Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα σχέδια έντασης της καταστολής στα ΑΕΙ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ένταση των μέτρων καταστολής στα ΑΕΙ, τα οποία μάλιστα επιμένει να υλοποιήσει με επιπλέον χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα.

Την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφορούν την καταστολή και τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε χώρους που θα λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων. Η δε ιδέα γενικευμένου περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης στο πανεπιστήμιο θεωρείται ιδιαίτερα απαράδεκτη, καθώς έτσι καταργείται η καταστατική αρχή του δημόσιου κοινωνικού πανεπιστήμιου». Χαρακτηρίζει πρόκληση την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τα μέτρα καταστολής, όταν τόσο καιρό τώρα τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία κ.λπ. στενάζουν από την υποχρηματοδότηση.

Αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου σχολιάζει: «Η κυβέρνηση δεν μας ξαφνιάζει με τις επιλογές και τα σχέδιά της. Είναι η επιβολή του δόγματος "Νόμος και Τάξη", που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και τώρα, την εποχή της πανδημίας και της επιβολής μέτρων προστασίας, βρίσκει την ευκαιρία να το εφαρμόσει. Είναι ο Νόμος και η Τάξη όπως αυτή τα καταλαβαίνει. Και αυτό που καταλαβαίνει δεν είναι απλά και μόνο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (...) Βασικά "Νόμος και Τάξη" για την κυβέρνηση της ΝΔ σημαίνει απαγόρευση και ποινικοποίηση οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να σημαίνει διεκδίκηση, διαμαρτυρία, αντίσταση και κυρίως οτιδήποτε παραπέμπει σε αριστερό και ριζοσπαστικό λόγο». Αναφέρεται επίσης στην ιστορική κατάκτηση του ασύλου και ασκεί κριτική στην πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ, που «αποδέχεται την ατζέντα της κυβέρνησης και ανάγει το ζήτημα της "αστυνόμευσης" των πανεπιστημίων ως βασικό θέμα συζήτησης».

Τις κυβερνητικές εξαγγελίες καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καλεί τους Συλλόγους των εργαζομένων να απαιτήσουν «να γίνουν όλες οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων, των υποδομών και της περιουσίας του λαού, όχι αστυνόμευσης, να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές για την ασφάλεια και προστασία των φοιτητών και των εργαζομένων. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής, έχουν ανάγκη από προσωπικό, υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών».

Ομοίως, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υποτίθεται πως στόχος είναι η ασφάλεια των φοιτητών, του προσωπικού και των διδασκόντων, ωστόσο τα όποια φαινόμενα εγκληματικής δράσης μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Το μόνο που ενισχύεται με αυτά τα μέτρα είναι η καταστολή, όπως αποδείχθηκε και από την κατάργηση του ασύλου, η οποία δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα στα Ιδρύματα». Και τονίζει ότι «η ανάπτυξη των επιστημών και της έρευνας δεν γίνεται με σώματα καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», αλλά με χρηματοδότηση και στήριξη του προσωπικού και των υποδομών.

Δράσεις από την ΚΝΕ στα πανεπιστήμια της Αθήνας

Την ίδια στιγμή, η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο ΠΑΔΑ οργάνωσαν την Παρασκευή συμβολικές δράσεις στα Ιδρύματα ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Για ασφάλεια και ζωντανές σχολές, δώστε λεφτά για υγεία και σπουδές», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές - Πόρτα στα σχέδια της κυβέρνησης», «Πανεπιστημιακή αστυνομία; Ξεχάστε το!», πραγματοποίησαν παραστάσεις διαμαρτυρίας και στη συνέχεια «στόλισαν» με τα πανό τους χώρους των Ιδρυμάτων της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ