ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των εργαζομένων και του λαού

Στο επίκεντρο η πάλη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή επίθεση

Διαμαρτυρία έξω από τον ΟΑΕΔ στη Λάρισα
Διαμαρτυρία έξω από τον ΟΑΕΔ στη Λάρισα
Σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες προχώρησαν και χτες, στην εκπνοή του έτους, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε μια σειρά πόλεις της χώρας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης, μέτρα προστασίας από την εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση, πλευρά της οποίας είναι και το μπαράζ απειλών και διακοπών της παροχής ρεύματος σε βάρος χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

Θεσσαλονίκη: Επανασύνδεση του ρεύματος σε λαϊκό σπίτι μετά από κινητοποίηση

Σε αυτό το πλαίσιο, κινητοποίηση - παρέμβαση στη ΔΕΗ Καλαμαριάς, για την επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι εργαζόμενης σε δημοτικό Παιδικό Σταθμό, πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, μαζί με εκπροσώπους της Επιτροπής Αλληλεγγύης των Σωματείων, καθώς και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Καλαμαριάς.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι της εργατικής οικογένειας, με μικρά παιδιά και με τον πατέρα να βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης, παραμονή Χριστουγέννων, αφήνοντάς τους στο κρύο και στο σκοτάδι.

Κάτω από την πίεση της αγωνιστικής παρέμβασης, η ΔΕΗ δέχτηκε την επανένταξη της οικογένειας στο «κοινωνικό τιμολόγιο», από το οποίο έμεινε εκτός πριν από λίγες μέρες, λόγω της υπέρβασης των σχετικών ορίων κατά λίγα ευρώ... Ετσι, σήμερα θα γίνει επανασύνδεση του ρεύματος και θα τεθεί σε ισχύ ο σχετικός διακανονισμός για την οφειλή.

Παρέμβαση για την επανασύνδεση ρεύματος σε λαϊκό σπίτι στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Παρέμβαση για την επανασύνδεση ρεύματος σε λαϊκό σπίτι στη Θεσσαλονίκη
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ αναδεικνύει τη δύναμη της αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι «οι συντονισμένες κινήσεις του σωματείου, των ταξικών δυνάμεων, η άμεση κινητοποίηση, είναι που για άλλη μια φορά έφεραν αποτέλεσμα. Και αποτελούν απάντηση σ' όλους αυτούς που λένε ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι τίποτα δεν αλλάζει. Κόντρα σε τέτοιες λογικές, συνεχίζουμε τον αγώνα μας απαιτώντας το αυτονόητο: Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μένει χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί να μη στερηθεί τη ζεστασιά και την πρόσβαση στην Εκπαίδευση».

Παράλληλα, καταγγέλλει την πρακτική της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχώς αυστηροποιεί τα όποια κοινωνικά κριτήρια για ρυθμίσεις, απαιτεί χρωστούμενα, απειλεί μέσω εισπρακτικών εταιρειών, δεν διστάζει να δώσει εντολή διακοπής ρεύματος ακόμα και παραμονή Χριστουγέννων.

Τέλος, σημειώνει τη στάση ορισμένων εργαζομένων στη ΔΕΗ, ακόμα και σε διευθυντικές θέσεις, οι οποίοι εξαντλούν κάθε δυνατότητα παρέμβασης προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα από σπίτια εργαζομένων, εκδηλώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη συναδελφική τους αλληλεγγύη.

Πολύμορφες δράσεις των συνδικάτων στη Λάρισα

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σωματεία της πόλης, προχωρώντας σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Απαίτησαν απαγόρευση διακοπής ρεύματος στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και επανασύνδεση σε όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης φώναξαν συνθήματα όπως «Αλληλεγγύη εργατική - Καμία εντολή, καμία διακοπή».

Κινητοποίηση για τη στήριξη των ανέργων στη Ρόδο
Κινητοποίηση για τη στήριξη των ανέργων στη Ρόδο
Με την παρέμβασή τους ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά σπίτια, για τους απαράδεκτους όρους στους διακανονισμούς και για τις απειλές σε φτωχά νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα από την αντιλαϊκή επίθεση, π.χ. σε καθαρίστρια που χρωστάει στη ΔΕΗ το ...υπέρογκο ποσό των 97 ευρώ!

Κατά την κινητοποίηση επιδόθηκε στη διοίκηση του υποκαταστήματος υπόμνημα με τα αιτήματα των σωματείων.

Την ίδια ώρα, μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, μαζί με μέλη του παραρτήματος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, βρέθηκαν έξω από τον ΟΑΕΔ. Κρατώντας πικέτες απαίτησαν έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους του κλάδου Επισιτισμού - Τουρισμού μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 ή το 2020, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, άμεση πίστωση της επιδότησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη και ουσιαστικά μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης των μουσικών.

Διαμαρτυρία στη Ρόδο για τη στήριξη των ανέργων

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο της Ρόδου έκανε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Mira Mare», «Sheraton» και «Amilia Mare» και από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό, διεκδικώντας την απαλλαγή όλων των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. Τα Σωματεία και η Επιτροπή διεκδικούν επίσης το επίδομα ύψους 300 ευρώ, που έχει εξαγγείλει ο δήμος, να δοθεί σε όλους τους ανέργους και όχι μόνο σε 200 άτομα, όπως προκύπτει από το κονδύλι που προϋπολογίζεται και τα κριτήρια που τίθενται για τους δικαιούχους.

Παρότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση, ο αντιδήμαρχος επικαλέστηκε «έκτακτη συνάντηση» με κάποιον υπουργό και αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία. Τα Σωματεία κατήγγειλαν τη στάση της δημοτικής αρχής και κατέθεσαν το υπόμνημά τους σε υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου. Η λήψη μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών έχει επείγουσα σημασία, ξεκαθαρίζουν, καθώς οι εργαζόμενοι «έχουν πληγεί σκληρά από τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στον κλάδο του Τουρισμού» και «έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται σε δραματικά επίπεδα».


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Καταγγέλλουν έλλειψη μέτρων προστασίας, απολύσεις και εργοδοτική αυθαιρεσία

Οι συνέπειες και η ανησυχία που προκαλούν στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους η απουσία μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και η υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αναδεικνύονται στις περιοδείες σε εργοστάσια που πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.

Περιοδείες πραγματοποιήθηκαν σε «Ohonos Snack» και «ΔΕΛΤΑ», σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται σε «Μπάρμπα Στάθη», «Εδεσμα», «Αραμπατζή» και τη Δευτέρα 4/1 σε «Tζανή» και «Κολιό».

Στις συζητήσεις που έγιναν στις πύλες των εργοστασίων, στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, μετά τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται καθημερινά, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και σε απώλεια της ζωής των εργαζομένων (πρόσφατα εργαζόμενη στην επιχείρηση «Παπαδόπουλος ΑΕ»). Με την ανακοίνωση που μοίρασαν μέλη του Συνδικάτου θύμισαν παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι κυβέρνηση και βιομήχανοι δεν πήραν απολύτως κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους εργαζόμενους να παλέψουν συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο, να απαιτήσουν ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, μόνιμη παρουσία γιατρού Εργασίας στις βιομηχανίες. Διασφάλιση της αποφυγής του συγχρωτισμού μέσα στους χώρους δουλειάς με μείωση του ωραρίου, πιο τακτικά διαλείμματα και διασφάλιση όλων των μισθολογικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, να παλέψουν για αυξήσεις στους μισθούς, καμία απόλυση εποχικού ή συμβασιούχου εργαζόμενου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές επίδομα εποχικότητας με ευθύνη του κράτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να εξασφαλιστούν προσλήψεις προσωπικού για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης.

Απέναντι στην ολόπλευρη επίθεση της εργοδοσίας

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες απαιτεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας. Με έγγραφό του προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες κάνει λόγο για σωρεία καταγγελιών από εργαζόμενους για αυθαιρεσίες εργοδοτών και μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, «υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα εργαζομένων στο συσκευαστήριο "Μητροσύλης ΑΕ" στο Ανυφί δήμου Ναυπλιέων Αργολίδας και στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών "Ανδρομέδα - Νηρέας - Σελόντα" στην Επίδαυρο», σημειώνει.

Υπενθυμίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα σε πολλά εργοστάσια του κλάδου επιβεβαιώθηκαν εκατοντάδες κρούσματα, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι σε επιχειρήσεις όπως συσκευαστήρια νωπών φρούτων, ιχθυοκαλλιέργειες, ζύμες κ.λπ., ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι αυξημένος, «λόγω της παραγωγικής διαδικασίας, που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί στις γραμμές παραγωγής ο ένας εργαζόμενος να είναι δίπλα στον άλλο, να πιάνουν και να επεξεργάζονται διαδοχικά το ίδιο προϊόν, ενώ ρόλο παίζουν και οι συνθήκες (κλειστοί χώροι, υγρασία, αερισμοί)». Το Συνδικάτο καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στους απαραίτητους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας και να υπάρξει ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στις εν λόγω εταιρείες.

Τις απολύσεις 16 εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου της εταιρείας στην περιοχή (θέση Τσαπουρνιά) καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες «Νηρέας» στην Αιτωλοακαρνανία. Οι εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία, καθώς η εργοδοσία δεν ανανεώνει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τις οποίες δούλευαν. Την ίδια στιγμή, συνάδελφοί τους που παραμένουν στα πόστα τους αντιμετωπίζουν συνθήκες εντατικοποίησης. «Μετά το συμφωνητικό περί μη αποκάλυψης εμπιστευτικών πληροφοριών, που μόνο σκοπό είχε τη φίμωση και την περιστολή των δικαιωμάτων μας, τις απολύσεις στο Αλιβέρι», ο όμιλος συνεχίζει την επίθεση στους εργαζόμενους, αναφέρει το Σωματείο.

Τέλος, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας καταγγέλλει την ενέργεια της εταιρείας «Μιμίκος - HQF» (όμιλος Φιλίππου) να χορηγήσει υποχρεωτικά κανονική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών στους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας στις 24/12. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία «επειδή δεν είχε δουλειά για τους εργαζόμενους της νυχτερινής βάρδιας» αξίωσε «να υπογράψουν ότι αιτούνται είτε μία ημέρα κανονική άδεια είτε μία ημέρα άδεια άνευ αποδοχών». Μπροστά στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί το ίδιο «έργο» σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το Συνδικάτο ζητά την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ