οργάνωσαν την Παρασκευή συμβολικές δράσεις στα Ιδρύματα ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Για ασφάλεια και ζωντανές σχολές, δώστε λεφτά για υγεία και σπουδές», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές - Πόρτα στα σχέδια της κυβέρνησης», «Πανεπιστημιακή αστυνομία; Ξεχάστε το!», πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας και στη συνέχεια «στόλισαν» με τα πανό τους χώρους των Ιδρυμάτων της Αττικής.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πατούν πόδι στα ελληνικά πανεπιστήμια οι ΝΑΤΟικοί

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Συνεχίζει και δυναμώνει ο εναγκαλισμός της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ με τα ελληνικά πανεπιστήμια, σε μια περίοδο όξυνσης των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Δεκέμβρη, το Γ' Σώμα Στρατού/NRDC -GR («NATO Rapid Deployable Corps - GR», ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μάλιστα αναβαθμίστηκε πρόσφατα, καθώς ανακοινώθηκε πως από την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021 και για τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023) αναλαμβάνει εντός του ΝΑΤΟ τον ρόλο της Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi-Corps Land Component Command / MC LCC), υπέγραψε μνημόνια συνεργασίας με το ΑΠΘ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), ενώ την Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, ακολούθησε συμμετοχή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ σε σεμινάριο για τον κυβερνοπόλεμο του ίδιου στρατηγείου.

Τα μνημόνια συνεργασίας υπογράφηκαν από τον διοικητή του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, αντιστράτηγο Δημήτριο Κούκκο, στην έδρα του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο μνημόνιο υπογράφηκε με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, την οποία εκπροσώπησε ο καθηγητής Αθανάσιος Καΐσης. Κυριότεροι τομείς ενδιαφέροντος αναφέρονται η συμμετοχή του προσωπικού του Στρατηγείου και των οικογενειών τους σε Μεταπτυχιακά / Διδακτορικά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου με προνομιακούς οικονομικούς όρους, ανταλλαγή ακαδημαϊκής και μη διαβαθμισμένης επιχειρησιακής γνώσης και εμπειρίας, καθώς και διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης / κατάρτισης και συναφών εκδηλώσεων (συνέδρια και σεμινάρια).

Η υπογραφή του μνημονίου ανακοινώθηκε με μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Μονάδας Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία στόχος του μνημονίου είναι «να δημιουργηθούν αμοιβαία επωφελείς συνέργειες μεταξύ της Μονάδας του ΝΑΤΟ και του ΔΙΠΑΕ, καθώς και να δημιουργήσουν ένα σύνδεσμο μεταξύ έρευνας και κατάρτισης με την κοινωνία».

Την επομένη, ο διοικητής του Γ' ΣΣ υπέγραψε και το μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ, με σκοπό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τεχνολογικές εξελίξεις και τη συνεργασία σε τομείς που έχουν ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές». Να θυμίσουμε ότι ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ κατασκεύασε πλήρως λειτουργικό drone, ενώ έχουν γίνει πολλές μελέτες αναφορικά με τα λέιζερ και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τομείς που έχουν ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές.

Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 16/12, συμμετείχε το Τμήμα Πληροφορικής με τις παρουσιάσεις δύο καθηγητών, Π. Κατσαρού και Κ. Δραζιώτη, με θέματα τις «Απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και προστασία των συστημάτων C4ISR» και την «Μετα-κβαντική Κρυπτογράφηση» αντίστοιχα.

Το ΑΠΘ έχει «προϊστορία» στη συνεργασία με το συγκεκριμένο στρατηγείο, καθώς είχε αποπειραθεί να συνάψει και μνημόνιο συνεργασίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ πριν μερικά χρόνια. Μετά τα ερευνητικά προγράμματα για το ΝΑΤΟ και τη Frontex στο ΕΜΠ, την έρευνα για ΝATOικά drones στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, την υπογραφή συνεργασίας των Πανεπιστημίων Πατρών, ΕΜΠ και Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) με το γαλλικό μονοπώλιο της αμυντικής βιομηχανίας «Naval Group», έρχεται τώρα και το ΔΙΠΑΕ να ενταχθεί στον κατάλογο των ιδρυμάτων που προφέρουν την επιστήμη τους στα γεράκια του πολέμου, που από τη δράση τους έχουν ματώσει οι λαοί της περιοχής.

Πανεπιστήμια κλειστά για τους φοιτητές, ανοιχτά για τους φονιάδες των λαών

Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Πανεπιστημίων και Ερευνας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τα νέα μνημόνια συνεργασίας και καλεί τους φοιτητές, το ερευνητικό προσωπικό, τους υποψήφιους διδάκτορες και τα μέλη ΔΕΠ «να μη συνηθίσουν την μπόχα τους», σημειώνοντας παράλληλα: «Την ίδια ώρα που οι σχολές παραμένουν ερμητικά κλειστές για όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, σχεδόν ένα χρόνο από τον περασμένο Μάρτη, οι πόρτες των Ιδρυμάτων της πόλης μας παραμένουν ορθάνοιχτες για τους φονιάδες των λαών»!

Και συνεχίζει: «Αξιος διάδοχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο συνεχίζει να δίνει 4 δισ. το χρόνο για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με το χορό των εξοπλιστικών να εκτοξεύει το λογαριασμό για τον λαό, αλλά μέσω της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας δίνει γην και ύδωρ στους ΝΑΤΟ-αμερικανούς.

Στο διάστημα της καραντίνας οι φοιτητές δεν προλαβαίνουν να μετράν τις πληγές τους. Μετεγγραφές στον αέρα, κόψιμο επιστημονικών συγγραμμάτων, πάγωμα πρακτικών, πανεπιστημιακή αστυνομία, εξίσωση πτυχίων με αυτά που πωλούνται στα ιδιωτικά κολέγια. Τα Μεταπτυχιακά συνεχίζουν να ξεζουμίζουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, αλλά το ΔΙΠΑΕ θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε καλύτερες τιμές στα στελέχη των μακελάρηδων των λαών!».

Η ΤΟ Πανεπιστημίων και Ερευνας Κ. Μακεδονίας τονίζει πως οι ΝΑΤΟικοί δεν έχουν καμία θέση μέσα στο Πανεπιστήμιο και πως «είναι πρόκληση να μιλάνε "για ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας" και για "συνεργασία σε τομείς που έχουν ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές". Οι "αξίες" και ο "ανθρωπισμός" τους είναι έννοιες πασίγνωστες στους λαούς της περιοχής, από τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Βελιγράδι, μέχρι την υποκίνηση χούντας και στη χώρα μας, τη διχοτόμηση της Κύπρου και το γκριζάρισμα του Αιγαίου. Η λίστα με τα "επιτεύγματά" τους είναι μεγάλη και γραμμένη με το αίμα των λαών.

Εξω οι φονιάδες από τα πανεπιστήμια! Ούτε ένα ευρώ για τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους!», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ