ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για τη μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους δουλειάς

Πρωτοβουλία συζήτησης και οργάνωσης από το Συνδικάτο Εργαζομένων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων

Από συμβολική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Από συμβολική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της απεργίας στις 26 Νοέμβρη
Τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, η αποκάλυψη της μετατροπής τους σε εστίες υπερμετάδοσης που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη διασπορά του ιού ευρύτερα στην περιοχή, ξεσκεπάζουν την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», αναδεικνύουν τις μεγάλες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό των συρροών κρουσμάτων εντοπίζεται στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του, προχωρώντας σε σειρά περιοδειών σε χώρους δουλειάς, για την οργάνωση του αγώνα διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Σήμερα Τρίτη θα περιοδεύσει σε «ΟHONOS SNACK» και «ΔΕΛΤΑ», αύριο Τετάρτη σε «Tζανής» και «Κολιός» και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε «Μπάρμπα Στάθης», «Εδεσμα» και «Αραμπατζής».

Μέσα από τις περιοδείες θα απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να παλέψουν συσπειρωμένοι στο κλαδικό συνδικάτο για να μπει τώρα τέλος στο έγκλημα κυβέρνησης και εργοδοσίας που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Με ανακοίνωσή του που θα μοιράζεται και στις περιοδείες, το Σωματείο θυμίζει ορισμένα μόνο παραδείγματα επιχειρήσεων του κλάδου που επιβεβαιώνουν ότι κυβέρνηση και βιομήχανοι δεν πήραν απολύτως κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς: «Κονσερβοποιία "Παυλίδης", Γιαννιτσά: 191 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Κονσερβοποιία "ΚΡΟΝΟΣ", Σκύδρα: 114 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. ΔΕΑΣ Χαλκιδική: 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Σίνδου και σε εργοστάσια στο Κιλκίς που δεν έχουν... "επιβεβαιωθεί" ή δεν δηλώνονται, αλλά καταγγέλλονται από συναδέλφους μας στο σωματείο μας».

Χαρακτηριστικά είναι και όσα επισημαίνει το Σωματείο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο:«Καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται στους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια γίνονται χώροι διασποράς της πανδημίας. Δουλεύουμε στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, κάνουμε διάλειμμα σε χώρους εντελώς ακατάλληλους. Χιλιάδες συνάδελφοί μας απολύθηκαν από τα εργοστάσια που δούλευαν σαν εποχικοί, ενώ άλλοι συνεχίζουν να δουλεύουν σαν εποχικοί με 3μηνες, 4μηνες, 5μηνες και 11μηνες συμβάσεις. Η εντατικοποίηση "χτυπάει κόκκινο" στους χώρους για να προλάβουν οι βιομήχανοι τις αυξημένες παραγγελίες, με αποτέλεσμα τα όποια μέτρα να γίνονται λάστιχο και τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι εργοδότες προσπαθούν να τα αποκρύψουν, δεν ενημερώνεται το σύνολο των εργαζομένων, δεν γίνονται τεστ σε όλο το προσωπικό».

Με οργάνωση και αγώνα οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας τους στα χέρια τους, με οργάνωση στο σωματείο και δυνάμωμα του αγώνα για τα δικαιώματά τους σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να απαιτήσουν: Ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, με μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού, επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ Σίνδου, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα, δωρεάν τεστ, μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες, διασφάλιση της αποφυγής του συγχρωτισμού μέσα στους χώρους δουλειάς με μείωση του ωραρίου, πιο τακτικά διαλείμματα και διασφάλιση όλων των μισθολογικών δικαιωμάτων. Αυξήσεις στους μισθούς, καμία απόλυση εποχικού ή συμβασιούχου εργαζόμενου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές επίδομα εποχικότητας με ευθύνη του κράτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να εξασφαλιστούν προσλήψεις προσωπικού για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Αλλοι 165 θάνατοι το τελευταίο τριήμερο

Αλλοι 165 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό τις τελευταίες τρεις μέρες. Στο ίδιο τριήμερο ανακοινώθηκαν 1.080 νέα κρούσματα, τα οποία ωστόσο προκύπτουν από έναν αρκετά μειωμένο αριθμό τεστ (19.314 τεστ συνολικά, εκ των οποίων 9.993 μοριακά και 9.321 rapid test).

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι 4.672 και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 135.931.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 467 ασθενείς, εκ των οποίων οι 12 (2,6%) είναι 18 - 39 ετών, 171 (36,6%) είναι 40 - 64 ετών και 284 (60,8%) είναι άνω των 65 ετών. To 80,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Χτες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 66 θάνατοι. Σε 7.339 τεστ (3.309 μοριακά και 4.030 rapid) εντοπίστηκαν 476 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 168 ήταν στην Αττική και 91 στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή 27/12 καταγράφηκαν 53 θάνατοι, ενώ σε 6.143 τεστ (3.467 μοριακά τεστ, 2.676 rapid) εντοπίστηκαν 342 κρούσματα. Η Αττική είχε 101 κρούσματα και η Θεσσαλονίκη 70.

To Σάββατο 26/12 καταγράφηκαν 46 θάνατοι και 262 νέα κρούσματα σε 5.886 τεστ (3.217 μοριακά και 2.615 rapid). Από 53 κρούσματα εντοπίστηκαν τόσο στην Αττική όσο και τη Θεσσαλονίκη.

Τραγική «άνοδος» στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (15 Δεκέμβρη), η Ελλάδα με 363,1 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού βρίσκεται στην 47η θέση στον κόσμο (ήταν στην 53η μια βδομάδα πριν και στην 100ή την 1η Νοέμβρη), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 209,8 θάνατοι.

Το στοιχείο περιλαμβάνεται στην 28η έκθεση προόδου του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 10 - 16 Δεκέμβρη), στην οποία καταγράφονται επίσης τα εξής:

  • Μετά από πάνω από ένα μήνα lockdown, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων εμφανίζει μείωση 22,3% (1.126 κρούσματα, από 1.449 στην προηγούμενη έκθεση). Το 22,5% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 21,8% στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων μειώθηκε σε 83 (από 97,6 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Καταγράφοντας ακόμα πιο αργή αποκλιμάκωση, το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 552 (από 578). Οπως επισημαίνεται, «ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας». Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια είναι στο 82% (από 83% στην προηγούμενη έκθεση). Ακόμη και τώρα, είναι στο 89% στη Θεσσαλονίκη και 79% στην Αττική.
  • Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια στις 16 Δεκέμβρη εκτιμάται σε 0,86.
  • Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Google Mobility, η κινητικότητα του πληθυσμού εμφανίζει μέση μείωση κατά 40,5 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) σε σύγκριση με τις 5 βδομάδες που προηγήθηκαν του lockdown (3/10 - 6/11) στις πέντε δραστηριότητες (εστίαση, καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, πάρκα, χρήση ΜΜΜ και εργασιακοί χώροι). Αντίστοιχα, η παραμονή στην κατοικία αυξήθηκε κατά 13,4 πμ.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η εγκληματική πολιτική βάζει σε καθημερινό κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων

Την εξέλιξη της πανδημίας και τη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους στην περιοχή, όπου η πλειοψηφία των εργοστασίων (ΒΙΠΕ Σίνδου) έχει εργαζόμενους θετικούς στον κορονοϊό, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τονίζει ότι οι νεκροί σε ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, «Palaplast», «Ανακύκλωση Κωνσταντινίδη» και «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», όπου μόλις πριν λίγες μέρες κατέληξε μια 50χρονη εργάτρια, μητέρα δυο παιδιών, από επιπλοκές του κορονοϊού, «είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης και της εργοδοσίας που οδηγεί σε καθημερινό κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων. Η ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και το συνεχιζόμενο πινγκ - πονγκ των κρουσμάτων ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και στην υπόλοιπη κοινωνία βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ, που με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα δίνει αέρα στα φτερά της εργοδοτικής ασυδοσίας».

Θυμίζει ότι το ΚΚΕ «ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος από τα πρώτα ακόμη κρούσματα στις κονσερβοποιίες και τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων στην περιοχή μας, όπου τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι από το κράτος έβαλαν σε καραντίνα ολόκληρους νομούς. Δεν έδωσε περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση, η οποία συνειδητά δεν παίρνει μέτρα για την τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας, για να μη διασαλευτεί, όπως λέει, η παραγωγική διαδικασία. Αντίθετα αξιοποιεί την πανδημία για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση, φέρνοντας στη Βουλή νομοσχέδια που τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Κομματική Οργάνωση απαιτεί από την κυβέρνηση τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πολλαπλασιασμό των κρατικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «οι εργαζόμενοι μπορούν να απαλλαγούν από τα βάσανα που βιώνουν καθημερινά στη ζωή και στη δουλειά μόνο όταν ξεμπερδέψουν με τον πραγματικό φανερό ιό, τον ίδιο τον καπιταλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ