ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΛΑΡΙΣΑ
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία και τη ζωή του λαού!

Αλλη μια συγκέντρωση για τη διεκδίκηση θωράκισης του συστήματος Υγείας πραγματοποιήθηκε χτες στο Γενικό Νοσοκομείο

Με συνθήματα όπως «Θέλουμε προσλήψεις, ΜΕΘ και κλίνες, ο Covid δεν νικιέται με ατομικές ευθύνες», πραγματοποιήθηκε χτες ακόμα μία μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με τη συμμετοχή υγειονομικών που συνεχίζουν να δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη για την υγεία του λαού, συμβασιούχων που ενώ είναι αναγκαίοι στο δημόσιο τομέα της Υγείας δεν μονιμοποιούνται, εργαζομένων και συνταξιούχων της πόλης που παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι.

Στην κινητοποίηση, για άλλη μια φορά, συμμετείχαν αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που έχει απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντα του αντιπροέδρου της Βουλής και είναι ενταγμένος στο ιατρικό δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου, συνδράμοντας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Στη συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου μίλησε ο Νίκος Νταφούλης, πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που ανακοίνωσε πως οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εργαζομένων έχουν οδηγήσει σε αναδίπλωση τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, η οποία αποφάσισε να μην εφαρμοστεί η απόφασή της για την αναστολή των χειρουργείων και τη μεταφορά των τμημάτων Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Αυτή η μικρή νίκη πρέπει να μας δώσει κουράγιο, να μην οδηγήσει σε επανάπαυση, αλλά αντίθετα να αποτελέσει την αφετηρία για ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες που θα βάζουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις μας για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά και απαρίθμησε τα αιτήματα άμεσης στήριξης του συστήματος Υγείας που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας διατυπώνουν οι υγειονομικοί.

Μιλώντας για τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε μιας νόσου τόνισε πως «τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την "προτεραιότητα της υγείας και της ζωής του λαού" χρεοκοπούν το ένα μετά το άλλο. Η εκτεταμένη περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων έγινε και συνεχίζεται για να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό για τις ανάγκες των ασθενών από τον κορονοϊό. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μισοκλείνει μια "τρύπα" ανοίγοντας άλλες και διαγράφοντας σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ανάγκες των ασθενών. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών για ό,τι έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες».

Ταυτόχρονα στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, που ενώ μόνο στην περιοχή διαθέτει 2.500 κλίνες και εκατοντάδες μέλη προσωπικού, συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές αξιοποιώντας τα χάλια του δημόσιου τομέα. Ανέδειξε άλλωστε ότι η κυβέρνηση τους ενισχύει κι από πάνω, όπως φάνηκε με τα διαγνωστικά τεστ, τον διπλασιασμό στην αποζημίωση των κλινών ΜΕΘ...

Αναφορικά με τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, επισήμανε πως αυτός δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας ούτε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για να μην υλοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από περαστικούς, κατοίκους κι εργαζόμενους.

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Γενική Συνέλευση των υγειονομικών και των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα, με νέα σύσκεψη την Πέμπτη 7 Γενάρη, στην οποία καλούν τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν μέρος. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γιώργος Τσιούγκρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Θυσιάζουν την υγεία των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Για την εργοδοσία τα μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι κόστος. Παρά τη μείωση των κρουσμάτων στην πόλη, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου από τη σταθερή ύπαρξη μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα κλινικές. Δεν βάζουμε σε "καραντίνα" τα εργατικά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις μας. Ενωμένοι μπορούμε να σημαδέψουμε τον ορατό εχθρό, το σύστημα που υπηρετεί τους λίγους, και να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης

Ξεπερνούν τα 82,4 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 παγκοσμίως, ενώ σχεδόν 1,8 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σε αυτές τις συνθήκες, που αντικατοπτρίζουν τις τραγικές ελλείψεις στα συστήματα Υγείας, χτες η Μεγάλη Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca», επιταχύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στις αρχές Δεκέμβρη με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech».

Η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις, οι πρώτες από τις οποίες αναμένονται τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το εμβόλιο προσφέρει υψηλή ανοσία (περίπου 70%) με την πρώτη δόση και σχεδόν 98% με τη δεύτερη. Τα επίπεδα μόλυνσης που παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρωτοφανή, αφού προχτές καταγράφηκαν πάνω από 53.000 ημερήσια κρούσματα και 414 νέοι θάνατοι (πάνω από 71.500 συνολικά). Η πληρότητα στα νοσοκομεία φτάνει ακόμη και στο 114%, ενώ ανησυχία προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά και στις ΗΠΑ.

Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για πρώτη φορά εδώ και μέρες η Γαλλία ανακοίνωσε σχεδόν 11.400 κρούσματα, όπως επίσης αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων, ενώ 969 άνθρωποι κατέληξαν σε ένα 24ωρο (πάνω από 64.000 συνολικά). Στην Ιταλία καταγράφηκαν άλλοι 659 θάνατοι σε ένα 24ωρο (πάνω από 73.000 συνολικά), ενώ η Γερμανία ανέφερε χτες πάνω από 1.100 θανάτους, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Στην Ισπανία, με 1,9 εκατ. κρούσματα και 50.442 νεκρούς, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι πρόκειται να δημιουργηθεί «ένα μητρώο με όσους τους προταθεί να εμβολιαστούν και αυτοί το αρνηθούν», για το οποίο υπάρχουν «διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί αλλά θα κοινοποιείται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 20 εκατ. και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 346.500, ένας 45χρονος νοσηλευτής στην Καλιφόρνια διαγνώσθηκε θετικός στην Covid-19 περίπου μία βδομάδα αφότου έκανε το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech». Επιδημιολόγος στα Κέντρα Οικογενειακής Υγείας του Σαν Ντιέγκο δήλωσε πως το σενάριο αυτό δεν ήταν απροσδόκητο καθώς «χρειάζονται περίπου 10 - 14 ημέρες για να αρχίσει να αναπτύσσεται προστασία», ενώ «η πρώτη δόση πιστεύουμε πως δίνει ανοσία γύρω στο 50% και με τη δεύτερη φτάνει στο 95%».

Η «SinoPharm», η πρώτη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία που δημοσιοποίησε εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της, ανακοίνωσε χτες ότι παρέχει προστασία πάνω από 79%.

Επίσης, έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στη Γουχάν της Κίνας, φαίνεται ότι ήταν σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει επίσημα ανακοινωθεί. Σύμφωνα με τεστ αντισωμάτων που διενεργήθηκαν τον Απρίλη, το 4,43% των κατοίκων της Γουχάν βρέθηκε να έχει αντισώματα στον κορονοϊό, δηλαδή περίπου 480.000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί, ενώ έχουν ανακοινωθεί περίπου 50.000 επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Το ένα κρούσμα μετά το άλλο στο Δαφνί

Επτά κρούσματα σε σύνολο 23 ασθενών επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην 6η Ψυχιατρική Πτέρυγα του ΨΝΑ Δαφνί, με τους εργαζόμενους του Τμήματος να βγαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών. Μια μέρα μετά, στην 5η Ψυχιατρική Πτέρυγα επιβεβαιώθηκαν άλλοι 3 ασθενείς θετικοί στον ιό σε σύνολο 42 και 2 εργαζόμενοι, οι οποίοι βγαίνουν και πάλι σε καραντίνα. Στην Παθολογική κλινική του ίδιου του νοσοκομείου νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο τα 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 8 ύποπτα εμπύρετα, εκτινάσσοντας τον κίνδυνο διασποράς εντός κι εκτός νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, κι έτσι όταν ένας ασθενής χρήζει εντατικής θεραπείας διακομίζεται σε άλλα νοσοκομεία. Ωστόσο, χαρακτηριστικό των ελλείψεων είναι το ότι σήμερα στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο το οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κάνουν αγώνα δρόμου όταν χρειάζεται διακομιδή, όπως έγινε πριν από μερικές μέρες για δύο θετικούς στον ιό ασθενείς, μετά την επιδείνωση της υγείας τους.

Αλλωστε, το προσωπικό σε κλινικές και ξενώνες έχει αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο μετά την καραντίνα, με αποτέλεσμα να γίνονται διπλοβάρδιες, νοσηλευτές να δουλεύουν χωρίς ρεπό, η εντατικοποίηση να βρίσκεται στο «κόκκινο». Ολα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει επισφαλείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας, σε ασθενείς που είναι οξέα περιστατικά και η αντιμετώπισή τους είναι σύνθετη, όπως αναδεικνύουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου που μεταφέρουν την αγωνία τους για τα οξυμένα αυτά προβλήματα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Ευχές και δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται

Λογοτεχνικά βιβλία χάρισε χτες το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στους μικρούς και τις μικρές που νοσηλεύονται στις κλινικές Παιδιατρική, Παιδοχειρουργική, Παιδοαιματολογική, Παιδοψυχιατρική, ΩΡΛ και ΜΕΘ Παίδων. Παράλληλα, έδωσε ευχές στους γονείς τους και στους εργαζόμενους για γρήγορη ανάρρωση και τη νέα χρονιά που έρχεται «να μην υπάρχει ασθένεια και φτώχεια. Και στα πρόσωπα των παιδιών μας να βλέπουμε μόνο χαμόγελα, όπως θα έπρεπε να έχουν όλα τα παιδιά!».

Στη Θεσσαλονίκη

Σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης, σήμερα Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΕΠΕ) θα ψάλει τα αγωνιστικά κάλαντα σε υγειονομικούς και ασθενείς. Θα ξεκινήσει τη δράση του το πρωί, από το ΑΧΕΠΑ, όπου θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ