ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Εγκληματική επίθεση φασιστοειδών σε προσφυγική δομή ανηλίκων

Εγκληματική επίθεση σε προσφυγική δομή ανηλίκων στο Παλαιόκαστρο του δήμου Ωραιοκάστρου, εξαπέλυσε, το βράδυ του Σαββάτου 26 Δεκέμβρη, ομάδα ακροδεξιών, η οποία εισέβαλε με λοστούς και μαχαίρια και ξυλοκόπησε προσφυγόπουλα 12 - 15 χρόνων.

Σύμφωνα με καταγγελία του πληρεξούσιου δικηγόρου της δομής, Θ. Καραγιάννη, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας, 10 - 12 άτομα, περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου, παραβίασαν τον φράχτη και τις πόρτες της δομής και οπλισμένα με μαχαίρια, σιδηρογροθιές και δοκάρια άρχισαν να κυνηγάνε τα προσφυγόπουλα και να τα χτυπούν με μίσος, ενώ παράλληλα φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα και εκτόξευαν απειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ανήλικος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα από χτυπήματα στο στήθος, ενώ 3 ακόμη τραυματίστηκαν ελαφρά.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Από τη μέχρι τώρα έρευνα ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική επίθεση και συνελήφθησαν ένας 38χρονος και ένας 14χρονος (πατέρας και γιος). Οι δύο δράστες ταυτοποιήθηκαν από φωτογραφίες που τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα οι ανήλικοι που δέχθηκαν την επίθεση.

Επιπλέον, συνελήφθη ένας 15χρονος πρόσφυγας, που φιλοξενείται στη δομή, μετά από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του ο 38χρονος δράστης της επίθεσης.

Με προφορική εντολή του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο 38χρονος οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο για όσο συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπόλοιπων δραστών. Για την ποινική του μεταχείριση θα αποφασίσει η εισαγγελική αρχή μόλις ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της δομής προτίθεται να καταθέσει συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά, προσκομίζοντας υλικό, όπως μαρτυρικές καταθέσεις που δεν περιλαμβάνονται στις αυτεπάγγελτες πράξεις που διερευνώνται από την αστυνομία.

Εξάλλου, την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε η επίθεση στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο. Η αρμόδια αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα ρατσιστικής βίας διαβίβασε τα δημοσιεύματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητώντας να προχωρήσει στις κατά το νόμο προβλεπόμενες ενέργειες, ενημερώνοντας, όπως ορίζει η δικονομία, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη σοβαρή αυτή υπόθεση.

Καταδικάζει την επίθεση η ΚΟ Ωραιοκάστρου του ΚΚΕ

Η ΚΟ Ωραιοκάστρου του ΚΚΕ καταδικάζει την εγκληματική επίθεση εκφράζοντας παράλληλα οργή και αγανάκτηση. Επίσης, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στο προσωπικό και τα προσφυγόπουλα της δομής και απαιτεί από τις αστυνομικές αρχές να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση και να φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπαιτίους.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο αλλά για ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται σε μια μεγάλη λίστα ανάλογων τέτοιων σε διάφορες περιοχές και δομές της χώρας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οσο οι κυβερνήσεις - η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και η τωρινή της ΝΔ - αποποιούνται την κρατική ευθύνη και μέριμνα που πρέπει να υπάρχουν προκειμένου να εξασφαλιστούν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες για το διάστημα παραμονής τους στη χώρα μας, όσο ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της ΕΕ αρνούμενοι τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους, τόσο αυτοί θα μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, τόσο περισσότερο θα αποθρασύνονται και οι διάφορες φασιστικές ομάδες εντείνοντας και επεκτείνοντας τη δράση τους».

Για τους δράστες της επίθεσης αναφέρει: «Ορισμένοι, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας και οικονομικής ανέχειας του λαού, θέτουν ως προτεραιότητα της ζωής τους να επιτεθούν σε κατατρεγμένους από πολέμους και φτώχεια ανήλικους πρόσφυγες, "βγάζοντας λάδι" τους πραγματικούς υπαιτίους για τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται ο λαός (...) Θέλουν να μας πείσουν ότι ο εχθρός είναι οι κολασμένοι απανταχού της Γης, προκειμένου να βγει από το κάδρο ο πραγματικός αντίπαλος, η αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις πάνε χέρι χέρι με τους τεμενάδες στη μεγαλοεργοδοσία στους χώρους δουλειάς».

Τέλος, καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν όχι απλά το περιστατικό και τα πρόσωπα αλλά και την πολιτική που προκαλεί κρίσεις, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, που γεννά και ανέχεται τα διάφορα φασιστικά μορφώματα και χαϊδεύει τα αυτιά ακροδεξιών και αντιδραστικών κύκλων, στην οποία έχει διαπρέψει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤIΟΥ
Συνεχίζουν να διεκδικούν αποκατάσταση και αποζημιώσεις

Αφημένοι στην τύχη τους από την κυβέρνηση παραμένουν οι πλημμυροπαθείς

Από κινητοποίηση τον περασμένο Οκτώβρη
Από κινητοποίηση τον περασμένο Οκτώβρη
Να αποζημιωθούν και στην Εύβοια οι βοηθητικοί χώροι - αποθήκες, όπως προβλέπεται για τους πληγέντες του «Ιανού», απαιτεί η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου που συστάθηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού στην Εύβοια, τονίζοντας παράλληλα ότι ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί από αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

«Κοντεύουν 5 μήνες από την πλημμύρα της 9ης Αυγούστου. Εφτασαν τα Χριστούγεννα και δυστυχώς οι γιορτές δεν θα 'ναι ίδιες φέτος για όλες τις οικογένειες στο Ληλάντιο. Κάποιοι τα φετινά Χριστούγεννα δεν έχουν το σπίτι τους, άλλοι δεν έχουν το αυτοκίνητό τους και άλλοι δεν έχουν καν εισόδημα, γιατί έχασαν το χωράφι τους ή το μαγαζί τους. Πολλοί μετρούν σοβαρές ζημιές στα σπίτια και τις περιουσίες τους, που δεν αποζημιώνονται. Λίγοι πήραν επιδόματα (το 1/3 των πληγεισών κατοικιών) από εκείνα που εξήγγειλε η κυβέρνηση τον Αύγουστο. Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν. Οι νόμοι τους εξαίρεσαν τα αυτοκίνητα, τις δεύτερες κατοικίες, τους βοηθητικούς χώρους και τα υπόγεια. Οι επαγγελματίες και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν, ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν. Οι υποσχέσεις για την οικονομική στήριξη των πολιτών την επομένη της καταστροφής πολλές! Τα έργα ελάχιστα!», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου.

Και προσθέτει: «Η κινητοποίηση των κατοίκων τότε πίεσε τις τοπικές αρχές, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να υιοθετήσουν τα αιτήματά μας. 5 μήνες αργότερα, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η στήριξή τους έμεινε στα χαρτιά. Στο αίτημα να αποζημιωθούμε όλοι στο 100% της ζημιάς που πάθαμε, δεν βρήκαμε συμμάχους. Αντιθέτως, η Περιφέρεια και ο δήμος μάς έκλιναν σε όλες τις πτώσεις ότι ο νόμος μάς εξαιρεί, να μην περιμένουμε κάτι περισσότερο και ότι άλλα λεφτά η κυβέρνηση δεν θα δώσει».

Τονίζει επίσης ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν και να απαιτούν από την κυβέρνηση:

  • Να δώσει τα επιδόματα πρώτων βιοτικών αναγκών των 600 ευρώ και 6.000 ευρώ και σε βοηθητικούς χώρους και υπόγεια - με συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως έγινε πρόσφατα και για τους πληγέντες από τον «Ιανό». Ακόμη και τώρα, 5 μήνες μετά, τα επιδόματα αυτά θα δώσουν μία ανάσα σε πολλές οικογένειες.
  • Να υλοποιηθεί η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν πάθει όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μεριμνήσουν για τους αγρότες - κτηνοτρόφους και επαγγελματίες. Να αποζημιωθούν οι καθαρισμοί χωραφιών και εγκαταστάσεων, οι εξοπλισμοί και κτιριακές υποδομές που καταστράφηκαν.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγείσες οικείες στο 100% της ζημιάς που έπαθαν, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις.
  • Να αποζημιωθούν τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν και έπαθαν ζημιές.
Επεισόδια στον Ασπρόπυργο

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ των Χριστουγέννων στον Ασπρόπυργο. Ομάδα ατόμων είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και πετούσε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Στο σημείο βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ εσπευσμένα πήγαν και ενισχύσεις. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και την επόμενη μέρα, με συγκέντρωση κατά του lockdown σε κεντρικό σημείο, απέναντι από την οποία παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ενταση είχε σημειωθεί στον Ασπρόπυργο και πέντε μέρες νωρίτερα (20/12), όταν ομάδα περίπου 60 ατόμων - που φέρονταν ως αρνητές του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία - επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή των Χριστουγέννων αποφασίστηκε η παράταση του lockdown στους δήμους της Δυτικής Αττικής για άλλη μια βδομάδα. Τα επιπλέον μέτρα στις περιοχές της Δυτικής Αττικής εξέπνεαν στις 25/12 και με την επέκταση της μίας βδομάδας θα ισχύσουν μέχρι αύριο Τετάρτη στις 6 το πρωί.

Η απόφαση αφορούσε τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής (Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας) και στην Κοζάνη. Βασίστηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός.

Στον Πύργο, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων υπήρξε «κυνηγητό» ανάμεσα σε αστυνομικούς και νεαρούς στην κεντρική πλατεία. Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, νεαροί είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Πύργου, κοντά στο Επαρχείο. Αστυνομικοί που εκείνη τη στιγμή πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή τούς εντόπισαν, τους ζήτησαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και συνέχισαν την περιπολία τους. Λίγη ώρα αργότερα, όταν οι αστυνομικοί επέστρεψαν στο σημείο, διαπίστωσαν ότι οι νεαροί δεν είχαν μετακινηθεί από τη θέση τους και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από την πλατεία, κάτι που προκάλεσε την αντίδρασή τους.

Ζημιές από την κακοκαιρία στην Κέρκυρα

Εντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν την Κέρκυρα την Κυριακή τα ξημερώματα. Δυνατοί άνεμοι έσπασαν κλαδιά δέντρων, προκαλώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ δέντρο ξεριζώθηκε στην περιοχή «Κανόνι» της πόλης, προκαλώντας υλικές ζημιές στα μπαλκόνια των σπιτιών.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε από νωρίς το πρωί για αρκετές κοπές δέντρων και απομάκρυνση μεγάλων κλαδιών από περιοχές της πόλης, αλλά και σε περιφερειακούς δρόμους του νησιού, ενώ απαγορευτικό απόπλου εκδόθηκε το πρωί από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας προς Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη και Παξούς, για τα πλοία ανοιχτού τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ