Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤIΟΥ
Συνεχίζουν να διεκδικούν αποκατάσταση και αποζημιώσεις

Αφημένοι στην τύχη τους από την κυβέρνηση παραμένουν οι πλημμυροπαθείς

Από κινητοποίηση τον περασμένο Οκτώβρη
Από κινητοποίηση τον περασμένο Οκτώβρη
Να αποζημιωθούν και στην Εύβοια οι βοηθητικοί χώροι - αποθήκες, όπως προβλέπεται για τους πληγέντες του «Ιανού», απαιτεί η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου που συστάθηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού στην Εύβοια, τονίζοντας παράλληλα ότι ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί από αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

«Κοντεύουν 5 μήνες από την πλημμύρα της 9ης Αυγούστου. Εφτασαν τα Χριστούγεννα και δυστυχώς οι γιορτές δεν θα 'ναι ίδιες φέτος για όλες τις οικογένειες στο Ληλάντιο. Κάποιοι τα φετινά Χριστούγεννα δεν έχουν το σπίτι τους, άλλοι δεν έχουν το αυτοκίνητό τους και άλλοι δεν έχουν καν εισόδημα, γιατί έχασαν το χωράφι τους ή το μαγαζί τους. Πολλοί μετρούν σοβαρές ζημιές στα σπίτια και τις περιουσίες τους, που δεν αποζημιώνονται. Λίγοι πήραν επιδόματα (το 1/3 των πληγεισών κατοικιών) από εκείνα που εξήγγειλε η κυβέρνηση τον Αύγουστο. Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν. Οι νόμοι τους εξαίρεσαν τα αυτοκίνητα, τις δεύτερες κατοικίες, τους βοηθητικούς χώρους και τα υπόγεια. Οι επαγγελματίες και οι αγρότες - κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν, ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν. Οι υποσχέσεις για την οικονομική στήριξη των πολιτών την επομένη της καταστροφής πολλές! Τα έργα ελάχιστα!», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου.

Και προσθέτει: «Η κινητοποίηση των κατοίκων τότε πίεσε τις τοπικές αρχές, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να υιοθετήσουν τα αιτήματά μας. 5 μήνες αργότερα, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η στήριξή τους έμεινε στα χαρτιά. Στο αίτημα να αποζημιωθούμε όλοι στο 100% της ζημιάς που πάθαμε, δεν βρήκαμε συμμάχους. Αντιθέτως, η Περιφέρεια και ο δήμος μάς έκλιναν σε όλες τις πτώσεις ότι ο νόμος μάς εξαιρεί, να μην περιμένουμε κάτι περισσότερο και ότι άλλα λεφτά η κυβέρνηση δεν θα δώσει».

Τονίζει επίσης ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρόκειται να σταματήσουν να διεκδικούν και να απαιτούν από την κυβέρνηση:

  • Να δώσει τα επιδόματα πρώτων βιοτικών αναγκών των 600 ευρώ και 6.000 ευρώ και σε βοηθητικούς χώρους και υπόγεια - με συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως έγινε πρόσφατα και για τους πληγέντες από τον «Ιανό». Ακόμη και τώρα, 5 μήνες μετά, τα επιδόματα αυτά θα δώσουν μία ανάσα σε πολλές οικογένειες.
  • Να υλοποιηθεί η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν πάθει όλοι, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μεριμνήσουν για τους αγρότες - κτηνοτρόφους και επαγγελματίες. Να αποζημιωθούν οι καθαρισμοί χωραφιών και εγκαταστάσεων, οι εξοπλισμοί και κτιριακές υποδομές που καταστράφηκαν.
  • Να αποζημιωθούν οι πληγείσες οικείες στο 100% της ζημιάς που έπαθαν, χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις.
  • Να αποζημιωθούν τα αυτοκίνητα που καταστράφηκαν και έπαθαν ζημιές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ