ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αναγκαίος ο εμβολιασμός, τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού

Εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού και της λήψης τώρα μέτρων προστασίας της υγείας του λαού ανέδειξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εμβολιάστηκε χτες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας, και εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι συνεχίζουν τη μάχη για «μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μέτρα ατομικής προστασίας, πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας», όπως ανέγραφαν οι πικέτες που κρατούσαν, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα προς τον λαό: «Παλεύουμε μαζί σας, φωνάξτε μαζί μας», «Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή».

Τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχτηκαν επίσης ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο διοικητής του νοσοκομείου, Αν. Γρηγορόπουλος, οι επικεφαλής των τμημάτων λοιμωξιολόγων, νοσηλευτικής και ανοσιολογικού κ.ά.

Μετά τον εμβολιασμό του, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε πως ήταν μια συμβολική κίνηση για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού που είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και γι' αυτό τώρα χρειάζονται μέτρα προστασίας της υγείας του λαού με θωράκιση του συστήματος Υγείας.

Ολόκληρη η δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Σήμερα η σκέψη μας είναι στους ασθενείς, είναι στους υγειονομικούς που δίνουν μάχη ζωής.

Η συμβολική αυτή κίνηση με τον εμβολιασμό σήμερα θέλει να στείλει το μήνυμα για την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Βέβαια, αυτό είναι σχετικά χρονοβόρα, μακροπρόθεσμη διαδικασία, γι' αυτό απαιτούνται τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών.

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά, δύναμη και υγεία».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλίας Σιώρας επέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπόμνημα με τα αιτήματά τους, στα οποία, εκτός από την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, περιλαμβάνονται η άμεση ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και η μισθολογική αποκατάσταση του 13ου και 14ου μισθού, αρχίζοντας φέτος από το δώρο των Χριστουγέννων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Ξέρετε πως είμαστε μαζί σας, υποστηρίζουμε τα αιτήματα και θα τα προωθήσουμε και στη Βουλή, όπως κάνουμε πάντα άλλωστε, αλλά και στους δρόμους του αγώνα μαζί σας».

«Το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι», απάντησε ο Ηλ. Σιώρας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ισχυρίζεται με θράσος πως έκανε «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» για την ενίσχυση του ΕΣΥ!

Την απάτη πως η κυβέρνηση έχει κάνει «ό,τι έχει υπάρξει ανθρωπίνως δυνατό όλους αυτούς τους μήνες για την ενίσχυση του ΕΣΥ» επανέλαβε για μια ακόμα φορά, χτες, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας γκρέμισε και γκρεμίζει καθημερινά το παραμύθι περί δήθεν «ενισχυμένου και θωρακισμένου ΕΣΥ».

Μεταξύ άλλων, για μία ακόμα φορά αναμάσησε τις 7.000 προσλήψεις συμβασιούχων υγειονομικών, όταν λείπουν πάνω από 30.000 μόνιμοι και οι περισσότεροι από αυτούς τους συμβασιούχους, που δίνουν σήμερα τη μάχη, τελικά θα απολυθούν, «διαφήμισε» τη συνεχιζόμενη ομηρία με την ανανέωση των συμβάσεων - αντί για μονιμοποίηση - των 4.000 εργαζομένων που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία μέσω του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, παρουσίασε ως «ενίσχυση» τη μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που ήδη εργάζονταν σε ΜΕΘ, οι οποίες παραμένουν υποστελεχωμένες και με ελλιπή εξοπλισμό...

Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε τώρα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας - ενώ και χτες ομολογήθηκε πόσο επικίνδυνοι είναι οι επόμενοι μήνες - ο υπουργός τα φόρτωσε όλα ξανά στην «ατομική ευθύνη», καλώντας «να κάνουμε όλοι την προσπάθεια να μην έχουμε άλλους νεκρούς»...

Χαρακτηριστική ήταν ωστόσο και η επίκλησή του για άλλη μια φορά στα αδιέξοδα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, με τη λογική του τύπου «αφού και εκεί υπάρχει τέτοιο χάλι, μη μιλάτε για το τι γίνεται εδώ»...

Ετσι, ανέφερε ότι στη Γερμανία, «κραταιά χώρα με πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19». Ο ίδιος και η κυβέρνηση, βέβαια, μέχρι πρότινος ευαγγελίζονταν ακριβώς τον στόχο των 1.200 κλινών ΜΕΘ με βάση τον «ευρωπαϊκό μέσο όρο», αντί για τα 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα ακόμα και χωρίς πανδημία. Αντίστοιχα, ανέφερε ότι στη Βρετανία το αντίστοιχο ΕΣΥ «είναι αντιμέτωπο με τραγικές επιλογές» και τίθεται θέμα «ποιος πολίτης θα έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρα»...

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι αυτά ακριβώς τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας παρουσιάζονταν και παρουσιάζονται ως «μοντέλα» για τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» στην Υγεία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Αλλοι 58 θάνατοι και 942 νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, ο τραγικός απολογισμός ανεβαίνει συνεχώς: 58 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 942 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. 443 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137.918 και των θανάτων 4.788.

Από τα νέα κρούσματα, στην Αττική εντοπίστηκαν 341 (90 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 59 στην Ανατολική Αττική, 45 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 30 στη Δυτική Αττική, 39 στο Δυτικό Τομέα Αθήνας, 40 στο Νότιο Τομέα Αθήνας, 38 στον Πειραιά) και 170 στη Θεσσαλονίκη. Υπό στενή επιδημιολογική παρατήρηση λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων βρίσκονται ακόμη: Εβρος (48 κρούσματα χτες), Κιλκίς (24), Ροδόπη (21), Πιερία (20), Κοζάνη (19), Κάλυμνος και Λέσβος (από 12).

Ειδικά για την Κάλυμνο αποφασίστηκε χθες η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 9 Γενάρη.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt εκτιμάται σε 0,71, ενώ τη βδομάδα 21 - 27 Δεκέμβρη το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,90%.

Τη Δευτέρα 4/1 θα επεκταθεί ο εμβολιασμός υγειονομικών σε 40 δημόσια νοσοκομεία και στις 11/1 σε άλλα 36. Τη Δευτέρα επίσης ξεκινά ο εμβολιασμός σε εξυπηρετούμενους και εργαζόμενους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ από 4 έως 20 Γενάρη θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.763 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.695 σε υγειονομικούς και 68 σε πολιτικά πρόσωπα.

Παραδέχεται αργοπορία παρά τις αρχικές εξαγγελίες

Σε άλλη μια επιβεβαίωση πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας θα είναι μια πολύμηνη διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ ανέφερε πως «παίρνουμε λιγότερες δόσεις από όσες προβλέπουν τα συμβόλαια προαγοράς», επιρρίπτοντας την ευθύνη στις εταιρείες.

Για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις «σήμερα και τις επόμενες μέρες» της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους ειδικούς, προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα δεδομένα. Κατά πληροφορίες, τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σε συνεδρίαση στις 4 Γενάρη, με ισχυρές πιθανότητες να ανοίξουν τα σχολεία είτε την Παρασκευή 8/1 είτε τη Δευτέρα 11/1.

Τέλος, για τη λειτουργία των καταστημάτων ο Στ. Πέτσας ανέφερε ότι υπάρχουν «νέες ιδέες» που εξετάζονται, όπως τα τηλεφωνικά ραντεβού, και αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

ΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας που επισκέφθηκε προχτές ο πρωθυπουργός

Με αφορμή την προχτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου - σ' έναν δήμο που βρίσκεται στο «κόκκινο», σύμφωνα με τις κυβερνητικές ενημερώσεις - οι ΚΟ Περιστερίου Αττικής του ΚΚΕ αποκαλύπτουν την πραγματικότητα που επικρατεί στον 3ο μεγαλύτερο δήμο της Αθήνας, με 150.000 κατοίκους:

  • Το Κέντρο Υγείας (που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός) λειτουργεί υποστελεχωμένο, με λίγες ειδικότητες γιατρών, πολλές φορές συμβασιούχων.
  • Δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες του περιστεριώτικου λαού. Βρίσκεται σε μια περιοχή με εργοστάσια και βιοτεχνίες που δουλεύουν χιλιάδες εργάτες και δεν μπορεί να ανταποκριθεί αν χρειαστεί να καλύψει εργατικά ή άλλα ατυχήματα.
  • Το άλλο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) στο Περιστέρι λειτουργεί με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών, αδυνατώντας να κάνει ακόμη κι όλες τις μικροβιολογικές και διαγνωστικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να στέλνονται οι ασθενείς πελατεία στα ιδιωτικά εργαστήρια ή και να καταφεύγουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που στενάζουν.
  • Επαψε να υφίσταται η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.
  • Την τελευταία δεκαετία έκλεισαν 2 υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο δήμο Περιστερίου.

«Για όλα αυτά αναπτύχθηκαν αγώνες από το λαό του Περιστερίου όλα τα προηγούμενα χρόνια, άρα κανείς δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο», σημειώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ και τονίζουν: «Οταν μιλάνε για σχέδιο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ουσιαστικά μιλάνε για ένα σχέδιο που στον πυρήνα του έχει τις Συμπράξεις Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, ενίσχυση της πολιτικής που αφήνει αθωράκιστη την Υγεία του λαού».

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης από το γεγονός ότι σε αυτήν την περίοδο μειώνει την κρατική χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει στρατηγικό ρόλο - κλειδί για την πρόληψη, πολύ περισσότερο από πριν», προσθέτουν οι Οργανώσεις, αναδεικνύοντας τις διεκδικήσεις:

  • Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Περιστερίου καθώς και οι μονάδες ΠΕΔΥ της πόλης.
  • Να επανέλθει σε 24ωρη λειτουργία το Κέντρο Υγείας.
  • Να επαναλειτουργήσουν πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα τα υποκαταστήματα ΙΚΑ που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Να καταγραφούν οι ιδιώτες γιατροί που βρίσκονται στην περιοχή και ανάλογα με την ειδικότητά τους να ενταχθούν σε ενιαίο σχέδιο παροχής δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Δράσεις ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και διεκδίκησης θωράκισης της δημόσιας Υγείας

Στην πρώτη γραμμή ενθάρρυνσης του εμβολιασμού τάσσονται τα αγωνιζόμενα σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες επιστημονικής ενημέρωσης των συναδέλφων τους για την αναγκαιότητα εμβολιασμού. Παράλληλα, συνεχίζουν τον αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας και αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, στο ύψος των αναγκών για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός» και «Αττικόν», που ανέπτυξαν τέτοιες πολύμορφες δράσεις τις προηγούμενες μέρες, το βράδυ της Τρίτης προστέθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, διοργανώνοντας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τον εμβολιασμό, για τα οφέλη, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Η ενημέρωση έγινε από την Επιτροπή Λοιμώξεων, και συγκεκριμένα από τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Δ. Κοφτερίδη, τον καθηγητή Μικροβιακής Παθογένεσης Γ. Χαμηλό και τον εξειδικευόμενο λοιμωξιολόγο Π. Ιωάννου, οι οποίοι απάντησαν πολλά από τα ερωτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

«Δεσμευόμαστε, μαζί με τις ενημερωτικές δράσεις του Σωματείου μας, να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις μας για την ουσιαστική ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, με προτεραιότητα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», δηλώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ